Vrijdag 11 augustus 2006

Lucky Ajax – RTL Sterrenteam 2-0 (1-0) 
Amsterdam Arena, 12.45 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Pieter Keuzekamp

Vrijdag 11 augustus, twee dagen voor de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tussen PSV en Ajax, vond in de Arena de traditionele Open Dag van AFC Ajax plaats. Voor de derde keer in successie maakte Lucky Ajax deel uit van de activiteiten op deze Open Dag. Het elftal der oud-Ajacieden zou ditmaal een wedstrijd spelen in de Amsterdam Arena tegen het RTL Sterrenteam. Als aanvangstijdstip was 12.45 uur aangehouden, zodat Lucky Ajax nà Jong Ajax, maar vóór de A-selectie haar kunsten mocht vertonen. Het zou overigens pas de tweede keer worden dat Lucky Ajax in actie zou komen in de Amsterdam Arena: in 2004 werd er een sponsorteam met 9-2 verslagen. Vorig jaar was sportpark ‘De Toekomst’ het decor van een 5-1 overwinning van Lucky Ajax op een prominententeam met onder meer Humberto Tan en Jan-Joost van Gangelen. Lucky Ajax tijdens de Open Dag: dat betekent een regen aan doelpunten!

En dan de editie van 2006. Regen zou er voldoende zijn, in ieder geval uit de hemel. Want juist de vrijdag van de Open Dag werd voorspeld als meest regenachtige dag van deze maand. De dag voorafgaande aan de Open Dag wijzigde Ajax de activiteiten door het merendeel binnen of overdekt te laten plaatsvinden. Het dak zou dichtgaan, dat was duidelijk. Bij aankomst omstreeks twaalf uur op het parkeerdek van het stadion was de Open Dag al begonnen. Alle aanwezigen waren op de tribunes te vinden, en een sambaband bracht de stemming er goed in. In de kleedkamer van Lucky Ajax waren onder meer Sjaak Swart, Werner Schaaphok, Pascal Heije en fysiotherapeut Allert Pol al aanwezig. John van den Brom en Michel Kreek kwamen kort daarna binnen. In de voorlopige opstelling waren Nordin Wooter, John van den Brom en Simon Tahamata als aanvallers geposteerd, Aron Winter, Sjaak Swart en Gerrie Mühren op het middenveld, en Michel Kreek, Wilco van Buuren, Pascal Heije en Richard Witschge vanaf de verdediging. Fred Grim zou het doel vandaag verdedigen. Op het laatste moment bleek dat Wilco van Buuren niet kon meedoen. Gelukkig was Alfons Groenendijk aanwezig.

Rond de klok van kwart voor één kwamen beide elftallen het veld op. De RTL Sterren hadden reeds een korte warming up achter de rug. Zij betraden het veld kort na de ontmoeting tussen FC Hoofddorp en Jong Ajax, die voorafgaande aan Lucky Ajax in actie kwamen. Jorgen Raymann, de coach van het RTL Sterrenteam had met Koert-Jan de Bruin, Bas Muijs en Winston Post (GTST) en Eric Bouwman (ONM) soapsterren in de gelederen die bij het jeugdige publiek op de tribunes toch iets meer enthousiasme teweeg brachten dan de oud-spelers van Ajax.

De wedstrijd begon met een gretig sterrenteam. Na vier minuten spelen maakte Nick Nielsen een ongelukkig overtreding binnen zijn eigen strafschopgebied. Een penalty was het gevolg. Simon Tahamata legde aan vanaf elf meter, maar schoot de bal buiten bereik van Wayne Requena tegen de binnenkant van de paal. Een vroege voorsprong werd hierdoor voorkomen. Eén minuut vaker was Bas Muijs dichtbij een doelpunt voor het sterrenteam. Oog in oog met keeper Fred Grim, met twee verdedigers nabij, lobde hij de bal echter net naast het doel van Lucky Ajax. Een leuk begin voor de 15.000 toeschouwers op de tribune, die met hun vlaggetjes enthousiast bleven zwaaien.

Nordin Wooter was vandaag de meest bewegelijke speler van Lucky Ajax. Na elf minuten schoot hij de bal van dichtbij keihard tegen de onderkant van de lat. Wederom geen doelpunt voor Lucky Ajax. Kort hierna kregen zowel Richard Witschge als Aron Winter beiden een kans om met een lob te scoren. Het net werd echter niet gevonden door de twee vrienden, die komend seizoen verantwoordelijk zullen zijn voor Jong Ajax.

Ondertussen was het bijna rust. In tegenstelling tot de potjes buiten Amsterdam-Zuidoost zou het leer vandaag slechts twee keer 20 minuten rollen voor Lucky Ajax. Op slag van rust, in de 19 e minuut, werd die hatelijke nul toch van het grote Philips-beeldscherm gespeeld. Richard Witschge penetreerde het strafschopgebied van RTL en speelde de vrijstaande Nordin Wooter vrij. Deze stond vrij voor de keeper en speelde de bal eenvoudig diagonaal in de hoek: 1-0 voor Lucky Ajax.

