Donderdag 22 mei 2008

Lucky Ajax - Cathay Pacific 7-1 (3-0) 
Amsterdam, De Toekomst, 19.45 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Emile de Brouwer

Eén of twee keer per seizoen speelt Lucky Ajax een wedstrijd op ‘eigen’ bodem: De Toekomst. Naast de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de technische staf van AFC Ajax, speelde Lucky Ajax de afgelopen jaren op het kunstgrasveld tegen onder meer Dragon Air en Cathay Pacific, beiden uit het luchtvaartwereldje. Op donderdag 22 mei was het weer zover; net als in 2007 kwam een door Cathay Pacific samengestelde selectie naar De Toekomst om het op te nemen tegen de bekende Ajax-helden uit het verleden.

Groot verschil met de doorgaans hectische wedstrijden van Lucky Ajax op locatie bij diverse amateurclubs in Nederland, is de entourage bij de wedstrijden op De Toekomst. Dat is ook wel logisch want veel spelers van Lucky Ajax lopen overdag al rond bij de toekomst, worden niet ontvangen door de organisatie en hoeven al helemaal geen wegwijs gemaakt te worden in het web van gangen met genummerde kleedkamers. En bij de opkomst komen beide elftallen niet met jeugdspelers van de thuisploeg het veld op onder de klanken van het clublied uit 1950.

Al met al was het al snel gezellig druk in de kantine van De Toekomst. Langzaam maar zeker werden steeds meer doeken van Cathay Pacific opgehangen en werd er voor muziek gezorgd. Er lagen drie stapels broodje op de tafels in de kantine en ondertussen druppelde de spelers van Lucky Ajax binnen. Naarmate de klok richting half acht ging, werd duidelijk dat er misverstand was over het aanvangstijdstip. De bezoekers waren uitgegaan van half acht, de Rood-Witten hadden hun voorbereidingen gericht op klokslag acht uur.

In de kleedkamer werd ondertussen alweer ouderwets gedold. Op zeer subtiele wijze wist Danny Muller zijn ploeggenoot Fred Grim uit de kleedkamer weg te lokken en hem te confronteren met de gevolgen van de bruine bonensoep van de avond ervoor. Even later kwam Sjaak Swart met de serieuze opmerking, dat we al om kwart voor acht zouden gaan beginnen. Toen werd snel begonnen met de warming-up, waar als laatsten ook Frank de Boer en Bryan Roy aan deelnamen.

Aansluitend aan de warming-up werd meteen een gezamenlijke elftalfoto gemaakt. Om luttele minuten vóór acht uur ging de bal rollen. Cathay Pacific had ongeveer 200 geïnteresseerden naar het sportpark onder de rook van de Arena weten te lokken. Natuurlijk was van begin af aan duidelijk dat Lucky Ajax de betere ploeg was én vast en zeker zou gaan winnen. Vanaf de zijkant zagen onder meer Sjaak Swart en Werner Schaaphok toe, hoe ook Cathay Pacific af en toe leuke combinaties lieten zien. Opvallend, omdat de spelers niet of nauwelijks met elkaar samen spelen. Na ongeveer 10 minuten kwam oud-speler Eef Melgers, tegenwoordig woonachtig in Spanje, zich melden bij de dug-out en kon zo lekker bijkletsen met spelers en (bege-)leiding.

In die periode werd door Lucky Ajax de score geopend. Dennis Gerritsen wist in de negende minuut als eerste het net te vinden. Even later zou Dennis bij een mogelijke doelpoging zijn schot geblokt zien en enigszins last krijgen van een blessure. Na een korte behandeling door Wolter kon hij toch verder spelen. Halverwege de eerste helft wist Gery Vink een voorzet van Simon Tahamata om te zetten in de tweede treffer: 2-0 na nog geen 20 minuten. Enkele minuten later bepaalt Arno Splinter de ruststand op 3-0 door een aanval via rechts af te ronden. De voorzet van wederom Tahamata komt via Gerritsen voor de voeten van Splinter, die dit buitenkansje niet onbenut laat. De 3-0 ruststand belooft een heleboel goeds voor de tweede helft, met name omdat Frank de Boer met enkele afstandsschoten en één vrije trap naarstig op zoek lijkt naar een treffer.

