Woensdag 3 augustus 2005

Lucky Ajax – Prominententeam 5-1 (2-0)

Sportpark 'De Toekomst, Amsterdam', 11.00 uur

Foto's: Pieter Keuzekamp/ Tekst: Wesley Meijer

De jaarlijkse Open Dag van Ajax is dit jaar voorzien van perfecte omstandigheden: de zon zorgt voor een aangename temperatuur en met het oog op de presentatie van Ajax 1 zijn alle roodwitte supporters in een opperbeste stemming. Voordat het eerste in de ArenA aantreedt tegen de nieuwe profclub FC Omniworld, mag Lucky Ajax de fans op de Toekomst vast opwarmen met een wedstrijd tegen een prominententeam. Zaterdag jl. moest Lucky Ajax nog flink aan de bak tegen Fortuna Wormerveer, vandaag staat een verzameling van sponsors en oud-sporters op het veld die nog niet eerder met elkaar hebben samengespeeld. Oud-tennisser Jan Siemerink blijkt een echte linkspoot, voormalig volleyballer Bas van de Goor stuurt als laatste man zijn team aan en sportjournalist Humberto Tan raast als ijverige buitenspeler langs de lijnen van het hoofdveld.

Met het zonnetje op het ietwat lange gras begint even na elven de wedstrijd. Al snel blijkt dat Lucky Ajax de toeschouwers een wedstrijd gaat tonen zoals liefhebbers van het Ajax-spelletje dat graag zien. Stanley Menzo, in het veld als nummer ‘10', wordt hartstochtelijk toegeschreeuwd door enkele meisjes die nog niet eens geboren waren toen hij debuteerde in Ajax 1. Wellicht gesteund door zijn jonge fans scoort hij de eerste treffer van de wedstrijd met een prachtige lob over keeper Jeroen Rower. Drie minuten later is het alweer raak als Alfons Groenendijk voorgeeft en John de Brom de bal terugkopt naar Dick Schoenaker die, eveneens koppend, de bal tegen het net werkt. Met name John van den Brom heeft er vandaag zin in. Bijna alle aanvallen beginnen bij de inschuivende centrale verdediger, maar zijn optreden komt hem wel op kritiek te staan van coach Werner Schaaphok: “Brom hoort eigenlijk achterin te staan, maar daar is hij nog geen een keer geweest.”

Lucky Ajax combineert in de tweede helft vrolijk verder. De afgetrainde Gerrie Mühren voetbalt nog altijd op techniek en dat wordt waargenomen vanaf de Ajax-bank: “Wat gaat het nog makkelijk hè, Gerrit?” Je kunt je afvragen of een speler van het kaliber Mühren nog met zijn hoofd in de wolken kan lopen, maar daar is de bank wel van overtuigd na een technisch hoogstandje: “Oh, gaat-ie zich weer uitsloven.” In de achtste minuut van de tweede helft zet Groenendijk de 3-0 op het scorebord na voorbereidend werk van Dick Schoenaker. Op de bank wordt gediscussieerd over de opstelling van het echte Ajax. Adviezen worden gratis weggegeven: “Ze moeten meer inschuiven. Zoals Lucky Ajax doet.” Humberto Tan, na de wedstrijd klagend over het aantal ballen die hij kreeg, blijkt met de bal aan de voet een aanvaller waar veel dreiging vanuit gaat. Hij weet dan ook als enige speler van het prominententeam te scoren: met een droge schuiver passeert hij doelman Robert Zwinkels. Even daarvoor was Siemerink al dreigend geweest.

Na de tegentreffer voert Lucky Ajax de druk op. Dat moet ook wel, want op een gegeven moment brengt de tegenstander dertien man in het veld. In de 22 e minuut zien de toeschouwers de mooiste goal van de wedstrijd. John van den Brom, wederom ingeschoven, werkt een voorzet van André Gieling achter het standbeen langs de goal in. Vier minuten later wordt krijgen de Ajacieden een penalty toegewezen van scheidsrechter Ben Leraamen nadat invaller Henk de Gier in de zestien werd neergehaald. Alfons Groenendijk schiet de strafschop feilloos in en zet daarmee de eindstand van 5-1 op het bord.

Groenendijk genoot in het veld: “Ik denk dat het leuke wedstrijd was voor de mensen. Er stonden wat spelers op het veld van Ajax' toplichting zoals Mühren en Swart en we speelden tegen een aantal bekende artiesten. We speelden goed al zijn er ook wel momenten dat je ziet dat we wat ouder worden hoor.” Ook Humberto Tan was tevreden: “Voetbal is een leuke sport, al is de conditie er niet helemaal meer. Maar dit is gewoon leuk, zo met dat weer en een lekker veld, goede tegenstander. Van het publiek merkte ik eigenlijk niet zoveel. Er zaten veel mensen, maar ik merk aan mezelf dat het me niet uitmaakt of ik voor veel man speel of weinig.” Lachend besluit hij dan: “Maar ik heb de eer gered hè.”

Ook Lucky Ajax-invaller Henk de Gier had het over het nog altijd hoge niveau van de oud-Ajacieden. “Als je niet kan voetballen, kom je er niet in hoor. Het is wel ouwe jongens, krentenbrood, maar je moet hard trainen.” Een wedstrijdvoorbereiding zoals vroeger bij de amateurs van Ajax zit er voor De Gier dus waarschijnlijk niet meer in ( “vroeger zeiden ze als we voor de wedstrijd verzamelden in La Perche d'Or van Bobby Haarms altijd: ‘Henkie, neem jij maar een Tia Mariaatje, anders komt er niks van'.”) Aanvoeder Sjaak Swart was gematigd tevreden: “We misten veel spelers. Maar daarom moeten we niet gaan kloten, maar gewoon voetballen. Maar goed, er waren mooie goals met voorzetten vanaf de zijkanten. Dat zie je zelfs bij Ajax 1 niet.” Ajax 1 verslaat later die middag FC Omniworld eenvoudig met 3-0, eveneens met voorbereidend werk vanaf de zijkanten. Wellicht dat Sjaak Swart de tactische bespreking voor zijn rekening nam…

 

Scoreverloop: 14. Stanley Menzo1-0, 17. Dick Schoenaker 2-0, 33. Alfons Groenendijk 3-0, 43. Humberto Tan 3-1, 47. John van den Brom 4-1, 50. Alfons Groenendijk 5-1.

Scheidsrechter: Ben Kraanen
Assistent Scheidsrechters: Evert Verbrugge, Ed Peereboom en Ali Sultan
Toeschouwers: circa 3000

 

Lucky Ajax:

Robert Zwinkels, Hannie Das, Hans Werdekker, John van den Brom, Alfons Groenendijk, Gerrie Mühren, André Gieling, Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Stanley Menzo, Rob Been jr..
Reserve: Henk de Gier
Coach: Werner Schaaphok
Verzorger: Rinus Waerts

Prominententeam:

1. Jeroen Rower, 16. Thijs Koomer, 2. Hetzer Ubbens, 10. Bas van de Goor, 6. Jeroen Jansen, 18. Chris Vermaelen, 9. Wim Vijssen, 3. Edo Boonstoppel, 14. Luuk Meijtel, 15. Joris Wouters, 4. Michel Verboven.
Reserves: 8. Jan Siemerink, 17. John Wijdenbosch, 4. Humberto Tan, 5. Jan Joost van Gangelen, 7. Tjerk Bogtstra, 19. Wim de Ruijter.
Coach: Luuk Riesenbeek
Mental coach: Daan van den Burg