Vrijdag 26 maart 2004

Lucky Ajax - Lucky Dragon 3-0 (1-0)

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam, 19.30 uur

Tekst: Tomas Scheen / Foto's: Donny van der Schagt en Aad Verboom

De aftrap voor de nieuwe serie wedstrijden van Lucky Ajax vond plaats in de schaduw van de ArenA, op het kunstgras van de Toekomst. Zo'n 200 man trotseerde de kou om de vedetten van weleer aan het werk te zien tegen de Lucky Dragons, een team samengesteld uit klanten van 'Dragon Air'. Trainer Fred vd Horst had de beschikking over spelers van de reserve hoofdklasse tot aan de 4e klasse, zeventien spelers in totaal. Heel wat meer dan Lucky Ajax, i.v.m. enkele afzeggingen op het laatste moment konden er maar twaalf namen op het wedstrijdformulier ingevuld worden. Martin Wiggemansen zat de hele eerste helft als enige wisselspeler op de bank. De maartse kou en de personele problemen waren een nadeel voor de Ajacieden. Het nadeel voor Lucky Dragon was dat ze door de wisseldiensten van de spelers geen gezamenlijke training hadden kunnen organiseren. Een uitdaging voor de trainer om hier een hecht team van te maken.

De eerste minuten zag het er goed uit voor Lucky Dragon, na vijf minuten kon Peter van der Hengst maar ternauwernood voorkomen dat de Dragons dankzij een counter op voorsprong kwamen. Langzamer hand kreeg Lucky Ajax meer grip op de wedstrijd en wisten de 'oudjes' elkaar steeds beter te vinden op het veld. Na ongeveer een kwartier spelen toonde Ronald Koeman dat hij het nemen van vrije trappen nog steeds niet is verleerd, de bal verdween slechts enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal. Dit was de inleiding voor een klein Ajax offensief wat resulteerde in een treffer van John Bosman. Van vlak buiten 'de 16' schoot hij de bal beheerst in de linker bovenhoek. Nog geen minuut later miste Caroll Lith, de linker spits van de Dragons, een opgelegde kans op de gelijkmaker door voor open doel over de bal heen te maaien. Vlak voor rust kreeg Lith een soortgelijke kans, deze keer raakte hij de bal wel goed, maar lag Grim in de weg. Met een ruststand van 1-0 mochten de Ajacieden dus niet ontevreden zijn.

Na de rust bleef Bosman geblesseerd in de kleedkamer achter, trainer Werner Schaaphok had geen keus dan zijn enige bankzitter, Martin Wiggemansen, in te brengen. Het verlies van de doelpuntenmaker deed Lucky Ajax geen pijn, ze maakte een vliegende start en al na vijf minuten verdubbelde Danny Blind al koppend de score. Na deze treffer was duidelijk dat ook na deze wedstrijd Lucky Ajax ongeslagen blijft. Ook toen Peter van der Hengst naar de kant moest en werd vervangen door de op het laatste moment opgeroepen Rob Stol kwam Lucky Ajax niet meer in de problemen. Verdediger Farid El Ounsri kopte nog met gevaar voor eigen leven een inzet van Dick Schoenaker van de lijn, even later was Schoenaker wel succesvol en rondde hij een combinatie met Blind en Wiggemansen trefzeker af. Dit was voor de scheidsrechter het teken om het laatste fluitsignaal te blazen, de 3-0 zege was een feit.

Na afloop kozen de spelers van Dragon Air op verzoek 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' de beste verdediger, middenvelder en aanvaller van Lucky Ajax. Aan het einde van dit seizoen wordt aan de hand van deze cijfers de Jani van der Veen Wisseltrofee uitgereikt. De spelers waren eensgezind, de snelheid en het uithoudingsvermogen van Bryan Roy worden geroemd. Volgens trainer Fred van der Horst zou Roy nog zo meekunnen in het betaalde voetbal. Hij werd dus verkozen tot beste Ajax-spits, de beste middenvelder was volgens de spelers Ronald Koeman, in de verdediging had Danny Blind de beste indruk achter gelaten.

Na de wedstrijd kwamen spelers en supporters bijeen in de kantine van de toekomst waar iedereen kon genieten van een drankje en een buffet. Onder begeleiding van Eddy Roest een zanger van het Dries Roelvink repertoire zat de stemming er goed in. Sjakie Swart maakte bekend wie volgens Lucky Ajax bij de Dragons de beste prestatie had neergezet op het veld. Linker Middenvelder Patrick Pengel bleek de gelukkige. Terwijl de Directeur van Dragon Air roept dat ze van deze wedstrijd een traditie gaan maken en Eddy Roest een nieuwe Nederlandse hit zingt op een van de tafels van de kantine verlaat de redactie van 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' het complex van de toekomst. Het was weer een geslaagd avondje Lucky Ajax.

 

Scoreverloop: 15. John Bosman 1-0, 40. Danny Blind 2-0, 70. Dick Schoenaker 3-0

Scheidsrechter: Bep Thomas

Toeschouwers: ca. 200

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 3. Sonny Silooy, 4. Danny Blind, 5. Peter van der Hengst, 6. Ronald Koeman, 7. Dick Schoenaker, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy, 14. Eef Melgers
Reservespelers: 2. Rob Stol, 13. Martin Wiggemansen 
Trainer: Werner Schaaphok

 

Lucky Dragon:

1. Rob Verdikt, 2. Han Koot, 3. Farid El Ounsri, 4. Joost Kouwenoord, 5. Eric Padmos, 6. Jim Glasser, 7. Patrick Pengel, 8. Martijn Scholte, 9. Alaa Boukaa, 10. Mathijs Willems, 11. Caroll Lithd
Reservespelers: 12. Jurrien de Graaf, 13. Richard Schreuders, 14. Cristophe Dias, 15. Murat Aksoy, 16. Loek Breed, 17. Edwin Stuik