Donderdag 11 oktober 2018
Lucky Ajax - Maluku Allstars 5-4 (3-2)

De Toekomst, 18.30 uur

 

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

 

 

Wanneer Lucky Ajax speelt, is er vaak sprake van een speciale aanleiding. Niet zelden gaat het om een lokale amateurclub die iets te vieren heeft, zoals een jubileum of de opening van een nieuwe tribune. Ze willen deze gelegenheid luister bij zetten met een wedstrijd tegen de Ajax-sterren van weleer, tegen Lucky Ajax dus. Vanavond stond Lucky Ajax zelf in het middelpunt van de belangstelling, of eigenlijk een van de spelers van Lucky Ajax. Vandaag was de presentatie van de biografie van Simon Tahamata. Auteur Tonnie van der Mee schreef het boek ‘De Kleine Dribbelaar’ over de speler die vanaf midden jaren ’70 de publiekslieveling was bij Ajax en nog altijd graag gezien wordt op de velden als hij in actie komt voor Lucky Ajax.

Maar eerst was er dus de wedstrijd tussen Lucky Ajax en een elftal bestaande uit Molukse spelers. Simon zelf zou een helft voor Lucky Ajax in actie komen en een helft voor het Molukse team. Zoals wel vaker, was de redactie van deze website weer redelijk vroeg ter plaatse. In de catacomben van De Toekomst gingen we alvast op zoek naar de kleedkamer van Lucky Ajax. Het bleek erg druk en veel kleedkamers waren al bezet door andere elftallen, zodat we Lucky Ajax uiteindelijk terugvonden in een van de kleinere kamertjes. De Johan Cruijff-kleedkamer was al bezet door FC Maluku en zelfs de kleedkamer ‘Sjaak Swart’ was al in gebruik, dit uiteraard tot verontwaardiging van Sjaak zelf.

Terwijl Mister Ajax op de fysiotafel onder handen werd genomen liepen we met elftalleider Werner Schaaphok door de gangen, kijkend naar de vele foto’s van oud-Ajacieden die daar te bewonderen zijn. Uiteraard stonden we stil bij de foto van Werner Schaaphok zelf, maar ook bij de foto’s van de vele ploeggenoten uit ‘zijn tijd’ werden herinneringen opgehaald. Inmiddels hadden ook andere Ajacieden de weg naar de kleedkamer weten te vinden. Het traditionele gemopper over van alles en nog wat klinkt ons inmiddels even vertrouwd als humoristisch in de oren. “Wat zijn de shirtjes klein geworden!”, “Wat is dit voor kleedkamertje, het lijkt wel een bezemhok!”, en “Dat handschrift van Sjaak is echt niet te lezen”, is een greep uit opmerkingen die we opvingen. Ook Simon zelf arriveerde, met in zijn kielzog een grote hoeveelheid van zijn pupillen die de trainer veel succes wensten. Mooi was het om te zien hoe geliefd Simon ook bij deze jonge generatie is.

