Vrijdag 15 april 2005

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam, 19.30 uur

Lucky Ajax - Lucky Dragon 2-2 (2-1)

Tekst: Micha Peters / Foto's: Mike Verhoef en Dennis Zuidam

Afgelopen vrijdagavond was het dan zover; de start van een geheel nieuwe reeks wedstrijden van Lucky Ajax. Harde wind en donkere regenwolken leken nog even roet in het eten te gooien, maar gelukkig bleef het bij deze dreiging. Op het hoofdveld van sportpark De Toekomst speelden de veteranen van Ajax tegen een selectie van klanten van de luchtvrachtvervoerder Dragon Air (Lucky Dragon). Na vorig jaar met 3-0 te hebben verloren, vond de eigenaar van Dragon Air, Gerard ter Bruggen, het tijd voor een serieuze aanpak. Op Abrhamovic-achtige wijze werd de zaak aangepakt. Onder de bezielende leiding van trainer Fred van der Horst en zijn assistent Ben van 't Paard werden spelers uit de hoogste regionen van het amateurvoetbal samengebracht in een veertien man sterke selectie. Werner Schaaphok, coach van Lucky Ajax wist in totaal 15 man op de been te brengen. Op voorhand een krachtmeting tussen souplesse en ervaring enerzijds (Lucky Ajax) en jeugdig enthousiasme en kracht anderzijds (Lucky Dragon).

Vanaf de aftrap zat het tempo er goed in. Hoge balcirculatie en een groot fanatisme van beide zijden zorgden van meet af aan voor leuk en attractief voetbal. Peter van Vossen had er duidelijk zin in en ging al in de tweede minuut met gezwinde spoed op Cees Jongbloed, de keeper van Lucky Dragon, af. Helaas zag hij de bal, na een krachtig schot, in het linkerzijnet belanden. Gelukkig voor hem wist hij 5 minuten later wel doel te treffen, nadat hij met groot gemak keeper Jongbloed had weten te passeren. Het evenwicht werd 6 minuten later echter alweer hersteld door een eenvoudige score van de nummer 10 van Lucky Dragon, Alaa Boukaa. Bryan Roy wist in de twaalfde minuut Simon Tahamata, na een prachtige pass, nog in scoringspositie te brengen, maar zijn schot op doel ging hoog over. Even later schoot Joost Kouwenoord van Lucky Dragon nog van grote afstand hard op doel, maar Lucky Ajax keeper Dennis Nederlof liet zich niet verschalken, en pareerde het schot met een katachtige reflex. Van Vossen leek onvermoeibaar en schoot luttele momenten later maar weer eens op doel. Ditmaal, dankzij de reddende hand van Jongbloed, zonder resultaat. Een grote kans volgde niet veel later na een pass van Sonny Silooy op Brian Roy, maar die wist deze kans niet te verzilveren. Het sportieve hoogtepunt van de wedstrijd viel te aanschouwen in de 20 e minuut; na een pass van Molenaar schoot Tahamata de bal beheerst en met gevoel langs Jongbloed. De 2-1 was een feit.

In de rust werd de Lucky Ajax Wisseltrofee uitgereikt. Wat behelst dit? Bij iedere wedstrijd die Lucky Ajax tegen een amateurclub speelt, wijst iemand van de tegenstander van Lucky Ajax per linie de beste speler aan. Na iedere wedstrijd ontvangt de redactie van de website De Goeie Ouwe Tijd de drie spelersnamen die één punt krijgen. De speler met de meeste punten per kalenderjaar ontvangt de Lucky Ajax Wisseltrofee. Evenals vorig jaar ging deze felbegeerde trofee naar Simon Tahamata. Arie van Eijden overhandigde de prijs aan deze nog immer fitte Ajacied.

De tweede helft, waarschijnlijk extra gemotiveerd en geïnspireerd door de zojuist ontvangen trofee, ging Tahamata direct enthousiast van start. Hij speelde de bal snel en hard in op Aron Winter, die maar net naast schoot. Niet veel later schoot Tahamata zelf op de lat. Ook Van Vossen liet weer van zich horen; na een voorzet van Richard Witsche kopte hij de bal over de lat. In de 41 e minuut schoot de uitblinkende nummer 9, Jimmy Simons hard op doel, maar wederom wist Nederlof dit schot te pareren. Een minuut later had Lucky Dragon meer geluk; Badr Bada wist na een klutsbal de Lucky Ajax keeper te kloppen, en stond de 2-2 op het scorebord. In deze stand kwam verder geen verandering. Met deze uitslag was Lucky Dragon zeer content; Gerard ter Bruggen was zichtbaar in zijn nopjes! Lucky Ajax daarentegen was aanzienlijk minder blij met dit resultaat, en had toch echt op een overwinning gerekend. Zowel Sjaak Swart als Aron Winter lieten na afloop weten dat hun team teveel kansen had gemist.

Na de wedstrijd was in de kantine van De Toekomst nog de verkiezing van de beste speler van Lucky Dragon. Sjaak Swart en de zijnen kozen Jimmy Simons unaniem tot beste speler van Lucky Dragon. Simon Tahamata en Sjaak Swart ontvingen uit handen van Gerard ter Bruggen de Dragon Air Teambuilding Award. Hierna was het tijd voor een hapje (een uitgebreid buffet) en een drankje, waarbij het geheel muzikaal omlijst werd door de vertolker van het Amsterdamse levenslied, Eddie Spier. Het bleef nog lang onrustig in Zuid-Oost.

 

Scoreverloop: 5. Peter van Vossen 1-0, 11. Alaa Boulraa 1-1, 20. Simon Tahamata 2-1, 42. Badr Bada 2-2

Scheidsrechter: Bep Thomas (Amsterdam)

Toeschouwers: 150

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Keje Molenaar, 3. Sonny Silooy, 4. John van den Brom, 6. Dick Schoenaker, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy, 15. Peter van der Hengst, 16. Peter van Vossen

Wissels: 5. Aron Winter, 13. Richard Witschge, 14. Hannie Das, 18. Martin Wiggemansen

Trainer: Werner Schaaphok

Fysiotherapeut: Wolther Kooistra

 

Lucky Dragon:

1. Cees Jongbloed, 3. Dominique Barroyer, 4. Brian Jansen, 5. Eric Padmos, 6. Badr Bada, 7. Joost Kouwenoord, 8. Patrick Pengel, 9. Jimmy Simons, 10. Alaa Boulraa, 12. Rick van Kampen, 13. Guido Baas

Wissels: 2. Peter de Wolf, 14. Paulus Laat

Trainers: Fred van der Horst, Ben van 't Paard