Vrijdag 17 september 2004

Sportcomplex 'De Toekomst'

Amsterdam, 20.00 uur

Lucky Ajax - HVO Querido Team 7-1 (5-0)

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Rodger Lahr

De voorlaatste wedstrijd van kalenderjaar 2004 speelde Lucky Ajax op ‘eigen’ bodem. Op sportcomplex ‘De Toekomst’ speelde Lucky Ajax op vrijdag 17 september 2004 een vriendschappelijke wedstrijd tegen De Daklozen, HVO Querido. Deze daklozenorganisatie bestaat in 2004 exact 100 jaar.

HVO-Querido is in 2001 ontstaan uit een fusie tussen Stichting HVO en de prof. dr. A. Querido stichting, respectievelijk een organisatie voor maatschappelijke opvang en een regionale instelling voor beschermende woonvormen. Ze bestaan uiteraard al veel langer. HVO is in 1904 opgericht als 'Hulp voor Onbehuisden' en biedt sinds die tijd opvang en onderdak aan sociaal zwakkeren, met name dak- en thuislozen, mishandelde vrouwen en hun kinderen en vluchtelingen. RIBW Querido is al sinds 1970 actief in het bieden van begeleid en beschermd wonen en dagactiviteiten. HVO-Querido is gespecialiseerd in dienstverlening aan en huisvesting van kwetsbare mensen. Mensen met psychosociale, psychiatrische en/of maatschappelijke problemen. We zijn een organisatie die op het brede terrein van de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke opvang professionele zorg biedt aan een gevarieerde en grote groep mensen. Ongeacht de achtergrond of aard van hun problemen. We zijn toegankelijk en laagdrempelig en werken vanuit verschillende disciplines, op ruim veertig locaties in Amsterdam, verdeeld in drie sectoren en als één organisatie. Bij HVO-Querido bieden ruim 675 medewerkers opvang, begeleiding en zorg aan ongeveer 5.000 cliënten.

Alvorens gevoetbald kon worden, moest het veld nog worden vrijgemaakt van een voetbaldoel dat op de middencirkel stond. Sonny Silooy en John van der Brom ontfermden zich over deze taak. Van der Brom wist echter het doel zo tegen de railing te manoeuvreren dat Silooy gevangen zat in het doel en er alleen maar uitkon door over het hekje te klimmen. De lachende Van der Brom was intussen alweer verder gegaan met de warming-up. Rond 19:55 floot scheidsrechter Bep Thomas voor de aftrap van de wedstrijd tussen HVO Querido en Lucky Ajax. Het bleek tevens het signaal voor de circa 550 supporters, voornamelijk Querido-aanhangers, op de tribunes om luidkeels hun favorieten aan te moedigen.

Lucky Ajax, dat in een zeer sterke formatie aan de start verscheen, kwam vlot uit de startblokken. Binnen drie minuten wist Ronald Koeman een pass van Tahamata, na een overstapje van Bryan Roy, op waarde te schatten. Een droge knal zorgde voor de 0-1. Het weerhield de fans van HVO Querido er echter niet van om hun team enthousiast te blijven aanmoedigen en te bejubelen. Iets wat ze gedurende de hele wedstrijd zouden volhouden! Lucky Ajax bleef zeker in de beginfase een hoog tempo spelen. Enkele minuten later was het dan ook John van de Brom die uit een corner van Tahamata de 0-2 binnentikte. Het ging erg hard nu. De bal was in handen van Fred Grim toen hij zag dat Querido rond de middellijn verdedigde. Een uittrap door het midden lanceerde Johnny Bosman die net geen buitenspel stond. Oog in oog met doelman Wim ‘de oranje panter’ Lubbersen faalde hij niet en Lucky Ajax leidde met 0-3.

De mooiste goal van de eerste helft kwam van de goed spelende Tahamata. Met veel gevoel in zijn linkerbeen verschalkte hij de doelman met een boogballetje in de verre hoek. Even later stelde hij ook nog John van de Brom in staat om 0-5 te scoren. Hoewel het scoreverloop wellicht anders doet vermoeden kreeg Querido ook zijn kansen. Veel aanvallen werden onderbroken door de buitenspelval van Lucky Ajax, maar in de 20e minuut was het toch aan Fred Grim te danken dat de vrijstaande Querido aanvaller niet kon scoren. In de 30e minuut kreeg Querido zijn grootste kans. De bal werd vanaf rechts laag voorgezet. Fred Grim was kansloos. Het doel was leeg, maar tot ontzetting van alles en iedereen tikte de aanvaller van Querido de bal net naast het gapend lege doel. Verhalen doen de rondte dat hij niet alleen schrok van de grote kans die hem geboden werd maar ook van het feit dat Gerrie Mühren op het moment suprème vlak achter hem “BOEH” riep.

