Zondag 4 juni 2006

Lucky Ajax - V en W United 13-1 (6-1) 
Olympisch Stadion, Amsterdam, 14.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Mike Verhoef en Rodger Lahr

Eén keer in de zoveel tijd is er een wedstrijd van Lucky Ajax die net even iets bijzonderder is dan alle andere bij elkaar. Op 1 e Pinksterdag 2006 was er zo’n wedstrijd. Dit kwam mede door de locatie waar deze wedstrijd gespeeld zou worden. Nog niet eerder in de geschiedenis van Lucky Ajax kwam men in actie in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Anno 2006 was dit stadion, dat vrijwel alle spelers van Lucky Ajax dierbare herinneringen geschonken heeft, het decor van een wedstrijd tussen het elftal der oud-Ajacieden en V en W United, een elftal van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze wedstrijd werd niet zomaar gespeeld. Alle opbrengsten zouden via de stichting Kinderen in Ontwikkeling gaan naar het Save Our Lives weeshuis in Agroyesum, Ghana.

 

In de aanloop naar de wedstrijd hadden we de spelers van Lucky Ajax al warm gemaakt voor dit duel. Helaas waren er, mede door de grote hoeveelheid wedstrijden in mei, toch een aantal spelers geblesseerd: Simon Tahamata, Dick Schoenaker, Sonny Silooy, Peter van der Hengst en Fred Grim konden vanwege diverse fysieke problemen niet in actie komen op de heilige grasmat van het Olympisch Stadion. Gerrie Mühren en John Bosman, zo bleek al bij de wedstrijden van Lucky Ajax eerder deze week, hadden eigenlijk ook teveel last van blessures om in actie te komen. Toch gaven zijn wel acte de présence op zondag 4 juni 2006 in een stadion waar bijzonder veel mensen met een Ghanese achtergrond terug te vinden zouden zijn. Bij aankomst bij het Stadionplein ruim twee uur voor aanvang van de hoofdwedstrijd was al veel Ghanese muziek te horen. Ook was er een Ghanese band op de tribune geposteerd die voor nog meer sfeer zorgde. Ondertussen was er een voorwedstrijd bezig tussen een Ghanees en een Nederlands elftal.

Juist bij deze wedstrijd troffen we een zonovergoten ambiance aan. De temperatuur zou boven de 20 graden uitkomen, want perfect zou passen bij een wedstrijd in dit theater. Terwijl iedereen genoot van het weer en de wedstrijd, druppelden langzaam maar zeker de spelers binnen. John Bosman, Werner Schaaphok, Johnny Jansen en Wilco van Buuren hadden we eerder deze week nog gezien. Opvallende namen in het elftal van Lucky Ajax waren onder meer Ramon van der Vaart, vader van Rafaël, en Freek de Jonge, die de helaas verhinderde Ali B. op de valreep zou vervangen.

De voorwedstrijd duurde iets lager dan verwacht, maar de hoofdwedstrijd zou toch om half drie gaan beginnen. Tijdens de voorwedstrijd zagen we steeds meer oud-Ajacieden hun eigen warming up doen. Pas toen om kwart over twee het veld geheel beschikbaar was, kon nog luttele minuten gebruik gemaakt worden van de grasmat. Het stadion zou vandaag erg leeg blijven. In de voorverkoop, zo vertelde organisator Jelle Landa, waren ongeveer 450 kaartjes verkocht. Men hoopte dat dit aantal op de wedstrijddag verdubbeld zou worden. De wedstrijd in het Olympisch Stadion had dit Pinksterweekend sterke concurrentie van andere voetbalevenementen in Amsterdam, zoals het Para Smit-toernooi voor de fanatieke supporters en de Copa Amsterdam voor jeugdelftallen, waaronder Ajax A1. Ook zouden deze zondag twee KNVB-elftallen in actie komen: Jong Oranje in de finale van het EK tot 21 jaar, en in de middaguren het Nederlands elftal tegen Australië in de Kuip te Rotterdam.

