Dinsdag 5 augustus 2008

Lucky Ajax - Sponsor Elftal 11-3 (8-0) 
Amsterdam, De Toekomst, 12.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: George Sweijen

Vandaag stond de jaarlijkse Open Dag van AFC Ajax op het programma. Net als tijdens de nieuwjaarsactiviteiten is Lucky Ajax ook elk jaar present tijdens dit evenement. Al vroeg kleurde Amsterdam Zuidoost rood en wit. Lucky Ajax zou na de ochtend training van Ajax 1 in actie komen. Net als vorig jaar toen de oud-Ajacieden met 7-1 wonnen van een Sponsorteam met bekende sterren zoals Humberto Tan en Frits Barend. Vandaag zou Lucky Ajax het wederom opnemen tegen een sponsorteam, ditmaal bestaande uit afgevaardigden van o.a. Adidas, Oger, CSU en onze nieuwe sponsor AEGON. Een wolkendeken lag boven het hoofdveld van De Toekomst toen de spelers stuk voor stuk binnendruppelden. Iedereen had er veel zin in, want het was gezellig druk en het veld lag er bijzonder goed bij.

Bij Lucky Ajax zagen we meteen enkele nieuwe gezichten. Ronald de Boer deed voor de tweede keer mee, maar Michael Reiziger maakte zijn officiele debuut in Lucky Ajax. Ook liepen we Frank Verlaat tegen het lijf. Vorig jaar was hij voornemens om in Purmerend te gaan wonen, maar inmiddels woont hij met zijn gezin in de Portugese Algarve. Tijdens zijn korte terugkeer naar Nederland deed hij graag 'Lucky Ajax' aan. Verder meldden zich in de kleedkamer onder meet Bryan Roy, Richard Witschge, Frank de Boer en Simon Tahamata. Mooie aansprekende namen vandaag op de grasmat.

Kort voor twaalf uur nam scheidsrechter Ben Kraanen beide elftallen samen voor de gezamenlijke elftalfoto. Toen was het tijd om het inmiddels massaal opgekomen publiek te vermaken. Iedereen moest er nog voor gaan zitten of Wim Jonk had het net al gevonden. In de tweede minuut wist hij Lucky Ajax al op 1-0 te zetten. Het sponsorelftal was eigenlijk geen partij voor het team van Sjaak Swart en Werner Schaaphok. Er werd lustig op los gecombineerd, maar omdat onze spelers het te mooi wilden afmaken, bleef het de eerste tien minuten slechts bij 1-0. Daarna was het tijd om het telraam van zolder te halen. In 16 minuten tijd werd 7 keer gescoord. De ene treffer was nog mooier dan de andere. Bryan Roy rondde een voorzet van Ronald de Boer eenvoudig af: 2-0. Oog in oog met keeper Ronald van Liemt wist Simon Tahamata eerst nog een schijnbeweging te etaleren om vervolgens de 3-0 binnen te schieten. Richard Witschge (2x), Ronald de Boer, Wim Jonk en wederom Simon Tahamata zorgden voor veel technische hoogstandjes en voetbalgenot bij de echte liefhebber(s). Opvallend hoe de spelers elkaar goed wisten te vinden en met gallery play het ene na het andere hoogstandje lieten zien. Balletje achter het standbeen, hooghouden, een schot binnenkant paal, of op het laatste moment toch nog een ouderwetse Ajax-schaar. Het publiek liet duidelijk horen dat men genoot van de staaltjes van techniek. Na een half uur stond het 8-0 voor Lucky Ajax.

