Lucky Ajax - Dappermarkt 10-2 (2-0)
A

msterdam, De Toekomst, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Rodger Lahr

Op dinsdagavond 20 april stond de tweede wedstrijd van Lucky Ajax op het programma. Of eigenlijk speelde Lucky Ajax deze avond onder de naam: ‘Ajax All Stars’. Met deze naam had de tegenstander van deze avond, Dappermarkt, reclame gemaakt voor het duel dat net als het openingsduel tegen Ajax Chubb Brandbeveiliging, gespeeld zou worden te Sportpark De Toekomst. Dappermarkt is een markt in Amsterdam en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dit werd gevierd met een potje voetbal van tweemaal 35 minuten op het kunstgrasveld naast de kantine.

Ondanks een heerlijk voorjaarszonnetje zorgde een frisse wind voor gure weersomstandigheden. Langzaam maar zeker druppelden de spelers van Lucky Ajax binnen in de kantine en de kleedkamer van De Toekomst: John Bosman, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Rob Witschge… Ruim een half uur vóór de aftrap betrad de 24-koppige selectie van Dappermarkt als eerste het kunstgrasveld. Kort daarna voegden de spelers van Lucky Ajax zich ook op de grasmat. Vandaag zagen we weer een bekend gezicht terug bij de massagetafel: Rinus Waerts was enkele jaren geleden samen met Wolther Kooistra de vaste verzorger van Lucky Ajax; na enige tijd afwezigheid was Rinus vandaag weer terug.

Om klokslag 7 uur begon de wedstrijd, die eerst een uurtje later gepland stond. Reden voor de vervroeging was dat iedereen graag de Champions League-wedstrijd Inter – Barcelona wilde zien. Mede door deze vervroeging waren sterspelers Dennis Bergkamp en Frank de Boer iets te laat voor de aftrap en de gezamenlijke elftalfoto.

Al bij het bekend worden van de spelersnamen van ‘Lucky Ajax’ begonnen de spelers van Dappermarkt enigszins te beven. Men liep nog net niet van het veld, maar ontzag voor de grote namen van Lucky Ajax was er zeker. Kort na de aftrap werd dit ontzag meteen zichtbaar op het veld. Lucky Ajax nam het initiatief, terwijl Dapperveld met veel enthousiasme en inzet probeerde bij te benen en soms zelfs een goede aanval wist op te zetten. Toch wist Lucky Ajax al in de beginfase afstand te nemen. Een subtiel lobje van Aron Winter zette Lucky Ajax al in de 7e minuut op een 1-0 voorsprong. Na een kwartier spelen zorgde een geplaatste schuiver van Rob Witschge voor een verdubbeling van de score. Daarna kwam het duel opvallend genoeg meer in evenwicht. Dappermarkt kreeg van de Ajacieden voldoende tijd en ruimte om dichtbij Fred Grim te komen. Onder de rook van de Amsterdam Arena ontstond een mooi voetbalgevecht, waarbij Lucky Ajax natuurlijk de bovenliggende partij was.

Na pakweg 20 minuten spelen kreeg Dappermarkt de kans op de marge te verkleinen. Arbiter Ben Kraanen gaf de jubilarissen een strafschop, die helaas hard en onnauwkeurig werd ingeschoten. Terwijl Fred Grim al op de grond lag, verdween de bal enkele centimeters boven de deklat. Op de valreep van de rust, er was inmiddels dik 35 minuten gespeeld en vanaf de bank werd scheidsrechter Ban gewezen op de onnodige blessuretijd, kreeg Dappermarkt dan toch zijn treffer. Jerry Budding wist de bal in het doel achter Fred Grim te werken, zodat de ruststand van 2-1 op het fictieve scorebord kwam te staan.

Na een korte onderbreking werd de tweede helft gestart. Dappermarkt kwam met een compleet nieuw elftal het veld in. Toch wist Lucky Ajax na de pauze de score aanzienlijk uit te breiden. Frank de Boer en Dennis Bergkamp wisten hun tegenstander bij tijd en wijle helemaal zoek te spelen. Beide Ajacieden scoorden driemaal na de rust. Treffers van Aron Winter en John Bosman (beiden kopbal) zorgden voor de dubbele cijfers in het voordeel van Lucky Ajax. Aangezien ook Dappermarkt nog wist te scoren, kreeg deze wedstrijd de opvallende eindstand van 10-2.

Scoreverloop: 7. Aron Winter 1-0, 16. Rob Witschge 2-0, 38. Jerry Budding 2-1, 42. Frank de Boer 3-1, 48. Frank de Boer 4-1, 50. John Bosman 5-1, 53. Aron Winter 6-1, 58. Dennis Bergkamp 7-1, 59. nr 12 7-2, 60. Dennis Bergkamp 8-2, 62. Dennis Bergkamp 9-2, 63. Frank de Boer 10-2

Scheidsrechter: Ben Kraanen

Toeschouwers: ca 500

Ajax All Stars:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. John van den Brom, 4. Aron Winter, 5. Alfons Groenendijk, 6. Rob Witschge, 7. Wamberto, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Dennis Bergkamp, 11. Bryan Roy

Reserves: Frank de Boer, 15. Dennis Gerritsen, 16. Arno Splinter, 17. Marcel Looijen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Rinus Waerts

Dappermarkt:

1e helft: Mike, Danny, Mario, Dion, Bjorn, Zoefian, Simon, Gerrie, Ron, Greg, Jeffrey
2e helft: Mike, Appie, Jerry, Mariel, Vince, Mike, Jeroen, Dave, van Mierlo, Han, Ohene, Frank

Trainer: Pieter Rugaart