Woensdag 1 augustus 2012

Lucky Ajax - Sponsorteam 9-2 (4-2)
De Toekomst, 16.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Jacques Kattenburg

 

De kop is eraf! De bal rolt weer bij Lucky Ajax. Tijdens de jaarlijkse Open Dag van AFC Ajax was Lucky Ajax weer present voor de traditionele wedstrijd van tweemaal een half uur tegen een sponsorteam van AFC Ajax NV. De weersomstandigheden waren perfect: droog, warm en met bijna 30 graden wellicht zelfs iets te warm. Bij aankomst vóór de wedstrijd was het al druk op P2, waar diverse stands stonden en de Ajax-selectie voor het nieuwe seizoen gepresenteerd zou worden op min of meer hetzelfde moment als waarop de spelers van Lucky Ajax zouden gaan beginnen aan hun warming up.

Lucky Ajax zou vandaag in een redelijk sterke bezetting spelen. Op het wedstrijdformulier prijkten de namen van onder meer Good Olds Sjaak Swart en Dick Schoenaker. Verder zouden ook John Bosman, Glenn Helder, Kenneth Perez, Arno Splinter, Wamberto en Bryan Roy aanwezig zijn. Helaas waren keeper Ron Dijkstra en middenvelder Tarik Oulida op het laatste moment verhinderd. Hierdoor werd Dave Pestman, kleinzoon van leider Werner Schaaphok, opgeroepen als stand-in-keeper.

Bij De Toekomst werd het rond vier uur juist wat minder druk dan op P2. De presentatie van de A-selectie en de training van het vrouwenteam van Ajax vroegen ook om aandacht van de Ajax-supporters rondom het sportcomplex. In een rustige ambiance werkten de spelers van Lucky Ajax, maar ook die van het sponsorteam, hun warming up af. Zouden de sponsoren weer tegen een dikke nederlaag aanlopen, net als voorgaande twee jaren? Onder toeziend oog van Daan van de Burg en Werner Schaaphok, de leiders van beide teams, werd de warming-up succesvol afgesloten. Floor Thoolen, onze speaker op het hoofdveld van De Toekomst, had alle wedstrijdgegevens weer paraat. Luttele seconden na half vijf was de eerste balomwenteling een feit.

De wedstrijd werd meteen op z'n kop gezet. De eerste bal die in het strafschopgebied van Lucky Ajax kwam, zat meteen in het doel achter Dave Pestman. Martijn Lusink gaat de boeken in als de snelste doelpuntenmaker tegen Lucky Ajax sinds mensenheugenis. Gelukkig moest het merendeel van het drieduizend koppige publiek nog plaatsnemen op de tribunes van De Toekomst. Gelukkig wist Lucky Ajax zich te herpakken. Bijna 10 minuten stond de achterstand op het scorebord. Op dat moment werd Kiki Musampa knap vrijgespeeld in het strafschopgebied van het sponsorteam en wist feilloos het net te vinden: 1-1. Lucky Ajax zette meteen door. Een strakke voorzet op maat van Glenn Helder werd op karakteristieke wijze door John Bosman in het doel gekopt: 2-1 voor Lucky Ajax.

Nog even stribbelde het sponsorteam tegen. Teun Jacobs zorgde net binnen het kwartier voor de gelijkmaker: 2-2. Terwijl de tribunes inmiddels zeer goed gevuld waren, zette Lucky Ajax steeds vaker aan. De gedrevenheid bij de spelers om ook dit duel ruim te winnen was groot en sprak boekdelen. Sjaak Swart wilde Bryan Roy aanspelen, maar laatstgenoemde besloot op dat moment net z'n veters te gaan strikken. De ontzetting bij Sjaak was erg groot. Ondanks zijn 74 jaren is Sjaak nog steeds de meest fanatieke van de Lucky Ajax-spelers op het veld.

In de slotfase gaf Lucky Ajax nog extra gas. Kenneth Perez en Bryan Roy zorgden uiteindelijk voor de ruststand van 4-2. Daarna was het tijd voor verkoeling in de vorm van een flesje water. De fotografen en cameramensen omsingelden de dug-out van Lucky Ajax voor de mooiste opnames.

