Dinsdag 14 mei 2019

Lucky Ajax - Spieren voor Spieren 7-1 (3-0)

Johan Cruijff Arena

Amsterdam, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie, Derk-Jan te Pas

“Going back to the scene of the crime”, noemen de Engelsen dit. Minder dan een week na het grootste sportieve drama van Ajax in de moderne tijd, zijn we terug in de Amsterdam ArenA. Regelmatig is Lucky Ajax te vinden op sportcomplex ‘De Toekomst’ maar vandaag, nu de thuiswedstrijden van Ajax-1 zijn gespeeld voor dit seizoen, bevinden we ons ineens op het parkeerdek van de Amsterdam Arena! Voor ons als redactie van de site, maar zeker ook als ‘gewone’ supporter heeft het toch iets magisch dat we gewoon ons kunnen melden op de oprit en dat de slagboom voor ons omhoog gaat. En zo bevinden we ons plotseling ergens bovenin het stadion, bij de bar van de koninklijke loge, achter de hoofdtribune.

De gezichten zijn wel vertrouwd. Als eerste zagen we Brutil Hosé. Dennis Gerritsen was er al met zijn familie en natuurlijk Sjaak Swart zelf en met hem ook Werner Schaaphok. We zagen ook onze kans schoon voor een ‘meet & greet’ met ‘vriend van Lucky Ajax’, Jeroen van de Boom! Een beetje onwennig is het wel in het de Arena. Op de Toekomst weten we inmiddels onze weg wel te vinden, en op de tribunes van de Arena voelen we ons wel thuis maar nu vonden we onszelf ineens terug op het veld! En we waren niet de enigen met dat gevoel! Ook de andere genodigden en de selectiespelers van de tegenstander gedroegen zich als het spreekwoordelijke kind in de snoepwinkel. Er werden selfies gemaakt op het veld, dat wij normaliter niet mogen betreden, iedereen wilde natuurlijk een foto van zichzelf in de stoel van Erik ten Hag en verder genoot iedereen van deze unieke kans die geboden werd om rond te kijken op plekken waar je normaal niet mag komen.

Als klap op de vuurpijl bleek dat Lucky Ajax gebruik kon maken van de kleedkamer van het eerste elftal van Ajax! Ineens vonden we onszelf terug op de plek van Matthijs de Ligt, of de stoel van Dusan Tadic. Nu konden we ook zien dat Lisandro Magallan blijkbaar naast De Ligt zit, waarschijnlijk om een beetje de kunst af te kijken? Ook Per Schuurs en Vaclav Cerny hebben ondanks hun geringe aantal optredens gewoon hun eigen plek in de kleedkamer. En we weten nu ook dat alle spelers op hun plek een eigen kluisje hebben met cijferslot. Toch allemaal interessante informatie voor de ware supporter. Ook omdat er geen publiek aanwezig was bij deze wedstrijd, het was puur een wedstrijd voor ‘Spieren voor Spieren’, was de sfeer de hele avond meer relaxed dan anders. Gewoon een avondje genieten van een leuke wedstrijd en leuke spelers!

De organisatie nam de wedstrijd serieus. Zoals bij alle thuiswedstrijden, stelden de spelers zich op in de catacomben. Door de speakers schalde luid de ‘hartslag’ en pas toen de tonen van de ‘Ajax-Marsch’ klonken, kwamen de selecties tevoorschijn. Al heel snel bleek dat ook Lucky Ajax de wedstrijd heel serieus tegemoet trad. Bij rust was de stand 4-0 en was het duidelijk dat er geen cadeautjes werden weggegeven vanavond. Nordin Wooter en Kevin Bobson, beiden ooit actief voor Ajax op ditzelfde veld, vonden het net. Hetzelfde gold voor Dennis Gerritsen en Jurjen Engwerda, vlak voor rust. Derk Boerrigter, supersnelle linksbuiten van Ajax een jaar of acht geleden, dacht te scoren maar raakte de onderkant van de lat. De doellijntechnologie en de VAR bleken niet in gebruik, we moesten dus maar afgaan op het oordeel van scheidsrechter Roelof Luinge en zijn assistenten die aangaven dat de bal de doellijn niet had gepasseerd.

Na rust hetzelfde beeld. Ajax liep al snel uit van 4-0 naar 7-0 maar de mooiste goal van de avond was gereserveerd voor de tegenstander. Met een prachtige vrije trap, Lasse Schöne zou jaloers zijn, bracht Willem-Jan de stand op 7-1. Ondanks nog wat fraaie pogingen, veelal individuele acties van Ferdi Elmas, of kansen van Derk Boerrigter, lukte het Lucky Ajax niet om in het laatste kwartier nog tot scoren te komen.

Toen het laatste fluitsignaal klonk was dit wederom het startsein voor meer foto’s. Iedereen die dat nog niet had gedaan, greep zijn kans om op de foto te gaan met zijn of haar favoriete (Lucky) Ajacied of om gewoon foto’s te maken van de plekken waar je normaal niet mag komen. Het was een bijzondere en gezellige avond op een plek die vorige week het toneel was van het grootste contrast dat je je kunt voorstellen tussen vreugde en verdriet. Vanavond werd dat onderwerp door velen angstvallig vermeden… Dit was een leuke avond met een leuke wedstrijd!

 

Scoreverloop: 7. Nordin Wooter 1-0, 12. Kevin Bobson 2-0, 23. Dennis Gerritsen 3-0, 27. Jurjen Engwerda 4-0, 42. Mark Leene 5-0, 44. Derk Boerrigter 6-0, 52. Derk Boerrigter 7-0, 53. Willem Jan 7-1

Scheidsrechter: Roelof Luinge

Toeschouwers: ca 50

 

Spieren voor Spieren:

1. Jeroen, 2. Dirko, 3. Tom, 4. Marco, 5. Rory, 6. Hans, 7. Oscar, 8. Daan, 9. Gert Jan, 10. Yalmard, 11. Jef

Reserves: 5. Sjoerd, 6. Willem Jan, 7. Marcos, 8. Jesper, 9. Piet Jan

Trainer: Cor de Wit

 

Lucky Ajax:

1. Bertram de Langen, 2. Ahmed Nasser, 3. Jurjen Engwerda, 4. Randy Rustenberg, 5. Kevin Bobson, 6. Nordin Wooter, 7. Ferdi Elmas, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Derk Boerrigter

Reserves: 15. Mark Leene, 16. Brutil Hosé

Leider: Werner Schaaphok

Verzorger: Peter Drenth