Woensdag 8 augustus 2007

Lucky Ajax - Sponsorteam AFC Ajax 7-1 (4-1) 
De Toekomst , 11.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Pieter Keuzekamp en Kees van Haastregt

Ook in 2008 was Lucky Ajax actief tijdens de Open Dag van AFC Ajax nabije de Amsterdam Arena en sportpark ‘De Toekomst’. Dit keer zou het de eerste wedstrijd van de oud-Ajacieden worden sinds de hoog uitgevallen 5-1-nederlaag tegen DVSA in Amerongen. Ondanks het feit dat de wedstrijd op ‘eigen’ grond gespeeld zou worden (het hoofdveld van De Toekomst) was het toch niet gemakkelijk om snel duidelijkheid te krijgen van diverse spelers. John van den Brom (AGOVV) en Peter van Vossen (Omniworld) zijn met hun eigen teams druk in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, Hannie Das en Dick Schoenaker zijn op vakantie, terwijl Wilco van Buuren in het buitenland vertoefde op het moment van ruim 40.000 Ajacieden de weg naar Amsterdam Zuidoost weten te vinden.

Toch weten Sjaak Swart en Werner Schaaphok een representatief elftal samen te stellen. Meest opvallende naam zou voor ons Frank Verlaat worden. De speler die in het verleden twee periodes voor Ajax 1 uitkwam, sloot onlangs zijn voetbalcarrière af in Oostenrijk en is de komende vier weken in Nederland. Wij spraken met de sympathieke Ajacied en kregen de indruk dat hij zich binnen afzienbare tijd weer in Nederland zal gaan vestigen. Misschien hebben we hier te maken met een versterking voor de veelgeplaagde verdediging van Lucky Ajax….

De wedstrijd zou aanvangen om 11.30 uur en zou gespeeld worden tegen een Combi Sponsorteam, samengesteld door Ajax. Bij het aanschouwen van de namen op de spelerslijst ontwaren we op het eerste blik meer bekende namen dan sponsoren. Frits Barend, Humberto Tan en John van Lottum zijn bij het grote publiek niet echt bekend als sponsor van Ajax. Het team wordt geleid door Daan van Bruggen, medewerker van AFC Ajax. Nadat we met de opstelling van Lucky Ajax uit de kleedkamer komen en ons begeven naar die van de opponent, wordt heel geheimzinnig gedaan over hun opstelling. Met een knipoog natuurlijk, want vandaag wordt gespeeld voor het massaal opgekomen Ajax-legioen, dat ideaal voetbalweer bij het voetbalveld aantreft: droog weer, niet teveel zon en een zeer aangename temperatuur van 22 graden.

Pas na 11 uur druppelen de meeste spelers daadwerkelijk binnen. Bij ‘onze’ tegenstander zijn Frits Barend en Humberto Tan als laatste aanwezig. Op dat moment zien we Sjaak nog enigszins wanhopig door de gangen van De Toekomst kijken of de vier ontbrekende spelers (Simon Tahamata, Aron Winter, Michel kreek en gastspeler Ali B.) op tijd aanwezig zullen zijn. Alleen laatstgenoemde zou niet op tijd zijn voor het startsignaal van scheidsrechter Maurice de Hond, die vandaag zijn tweede wedstrijd van Lucky Ajax in 2007 zou fluiten. In januari jl leidde hij de nieuwjaarswedstrijd die Lucky Ajax won van de technische staf. Het was overigens opvallend dat Ali B. ditmaal niet op tijd was. In het voorjaar had Ali tijdens een wedstrijd zijn ongenoegen geuit over het feit dat hij nooit in de basis mocht beginnen. Hij ondersteunde zijn ‘opbouwende kritiek’ door tijdens de rust in de kleedkamer spontaan een perfect rijmende rap in te zetten, waarin hij zijn kandidatuur als basisspeler luister bijzette. Naast de lachers kreeg hij ook de elftalcommissie van Lucky Ajax mee… helaas gooide een file roet in het eten. Lucky Ajax begon om klokslag half twaalf zonder Ali. Rond het hoofdveld van De Toekomst was het inmiddels erg druk geworden. De supporters hadden het eerste elftal van Ajax even daarvóór begroet tijdens een presentatietraining in de Amsterdam Arena, en kwamen nu een kijkje nemen bij Lucky Ajax.

