Dinsdag 11 september 2007

Lucky Ajax - Cathay Pacific 2-2 (1-0)
De Toekomst, 19.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Ruud Kroese

Over het algemeen speelt Lucky Ajax uitwedstrijden. De wedstrijden vinden plaats op het terrein van een jubilerende vereniging die de feestdag willen opluisteren met het bezoek van de oud-Ajacieden. Een enkele keer speelt Lucky Ajax echter ook daadwerkelijk bij Ajax, op De Toekomst wel te verstaan. Traditioneel gebeurt dit altijd begin januari, wanneer de wedstrijd tegen de technische staf van Ajax plaatsvindt, deze avond stond echter de wedstrijd gepland tegen een team van Cathay Pacific. Het grote verschil met andere wedstrijden van Lucky Ajax is, dat op een avond als deze niet alles in het teken staat van de wedstrijd van Lucky Ajax. Begrijpelijk natuurlijk, het is een komen en gaan van talenten die ooit in staat moeten worden geacht in het eerste elftal van Ajax te spelen, we zien Frank de Boer zijn pupillen klaarstomen voor de eerstvolgende wedstrijd terwijl op een ander veld de oudere jeugd al bezig is met de cooling-down. Niet zo gek dus dat de wedstrijd van Lucky Ajax niet per definitie het belangrijkste evenement is op deze avond. Zo kan het dus gebeuren dat Cathay Pacific een kwartier voor de geplande aftrap nog op zoek is naar een beschikbare kleedkamer, en Bryan Roy nog even aan wat ballen moet zien te komen die gebruikt kunnen worden tijdens de warming-up. Het neemt uiteraard niet weg dat zowel de betrokken teams, als ook de redactie van deze website ook deze wedstrijd met dezelfde interesse en aandacht volgt als elke andere wedstrijd van Lucky Ajax. Zo verzamelen we vooraf alvast de opstellingen van beide teams, alsmede de rugnummers en namen van coaches, verzorgers en ook van de scheidsrechter en zijn assistent scheidsrechters. Tevens zien we er op toe dat ook bij deze wedstrijd voorafgaand aan de aftrap elftalfoto’s worden gemaakt zodat ook deze samenstelling wordt vastgelegd voor het nageslacht. Een voordeel van spelen op De Toekomst is natuurlijk dat veel Ajacieden aanwezig en beschikbaar zijn. Desondanks zag Sjaak Swart zich kort voor de wedstrijd nog geconfronteerd met afzeggingen door Gerrie Mühren en Wamberto die deze avond zijn officiële debuut voor Lucky Ajax zou maken. Het noopte Sjaak om samen met Werner de opstelling aan te passen. Niet Wamberto maar Simon Tahamata speelde nu in de punt van de aanval en Peter van der Hengst zou nu vanaf het begin spelen. Bovendien wisselden John van den Brom en Hannie Das van positie. Met deze tactische omzettingen, maar met bijvoorbeeld Bryan Roy en Michel Kreek, en Dick Schoenaker en Simon Tahamata in de gelederen begon Lucky Ajax aan de wedstrijd tegen het team van Cathay Pacific.

Scheidsrechter Bep Thomas zorgde voor enige hilariteit door aan de bank van Ajax te vertellen dat zijn horloge het niet zo goed deed en hij dus graag een waarschuwing wilde als er voor het einde gefloten zou moeten worden. De wedstrijd begon met goede kansen voor Cathay Pacific. Guido Baas had de eerste kans van de wedstrijd maar zijn schot verdween over het doel van Fred Grim. In de 21e minuut kreeg Ajax de kans om middels een penalty de wedstrijd open te breken. Het was Simon Tahamata, die even daarvoor de zelf was neergelegd, die achter bal ging staan. Hij maakte geen fouten en de stand was 1-0 voor de thuisploeg, wat Lucky Ajax voor een keertje was. Een handicap voor onze fotografen bij de wedstrijden in het najaar is vaak het gebrek aan licht. Deze avond was dat niet anders, en het probleem werd nog enigszins vergroot door de uitgestelde afrap doordat er aanvankelijk geen kleedkamer voor de gasten beschikbaar was.

De tweede helft zou het nog lastiger worden wat dat betreft. Het was gelukkig niet zo donker dat we niet konden zien hoe Simon Tahamata na 10 minuten in de tweede helft de score verdubbelde. Na een snelle uitbraak wist hij de bal in het net te leggen, 2-0! Ajax zat op rozen, althans, zo leek het. Binnen vijf minuten was de aansluitingstreffer een feit. Op de rand van buitenspel braken twee aanvallers van Cathay Pacific door de Lucky Ajax verdediging. Twee aanvallers naderden Fred Grim, precies op tijd werd de bal naar links gespeeld waar Patrick Pengel de kans tot doelpunt promoveerde! Ajax stond zich nog op te winden over deze onnodige tegentreffer, die volgens Sjaak Swart overigens wegens buitenspel afgekeurd had moeten worden, toen Cathay Pacific zelfs de gelijkmaker scoorde. De aftrap van Lucky Ajax werd slordig genomen. Al na twee balcontacten belandde de bal in een soort ‘niemandsland’ ter hoogte van de middencirkel. Aanvaller Rens Bakker was het meest alert en vanaf grote afstand schoot hij op doel. Fred Grim, enkele meters voor zijn doel staand, had hier niet op gerekend en moest lijdzaam toezien hoe de bal van grote afstand over hem heen in het doel zeilde. Grote vreugde bij de spelers van Cathay Pacific en ook applaus bij de toeschouwers die beseften dat zij een heel bijzonder doelpunt hadden mogen aanschouwen.

Lucky Ajax probeerde het heft weer in handen te nemen, onder anderen via goede acties van Simon Tahamata die weliswaar twee doelpunten had gemaakt, maar dit was vooralsnog niet voldoende om de wedstrijd te winnen. In de 26e minuut na rust stelde hij met een mooie actie op rechts Sjaak Swart in staat om te scoren. Mister Ajax had de winnende treffer op zijn voet maar helaas voor hem en voor Lucky Ajax schoot hij de bal over het doel. Het was een van de laatste wapenfeiten van de wedstrijd want de tweede helft zou geen 35 minuten duren. Scheidsrechter Bep Thomas zag zich genoodzaakt om gezien het gebrek aan licht, de wedstrijd enkele minuten eerder te beëindigen. Iets wat hij eerder had meegemaakt, want ook bij Roda’23-Lucky Ajax in september 2005 moest hij al eens om dezelfde reden vroegtijdig affluiten.

Na afloop van de wedstrijd was de onmoetingsplaats natuurlijk de het restaurant boven in De Toekomst. Alle betrokkenen konden daar napraten en genieten van een overheerlijk buffet dat ook hier zoals gebruikelijk door niemand werd beroerd voordat Sjaak Swart het sein had gegeven dat het was geopend. In een gezellige en ontspannen sfeer genoten wij van het eten en de rest van de avond. Wij willen graag iedereen bedanken die deze wedstrijd en entourage mogelijk heeft gemaakt.

Scoreverloop: 10. Simon Tahamata (pen.) 1-0, 45. Simon Tahamata 2-0, 50. Patrick Pengel 2-1, 51. Rens Bakker 2-2

Scheidsrechter: Bep Thomas
Assistent-scheidsrechters: Henk Meeuwenoord, Klaas Wijbrandi

Toeschouwers: circa 200