Na een korte break waarin verzorger Wolther niet alleen de spelers, maar ook de overige sympathisanten van Lucky Ajax voorziet van thee (‘er zit al suiker in’) gaat de bal weer rollen, maar nu de andere kant op. Lucky Ajax laat haar opponent elke keer in de buitenspelvalkuil vallen en weet zo elke aanval eenvoudig te voorkomen. Bij elk vlagsignaal van onze grensrechter Ben Kraanen slaat de wanhoop bij de spelers van Cathay Pacific toe. Vanaf de zijkant wordt uitgelegd, hoe de afspraken ook alweer waren. ‘Jullie mochten één meter buitenspel staan, dan laten we nog doorspelen. Bij twee of drie meter natuurlijk niet en wordt er gevlagd’. Een opmerking die de sportieve sfeer op en rondom het veld goed typeert. Tijdens de wedstrijd wordt er veelvuldig gedold tussen de spelers op het veld en de begeleiding in de dug-out. Met jongens als Danny Muller, Fred Grim en Bryan Roy óp het veld, en Peter van der Hengst, Bennie Muller en Sjaak Swart op de bank is dat niet zo moeilijk. Ondertussen had Gerrie Mühren het veld verlaten en reeds gedouched en kon ook hij bijkletsen met Eef Melgers, die in de loop van het tweede bedrijf terecht plaatsnam op de bank.

Op het veld bouwde Lucky Ajax haar voorsprong langzaam aan uit. Danny Muller had met een diagonaal schot in de korte hoek al na 10 minuten in de tweede helft voor 4-0 gezorgd. Zeven minuten later zorgde Tahamata uit een soortgelijke positie vanaf rechts voor de 5-0. Vanavond bleek Lucky Ajax zeer doelgericht en wist nagenoeg elke 100% kan om te zetten in een treffer. Luttele minuten na de treffer van Tahamata wist Cathay Pacific de spreekwoordelijke eer te redden. Fred Grim stond al geruimde tijd tientallen meters vóór zijn doel, en soms bijna op de middenlijn. Toen Rens Bakker plots de bal kreeg en ongeveer 10 meter op de helft van Lucky Ajax stond, zorgde hij met een boogbal van dik 40 meter ervoor dat de hatelijke nul van het scoreformulier verdween. Nog voordat de bal in het net verdween, klapte Fred Grim al in zijn handen uit respect voor de knappe treffer van de tegenstander.

Ondanks enkele goede pogingen en tweemaal een schot op het houtwerk, wist uitblinker Frank de Boer geen doelpunt te maken. Lucky Ajax wilde toch graag het laatste woord hebben en onderstreepte dit in de laatste tien minuten met twee treffers. Dennis Gerritsen scoorde zijn tweede treffer van de avond, en na een counter wist Michel Kreek de zevensprong te voltooien. Eenzelfde score als afgelopen zaterdag in Delft. Om kwart over negen gaven de spelers van beide elftallen elkaar een hand, en togen opgewekt naar de kleedkamer om zich op te frissen. Na de wedstrijd was er in de kantine nog een buffet voor de spelers die nog waren gebleven en de (bege-)leiding van Cathay Pacific. Wellicht tot volgend jaar?

 

Scoreverloop: 9. Dennis Gerritsen 1-0, 20. Gery Vink 2-0, 29. Arno Splinter 3-0, 46. Danny Muller 4-0, 53. Simon Tahamata 5-0, 56. Rens Bakker 5-1, 57. Dennis Gerritsen 6-1, 65. Michel Kreek 7-1

Scheidsrechter: Frank Meeuwenoord
Assistent-scheidsrechter: Henk Meeuwenoord en Ben Kraanen

Toeschouwers: ca. 200

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Arno Splinter, 4. Frank de Boer, 5. Peter van der Hengst, 6. Gerrie Mühren, 7. Michel Kreek, 8. Gery Vink, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy

Reserves: 15. Hannie Das, 18. Danny Muller

Trainer/ coach: Sjaak Swart
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

Cathay Pacific:

1. Cees Jongbloed (Speed Martime), 2. Sashil Durve (De Clerq), 3. Farid El Ounsri (DHL Global Forwarding), 4. Brian Jansen (Copex), 5. Richard Pel (Copex), 6. Peter Zondervan (Zygene), 7. Guido Baas (Kuhne & Nagel), 8. Eric Padmos (UPS), 9. Alaa Boukaa (DHL Global Forwarding), 10. Mark Scheffers (Kuhne & Nagel), 11. Caroll Lith (Van de Put)

Reserves: 12. Roy Naber (UPS), 13. Martijn van der Horst (Koyo), 14. Rens Bakker (RM Transport)

Coach: Fred van der Horst (DHL Global Forwarding)
Assistent-coach: Ben van der Paard (Speed Martime)