Dinsdag 15 mei 2018

Lucky Ajax - PTI 8-3 (3-1) 
De Toekomst, 19.00 uur

 

Tekst: Roy Jadi/ Foto's: Henk Slagboom en Danny Ploegaert

We hebben er zin in. De tijden dat Lucky Ajax rustig 25 wedstrijden per jaar speelde lijken, voorbij. Er zijn dus veel minder mogelijkheden om de helden van weleer aan het werk te zien, des te leuker is het wanneer de kans zich wel voordoet! En dat was vanavond het geval. Mooi weer, prima omstandigheden en ‘gewoon thuis’ op De Toekomst. Juist omdat het voor veel spelers voelt als een thuiswedstrijd, is de bezetting van Lucky Ajax vaak erg goed hier. 
Wat ook niet verandert, zijn de spelers die op het laatste moment binnenkomen. Een kleine 30 minuten voor de aftrap en we zagen alleen nog Sjaak Swart zelf, Werner Schaaphok en Dennis Gerritsen in de kleedkamer. De laatste lag nog op de massagetafel om speelklaar gemaakt te worden. Het gesprek ging nog over het 65+ toernooi  ‘Walking-football’ waar Sjaak zich een paar dagen geleden nog behoorlijk had lopen opwinden. De aanwezigen waren het erover eens dat de scheidsrechter zijn dag niet had, om het maar netjes te zeggen. Inmiddels hadden we de opstelling gezien. Althans, de beoogde opstelling, omdat je nooit zeker weet of iedereen ook echt komt. Gelukkig kwamen er toch flink wat grote namen. Aron Winter en Rob Witschge, samen nog winnaar van de Europacup II in 1987, waren er. Rob Witschge, ooit samen met zijn broer zeer populair bij de vrouwelijke Ajax-fans, beklaagde zich over het feit dat die shirtjes zo klein waren tegenwoordig. Ook aanwezig was Kiki Musampa, basisspeler in de Champions Leaguefinale van 1996, Brutil Hosé, groot talent eind jaren ’90, de beoogde spits van het eerste die in alle jeugdelftallen aan de lopende band scoorde maar die dat nooit op het hoogste niveau heeft kunnen waarmaken. Ook de sterspeler van de avond kwam binnen. Hij mag zich scharen in het rijtje namen als Marco van Basten, Horst Hrubesch en Fernando Torres, mensen die de winnende goal maakten voor hun land in de EK-finale. Angelos Charisteas, in januari 2005 binnengehaald voor de naar Juventus vertrokken Zlatan Ibrahimovic was de partner van Brutil Hosé in de spits.

Inmiddels was het toch al bijna 19.00 en tijd voor de aftrap. Sjaak dirigeerde zijn mannen naar buiten voor een korte warming-up en verzocht de redactie van DGOT om even wat ballen te regelen. Behulpzaam als wij zijn, togen we naar de dienstdoende medewerker in het magazijn en vroegen om ‘ballen voor Sjaak’. Waar het mis is gegaan zullen we wel nooit weten, maar we werden meegenomen naar de andere kant van het terrein waar, blijkbaar speciaal voor ons, de tenues klaarlagen voor zowel Ajax Klassieke Veteranen als voor Lucky Ajax? Er ontstond wat verwarring bij ons, wij wilden immers alleen maar wat ballen om in te trappen. Toen we opnieuw daarnaar vroegen, reageerde de medewerker hoogst verbaasd met: “Had dat maar gezegd, dan moeten we helemaal terug!” Enfin, uiteindelijk kreeg Lucky Ajax de ballen om in te trappen maar veel tijd daarvoor was er niet meer. De volgende uitdaging doemde al op toen de teamfoto’s, zowel apart als gezamenlijk, waren genomen en beide teams aan de aftrap stonden, te wachten op de scheidsrechter.
“Waar is de scheids?”, vroeg Sjaak. “Dat zouden jullie toch regelen?” 