Vanaf begin af aan was Lucky Ajax veelvuldig in balbezit. De duels waren mooi om te zien. Met name de koppels Humberto Tan/ Arno Splinter en Frits Barend/ John van ’t Schip waren uniek in hun soort. Langs de zijlijn zoemden de videocamera’s en zagen we veel digitale fotocamera’s hun werk doen. Niemand wilde iets missen en iedereen wilde veel vastleggen van deze vriendschappelijke wedstrijd.

Dat Lucky Ajax eenvoudig zou winnen, was natuurlijk duidelijk. Het vele balbezit resulteerde in het eerste kwartier al in drie treffers. Frank Verlaat scoorde bij zijn debuutwedstrijd de openingstreffer met een afstandsschot in de verre hoek langs keeper Geert Pielage. Dit was al in de 7e minuut van de wedstrijd. Exact vier minuten later verdubbelde Aron Winter de score. Simon Tahamata kon de bal eenvoudig in het doel tikken, maar koos ervoor nog twee verdedigers op te zoeken, zoals Tscheu La Ling ooit deed tijdens een Europa Cup-wedstrijd van Ajax tegen Manchester United. Tahamata behield het overzicht en in de kleine ruimte caramboleerde de bal via Michel Kreek naar Winter die voor 2-0 zorgde. Dit was klantenbinding van het Ajax-publiek, dit was genieten.

Lucky Ajax ging door. Terwijl op de achtergrond Ali B. met twee bodyguards het terrein van De Toekomst betrad, legde Danny Muller aan voor een schot van dik 25 meter die met een geweldige curve in het net verdween. De zoon van Bennie Muller, die zaterdag zijn 38e verjaardag hoopt te vieren, genoot ingetogen, maar daardoor niet minder tevreden. De vele doelpunten deden een monsterscore vermoeden. Toch duurde het vervolgens pas tien minuten voordat John van ’t Schip na een voorzet van ‘zijn’ rechterkant de bal met het hoofd in het doel deponeerde: 4-0 voor Lucky Ajax. Op dat moment was het opvallend om te zien dat het sponsorteam meer in balbezit kwam, en wat vaker naar voren mocht komen. Met name Frits Barend liep zich helemaal uit de naad, terwijl Guido Bouw vanaf links steeds meer ruimte kreeg. Humberto Tan leefde zich ook langs de zijlijn helemaal uit. De stand-in van Edwin Evers op Radio 538 rende bij elke aanval van zijn ploeg enthousiast mee langs de lijn en hoopte aangespeeld te worden. Het hoorde allemaal bij het grote Ajax-festival dat ‘Open Dag’ genoemd wordt. Op het veld was echter allang geen sprake meer van Open Huis. Enkele minuten voor de rust zorgde Ruud Smeets namens het sponsorteam voor een tegentreffer die niet alleen de eer redde, maar op dat moment ook een goede weergave was van het veldspel. 4-1 zou ook de ruststand worden.

Na een korte pauze van welgeteld drie minuten, waarin we snel een elftalfoto van Lucky Ajax maakten, werd verder gespeeld. Ali B. was al in de eerste helft in het veld gekomen voor Martin Wiggemansen en werd het meest toegejuicht vanaf de tribunes. Fans van Ajax lijken per definitief ook fans van Ali B…en andersom.

De tweede helft begon erg mat. Lucky Ajax liet het balbezit opvallend vaak over aan ‘de sponsors’ wat op de reservebank van Lucky Ajax niet echt op prijs werd gesteld. Wel was iedereen het er over eens dat het veld er vandaag geweldig bij lag. Dat mag ook wel eens gezegd worden. In de loop van de tweede helft begon de conditie van de sponsoren een groot probleem te worden. Lucky Ajax nam het initiatief weer over en kon dit toch uitdrukken in enkele doelpunten. Na een kwartier spelen zorgde John van ’t Schip met een onnavolgbare passeerbeweging langs keeper Pielage voor het vijfde doelpunt van de Rood-Witten. De sponsors voelden de bui al hangen: Lucky Ajax won nu elk duel. Wat in den beginnen niet opviel, maar later wel, is dat er elke keer een speler van het sponsorteam het veld inliep, zonder dat er iemand het veld verliet. Op een gegeven moment stonden er 15 spelers bij de tegenstander in het veld. Des te opvallender bleef het balbezit van Lucky Ajax. Ook toen Frank Verlaat naar de zijlijn richting reserve Peter van der Hengst riep of ie ‘nog zin had’ werd de hint niet begrepen.