In de rust werd er gezllig bijgepraat tussen de spelers. Er was tijd om iets te drinken en af en toe wat handtekeningen uit te delen. Het publiek bleef netjes achter de omheining. Lucky Ajax begon rustig aan de tweede helft. De opponent had in de rust een opvallende tactiek bedacht, want ineens liepen er 13 spelers in het veld. Niet iedereen had dit door, maar de ruimtes werden plotseling kleiner. Later in de tweede helft zou het aantal spelers bij de sponsoren oplopen tot 16. Vanaf de bank keken Sjaak Swart, Werner Schaaphok en later Richard Witschge en Ronald de Boer tevreden toe. Lucky Ajax liep uit naar 10-0, mede door een blunder van de goalie 'aan de overkant'. Hij liet een bal tussen zijn handen doorglippen, die in het net verdween. Meteen werd vanaf de kant geroepen naar Stanley Menzo, die in zijn beste dagen ook wel eens zo'n balletje liet glippen. Sportief gebaar: Stanley bood meteen zijn handschoenen aan. Het tekende het sportieve karakter van deze wedstrijd.

Na de 10-0 was de scherpte bij Lucky Ajax eraf. Het overtal bij de tegenstander werd nu uitgedrukt in doelpunten. Binnen tien minuten wisten Peter Hagen, Sander Lusink en Damian van Stappershoef het net te vinden. Na de 10-3 meldde Sjaak Swart vanaf de bank dat hij er bij 8-0 was uitgegaan, doelend op de ommekeer van de wedstrijd. Even later werd Sjaak tijdens een televisie-interview gevraagd of hij wel eens meespeelt met Lucky Ajax. Opvallende verslaggevers bij De Toekomst. Tussendoor werden Simon Tahamata en Bryan Roy een vormcrisis aangepraat. Aan Simon werd ogenschijnlijk serieus gevraagd of hij toe was aan een wissel. 'Het gaat niet echt lekker met je spel', beet Sjaak hem lachend toe. Uiteindelijk wist Lucky Ajax het laatste doelpunt van de wedstrijd te maken. Bryan Roy zorgde in de laatste minuut voor de 11-3. Hierna namen de Ajax-fans beslag van het veld en hielden de spelers van Lucky Ajax nog dik 20 minuten bezig met het uitdelen van handtekeningen. Voor ons zat het erop. Een leuke generale voor de eerstvolgende partij... Volgende week zaterdag in Erica...altijd lastig!

 

Scoreverloop: 2. Wim Jonk 1-0, 11. Bryan Roy 2-0, 12. Simon Tahamata 3-0, 15. Richard Witschge 4-0, 18. Ronald de Boer 5-0, 21. Richard Witschge 6-0, 23. Simon Tahamata 7-0, 27. Wim Jonk 8-0, 43. Richard Witschge 9-0, 47. Ronald de Boer 10-0, 54. Peter Hagen 10-1, 63. Sander Lusink 10-2, 66. Damian van Stappershoef 10-3, 69. Bryan Roy 11-3

Scheidsrechter: Ben Kraanen
Assistent-scheidsrechters: Evert Verbruggen en Herdy Kotstam

Toeschouwers: 4.000

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Michael Reiziger, 3. Frank Verlaat, 4. Frank de Boer, 5. Michel Kreek, 6. Wim Jonk, 7. Richard Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. Ronald de Boer, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy
Reserves: 15. Keje Molenaar, 16. Peter van der Hengst, 18. Henk de Gier

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Ron Massink

 

Sponsor Elftal:

1. Brian Payralbe (CSU), 2. Kees Jan Heineke (Sponsor Loterij), 3. Yuri van der Meel (Audi), 4. Peter Hagen (Sponsor Loterij), 7. Michel Pattiasina (BDO), 8. Gert Goffeman (CSU), 9. Martijn Lusink (Oger), 10. Ronald van Liemt (Aegon), 15. Maarten Valk (Amstel), 19. Sybrand Wierstra (BDO), 5. Michael Koster (Adidas), 11. Niels Grevenstuk (Amstel) 
Reserves: 14. Frank Kolsteeg (Aegon), 17. Damian van Stappershoef (Adidas), 18. Sander Lusink (Oger), 20. Mark Ponsen (Audi), Eric Romijn (Aegon), Edo Boonstoppel (Aegon), Ernst Boekhorst (ABN Amro), Jeroen Jaring (Ajax)

Leiders: Daan van der Burg en Martin Broekhof (Ajax)