Zondag 18 januari 2004

Lucky Ajax - Technische Staf Ajax 0-2 (0-1)

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam, 14.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Donny van der Schagt, Aad Verboom, Frank van den Bosch

Op zondag 18 januari 2004 stond voor de derde achtereenvolgende keer de traditionele openingswedstrijd tussen Lucky Ajax en de technische staf van Ajax op het programma. Deze wedstrijd wordt ieder kalenderjaar gespeeld voorafgaande aan de nieuwjaarsreceptie van AFC Ajax. In de aanloop naar dit duel was de grote vraag: 'Bij welk elftal zijn de vele Ajacieden actief?' want veel spelers die doorgaans in Lucky Ajax spelen, vervullen een technische functie binnen Ajax. Het getouwtrek om de beste spelers vond echter achter de schermen plaats. Sjaak Swart was er alles aan gelegen om de afgang van vorig seizoen, de 5-0 nederlaag, weg te spelen en het blazoen van Lucky Ajax in Amsterdam e.o. op te poetsen.

Daags voor de wedstrijd werd met angst en beven de weersvoorspelling gevolgd. Ook al wordt deze wedstrijd altijd gespeeld op het kunstgrasveld van sportcomplex 'De Toekomst', toch is het vele malen aantrekkelijker om de helden van weleer in grote getale en zonder paraplu aan het werk te zien. Op de dag zelf was het wonder boven wonder helemaal droog en aan de overkant van de tribune konden de aanwezigen zelfs lekker in het zonnetje staan. De lucht was geklaard boven de Arena en De Toekomst, wat wel eens een voorbode voor de rest van het seizoen zou kunnen worden.

Dan de opstellingen. Vlak voor de warming up kregen we van Sjaak de namen door die zouden starten in het Rood en Wit van Lucky Ajax. Opvallend genoeg had Stanley Menzo zich afgemeld, en was ook Dennis Nederlof verhinderd. Good-old Ron Dijkstra (de gedachten gaan terug naar Be Quick 5 - Lucky Ajax van afgelopen seizoen) mocht komen opdraven om voor het oog van alle echte Ajacieden het doel van Lucky Ajax te verdedigen. Verder viel ons op dat de gebroeders Witschge er niet bij waren. Juist hun aanwezigheid was erg gewenst op de kwaliteit bij de tegenstander te kunnen compenseren. Want bij de technische staf zagen we veel bekende Lucky Ajacieden: Fred Grim, Bryan Roy, John van 't Schip, Marco van Basten en Ronald Koeman. Gelukkig droegen Dick Schoenaker en Martin Wiggemansen, ondanks hun technische rol binnen onze club, toch het shirt van Lucky Ajax. Maar Sjaak Swart had nog wat illustere namen in zijn hoge hoed. Wim Jonk, Alfons Groenendijk en John van den Brom maakten hun debuut in Lucky Ajax.

Op klokslag twee uur floot scheidsrechter Michael van Praag voor het begin. Voor het oog van onder meer Bobby Haarms, Arie van Eijden en neo-voorzitter John Jaakke begon de wedstrijd redelijk tam. De gedrevenheid bij het elftal van Sjaak en Werner zorgde ervoor de het team van Ruud Krol en Dirk de Goot, op papier wel degelijk de sterkere ploeg, er niet echt aan te pas kwam. Veel acties op het middenveld; dat was het wedstrijdbeeld in de eerste tien minuten. Daarna kregen beide ploegen meer ruimte om hun aanvallende bedoelingen vorm te geven. Na een hoekschop van Ronald Koeman kwam de bal op de rand van het strafschopgebied bij Danny Blind terecht, die met een schot een halve meter over het doel schoot. Lucky Ajax reageerde hierop met een sterke solo van Dennis Gerritsen, die na een actie vanaf de rechterkant een schot loste. Fred Grim redde knap en het gevolg was een hoekschop, die niets opleverde. Daarna was het weer de beurt aan de technische staf.