De wedstrijd zelf was er een waarin het publiek volop aan zijn trekken kwam. Niet alleen waren er de mooie acties van Lucky Ajax, waar veel mensen voor komen, maar ook FC Maluku, gesteund door een grote schare fans, deed zeer van zich spreken. Zo namen ze al na drie minuten brutaal de leiding. Ajax was gewaarschuwd, hier hadden ze een gedreven en ook goed spelende tegenstander tegenover zich. Voor rust ging de wedstrijd lang gelijk op. Nordin Wooter maakte al snel gelijk met een schot in de korte hoek, maar binnen vijf minuten keek Lucky Ajax opnieuw tegen een achterstand aan. Nu was het Johnny Heitinga, die snel daarna voor de gelijkmaker zorgde. Vlak voor rust kwam Lucky Ajax voor de eerste keer op voorsprong. Het was Nordin Wooter opnieuw die uit een werkelijk schitterende voorzet van de zijkant van Ronald de Boer, de 3-2 scoorde. De mooiste actie in de eerste helft werd echter niet bekroond met een doelpunt. Ook bij 2-2 had Ronald de Boer een mooie voorzet in huis. Nu was het Kiki Musampa die de bal achter zijn standbeen langs, het doel in leek te schieten. Helaas voor hem raakte hij slechts de lat.
Na een korte eerste helft en een korte pauze, om acht uur stond er immers een boekpresentatie gepland, ging het tweede deel van de wedstrijd van start. Nu kon Ajax eindelijk uitlopen. Met een fraaie vallende kopbal bouwde John Bosman de marge uit naar twee goals. Maluku bleef echter in het spoor en scoorde ook zijn derde treffer nog voordat Johnny Heitinga met zijn tweede, de stand op 5-3 bracht. De wedstrijd kreeg vervolgens in de slotminuten het passende slot waar iedereen op zat te wachten. Simon Tahamata, inmiddels in het shirt van Maluku scoorde de 5-4 en zette daarmee de eindstand van de wedstrijd op het bord. Het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was zoals gebruikelijk het sein voor veel fans om handtekeningen, foto’s en selfies met hun favoriet te scoren. Meer dan anders ging nu de aandacht uit naar Simon. Zoals we Simon kennen was niets hem te veel. Hij nam de tijd voor alle fans, vrienden en vele familieleden die op deze bijzondere dag aanwezig konden zijn. Cadeaus werden aan Simon overhandigd, hij nam de tijd voor eenieder die met hem op de foto wilde en hetzelfde gold voor de foto’s met de Molukse vlag.

De boekpresentatie vond aansluitend plaats in het restaurantgedeelte van De Toekomst. Onder grote belangstelling werd Simon Tahamata toegesproken door auteur Tonnie van der Mee alvorens hij het boek aan Simon mocht overhandigen. Vervolgens nam Simon Tahamata zelf het woord. Zichtbaar geëmotioneerd bedankte hij alle aanwezigen en in het bijzonder natuurlijk zijn familie zonder wie hij, naar eigen zeggen, niet de persoon zou zijn die hij nu is. Tevens werd Mister Ajax, Sjaak Swart naar voren geroepen. Sjaak, die Simon Tahamata in zijn beginperiode bij Ajax bijna als tweede vader aan de hand heeft genomen, kreeg nogmaals de lof die hem toekomt waarna hij ook persoonlijk een exemplaar van het boek kreeg aangeboden. De avond ging verder met een buffet voor de meest nabije vrienden en familie van Simon. Daarnaast was er ruim gelegenheid voor iedereen om het boek aan te schaffen en meteen te laten signeren door de hoofdpersoon. De redactie van deze website is blij en vereerd dat we ook dit van dichtbij mee hebben kunnen maken. Een mooie avond waarin een van de meest sympathieke ‘Lucky Ajacieden’, maar ook een van de grote publiekslievelingen uit het verleden, de aandacht en de eer heeft gekregen die hem toekomt! 

 

Scoreverloop: 3. Ton Cussell 0-1, 9. Nordin Wooter 1-1, 13. Ton Cussell 1-2, 16. John Heitinga 2-2, 29. Nordin Wooter 3-2, 33. John Bosman 4-2, 34. Ton Cussell 4-3, 39. John Heitinga 5-3, 56. Simon Tahamata 5-4

Scheidsrechter: Klaas Wijbrandi

Toeschouwers: ca 200

 

Lucky Ajax:

1. Erik Heiblok, 2. Arno Splinter, 3. John Heitinga, 4. Nordin Wooter, 5. Kevin Bobson, 6. Aron Winter, 7. Ronald de Boer, 8. Richard Witschge, 9. John Bosman, 10. Kiki Musampa, 11. Simon Tahamata

Reserves: 15. Sjaak Swart, 16. Danny Muller, 18. Dennis Gerritsen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Peter Drenth

 

Maluku Allstars:

1. Ramon/ Marcel, 3. Edward Sijahailatua, 4. Oni Louhenapessy, 7. Simon Tahamata, 9. Ton Cussell, 11. Omar Tahya, 12. Ton Pattinama, 16. Jeffrey Leiwakabessy, 20. Björn Langeveld, 21. Patrick Patty, 22. Joel Titaley, 22. Joël Titaley, 24. Yoni Sahertian, 30. Justin Tahapary, 66. Hanky Leatemia, 71. Jason Pattiasina