Woensdag 3 augustus 2011

Lucky Ajax - Sponsorteam AFC Ajax 5-1 (4-0)
Amsterdam, 15.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Jacques Kattenburg

De traditionele opening van het najaarsseizoen van Lucky Ajax was dit jaar wederom de Open Dag van AFC Ajax. Net als voorgaande jaren speelde Lucky Ajax om 15.00 uur tegen een sponsorteam van AFC Ajax. In vergelijking met voorgaande jaren was de publieke belangstelling voor Lucky Ajax vele malen groter. Dit kwam mede door de afscheidswedstrijden van Edwin van der Sar, die later deze dag in de Arena gespeeld zouden worden voor ruim 50.000 toeschouwers. Velen hiervan kwamen een kijkje nemen bij Lucky Ajax.

Het regelen van de spelers was nog niet zo makkelijk, want veel oud-spelers van Ajax waren present in de Amsterdam Arena voor de festiviteiten van Edwin van der Sar. Toch waren er uiteindelijk veel mooie namen aanwezig, die zich presenteerden aan het Ajax-publiek. Naast Sjaak Swart, inmiddels 73 jaar, deden onder meer John Bosman, Glenn Helder, Dick Schoenaker, Bryan Roy, Dean Gorré, Orlando Trustfull en Dennis Gerritsen mee. Bij De Toekomst werden we zoals gebruikelijk hartelijk verwelkomt door alle spelers en begeleider Ben Kraanen. Het werd alleen even lastig toen we door Daan van de Burg gezien werden als lastige handtekeningenjagers en daarom de kleedkamer werden uitgezet.

Al om tien vóór drie begon de wedstrijd, die tweemaal 25 minuten zou duren. In het sponsorteam van AFC Ajax deden veel bekende namen mee uit voorgaande edities. Michel Krouwel, Marcu Keane en de gebroeders Lusink kwamen we de afgelopen jaren tijdens de Open Dag al tegen op het veld. De bal ging rollen nadat arbiter Michael Bus voor de eerste keer had gefloten. De weersomstandigheden waren redelijk te noemen. Naast de broeierige temperaturen begon het kort vóór de wedstrijd een beetje te (mot-)regenen. Dit zou helaas de gehele wedstrijd blijven duren. Het mocht de pret rondom en de hoogstandjes op het veld niet drukken.

Lucky Ajax nam al snel het initiatief. Glenn Helder en Dennis Gerritsen maakten goed gebruik van de ruimte die ze voorin kregen. John Bosman vierde zijn terugkeer naar Ajax na 24 jaar met een gretige rol als centrumspits. Na acht minuten spelen schoot Dean Gorré Lucky Ajax verdiend naar een 1-0 voorsprong. Achterin kwam Lucky Ajax niet vaak in de problemen, al werd het sponsorteam wel voldoende ruimte geboden om aan te vallen. Net als bij Lucky Ajax had ook het sponsorteam soms last van een doorschietende bal op het natte hoofdveld vóór de Bob Haarms-tribune. Glenn Helder viel op door zijn gedreven spel en was met een afstandsschot onder kant lat dichtbij de tweede treffer van de middag. In de slotfase van de eerste helft bouwde Lucky Ajax de voorsprong in korte tijd snel uit. Dennis Gerritsen en tweemaal invaller Yannis Anastasiou zorgden voor een 4-0 ruststand.

In de tweede helft zouden beide elftallen elkaar meer in evenwicht houden. Het sponsorteam bekroonde het goede spel al snel na rust met een treffer. Alex Ward profiteerde in de rebound nadat hij samen met een collega alleen op Lucky Ajax-goalie Van der Moot was afgelopen. Het hoogtepunt van de dag volgde vijf minuten na de eretreffer van het sponsorteam. Op de rand van het strafschopgebied werd Dean Gorré aangespeeld. Gorré deed, wat hij voorafgaande aan de wedstrijd al had aangekondigd: stiften! Tergend langzaam verdween de bal luttele centimeters over de keepershandschoenen van keeper Ruben Pierik…in het net. Het publiek gaf Gorré verdiend een staande ovatie voor het mooiste doelpunt van de middag.

Deze treffer zou de eindstand van 5-1 op het scorebord zetten. In het restant van de tweede helft werd niet meer gescoord, al was Lucky Ajax daar het dichtst bij. Een schwalbe werd door arbiter Michael Bus aangegrepen om Lucky Ajax een strafschop te geven. Het publiek schreeuwde massaal om ‘Sjakie’ voor het nemen van de strafschop. Mister Ajax gaf hieraan gehoor, wilde de bal strak in de kruising schieten, maar miste hierdoor het doel geheel. Het zou een uniek moment zijn geweest als de 73-jarige Paco tijdens deze wedstrijd had gescoord.

Na afloop van de wedstrijd namen de spelers uitgebreid de tijd om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan met de vele Ajax-fans. Met de wedstrijd van Lucky Ajax werd de Open Dag van dit jaar afgesloten. Een groot deel van het publiek ging zich hierna opmaken voor een gang naar de Amsterdam Arena en de afscheidswedstrijden van Edwin van der Sar. De volgende halte van Lucky Ajax staat gepland voor zaterdag 20 augustus a.s. als we te gast zijn bij sv Reaal in Dronten.

 

Scoreverloop: 8. Dean Gorré 1-0, 18. Dennis Gerritsen 2-0, 20. Yannis Anastasiou 3-0, 24. Yannis Anastasiou 4-0, 32. Alex Ward 4-1, 38. Dean Gorré 5-1

Scheidsrechter: Michael Bus
Assistent-scheidsrechters: Evert Verbruggen en Willem Engelander

 

Lucky Ajax:

1. G van der Moot, 2. Dick Schoenaker, 3. Orlando Trustfull, 4. Arno Splinter, 5. Gery Vink, 6. Dean Gorré, 7. Glenn Helder, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Dennis Gerritsen, 11. Bryan Roy
Reserves: 15. Yannis Anastasiou

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Rinus Waerts

 

Sponsorteam AFC Ajax:

1. Ruben Pierik, 2. Maarten de Vries, 3. Michel Krouwel, 4. Rowald van Limpt, 6. Mark den Broeder, 7. Alex Ward, 8. Robbert Alink, 9. Frank Zegers, 10. Maurice Eijpe, 11. Gunwar van Thij, 15. Michel Pattasina

Reserves: 16. Sybrand Wienstra, 17. Martijn Lusink, 18. Sander Lusink, 19. Marcus Keane, 20. Raymond Amesz, 21. Menno Geelens

Leider: Daan van de Burg