Dinsdag 15 april 2014

Lucky Ajax – Lucky AEGON 9-1 (4-1)
Sportpark ‘De Toekomst’, 18.45 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie, GS Fotografie en Henry van Dijk

Enkele dagen na de seizoen ouverture van Lucky Ajax tegen Oud Feyenoord in Woerden, stond de eerste ‘thuiswedstrijd’ van 2014 op het programma. Sportpark ‘De Toekomst’ zou het decor zijn voor de eerste van twee wedstrijden tegen een afvaardiging van Ajax’ hoofdsponsor AEGON. Vandaag speelde onze opponent onder de naam ‘Lucky AEGON’. Vanaf half 6 verzamelden de spelers van beide teams zich bij het sportpark. Enkelen genoten eerst van een broodje in de ontvangstruimte nabij de kantine. In beide kleedkamers werd vanaf 6 uur vol enthousiasme uitgekeken naar het duel, dat in 2013 ook al had plaatsgevonden en destijds door Lucky Ajax was gewonnen met maar liefst 13-1 werd gewonnen. Vandaag hoopten de spelers en begeleiding van Lucky AEGON op een betere score.

Terwijl een half wolkendeken langzaam aan plaats maakte voor een nagenoeg onbewolkte hemel, werkten beide selecties een korte warming up af. Heini Otto, coach van Lucky AEGON, pepte zijn selectie op welbekende wijze op voor deze bijzondere wedstrijd. In het voorjaarszonnetje genoot iedereen bij voorbaat al van een leuke voetbalavond. Bij Lucky Ajax zou Pius Ikedia zijn debuut maken. George Ogararu stond wel op het wedstrijdformulier, maar zou uiteindelijk niet meedoen. Danny Muller mocht zijn rol als reserve inleveren voor een basisplaats, terwijl Gerard Timmers de felbegeerde plek onder de lat mocht innemen. Justin Swart, kleinzoon van Sjaak, begon naast leider Werner Schaaphok en verzorger Arjan de Haan, op de bank.

Natuurlijk begon de wedstrijd met de gezamenlijke en afzonderlijke elftalfoto’s. Om 10 minuten vóór 7 uur rolde de bal voor de eerste keer. De wedstrijdbeeld in het begin was meteen dat Lucky Ajax veel in balbezit zou zijn, maar dat de spelers van Lucky AEGON veel compenseerde met inzet. Reeds na drie minuten opende Kiki Musampa de score voor Lucky Ajax. De snelle 1-0 voorsprong beloofde veel voor de fictieve thuisclub. Gelukkig gaf Lucky AEGON zich niet snel gewonnen. Tien minuten na de openingstreffer zorgde Menno Molier, medewerker van AEGON, voor de verrassende gelijkmaker. De vreugde bij AEGON was natuurlijk erg groot. Wat hen betreft mocht er meteen afgefloten worden.

Eén van de smaakmakers bij Lucky Ajax was vandaag Pius Ikedia. Zijn conditie, snelheid en bewegelijkheid maakte het de verdedigers van Lucky AEGON 70 minuten erg lastig. Het was niet geheel toevallig dat Ikedia een sublieme solo in de 22e minuut omzette in een treffer: 2-1 voor Lucky Ajax. Het spelbeeld was toen al dat Lucky Ajax veel in balbezit was en Lucky AEGON erg ver mocht komen, maar niet verder dan de rand van het strafschopgebied. In de slotfase van de eerste helft liep Lucky Ajax nog verder uit door een geplaatste bal van Brian Tevreden en een bekeken schot van Glenn Helder. De 4-1 ruststand bood voldoende ruimte om, net als vorig jaar, de dubbele cijfers te behalen. Tijdens de rust van ruim 10 minuten konden alle spelers genieten van een flesje drinken aangevuld met een banaantje.

Op het moment dat de tweede helft was begonnen, zakte de zon langzaam weg achter de bomen van bijveld 3 van De Toekomst. Het werd iets frisser rondom het veld, maar op de grasmat was daarvan niet veel te merken. Sjaak Swart verraste vriend en vijand door bij balbezit eerst slim weg te draaien van zijn eerste tegenspeler, om vervolgens met een schijnbeweging ook nog een tweede tegenspeler van Lucky AEGON uit te schakelen. Veruit het meest opvallende moment uit deze sportieve wedstrijd.

Het telraam kon weer voorzichtig afgestoft worden in een tweede helft die door Lucky Ajax werd gedomineerd. Natuurlijk deed Lucky AEGON met veel fitte spelers er alles aan om wederom te scoren; de verdediging van Lucky Ajax zag er prima uit. Man van de Wedstrijd Pius Ikedia zou in de tweede helft nog tweemaal scoren, maar bereidde ook veel effectieve aanvallen van de Amsterdammers voor. Danny Muller en Bryan Roy zorgden ruim een kwartier voor tijd voor een 8-1 tussenstand. Nabij de dug-out van Lucky AEGON vreesde men alsnog een dubbele tegenscore. De laatste energie bij AEGON werd aangewend om dit te voorkomen. Slechts een doelpunt van Glenn Helder in de slotseconde bepaalde de eindscore op 9-1 voor Lucky Ajax.

Na het laatste fluitsignaal waren 22 spelers, aangevuld met reserves en begeleiding, meer dan tevreden met het wedstrijdverloop en de eindstand. Snel werd door iedereen de warme kleedkamer of kantine van het sportcomplex opgezocht. Tijdens een heerlijk buffet na de wedstrijd konden spelers van beide teams in een gezellig samenzijn bijkletsen over deze wedstrijd…

Scoreverloop: 3. Kiki Musampa 1-0, 12. Menno Molier 1-1, 22. Pius Ikedia 2-1, 26. Brian Tevreden 3-1, 31. Glenn Helder 4-1, 36. Pius Ikedia 5-1, 49. Danny Muller 6-1, 52. Pius Ikedia 7-1, 55. Bryan Roy 8-1, 70. Glenn Helder 9-1

Scheidsrechter: Stefan Tulleners
Assistent-scheidsrechters: Ramon van der Horst en André Herreveld