Dinsdag 3 juni 2014

Lucky Ajax - Steunpunt Huiselijk Geweld 8-2 (3-0)
De Toekomst, 18.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie, Henry van Dijk en Alwin Wink

Vanavond stond de laatste wedstrijd van het voorseizoen Lucky Ajax op het programma. Ruim een week voor het naderende WK-voetbal speelde Lucky Ajax bij sportpark ‘De Toekomst’ een bijzondere wedstrijd tegen een team van Steunpunt HG & KM, waarbij HG staat voor Huiselijk Geweld en KM voor Kindermishandeling. Speciaal voor deze wedstrijd werd een team samengesteld bestaande uit professionals zoals GGD, Gemeente, Politie en de Blijf Van Mijn Lijf-groep. Al vanaf half 5 had zich een deel van de genodigden namens de tegenstander aanwezig. Sjaak Swart zat ondertussen aan de grote ronde tafel in de kantine van De Toekomst en bekeek het speelschema van Lucky Ajax in augustus en september; zes wedstrijden in vier weken.

Ben Craanen had vandaag weer drie scheidsrechters geregeld voor het duel dat op het kunstgrasveld naast de kantine gespeeld zou gaan worden. De genodigden van de stichting werden ontvangen in het spelershome van De Toekomst. Terwijl de jeugdspelers de laatste ballen van de training op het doel schoten, waren de spelers en speelsters van de tegenstander al met hun warming up bezig.  Toen het bijna half 7 was, betraden beide elftallen de grasmat van De Toekomst en presenteerden zich met name aan de supporters van de tegenpartij die veelal óók voor (Lucky) Ajax waren. In het team van Lucky Ajax enkele mooie namen, zoals Glenn Helder, Dick Schoenaker, Dennis Gerritsen, Pius Ikedia, Olaf Lindenbergh en Bryan Roy. Op doel stond Bertram de Langen en voorin zagen we na lange tijd ook weer Ali B in het Ajax-tenue. Opvallend genoeg speelde Sjaak Swart vandaag met rugnummer 18. Afgelopen weekend in Rijswijk had hij zijn shirt met rugnummer 8 weggegeven, zodat dit nummer vanaf heden ontbreekt in de collectie die Werner Schaaphok beheert.

Nadat de elftalfoto’s gemaakt waren, floot scheidsrechter Tom Dirven voor de eerste maal. Het was enkele minuten na half 7 en met name in het zonnetje was het genieten van heerlijk zomeravondvoetbal.  Lucky Ajax was deze wedstrijd natuurlijk vele malen sterker dan de tegenstander, die de gehele wedstrijd enthousiast werd aangemoedigd vanuit de tribune. De eerste tien minuten hield de goalie van het samengestelde team nog knap de nul, maar na een klein kwartiertje viel het eerste tegendoelpunt. Ali B, Dennis Gerritsen en Kiki Musampa gingen met z’n drieën alleen op de keeper af, waarbij laatstgenoemde zou scoren: 1-0.

Na dit doelpunt ging Lucky Ajax door.  Terwijl de tegenstander al toe was aan de eerste wissels, zorgden Ali B en Dennis Gerritsen voor een mooie combinatie die leidde tot een schot op de paal. In het restant van de eerste helft bouwde Lucky Ajax de voorsprong alsnog gestaag uit. Kiki Musampa passeerde drie verdedigers en verdubbelden zowel de score van Lucky Ajax alsmede zijn eigen bijdrage. Een solo van Pius Ikedia zorgde uiteindelijk voor een 3-0 ruststand.

De tweede helft liet een zelfde beeld zien. HG & KM dat keihard werkte en genoeg kleine kansjes kreeg, maar Lucky Ajax dat de ruimte knap uitspeelde en de voorsprong snel uitbouwde. Pius Ikedia, vandaag zeer trefzeker, zou in de tweede helft driemaal scoren. Kort vóór tijd vielen twee spelers uit. Allereerst verstapte Glenn Helder zich aan de rechterkant van het veld. Terwijl hij hinkelend metee doorliep naar de kleedkamer, kwam Dennis Gerritsen voor hem in het veld. Luttele minuten voor tijd kreeg Ali B last van zijn been en zat in de slotminuten in de dug out.
Nadat Danny Muller de score naar 5-0 had opgevoerd, wist Tinus Graaman de eer van de bezoekers te redden door Bertrand de Langen te passeren. Met een diagonaal schot wist Pius Ikedia de marge weer op vijf te zetten: 6-1. Even later zou Jan Hendriks uit een strafschop het tweede doelpunt maken van Steunpunt HG & KM. Tarik Oulida en Pius Ikedia bepaalden de eindstand op 8-2. Het laatste fluitsignaal was voor veel spelers de aanleiding om met hun favoriete spelers op de foto te gaan. De spelers van Lucky Ajax kregen namens het Steunpunt HG & KM nog een symbolisch cadeau, een schaal, aangeboden. Tevens werd de winnaar van de verloting verblijd met een Ajax-shirt.

Scoreverloop:  13. Kiki Musampa 1-0, 22. Kiki Musampa 2-0, 31. Pius Ikedia 3-0, 37. Pius Ikedia 4-0, 38. Danny Muller 5-0, 51. Tinus Graaman 5-1, 53. Pius Ikedia 6-1, 58. Tarik Oulida 7-1, 64. Jan Hendriks (pen.) 7-2, 65. Pius Ikedia 8-2

Scheidsrechter: Tom Dirven
Assistent-scheidsrechters: Marcel Schenk en Ron Robijn
Toeschouwers: ca 250