De spelers en begeleiding van PTI keken elkaar vragend aan. Ook hier was er blijkbaar sprake van een misverstand. Er waren geen scheids- en grensrechters geregeld! Met een megafoon werd op de tribune gezocht naar iemand met die zou kunnen fluiten en naar een grensrechter. In het gezelschap van de redactie bevond zich in ieder geval iemand die zou kunnen vlaggen. Het duurde even, maar uiteindelijk werd ook een arbitraal trio bij elkaar gevonden! Nadat de redactie ook gezorgd had voor een fluitje en voor vlaggetjes kon de wedstrijd écht beginnen!

De wedstrijd werd gespeeld ten bate van een goed doel: Spieren voor Spieren. Elke goal van Ajax leverde 100 euro op, en elke goal van PTI was goed voor 200 euro. Voor rust werd er al 500 euro verdiend. Brutil Hosé, die allang niet meer het perfecte postuur heeft dat velen van een spits verwachten, draaide toch telkens opvallend makkelijk weg bij zijn verdedigers en heeft een prima balcontrole. Hij maakte dan ook al snel uit een individuele actie de 0-1. Aron Winter verdubbelde de score. De mooiste goal voor rust kwam van de man die in Griekenland een held voor het leven is. Angelos Charisteas liet een diepe bal bewust lopen voor Hosé. Die kaatste met één beweging meteen door op diezelfde Charisteas die inmiddels was doorgelopen. Met de buitenkant van de rechtervoet schoot hij knap raak in de verre benedenhoek. Het was Bram van de Putten die vlak voor rust nog tegen scoorde voor PTI.
Na rust vielen er nog meer goals te noteren. Meest opvallende speler was misschien wel Kiki Musampa, die twee van de vijf Ajax goals na rust voor zijn rekening nam en nog een aantal keren dicht bij zijn derde en dus een hattrick was. Ook PTI wist nog tweemaal te scoren, waarmee de opbrengst voor Spieren voor Spieren aanzienlijk werd.

Na afloop van de wedstrijd was er nog een gezellig samenzijn geregeld. Achterin de kantine van De Toekomst, het gedeelte dat speciaal is gereserveerd voor oud-spelers, werd een buffet opgediend, en was er live muziek met drank, voor de selecties (en aanhang) van de beide teams en hun begeleiding. Zoals altijd, waren wij vereerd dat we erbij mochten zijn en dit evenement van dichtbij mee mochten maken en verslaan. Het was een mooie avond, we hebben ervan genoten!

 

Scoreverloop: 12. Brutil Hosé 1-0, 13. Aron Winter 2-0, 16. Angelos Charisteas 3-0, 22. Bram van der Putten 3-1, 41. Melvin Nagtegaal 3-2, 42. Angelos Charisteas 4-2, 43. Jamai Beij 4-3, 47. Kiki Musampa 5-3, 51. Kiki Musampa 6-3, 60. Brutil Hosé 7-3, 65. Arno Splinter 8-3

 

Scheidsrechter: Rob Bergers

Grensrechter: Mike Slagboom

 

Lucky Ajax:
1.Stan Bijl, 2. Arno Splinter, 3. Rob Witschge, 5. Kevin Bobson, 6. Aron Winter, 7. Dennis Gerritsen, 8. Sjaak Swart, 9. Angelo Charisteas, 10. Simon Tahamata, 11. Kiki Musampa, 15. Brutil Hosé

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Peter Drenth

 

PTI:
Delano Nagtegaal, Wilco van den Akker, Jan Posma, Ruben Grobecker, Thomas de Bruyn, Joel Stolk, Rik Hamberg, Bram van der Putten, Frank van der Putten, Cameron Black, Tim van der Meer, Anthony Spruyt, Rene Martina, Alessandra Martina, Humprey Beij, Kelly Tchai, Rob Bergers, Jamai Beij, Melvin Nagtegaal, Maurice Roelfsema, Kevin Ockeloen, Atse Wispelweij, Job van Utrecht