Vrijdag 13 april 2012

Lucky Ajax - Oud Feyenoord 5-3 (2-1)
Woerden, 19.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ilja Knemeijer, Jacques Kattenburg en GS Fotografie

Het nieuwe seizoen van Lucky Ajax kon niet mooier beginnen dan met de Klassieker tegen Oud Feyenoord. Het jubilerende Sportlust'46 had 65 jaar na de oprichting beide veteranenteams uitgenodigd in Woerden te komen spelen. Het was bijna 11 jaar geleden dat Lucky Ajax en Oud Feyenoord de degens met elkaar kruisten; destijds won Lucky Ajax met 6-1 van Oud Feyenoord in het kader van een toernooi bij het Friese Kollum.

Anno 2012 is er een heleboel veranderd en naast Dick Schoenaker en Sjaak Swart zou de rest van het team der oud-Ajacieden vandaag voor de eerste keer in actie komen tegen oud-Feyenoord. De weersvoorspellingen waren onzeker, maar in de voorverkoop waren reeds 1000 kaarten voor dit duel verkocht. Rond de klok van vijf uur werden de laatste organisatorische puntjes op de i gezet. De veiligheidssituatie werd besproken en de stewards nader geïnstrueerd. Tussen 6 en 7 uur druppelden de spelers van beide elftallen langzaam maar zeker binnen. Sjaak Swart was namens Lucky Ajax als eerste, manager Gerard Meijer was het eerste gezicht namens oud-Feyenoord.

Bij Lucky Ajax deden grote namen mee. Fred Grim. John Bosman, Dick Schoenaker, de gebroeders Witschge, Michel Kreek, Frank de Boer, Bryan Roy en Sjaak Swart; zomaar een aantal zeer bekende namen die het massaal opgekomen publiek in Woerden te zien zou krijgen. Bij Oud Feyenoord vielen de namen van Peter Houtman, Michael Mols, Patrick Paauwe, Paul Bosvelt en Ruud Heus het meest op. Een golf van herkenning en veel ouwe jongens krentenbrood derhalve... Arbiter Maurice de Hond zou vandaag wellicht z'n eerste Klassieker leiden.

Al op de parkeerplaats werden de spelers van beide elftallen opgevangen door de organisatie en...handtekeningenjagers. In de kleedkamer van Lucky Ajax lag Sjaak Swart als eerste op de massagetafel en werd ondrhanden genomen door verzorger André van Alphen. Vanuit het Amsterdamse kamp was de media ruimer vertegenwoordig dan vanuit het zuiden van Rotterdam. Naast de webredactie was ook Ajax.nl en Ajax TV aanwezig.

Tijdens de warming up liep het aardig vol rondom het voetbalveld. In de tribunes, maar ook langs de kantine was het gezellig druk. Om tien voor 7 liepen beide elftallen met alleen een pupil van de organiserende vereniging het veld op. De elftallen werden voorgesteld aan het publiek en om klokslag 7 uur floot Maurice de Hond voor de eerste balomwentelingen. De verwachtingen waren, dat Lucky Ajax bij deze wedstrijd als winnaar uit de bus zou komen, doordat de gemiddelde leeftijd hoger lag dan bij Oud Feyenoord. Toch namen de Rotterdammers in de beginfase brutaal het initiatief. Eenmaal in het strafschopgebied bleven gevaarlijke kansen echter uit. Aan de andere kant was er slechts één kans voor Lucky Ajax; een doelpunt van Kenneth Perez werd afgekeurd vanwege buitenspel. Terwijl oud-Feyenoord op zoek was naar de eerste kans, scoorde Lucky Ajax in de zesde minuut de openingstreffer. Een aanval van Oud Feyenoord werd door de Amsterdammers uitverdedigd. Een diepe bal van Michel Kreek kwam perfect terecht in de voeten van Kenneth Perez, die de bal over Peter Brunings heen lobde: 1-0 voor Lucky Ajax.

