Zaterdag 10 mei 2014

Lucky Ajax - Amsterdam 2025
De Toekomst, 17.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie en GS Fotografie

Op een regenachtige zaterdag in mei stond de tweede wedstrijd van Lucky Ajax bij sportpark ‘De Toekomst’ op het programma.  De wedstrijd werd georganiseerd door Cordaan uit Amsterdam in het kader van de campagna ‘Ilje moet varen’. Woensdag 26 februari was de aftrap van de crowdfundingcampagne ´ilje moet varen´. De crowdfundingcampagne is uniek, omdat het de allereerste in de zorg is. Het doel van de crowdfundingcampagne is om het streefbedrag van €85.000,- op te halen dat nodig is voor de volledige restauratie van de boot ‘ilje’. ‘ilje’ maakte het mogelijk dat ouderen en mindervaliden tochten op de Amsterdamse grachten konden maken. Om nog meer geld binnen te halen voor ‘ilje’ speelde Lucky Ajax vandaag, onder leiding van oud-topscheidsrechter Dick Jol, een wedstrijd van tweemaal 35 minuten tegen Amsterdam 2025.

Speciaal voor de benefietwedstrijd werd rekening gehouden met alle omstandigheden. Zo werd het trainingscomplex rolstoeltoegankelijk gemaakt en zuden jonge- en oude bezoekers na afloop van de wedstrijd de kans krijgen om met de Ajacieden op de foto te gaan. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de loterij speciale prijzen te winnen. Een leuk dagje uit en je helpt ilje weer varen! Kom ook!

Aangezien het een gewone competitiedag voor de Ajax Jeugd was, was het erg druk bij De Toekomst. Tussen pakweg half 4 en kwart over 4 verzamelden de spelers van Amsterdam 2025 zich in het spelershome van De Toekomst. Organisator Dennis Tahitu had de blauwe spelersshirts van zijn team al klaargelegd. Nadat Ajax A1 de mogelijke kampioenswedstrijd tegen FC Groningen teleurstellend met 2-2 had gelijkgespeeld, liep de kantine vol en spoedde  de spelers zich naar de kleedkamers voor de wedstrijd op het kunstgrasveld. Bij Lucky Ajax deden, naast Sjaak Swart, onder meer Glenn Helder, Dick Schoenaker, Wamberto, Bryan Roy, Rob Witschge en Arno Splinter mee. Stephan Veenboer keerde weer terug onder de lat.

Naarmate het aanvangstijdstip van 17.00 uur naderde, stopte het langzaam met regenen. Nadat beide teams onder leiding van arbiter Dick Jol de grasmat betreden hadden en zich presenteerden aan het 100-koppige publiek, kwam zelfs het zonnetje door. We zouden het tweemaal 35 minuten droog houden, zodat we ongestoord konden genieten van een sportieve wedstrijd.
Niemand twijfelde eraan dat Lucky Ajax een ruime overwinning zou behalen. In de beginfase werd dat meteen erg duidelijk. Een ontketende Wamberto wist zijn eerste twee kansen te benutten, zodat Lucky Ajax al na 8 minuten op een 2-0 voorsprong stond. Het team van Amsterdam 2025 gaf zich evenwel niet gewonnen. Het was niet te zien dat de spelers nog nooit met elkaar hadden samengespeeld. Sterker nog, elkaar nog niet eerder hadden gezien voordat deze wedstrijd begon. Bijzondere naam in het team van Amsterdam 2025 was Ulysse Ellian, die vaak werd aangespeeld en er alles aan deed om de Lucky Ajax-spelers tijdig aan te pakken.

Ondertussen liep Lucky Ajax verder uit. Tarik Oulida en Bryan Tevreden wisten de score na ruim een kwartier spelen op 4-0 te zetten. Een gigantische monsterscore leek zich aan te dienen, maar kort vòòr de rust veranderde dit wedstrijdbeeld. Amsterdam 2025 kreeg een strafschop die door Roy Klok feilloos werd benut. De 4-1 stand werd een minuut later door wederom Wamberto omgezet in een 5-1 ruststand.

Dick Schoenaker bleef na de rust achter op de reservebank en Bryan Roy in de kleedkamer. Danny Muller en de later aangekomen Pius Ikedia namen hun plaatsen op het veld in. Vanuit de dug out kon Schoenaker zien dat Amsterdam 2025 goed tegenpartij bleef bieden. Na ongeveer 10 minuten spelen leidde dit tot een tweede treffer van Roy Klok die met z’n spel ontzag afdwong bij de spelers van Lucky Ajax.  Net als vòòr rust had Wamberto ook nu een snel antwoord, zodat de marge van vier doelpunten snel weer werd hersteld: 6-2.

In het restant van de wedstrijd bleef het duel heen en weer gaan en mocht het team van Amsterdam 2025, geleid door oud-Ajacied Michael Timisela, zich bij tijd en wijle een gelijkwaardige opponent noemen. Toch waren het met name de aanvallen van Lucky Ajax door het centrum die voor het meeste gevaar zorgden. Wamberto, Oulida en Tevreden tikten er lustig op los, soms tot frustratie van Glenn Helder die op de flank alle ruimte had maar de bal niet kreeg. De onvrede van Helder werd zowel op als langs het veld overduidelijk, maar na afloop wist de hoofdrolspeler zijn gedrag te relativeren. Het zou hem de bijnaam ‘Zen Helder’ opleveren.

Kort voor tijd kreeg Lucky Ajax nog een strafschop nadat Pius Ikedia in het strafschopgebied was neergelegd. Helaas schoot Kiki Musampa vanaf 11 meter centimeters naast de paal. Twee treffers van Wamberto, waarvan één uit een subtiele lob, en een late treffer van Pius Ikedia, wisten de eindstand op 9-2 te bepalen. Nadat Dick Jol voor de laatste keer had gefloten, waren er allemaal tevreden gezichten op het veld. Iedereen van het Amsterdam 2025-team nam zijn moment of fame door met enkele Ajacieden op de foto te gaan.  In het spelershome was er na afloop een heerlijk buffet, waarbij iedereen met elkaar kon napraten over een sportieve wedstrijd en een geslaagd en goed georganiseerd evenement. Wij hopen dat deze campagne voldoende geld heeft opgeleverd om het doel te verwezenlijken…

Scoreverloop: 3. Wamberto 1-0, 8. Wamberto 2-0, 10. Tarik Oulida 3-0, 17. Bryan Tevreden 4-0, 32. Roy Klok 4-1, 33. Wamberto 5-1, 46. Roy Klok 5-2, 48. Wamberto 6-2, 57. Wamberto 7-2, 58. Wamberto 8-2, 68. Pius Ikedia 9-2

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: André Herreveld en Jordy Been