Gedurende de rust was er voor de massaal opgekomen media voldoende gelegenheid om alle spelers te interviewen. Veel aandacht ging er ook uit naar de reacties van Ruud Bernard (Big Brother), Jeroen Latijhouwers (RTL Nieuws) en de artiesten Lange Frans, Baas B. en Tim Akkerman van Di-rect. De sterren waren erg onder de indruk van hun eigen optreden in het imposante stadion, terwijl de oud-Ajacieden gelaten met hun bidon op de stoeltjes van de dug-out zaten te wachten op het tweede bedrijf. Ondertussen nam met name Bas Muijs voldoende tijd om enkele fans te voorzien van een handtekening.

De tweede helft begon met Richard Witschge en John van den Brom op de bank, terwijl Peter van der Hengst en Eef Melgers hun opwachting mochten maken. Nadat Michel Kreek een verkeerde pass gaf, was Witschge er als de kippen bij om op te merken: ‘Sjaak heeft duidelijk de verkeerde eruit gehaald’. Het werd met een knipoog gezegd, want op een dag als vandaag hoort iedereen in z’n nopjes te zijn. Kreek revancheerde zich later voor de opmerking van Witschge met een knap afstandsschot. Deze werd echter gekeerd door de RTL-goalie.

Halverwege de tweede helft kwam de grootste kans op een verdubbeling van de score. Simon Tahamata soleerde op rechts knap voorbij alle sterren en gaf Nordin Wooter een niet te missen kans. Wooter schoot echter erg gehaast en ongecontroleerd in. De bal verdween bijkant in de tweede ring. Opvallend genoeg klonk na deze actie een licht fluitconcert vanaf de tribunes. Het tegenvallende spel en weinig doelpunten was er debet aan dat het publiek zich bijkans zat te vervelen. Naar buiten gaan was ook geen optie, want op het dak van de Arena kletterden vele regendruppels neer.

RTL wisselde er flink op los. Iedereen wilde zoveel mogelijk minuten maken. Vaak stond de invaller al in het veld terwijl de uitvaller nog het veld moest verlaten. Raymann was vrijwel non-stop langs de zijlijn te vinden met Eric Bouwman, Tim Akkerman en Ruud Bernard. Het grillige wisselbeleid ontging ook keeper Fred Grim niet. Na weer een wissel kon Fred het niet meer volgen. Met de wijsvinger van zijn rechterhand telde hij opzichtig het aantal spelers dat bij de tegenpartij in het veld stond, en kwam toch op elf uit.

Toch stelde Lucky Ajax uiteindelijk de derde opeenvolgende zege tijdens een Open Dag van Ajax veilig. In de 12 e minuut van de tweede helft scoorde hij het tweede doelpunt. Dit zou ook de eindstand worden. Na het laatste fluitsignaal mochten de RTL Sterren zich de morele winnaar worden. ‘Volgend jaar gaan we hier winnen’, was de conclusie. Velen vonden het een geweldige ervaring. Jaap Paulsen vertelde na afloop dat de RTL Sterren al in het Gelredome hadden gespeeld, en bij ADO Den Haag waren geweest, maar dat spelen in de Amsterdam Arena toch echt bijzonder was. ‘Ze gedragen zich nog net niet als kleine kinderen, maar kijken toch op tegen de Ajax-spelers. Sommige van ons hadden zelfs een fotocameraatje meegenomen waarmee ze op het veld liepen. Dat gebeurt zelden of nooit bij die jongens.’ Het was duidelijk: iedereen was tevreden. Jammerlijk voor de spelers van Lucky Ajax was, dat er een waterleiding gesprongen was. Men moest dus in een andere kleedkamer douchen. Sjaak Swart, eigenzinnig zoals we hem kennen, bedacht een andere oplossing. We zagen hem dus slechts getooid in een kleine handdoek door de gang lopen. Hij wilde zijn eigen kleedkamer niet verlaten.

In de Rinus Michels-zaal werd nog even nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. De Open Dag ging ondertussen onverdroten door. De meesten zaten al te wachten op de presentatie van de A-selectie om 14.30 uur. Onze rol zat er voor vandaag op. Wij mengden ons weer tussen de rest van het publiek en beleefden zo de rest van de Open Dag. Via deze weg willen wij AFC Ajax, met in het bijzonder Pauline Siemers, hartelijk danken voor hun medewerking t.a.v. onze aanwezigheid.

 

Scoreverloop: 19. Nordin Wooter 1-0, 32. Nordin Wooter 2-0

Scheidsrechter: Ron Breebaart
Assistent-scheidsrechters: Evert Verbrugge, Peter Schenk

Toeschouwers: 15.000

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Pascal Heije, 3. Richard Witschge, 4. Michel Kreek, 5. Alfons Groenendijk, 6. Gerrie Mühren, 7. Aron Winter, 8. Sjaak Swart, 9. John van den Brom, 10. Simon Tahamata, 11. Nordin Wooter

Reserves: 14. Eef Melgers, 15. Peter van der Hengst

Leider: Werner Schaaphok 
Fysiotherapeut: Allert Pol

 

RTL Sterrenteam:

1. Wayne Reguena, 2. Lange Frans, 3. Winston Post, 4. Gerard Gilds, 5. Nick Nielsen, 6. Koert-Jan de Bruin, 7. Bas Muijs, 8. Charley Luske, 9. Baas B., 10. Jeroen Lathijhouwers, 11. Tim Akkerman

Reserves: 12. Jaap Paulsen, 14. Ruud Bernard, 15. Eric Bouwman, 16. Wilgo Hardewijk, 17. Lodewijck Hoekstra

Trainer: Jorgen Raymann