Woensdag 4 augustus 2004

Lucky Ajax – Partner & Sponsor 9-2 (3-0)

Amsterdam Arena, 9.45 uur

De wedstrijd van Lucky Ajax stond vandaag geheel in het teken van de Open Dag van Ajax. Duizenden Ajax supporters uit het hele land stroomden de Amsterdam Arena binnen om Lucky Ajax en de A-selectie te bekijken. Om 9:45 speelde Lucky Ajax een wedstrijd van twee keer 25 minuten om vervolgens plaats te maken voor de hedendaagse godenzonen van Ronald Koeman. De A-selectie werkte een demonstratietraining af en ging vervolgens naar P2 om zichzelf te presenteren aan de supporters voor het nieuwe seizoen.

Voordat het echter zo ver was speelde Lucky Ajax een wedstrijd tegen een elftal dat bestond uit verschillende sponsors van Ajax. Naast hoofdsponsor ABN AMRO speelden er vertegenwoordigers mee van Adidas, Canal +, Grolsch, Staatsloterij, KPN, CSU, ATP en BDO. Bij het sponsorelftal speelden ook bekende namen mee zoals Tjerk Bogstra (tenniscoach), Bart Veldkamp (schaatser), Bas van der Goor (volleyballer) en Jan Siemerink (oud-tennisser) die met zijn doelpunt de stand iets draaglijker maakte voor zijn team. Het vroege tijdstip stemde de meeste spelers van Lucky Ajax in eerste instantie niet gelukkig. Achteraf gezien was het voor de spelers een geluk bij een ongeluk, vanwege het warme weer later op de dag.

Belangrijkste afwezigen vandaag bij Lucky Ajax waren om uiteenlopende redenen: John Bosman, John van ’t Schip, Aron Winter en Marco van Basten. Toch mocht Lucky Ajax zeker niet klagen over de spelers die er wel waren. Met vier wissels op de bank had het team zelfs een luxe probleem. Beide teams hadden er vooraf zin in en het beloofde op deze fabelachtige zomerdag een mooie wedstrijd te worden. Gelukkig werd het ook een spektakel voor de ruim 20.000 toeschouwers op de tribunes. Nadat het clublied van Ajax ten gehore werd gebracht begonnen beide elftallen aan de wedstrijd dat geleid werd door oud-scheidsrechter Bep Thomas.

De eerste kans is voor het sponsorelftal, maar al gauw wordt duidelijk dat Lucky Ajax een makkelijk ochtendje tegemoet gaat. In de vierde minuut valt het eerste doelpunt als Dick Schoenaker een steekbal van Ronald Koeman bekwaam afrond. Vervolgens is er een ware stormloop op het doel van het sponsorelftal. Simon Tahamata wordt neergehaald in het strafschopgebied en vraagt tevergeefs om een penalty, een volley van Brian Roy raakt de paal en een stift van Richard Witschge beland op de lat. Dat het sponsorelftal door middel van vier wissels vers bloed tracht in te brengen mag niet baten, want in de 15e minuut is het Schoenaker die de 2-0 maakt na een pass van Koeman. In de 17e minuut beslist Tahamata de wedstrijd door een voorzet van Roy in te tikken, 3-0.

In de rust worden de vier reserves die Ajax op de bank had, allemaal ingezet. Koeman is één van de spelers die het veld ruimt, omdat hij direct na de wedstrijd van Lucky Ajax de demonstratietraining in de Arena zou verzorgen. Op hetzelfde moment zijn Maxwell en Ibrahimovic aangeschoven op de reservebank om met hun oude ploeggenoot Richard Witschge bij te praten. De tweede helft wordt een nog grotere kwelling voor het sponsorelftal, want het krijgt nog zes treffers om de oren. De 6-1 van Gerrie Muhren is daarbij het hoogtepunt van de wedstrijd. Hij neemt namelijk een strafschop achter zijn standbeen langs en de bal verdwijnt keihard in de linkerhoek. De 8-1 van Richard Witschge is ook een beauty, want a-la Madjer hakt hij de bal tergend langzaam via de binnenkant van de paal in het doel. De afsluitende 9-2 van Roy is ook van grote schoonheid, want bij deze aanval leek elke speler van Lucky Ajax de bal beroerd te hebben. Een tiende Ajax doelpunt blijft uit, ondanks de ‘’tien, tien, tien” die op de tribunes te horen waren. Na het laatste fluitsignaal kon het sponsorelftal eindelijk adem halen, want een wedstrijd tegen Lucky Ajax vergt veel van je krachten. Na de wedstrijd konden de spelers onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten in de Rinus Michels lounge. De lunch was georganiseerd door de supportersvereniging van Ajax en algemeen directeur Arie van Eijden hield een toespraak waarbij hij de supporters bedankte voor hun jarenlange steun aan de club. De eerstvolgende wedstrijd van Lucky Ajax is op 14 augustus in Jisp, waarna het tussen 20 en 23 augustus binnen vier dagen nog drie wedstrijden moet spelen. De mannen kunnen dus hun borst nat maken. Bij de wedstrijd van vandaag hebben we veel medewerking gekregen van Dave Endt en Floris Thoolen. Hiervoor willen we hen hartelijk danken. De punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee worden later bekend gemaakt.

Scoreverloop: 4. Dick Schoenaker 1-0, 15. Dick Schoenaker 2-0, 17. Simon Tahamata 3-0, 30. Dennis Gerritsen 4-0, 35. Rob Witschge 5-0, 37. Jan Siemerink 5-1, 39. Gerrie Muhren (pen.) 6-1, 40. Martin Wiggemansen 7-1, 42. Richard Witschge 8-1, 44. Bonne de Wildt 8-2, 45. Bryan Roy 9-2

Scheidsrechter: Bep Thomas
Assistent scheidsrechters: Evert Verbrugge en Serdar Göyöbüzük
Vierde official: Floor Thoolen

Toeschouwers: 20.000