Met naar schatting duizend toeschouwers, allen verdeeld over de lange zijde eretribune, zou de wedstrijd om half drie gaan beginnen. Van tevoren hadden we Freek de Jonge al gezellig zien kletsen met Karla Peijs, minister van Verkeer en Waterstaat. Zij zou vandaag de aftrap van de wedstrijd verrichten. Tevens zagen we namens het Olympisch Stadion twee bekenden van De Goeie Ouwe Tijd,nl, namelijk: Hans Lubberding en Carla de Groot.

Om half drie worden de gezamenlijke en afzonderlijke elftalfoto’s gemaakt. Opvallend is het om te zien dat Karla Peijs ook bij de Lucky Ajax-foto present is. Na deze foto’s is er even onduidelijkheid: wie doet de aftrap en komen de spelers nog gezamenlijk het veld op? Uiteindelijk schept Jelle Landa duidelijkheid: de matadoren betreden de grasmat onder muzikale klanken, en minister Karla Peijs is betrokken bij de aftrap. Dan begint de wedstrijd met de zon heerlijk waken over de omgeving van het Olympisch Stadion.

Al vroeg in de wedstrijd wordt duidelijk dat Lucky Ajax een klasse beter is. Toch geven de VenW-ers in het begin goed tegenspel. In de 10 e minuut zorgt Ferdi Elmas op aangeven van John Bosman voor het openingsdoelpunt: 1-0 voor Lucky Ajax. Nauwelijks twee minuten later krijgt Freek de Jonge aan de linkerkant alle ruimte. Hij lanceert wederom Elmas die de score zeer snel verdubbelt: 2-0.

VenW United laat zien dat het zeker over kwaliteiten beschikt. In de 20 e minuut komt VenW-speler Van der Steen alleen voor doelman Nederlof en kan gaan scoren. Hij heeft een geweldige uithaal in gedachten, maar raakt de bal helemaal verkeerd. Het mislukte schot verrast Nederlof zodat een tegentreffer niet voorkomen kan worden: 2-1. De eer van VenW United is in ieder geval gered.

De laatste tien minuten van het eerste bedrijf worden weer gedomineerd door Lucky Ajax. Uit een voorzet van Freek de Jonge scoort John Bosman met een rake kopbal voor het derde doelpunt van de oud-Ajacieden. Vier minuten later rondt diezelfde Bosman met aan halve volley met rechts een volgende voorzet doeltreffend af. Als ook Ferdi Elmas het in de slotfase nog op zijn heupen krijgt, dreigt een afstraffing voor de vriendelijk ogende VenW-ers. In de laatste minuut weet Elmas maar liefst twee keer te scoren en benut hiermee alle geboden ruimte optimaal. Met name de 6-1, een lobje over de keeper, mag bijzonder fraai genoemd worden. Hiermee is Elmas tijdens deze wedstrijd een stuk doeltreffender dan 40 uur eerder in Bovenkarpsel. Daar hielp hij de ene na de andere kans om zeep, maar in de eerste helft stond zijn naam als vier keer op het scorebord. ‘Vrijdag had ik voetbalschoenen van Sjaak geleend, maar vandaag heb ik eindelijk mijn eigen schoenen weer aan. Dat kun je meteen terugzien op het veld.’, verklaarde Elmas tijdens de rust het verschil tussen beide wedstrijden.

De rust werd door de spelers doorgebracht zittend in of staand bij de dug-out. Het was goed toeven in het zonnetje en enkele dames kwamen met dienbladen met thee over de cintelbaan naar de dug-out gelopen. Dat was vroeger niet het geval, toen Ajax op dezelfde plaats legendarische wedstrijden speelde tegen onder andere Liverpool, Bayern München, Celtic en Torino.

VenW United begon de tweede helft met een compleet nieuw en fris elftal. ‘De eerste helft speelde Verkeer, de tweede speelde Waterstaat’, werd er gekscherend opgemerkt. Het spelbeeld veranderde evenwel niet. Keeper Dennis Nederlof kreeg alle gelegenheid om zijn vrijdagavond opgebouwde overuren binnen 48 uur te verzilveren. Van grote afstand zag hij dat Ramon van der Vaart, Kay Lerby en Keje Molenaar in de ploeg waren gekomen. Onder meer Gerrie Mühren en Sjaak Swart waren ondertussen in de kleedkamer achtergebleven.

