Dinsdag 24 september 2013

Lucky Ajax - RTL Sterrenteam 1-4 (1-1)
Zeist, 19.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie, Ilja Knemeijer en Henry van Dijk

De waarschijnlijk laatste wedstrijd van Lucky Ajax in 2013 was meteen de meest bijzondere. Op dinsdagavond 24 september zou Lucky Ajax afreizen naar Zeist en voor de eerste keer in actie komen tegen het RTL 7 Sterrenteam. De aanleiding voor deze wedstrijd was een minder leuke. De ontmoeting tussen de Ajacieden en de spelers van RTL was geïnitieerd door Stichting RuJu, in het leven geroepen na het overlijden van de broertjes Ruben en Julian begin 2013. Het doel van de stichting is om op diverse manieren te strijden tegen huiselijk geweld in algemene zin. Een zeer nobel streven, waardoor Lucky Ajax zich vereerd voelde om uitgenodigd te worden.

Dat het RTL Sterrenteam de oud-Ajacieden met respect benaderden bleek wel uit het feit dat de BN’ers zich voor deze wedstrijd versterkt hadden met oud-profvoetballers. Andy Slory, Michael Mols, Pieter Collen en Regi Blinker namen het als oud-Feyenoorders in het RTL-shirt op tegen Lucky Ajax. Meest in het oog sprong toch wel de naam van Mark van Bommel, die de meeste media-aandacht kreeg. Bij het RTL-team deden verder de gebruikelijke spelers mee zoals onder meer John Williams, Tim Akkerman, Baas B, Bas Muijs, Chris Zegers en Jody Bernal. Uit de hoge hoed van Lucky Ajax toverde Sjaak Swart ook een opvallende artiestennaam: Simon Keizer van Nick en Simon zou in het uitshirt van Ajax te bewonderen zijn. Verder speelden bij Lucky Ajax onder meer Glenn Helder, Arno Splinter, Dick Schoenaker, Bryan Roy en Andy van der Meijde mee.

Bij aankomst in Zeist rond de klok van 6 uur was het nog rustig op het veld van vv Jonathan. Speciaal voor de spelers was er een parkeerplaats dichtbij de kleedkamers geregeld. Binnen een uur tijd druppelden alle spelers binnen en kregen van de organisatie een broodje voorgeschoteld. Rondom de kleedkamer was het erg druk, In het kader van de privacy werden de spelers uit de drukte gehouden door stewards. Dit alles zou vanavond goed verlopen. Bij Lucky Ajax was het nog het langs wachten op de laatste spelers. Tot kwart over 7 waren er slechts 10 spelers van Lucky Ajax aanwezig. Toch werd begonnen met de geplande activiteiten vóór de wedstrijd.

Om ongeveer tien minuten vóór half 8 betraden beiden teams het veld van vv Jonathan. Voorafgaande aan de wedstrijd werd het doel van de stichting nogmaals kenbaar gemaakt. Hierbij waren onder meer Frank Slijper (voorzitter vv Jonathan) en Koos Janssen (burgemeester Zeist) de sprekers. Na de speeches volgde een indrukwekkende minuut stilte onder de ruim 1500 toeschouwers,

Luttele minuten na half 8 ging uiteindelijk de bal rollen. Vanaf het beginsignaal pakte het RTL-sterrenteam het balbezit en opende na iets meer dan één minuut meteen de score. Andy Slory  wist Lucky Ajax-keeper Bertram de Langen van dichtbij te passeren. Een verrassende voorsprong, wat eigenlijk hield iedereen toch rekening met een overwicht voor Lucky Ajax. Het publiek was in de openingsfase de grote winnaar. Een voorzet op maar van Bryan Roy werd 5 minuten later op sublieme wijze door Simon Keizer over de kansloze RTL-doelman Oscar Moens in het doel gekopt. De gelijkmaker werd bejubeld, het publiek genoot.

Naarmate de eerste helft vorderde bleef het RTL-team het meest in balbezit. De toegevoegde waarde van met name Mark van Bommel, Andy Slory en Regi Blinker werd duidelijk. De grootste kansen waren toch voor Lucky Ajax in de persoon van Simon Keizer, die tweemaal de bal voor het inschieten was, maar minder scherp was dan bij zijn treffer. Langs de lijn werd met name genoten van de aanwezigheid van zoveel sterren. Waar normaliter alles draait om onze spelers, was de publieke belangstelling minimaal net zo groot voor de RTL-coryfeeën.

In de slotfase van het eerst bedrijf schoot het RTL-team nog op de paal. Lucky Ajax, dat abusievelijk in te kleine shirts van de B2 speelde, was met name gevaarlijk tot het strafschopgebied. Daarna was het niet scherp genoeg om echt grote kansen te creëren. Tijdens de rust was er in de kleedkamer een duidelijk advies van Sjaak Swart: ‘geen hoge ballen naar voren spelen’. Glenn Helder was het daar niet mee eens en voegde toe: ‘…maar wel naar mij!’. Er werd gelachen. Een sfeer van sportiviteit was en bleef hangen in Zeist.

