Zaterdag 12 januari 2008

Sportpark 'De Toekomst', Amsterdam

Lucky Ajax - Technische Staf Ajax 4-5 (0-3)

Foto's: Pieter Keuzekamp en George Sweijen / Tekst: Roy Jadi

Zoals ieder jaar speelt Lucky Ajax zijn eerste wedstrijd in het nieuwe jaar op De Toekomst, tegen de technische staf van Ajax. 2008 is hierop geen uitzondering. Om 14:00 stond de aftrap gepland van de nieuwjaarswedstrijd, de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl arriveerde iets voor 13:00 uur op het voetbalcomplex. Evenals andere jaren was de bestuurskamer de verzamelplaats. Onder anderen Sjaak Swart en oud-scheidsrechter Bep Thomas waren al voor ons aangekomen. Op de tafel, voor Sjaak stond een emmer met daarin lootjes. Voor de tweede keer zou de samenstelling van de teams mede door loting tot stand komen. Alle spelers die binnenkwamen trokken een lootje uit de emmer, wat bepaalde of zij voor Lucky Ajax of voor de Technische Staf in actie zouden komen. Dit om ervoor te zorgen dat beide teams ongeveer van gelijke sterkte zouden zijn en dat niet, zoals in het verleden wel gebeurde, Lucky Ajax moest toezien hoe zijn beste spelers nu bij de tegenpartij actief waren.

Onder het genot van broodjes, koffie en thee, zagen we een flink aantal bekenden binnenkomen, en kregen we al een klein beetje inzicht in de selecties van beide elftallen. Hoewel nog niet iedereen aanwezig was, besloot ook Sjaak Swart, die zelf overigens niet in actie zou komen, een half uur voor de wedstrijd zich naar de kleedkamers te begeven. Daar aangekomen bleek er toch bij een aantal spelers grote onduidelijkheid over de vraag voor welk team zij uit moesten komen, in welke kleedkamer zij zich moesten begeven en ook waar de kleding zich bevond. Ongetwijfeld door een miscommunicatie bleek er voor de tegenstander van Lucky Ajax ook geen coach aanwezig te zijn, zodat Sjaak Swart voor beide teams de opstellingen mocht verzorgen. Jan Olde Riekerink was helaas ziek, Richard Witschge belde af en Peter van Vossen was niet aanwezig, deze drie waren dus niet beschikbaar. Aron Winter moest ook nog in actie komen bij de wedstrijd tussen de Veteranen en het personeel van Ajax , die tegelijkertijd op het programma stond, zodat hij alleen in de tweede helft voor Lucky Ajax in het veld zou komen. Het waren complicaties die het leven van een coach er niet gemakkelijker op maakten! Gelukkig was er over het weer weinig te klagen. Het was weliswaar niet warm, wat ook niet verrassend is begin januari, maar het was droog en zonnig en dat was al weer meer dan menigeen durfde te hopen.

Nadat de aanwezige fotografen overeenstemming hadden bereikt over de vraag hoe de teamfoto het best kon worden genomen in verband met de laagstaande zon, konden ook nu weer de selecties voorafgaand aan de wedstrijd worden vereeuwigd. Om vijf minuten na twee uur floot scheidsrechter Maurice de Hond voor de aftrap van de wedstrijd. Langs de kant gadegeslagen door onder anderen Freek de Jonge en Bennie Muller, nam Lucky Ajax direct het initiatief. Op deze dag speelde Lucky Ajax trouwens in de blauwe uitshirts, de spelers die door loting aan ‘De Technische Staf’ waren toegewezen, hadden zich in het wit-rood-wit mogen hijsen. De eerste kansen kwamen voor Lucky Ajax. Martin Wiggemansen schoot voorlangs en Dennis Gerritsen schoot de bal over het doel, na een gave voorzet van Casimir Westerveld. In de 16e minuut scoorde John Bosman 1-0 voor Lucky Ajax. Een karakteristiek doelpunt voor hem, hoog torende hij boven de verdediging uit om met een harde kopbal Stanley Menzo kansloos te laten. Het was opnieuw John Bosman die tien minuten later de voorsprong verdubbelde. Opnieuw koppend bracht hij de bal langs Menzo tegen de touwen op een voorzet van Frank de Boer. Volgens afspraak werd er 2 x 30 minuten gespeeld. Na 30 minuten zou er een korte rust zijn, om vervolgens na het ‘draaien’ direct weer door te spelen om zo rond kwart over drie in de kantine te kunnen zijn! Nog voor de rust, in de 30e minuut bracht Lucky Ajax de stand al op 3-0. Een goede voorzet van Frank de Boer werd door Bosman koppend teruggelegd op Dennis Gerritsen die zijn doelpunt weer meepikte.
Zou De Technische Staf zich nog kunnen herstellen van deze grote achterstand? Dat was de grote vraag tijdens de korte pauze. Om kwart voor drie ging de tweede helft van start. Het team van Lucky Ajax had nu versterking gekregen van Aron Winter. In de 6e minuut na rust beging Gery Vink een overtreding op Patrick Labru in het zestienmetergebied. Bryan Roy nam de verantwoordelijkheid om de penalty te nemen en benutte hem ook. De spanning kwam enigszins terug in de wedstrijd. Acht minuten later was de spanning helemaal terug nadat Wim Jonk een vrije trap mocht nemen net buiten het strafschopgebied. De bal werd van richting veranderd in muur, en verdween op die manier in het doel! Een beetje gelukkig, maar in die fase van de wedstrijd wel terecht kwam de Technische Staf dus terug. Twee minuten later claimden zij opnieuw een strafschop toen Wim Jonk onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Scheidsrechter De Hond wuifde dit echter weg en liet doorspelen. Uit de counter van Lucky Ajax die volgde scoorde Dennis Gerritsen de 2-4. “Hij lijkt Haverkort wel!” werd er geroepen naar Maurice de Hond. Hiermee verwijzend naar het incident bij NEC-FC Twente de avond tevoren waarbij NEC duidelijk recht had op een strafschop, deze niet kreeg en uit de tegenaanval FC Twente de gelijkmaker zag maken in de laatste minuut. Maar De Technische Staf gaf niet op. Vrijwel direct na deze tegenvaller baande Wim Jonk zich een weg door de verdediging, en oog in oog met doelman Nederlof faalde hij niet!