Uiteindelijk viel het kwartje, hobbelde Van der Hengst het veld in en kon Lucky Ajax via Aron Winter en John van ’t Schip nog twee keer scoren. Met 27 spelers werd de wedstrijd uiteindelijk beëindigd en na het laatste fluitsignaal richtten de handtekeningenjagers zich voornamelijk op Ali B., Humberto Tan en Frits Barend van het sponsorteam, en Sjaak Swart, Aron Winter en Frank Verlaat van Lucky Ajax.

In de kleedkamer van Lucky Ajax werd volop gedold. Terwijl Sjaak Swart het ‘Spaans benauwd’ kreeg al handtekeningen uitdelend aan de jeugdige fans, nam Ali B. het kwalijk dat Aron Winter zoveel kansen had verprutst. ‘Als jij nou gewoon gescoord had, had ik tenminste nog een assist achter mijn naam gehad’, merkt Ali gekscherend op. De opmerkingen werden met gelach ontvangen. Even later liep Ali B. naar John van ’t Schip toe, en liet zachtjes zijn nieuwe rap (over het Nederlands elftal??) horen. Helaas ontging ons de tekst. Als allerlaatste kwam Sjaak Swart met een rood aangelopen hoofd (en waarschijnlijk kramp in zijn hand) de kleedkamer binnen. Zijn vizier ging inmiddels alweer naar de zaterdagmiddag, als Lucky Ajax in het ‘verre’ Emmen (’t Haantje om precies te zien) zal aantreden tegen vv THEO, de club van Jan Wardenburg. Dat de Open Dag nog lang druk en gezellig zou blijven, is inmiddels bekend. Lucky Ajax had gewonnen, en iedereen kon tevreden terugkijken op een leuke en sportieve wedstrijd. Terwijl de spelers in de kantine van De Toekomst een broodje nuttigden, verlieten wij De Toekomst. Met dank aan AFC Ajax, voor het feit dat we aanwezig mochten zijn rondom de wedstrijd van Lucky Ajax. Volgend jaar weer??

 

Scoreverloop: 7. Frank Verlaat 1-0, 11. Aron Winter 2-0, 14. Danny Muller 3-0, 24. John van ’t Schip 4-0, 25. Ruud Smeets 4-1, 43. John van ’t Schip 5-1, 53. Aron Winter 6-1, John van ’t Schip 7-1

Scheidsrechter: Maurice de Hond
Assistent-scheidsrechters: Evert Verbruggen en Peter Schenk

Aantal toeschouwers: ca. 4.000

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Danny Muller, 3. Arno Splinter, 4. Frank Verlaat, 5. Peter van der Hengst, 6. Aron Winter, 7. Michel Kreek, 8. Sjaak Swart, 9. John van ’t Schip, 10. Simon Tahamata, 11. Ali B.

Reserve: 15. Martin Wiggemansen
Leider: Werner Schaaphok
Fysiotherapeut: Ron Massink

 

Combi Sponsorteam:

1. Geert Pielage, 2. Humberto Tan, 3. Cor ten Bosch, 4. Frits Barend, 5. Arnoud Lips, 6. Niels Wijne, 7. John van Lottum, 8. Michael Koster, 9. Jasper Swelheim, 10. Guido Bouw, 11. Ruud Smeets, 14. René Stevels, 15. Hetzer Ubbens, 16. Ernst Boekhorst, 17. Nico Hendriks, 18. Bob Pels, 19. Jan Froomink, 20. Remco Meerstra

Trainer: Luuk Riesenberg
Leider: Daan van de Burg