De tweede helft begon met Sjaak Swart en Dick Schoenaker in de dug-out en met Remco Worst en Marcel Looijen in de ploeg. En de kijkers van de meest recente documentaire over Sjaak Swart weten, dat Sjaak in de dug-out garant staat voor veel emotie en wedstrijdbeleving. Aldus geschiedde op het moment dat de tweede helft niet het gewenste verloop kreeg voor Lucky Ajax en er teveel foute passes waren om dichtbij het doel van Oscar Moens te komen. Een afstandsschot van Mark van Bommel zette het RTL-sterrenteam na tien minuten in de tweede helft op voorsprong. Lucky Ajax bleef zoeken naar de juiste vorm. Bryan Roy schoot een geplande voorzet opzichtig achter de doellijn. Arno Splinter had het vizier niet op scherp staan toen hij eenmaal in het strafschopgebied van het RTL-team was. Glenn Helder werd vaak ongelukkig aangespeeld of zag, al dan niet terecht, de vlag van de assistent de lucht in gaan. Rondom de middenlijn streed Andy van der Meijde keihard voor de bal, wat soms leidde tot pittige duels vlakbij de dug-out. Michael Mols was eenmaal het slachtoffer. De onvrede die hieruit voortvloeide bij onder meer Mols zelf en Mark van Bommel werd door arbiter Dick Jol in de kiem gesmoord. Sportiviteit en respect zou vanavond alles overwinnen.

Vanuit de dug out van Lucky Ajax werd volop meegeleefd terwijl de spelers op zoek waren naar de gelijkmaker. Naast veel kritische opmerkingen met een knipoog naar de eigen spelers uit Amsterdam was er soms ook hoon voor de weifelende assistent-scheidsrechter bij buitenspelsituaties en uitballen. Bij Lucky Ajax groeide keeper Bertram de Langen uit tot man van de wedstrijd. Hij wist enkele 100% doelpunten te voorkomen met soms fabelachtige reddingen. De slotfase kende uiteindelijk een happy end voor het RTL-team met een ietwat geflatteerde score. Oswald Snip (solo door het centrum van de verdediging) en John Williams (geplaatste bal van dichtbij) zorgden dat Lucky Ajax uiteindelijk met 1-4 zou verliezen. Opvallend genoeg was dit de derde nederlaag op rij voor de oud-Ajacieden. Een negatieve mijlpaal, waar niemand zich op deze bijzondere avond écht druk om maakte. Na het laatste fluitsignaal waren er louter lachende gezichten. In de middencirkel werden beide teams geëerd met een mooie beker en reikte Sjaak Swart een cheque van EUR 5000,- uit aan Stichting RuJu. Er volgde een groots applaus voor alle spelers, maar feitelijk mochten ook de initiatiefnemers zich aangesproken voelen voor deze waardering.

Uiteindelijk was het veel belangstellenden ook te doen om een foto met of handtekening van één of meerdere idolen. Hiervoor was voldoende gelegenheid toen de spelers van het veld afliepen. De organisatie hield de orde hierbij in de gaten. Langzaam maar zeker druppelden de spelers een half uur na de laatste balomwentelingen binnen in hun kleedkamer. Nadat iedereen gedoucht was, stond er een heerlijk warm buffet voor de spelers klaar. Er kon uitgebreid nagekletst worden over de wedstrijd, maar natuurlijk nog meer over het doel van deze wedstrijd. ‘Een feestje met een randje’, zó werd de avond terecht samengevat. Er werd zelfs al gesproken over een jaarlijks terugkerend evenement.

Rond de klok van half 11 verlieten de eerste spelers van Lucky Ajax de kantine van vv Jonathan. De winnaars van RTL bleven nog even plakken. Een geweldige voetbalavond met een terechte uitslag was ten einde. Alle complimenten voor de organisatoren van Stichting RuJu over de gastvrije ontvang alsmede de geweldige organisatie. Laten we hopen dat alle doelen van de stichting snel worden gerealiseerd....

 

Scoreverloop: 2. Andy Slory 0-1, 7. Simon Keizer 1-1, 45. Mark van Bommel 1-2, 66. Oswald Snip 1-3, 70. John Williams 1-4

Toeschouwers: 1.500

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: Peter van de Voorst en Gerard Grapendaal

 

Lucky Ajax:

1. Bertram de Langen, 2. Dick Schoenaker, 4. Arno Splinter, 5. Danny Muller, 6. Andy van der Meyde, 7. Glenn Helder, 8. Sjaak Swart, 9. Simon Keizer, 10. Arlon Worms, 11. Bryan Roy, 16. Danny de Jong

Reserves: 14. Marcel Looijen, 15. Remco Worst

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen

 

RTL Sterrenteam:

1. Oscar Moens, 2. Tim Akkerman, 3. Bart Zeilstra (Baas B), 4. Maarten Atmodikoro, 5. Pieter Collen, 6. Mark van Bommel, 7. Regi Blinker, 8. Bas Muijs, 10. John Williams, 11. Andy Slory, 12. Lenny Keylard, 13. Brian Kubatz, 14. Michael Mols, 15. Oswald Snip, 16. Chris Zegers, 17. Jody Bernal, 18. Jaap Paulsen

Leider: Henk Bres