Lucky Ajax begon gedreven aan de tweede helft en zou niet meer in de problemen komen. Binnen een minuut zorgde Kenneth Perez voor de vijfde treffer van Lucky Ajax. Weer een paar minuten later zette Glenn Helder de bal schitterend voor op Wamberto, die de bal probleemloos in het doel schoot: 6-2. In het eerste kwartier na rust zou Lucky Ajax ruime afstand nemen op het sponsorteam, dat op gegeven moment met 14 spelers in het veld liep. De mooiste momenten van de wedstrijd moesten nog volgen. Kort na de 6-2 kreeg Lucky Ajax een strafschop. Terwijl Kenneth Perez de bal al pakte, scandeerde het publiek rondom het hoofdveld massaal 'Sjakie Sjakie!'. Eerst schudde Sjaak nog het hoofd, maar uiteindelijk ging hij toch achter de bal staan. De laatste strafschop, ook tijdens de Open Dag van Ajax, miste Sjaak nog. Ditmaal nam hij de aanloop resoluut en was hij opgelucht toen de bal in de andere hoek van de vergeefs duikende keeper verdween: 7-2.

Dat de gifbeker voor de hardwerkende spelers van het sponsorteam nog niet leef was, bleek kort daarna. Wederom kreeg Lucky Ajax een strafschop, maar ditmaal liep Sjaak Swart weg van de zestienmeterlijn. Ook nu begon het publiek massaal om Sjaak Swart te vragen. Hoofdschuddend legde iedereen zich erbij neer dat Kenneth Perez de pingel zou gaan nemen. Blijkbaar hadden zijn medespelers Sjaak gewezen op de wens van het publiek, want op gegeven moment draaide Sjaak zich om, nam een aanloop en schoot de bal in het net. De teller stopte drie minuten later toen Kenneth Perez alsnog scoorde: 9-2.

In de slotfase van de wedstrijd zou er niet meer gescoord worden. Het publiek was blij verrast door de doelpunten en mooie acties op de grasmat. Tevredenheid was er niet alleen bij de spelers van Lucky Ajax door de ruime overwinning, maar ook bij de spelers van het sponsorteam die elk jaar weer genieten van de eer om tegen Lucky Ajax te spelen. Na afloop namen alle spelers ruimschoots de tijd om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan met de supporters. Dit moest wel gebeuren langs het veld, aangezien het hoofdveld van De Toekomst erg gekoesterd wordt. Op weg naar de kleedkamer kwamen we ook Daphne Koster en Pascalle Tang van het vrouwenteam tegen; zij werden nu al door bijna iedereen herkend en deelden gretig handtekeningen uit. In de bestuurskamer was er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Kort vóórdat de onweersbuien boven de Amsterdam Arena en De Toekomst losbarstten, waren de meeste spelers reeds vertrokken. Op naar zaterdag, op naar Angerlo...

 

Scoreverloop: 2. Martijn Lusink 0-1, 11. Kiki Musampa 1-1, 13. John Bosman 2-1, 15. Teun Jacobs 2-2, 18. Kenneth Perez 3-2, 29. Bryan Roy 4-2. 31. Kenneth Perez 5-2, 35. Wamberto 6-2, 37. Sjaak Swart (pen.) 7-2, 44. Sjaak Swart (pen.) 8-2, 47. Kenneth Perez 9-2

Scheidsrechter: Willem Engelanders
Assistent-scheidsrechters: Henk Bakker en Ed Peereboom

Toeschouwers: ca 3000

 

Lucky Ajax:

1. Dave Pestman, 2. Dick Schoenaker, 3. Arno Splinter, 4. Olaf Lindenbergh, 6. Kiki Musampa, 7. Wamberto, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Kenneth Perez, 11. Bryan Roy, 16. Glenn Helder

Reserve: 15. Dennis Gerritsen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen

 

Sponsorteam:

1. Ruben Pierik, 2. Maarten de Vries, 3. Diederik van Oosten, 4. Colin Flaton, 5. Mark den Broeder, 6. Harm van Esterik, 7. Joost van de Sande, 8. Sander Lusink, 9. Martijn Lusink, 10. Michel Krouwel, 11. Raymond Amese, 12. Peter Meinders, 13. Vincent Kral, 14. Eduard Haarsma, 16. Frank Zegers, 17. Robin Spiekman, 18. Jeroen van Schaik, 19. Michel Pattiasima, 20. Gunner ten Thij, 21. Koen Aartman, 22. Teun Jacobs, 23. Gert Kolfeman

Leider: Daan van de Burg