In de 20e minuut werd de bal in de diepte gespeeld. Bryan Roy zette alles op alles om de bal te halen, maar goalie Ron Dijkstra was als eerste bij de bal. Heel ongelukkig liet Dijkstra de bal echter over zijn voet heen gaan, zodat Roy in een leeg en verlaten doel de score kon openen: 0-1.Opvallend was de interactie tussen Ronald Koeman en Sjaak Swart, die elkaar bij tijd en wijle vebaal helemaal gek probeerden te maken. 'Je hoeft niet bang voor hem te zijn', beet hij zijn pupil John Bosman toe die Ronald Koeman rustig liet opbouwen. En oppeppend: 'Jongens ze zijn moe, toe nou. Ik heb Van Basten nog nooit in zijn eigen strafschopgebied gezien. Het zijn een stelletje kakkers, toe nou.' Ook scheidsrechter Michael van Praag kreeg bij vlagen de wind van beide banken van voren. 'We spelen nooit meer onder die scheids!', riep Swart vertwijfeld vanaf de bank richting de oud-voorzitter en tevens erelid.

Het ging er sportief aan toe op het kunstgrasveld. Bryan Roy had voor de minipauze de score al kunnen verdubbelen, maar faalde in de afwerking. Ook herstelde Ron Dijkstra zich van zijn blunder bij de openingsgoal. Voor aanvang van de tweede helft was het opvallend druk langs de lijn. In de tribune zagen we onder meer Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder, terwijl in de hoek van het veld onder meer Viktor Sikora, Johnny Heitinga en Nigel de Jong opgemerkt werden. In het tweede bedrijf begon de technische staf wederom erg sterk. Uit een voorzet van Roy kon zaterdagamateur Dick Krommenhoek het tweede doelpunt scoren: 0-2. De wedstrijd leek gespeeld. De technische staf speelde overwegend verdedigend, wat Ruud Krol enigszins stoorde. 'De overwinning was eigenlijk geflatteerd', zouden Krol en De Groot na afloop zeggen.'Want het had natuurlijk wel 5-0 of 6-0 moeten worden.'

Lucky Ajax viel nog wel aan en probeerde er alles aan te doen om de aansluitingstreffer te scoren. Zelfs pinch-hitter Freek de Jonge werd ingezet, maar het mocht niet baten. De afstandsschoten konden Fred Grim niet verschalken, zodat de leermeesters na afloop met de handen omhoog gingen en met een grijns op het gezicht van het veld liepen. Het was wederom een geslaagde nieuwjaarswedstrijd. De vele Ajax-coryfeeen hadden elkaar al gevonden en waren reeds begonnen met het ophalen van herinneringen of het bekritiseren van het spelnivaeu van Ajax 1 en de helden van weleer op het kunstgrasveld. Sjaak Swart kon zich verzoenen met de nederlaag. 'We kunnen met opgeheven hoofd het veld verlaten', riep hij zijn manschappen toe, die hij overigens in de wedstrijd zelf - die twee keer een half uur duurde - de nodige verwijten maakte.

 

Scoreverloop: 20. Bryan Roy 0-1, 35. Dick Krommenhoek 0-2

Scheidsrechter: Michael van Praag

Toeschouwers: 300

 

Lucky Ajax:

1. Ron Dijkstra, 2. Keje Molenaar, 3. John van den Brom, 4. Wim Jonk, 5. Alfons Groenendijk, 6. Gerrie Mühren, 7. Aron Winter, 9. John Bosman, 11. Dick Schoenaker, 13. Dennis Gerritsen, 14. Simon Tahatama

Reserves: 8. Sjaak Swart, 15. Freek de Jonge, 16. Eef Melgers, 17. Martin Wiggemansen, 18. Peter van der Hengst

 

Technische Staf:

1. Fred Grim, 2. Sonny Silooy, 3. Maarten Stekelenburg, 4. Danny Blind, 5. Bob de Kler, 6. John van 't Schip, 7. Dick Krommenhoek, 8. Dennis de Haan, 9. Marco van Basten, 10. Ronald Koeman, 11. Bryan Roy

Reserves: Stanley McDonald, Robbie Stol, Dennis Boogaart