Na 22 minuten in de tweede helft was er een uitbraak voor Lucky Ajax met Gerritsen en John Bosman. Gerritsen legde op tijd breed voor Bosman die de bal langs de uitgekomen Menzo in het doel schoof. Opnieuw kon Lucky Ajax dit verschil van twee doelpunten niet lang vasthouden. Een minuut later schoot Bryan Roy een vrije trap prachtig langs de muur in het doel. Uiteindelijk bleek hiermee de eindstand van 4-5 in het voordeel van Lucky Ajax te zijn bereikt. Ook Simon Tahamata, die nog inviel terwijl hij zijn trainingsjack aanhield, kon hier niets meer aan veranderen. Eenmaal binnen bleek een groot een groot aantal aanwezigen al direct de warmte te hebben opgezocht, terwijl zij het verloop van de wedstrijd ook vanuit het raam konden volgen. Ook hier zagen we weer vele bekende gezichten terwijl ook het buffet inmiddels in orde werd gemaakt. Het wachten was echter eerst op het woord van de voorzitter. Naast de gebruikelijke nieuwjaarswensen, gelardeerd met een dosis humor, ging John Jaakke in op de uitdagingen waarvoor Ajax staat. De stijgende salarissen, de spelers die op steeds jongere leeftijd naar het buitenland vertrekken, en niet in de laatste plaats de recente teleurstellende resultaten op het voetbalveld, het vergt allemaal van Ajax creativiteit en inventiviteit om zijn ambitieniveau waar te maken. Waar door sommigen de geschiedenis van Ajax gezien wordt als reden om dingen te blijven doen zoals ze altijd werden gedaan, daar ziet Jaakke de geschiedenis van Ajax als een vriend, aan wie je om raad kunt vragen en van je kunt leren. Tenslotte werd aandacht gevraagd voor de presentatie van het eerste boek uit de Ajax Bibliotheek. Het boek ‘Historische gronden’ verhaalt over alle uitwedstrijden in de Europacup die Ajax tot op heden gespeeld heeft. De eerste uitwedstrijd vond plaats in 1957 tegen Wismut. De keeper van die wedstrijd, Eddy Pieters Graafland mocht samen met Stanley Menzo en Maarten Stekelenburg, hij keepte in de voorlopig laatste uitwedstrijd in Zagreb, de cover van het boek onthullen en vervolgens de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Het einde van dit officiële gedeelte was meteen het sein dat het buffet was geopend. Zoals altijd was ook dat weer prima verzorgd.
Graag willen wij iedereen bedanken die het voor ons mogelijk heeft gemaakt om deze wedstrijd en de nieuwjaarsreceptie van dichtbij mee te maken om hiervan een sfeer- en fotoverslag verzorgen.

Scoreverloop: 16. John Bosman 0-1, 26. John Bosman 0-2, 30. Dennis Gerritsen 0-3, 36. Bryan Roy 1-3 (penalty), 44. Wim Jonk 2-3, 46. Dennis Gerritsen 2-4, 47. Wim Jonk 3-4, 52. John Bosman 3-5, 53. Bryan Roy 4-5

Scheidsrechter: Maurice de Hond
Assistent-scheidsrechters: Dave de Vries, Peter Schenk

Toeschouwers: circa 100

Lucky Ajax: (in uitshirts)

1. Dennis Nederlof, 2. Robin Pronk, 3. Peter van der Hengst, 4. Frank de Boer, 5.Casimir Westerveld, 6. Danny Muller, 7. Dennis Gerritsen, 8. Gery Vink 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Martin Wiggemansen

Wissels: Aron Winter, Henk de Gier

Coach: Sjaak Swart
Begeleider: Werner Schaaphok
Verzorger: Ron Massing