Terwijl er af en toe wat kleine druppels uit de hemel vielen, wist Lucky Ajax een licht veldoverwicht te creëren. Tot echte kansen kwam het echter niet. Kenneth Perez bleek een grote aanwinst voor Lucky Ajax, maar ook John Bosman liet zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. Halverwege de eerste helft konden de supporters weer juichen. Op aangeven van John Bosman wist Bryan Roy de score voor Lucky Ajax te verdubbelen: 2-0. Eén minuut later was de marge op het scorebord echter alweer één. Bij een doelpoging van de Rotterdammers liet Fred Grim de bal ongelukkig los, zodat Henk Vos van dichtbij de aansluitingstreffer kon scoren: 2-1. Aan deze score zou tot aan het rustsignaal van Maurice de Hond niets meer veranderen.

In de tweede helft zagen we bij Lucky Ajax enkele nieuwe gezichten. Yannis Anastasiou had met een hamstringblessure het veld verlaten ten faveure van Dennis Gerritsen. Kiki Musampa en Arno Splinter kwamen in de plaats van Dick Schoenaker en Sjaak Swart. Ook bij Oud Feyenoord kwamen enkele nieuwe spelers binnen de krijtlijnen, zoals Peter Houtman en Mike Obiku. Na enkele minuten spelen in de tweede helft was de gelijkmaker bijna een feit. Een geweldige slalom van Michael Mols werd op het laatste moment van de lijn gehaald bij Lucky Ajax.

Na een kwartier spelen in de tweede helft liep Lucky Ajax toch uit in de score. Eerst werd een voorzet op maat van Bryan Roy op klassieke wijze door John Bosman in het doel achter Peter Brunings gekopt: 3-1 voor de Amsterdammers. Een paar minuten later leek Lucky Ajax op weg te zijn naar een monsterscore. Op aangeven van John Bosman wist Kenneth Perez zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Met nog 15 minuten te spelen stond Lucky Ajax op een 4-1 voorsprong. Op de bank zat inmiddels Sjaak Swart, die de wedstrijd zeer gedreven beleefde. Hij spoorde Dennis Gerritsen en Bryan Roy aan om naar voren te gaan, en baalde opzichtig bij balverlies van onze club. Kort na de vierde treffer van Lucky Ajax wist Peter Houtman de marge te verkleinen tot 4-2. In de slotfase wisten beide elftallen het publiek nog te trakteren op enkele mooie acties. Eerst zorgde Richard Witschge voor de 5-2, door een bal vanaf de rechterkant diagonaal achter Peter Brunings te schieten. In de slotseconde van de wedstrijd zorgde Peter Houtman voor de 5-3 eindstand.

Veel supporters bestormden het veld om zoveel mogelijk handtekeningen te scoren. Sjaak Swart en Patrick Paauwe verlieten als laatste de grasmat. Het was in de tweede helft aardig fris geworden, zodat alle spelers zich dolgraag wilden opwarmen. Nadat iedereen gedouched was, stond er in de VIP-tent een heerlijk buffet op alle betrokkenen te wachten. Er wer op positieve wijze teruggekeken op een geweldige wedstrijd en een geslaagde seizoensouverture voor Lucky Ajax. Via deze weg willen wij de organisatie van Sportlust'46 met in het bijzonder onze contactpersoon Dirk van Oudenallen ontzettend bedanken voor de prettige samenwerking en de goede organisatie.

 

Scoreverloop: 6. Kenneth Perez 1-0, 23. Bryan Roy 2-0, 24. Henk Vos 2-1, 50. John Bosman 3-1, 54. Kenneth Perez 4-1, 55. Peter Houtman 4-2, 62. Richard Witschge 5-2, 70. Peter Houtman 5-3

Scheidsrechter: Maurice de Hond

Assistent-scheidsrechters: Koos Lamboo en Jan van Mouwerik

Toeschouwers: ca 1200

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Rob Witschge, 4. Frank de Boer, 5. Michel Kreek, 6. Richard Witschge, 7. Yannis Anastasiou, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Kenneth Perez, 11. Bryan Roy

Reserves: 15. Arno Splinter, 16. Kiki Musampa, 18. Dennis Gerritsen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen

 

Oud Feyenoord:

Peter Brunings, Ruud Heus, Rob Maas, Patrick Paauwe, André Hoekstra, Marciano Schultz, Henk Vos,Paul Bosvelt, Leonardo Dos Santos, André Stafleu, Pieter Collen

Reserves: Michael Mols, Arjan van der Plas, Dwight Blackson, Danny Kalden, Mike Obiku

Trainer: Gerard Meijer
Leider: Henk Warnas
Verzorger: Jan Agterberg