De tweede helft zou de helft van John Bosman worden. Maar liefst vier keer wist hij het net te vinden. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. De 7-1 was een subtiele lob over de keeper van VenW United, de 9-1 was een loepzuiver schot nadat hij eerst zijn tegenstander had uitgekapt. Zowel de 11-1 als de 13-1 waren klassieke Bosman-goals: met het hoofd. De 13-1 eindstand kreeg mede gestalte door twee doelpunten van Ramon van der Vaart en één van Kay Lerby. Met name Van der Vaart maakte een fitte en gedreven indruk. Wellicht wilde hij, ten tijde van de blessure van zijn zoon Rafaël, de familie-eer hooghouden.

Om ongeveer 16.00 uur werd het duel beëindigd. Op het scorebord stond nog steeds een stand van 9-1. Blijkbaar was er geen plaats voor dubbele cijfers en komt dit hier niet zo vaak voor. Aan de koppies van de spelers van Lucky Ajax was goed te zien dat men blij is dat het voorseizoen erop zit. De pijntjes en andere lichamelijke klachten kunnen tijdens de WK en de overige (sport-) evenementen rustig herstellen. Veel Lucky Ajacieden zien we terug bij het WK in Duitsland, anderen gaan juist op vakantie omdat hun activiteiten alweer vroeg van start gaan. Zoals de eerste training van Ajax over vier weken.

In de kantine van Phanos werd nog even bijgekletst over de voorbije wedstrijden. Helaas waren niet alle spelers in de gelegenheid om bij het buffet aanwezig te zijn. Diverse andere verplichtingen en het relatief late tijdstip waarop het buffet geopend zou worden, zorgde ervoor dat de Ghanese maaltijd aan de neus van veel spelers van Lucky Ajax voorbij ging. Iedereen nam afscheid van elkaar met het idee elkaar vanaf 5 augustus a.s. weer te treffen, als Lucky Ajax wederom te gast is bij het Toptoernooi te Wormerveer.

Via deze weg willen wij met name VenW United, met in het bijzonder Jelle Landa, bedanken voor de prettige samenwerking en de ontvangst/ begeleiding rondom de wedstrijd. Wij hopen dat deze wedstrijd voldoende opbrengsten gegenereerd heeft voor bovengenoemd Ghana-project.

 

Scoreverloop: 10. Ferdi Elmas 1-0, 12. Ferdi Elmas 2-0, 20. Franc van der Steen 2-1, 28. John Bosman 3-1, 32. John Bosman 4-1, 34. Ferdi Elmas 5-1, 35. Ferdi Elmas 6-1, 41. John Bosman 7-1, 46. Ramon van der Vaart 8-1, 52. John Bosman 9-1, 55. Ramon van der Vaart 10-1, 61. John Bosman 11-1, 63. Kay Lerby 12-1, 70. John Bosman 13-1

Scheidsrechter: Marco Erkens

Toeschouwers: 1.000

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Wim Meutstege, 3. Wilco van Buuren, 4. John van den Brom, 5. Alfons Groenendijk, 6. Gerrie Mühren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Ferdi Elmas, 11. Freek de Jonge

Reserves: 14. Keje Molenaar, 15. Ramon van der Vaart, 16. John Jansen, 17. Kay Lerby

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

V en W United:

Eerste helft:

1. Rudie de Bruin, 2. Bert Naarding, 3. Jan Hofsteenge, 13. Jelle Landa, 15. Henk van der Lans, 12. Jan Kuperus, 16. Bert Verboon, 10. Humphrey Alladin, 11. Hans van der Maas, 8. Bertrand Leushuis, 9. Franc van der Steen

Tweede helft:

1. Bert Naarding, 3. Bas van der Velden, 4. Tom van Tilborg, 12. Jan Veenhof, 5. Mark Driessen, 8. Johan Leferink, 6. Ronald Adams, 7. Marcel Otto, 14. Cor de Haan, 11. Frank Wormgoor, 15. Edwin Stofbergen

Trainer: Peter van Rheenen
Verzorger: Ben Mohan