In de rust besloot trainer Schaaphok van Lucky Ajax een aantal wissels toe te passen. Ronald Koeman, Dennis Gerritsen, Dick Schoenaker en Sjaak Swart bleven achter in de kleedkamer ten faveure van Aron Winter, Martin Wiggemansen, Peter van der Hengst en Danny Muller. Ook Querido zou in de tweede helft veelvuldig wisselen. De tweede helft leek net zo doelpuntrijk te beginnen als de eerste. Dit werd voorkomen doordat voor Querido de paal binnen vijf minuten maar liefst drie keer redding wist te brengen. Eerst was het Tahamata die de linksback van Querido poortte en een afgemeten voorzet gaf op Bosman. Achter zijn standbeen langs wilde hij de bal het doel in tikken. De aanval stierf echter in schoonheid toen de bal de paal raakte. Nauwelijks een minuut later schoot opnieuw Bosman op doel. Nu was het de andere paal die in de weg stond. En wederom nauwelijks een minuut later was het een Querido verdediger die in een poging de bal voor het eigen doel weg te werken, de paal raakte!

In de 8e minuut was het dan toch weer raak. Aron Winter schoot de bal van net buiten het zestienmeter gebied binnen. Even later bewees doelman Lubbersen met een zeer spectaculaire redding op een schot van Van der Brom dat hij heel goed kan keepen! In de 20e minuut kregen Querido en zijn supporters dan toch wat zij verdienden. Uit een corner was het Adnan Abaydi die knap raak kopte en de stand op 1-6 bracht. Het laatste wapenfeit kwam op naam van John Bosman die van afstand de stand op 1-7 bepaalde.

Na afloop werd aan de spelers en andere betrokkenen een heerlijke taart en aansluitend een buffet aangeboden. Natuurlijk rustte op de de schouders van Querido nog de belangrijke taak om de punten te geven voor de Lucky Ajax trofee. Coach Bobby Haarms kwam na overleg met de spelersgroep tot de volgende scores: beste middenvelder was Gerrie Mühren, beste verdediger was John van de Brom en de beste aanvaller was Simon Tahamata.

Het bleef nog lang gezellig op de Toekomst waar eenieder zichtbaar genoot van het buffet. Tot slot willen wij nog een aantal mensen bedanken die deze avond mogelijk hebben gemaakt en ons de gelegenheid hebben gegeven alles van dichtbij mee te maken. Wij doelen natuurlijk op de spelers en begeleiders van HVO Querido en Lucky Ajax, en de organisatie van Sportpark de Toekomst. Speciaal woord van dank gaat uit naar teammanager Clemens Post van Querido en trainer Bobby Haarms. Verder bedanken wij iedereen die eraan heeft meegeholpen om deze avond tot een succes te maken.

 

Scoreverloop: Ronald Koeman 1-0, John van den Brom 2-0, John Bosman 3-0, Simon Tahamata 4-0, John van den Brom 5-0, Aron Winter 6-0, Adnan Abaydi 6-1, John Bosman 7-1

Scheidsrechter: Bep Thomas
Toeschouwers: circa 550

 

Lucky Ajax:

Fred Grim, Sonny Silooy, John van der Brom, Dick Schoenaker, Ronald Koeman, Gerrie Mühren, Sjaak Swart, John Bosman, Simon Tahamata, Dennis Gerritsen, Bryan Roy

Reserves: Aron Winter, Danny Muller, Martin Wiggemansen, Peter van der Hengst

Trainer: Werner Schaaphok

 

HVO Querido:

Wim Lubbersen (keeper), Tekeste Russel, Gilberto Gesser, Cyril, Gregory Tearr, Ysheron Henrikus, Dennis Bijl, Diego, Ivo (aanvoerder), Andreas, Abdel Abouyahia

Reserves: Henk Ravel, Henk Giman, Suleyman Oral, Bert Peper, Angelo, Abdel

Teammanager: Clemens Post

Trainer: Bobby Haarms

Begeleider: Salo Muller