Donderdag 22 mei 2003
Nuland
19.00 uur
Nulandia - Lucky Ajax 1-6 (1-3)

De broek uit Waterland was net droog, en de schoenen net gepoetst, of we moesten weer afreizen naar Nuland. Daar zou Ajax, op donderdag 22 mei, de hoofdact zijn tijdens het 60-jarig jubileum van de plaatselijke voetbalvereniging, RKVV Nulandia. Deze wedstrijd stond gepland middenin een week met veel jubileumactiviteiten en zou al om 19.00 uur beginnen. Op tijd besloten we de lange en drukke weg over de A2 in te zetten en zodoende op tijd te zijn voor de voor ons gebruikelijke 'voorbabbel' met de organisatie van onze tegenstander. 

Helaas, het weer zat niet mee, zodat we toch in lage files terechtkwamen. Hierdoor moesten we onze auto redelijk ver van het veld parkeren, en dus wat verder lopen dan gepland. Maar ondanks een dik wolkendeken, was het droog en niets gaf aanleiding om aan te nemen dat dit snel zou veranderen. De entree was relatief hoog in vergelijking met eerdere wedstrijden. Waar we in Lekkerland, Beverwijk en Harlingen 2 à 3 euro moesten betalen, gingen hier de goedkoopste eurobiljetten als warme broodjes over de toonbank van de kassa's. Wij begaven ons direct naar de organisatie om met de heer Theo van der Biezen de wedstrijd voor te bespreken. Het was toen al half zeven geweest en de beide elftallen waren reeds begonnen met de warming up. 

In vergelijking met Broek in Waterland speelden Ronald Koeman, Fred Grim en Peter van der Hengst in plaats van Frank Rijkaard, Stanley Menzo en Dick Schoenaker. Gezien de relatief korte herstelperiode, de blessures en de pijntjes bij de spelers van Sjaak en Werner, maakten wij ons toch enige zorgen over de spelers. Bij het betreden van het veld, waren de koppies toch redelijk ontspannen, getuige de elftalfoto die gemaakt werd vóór de tribune van Nulandia. 

In deze tribune zagen we onder meer Nada van Nie, vrouw van de man in vorm: Brian Roy. Rondom het veld was het met name aan de kant van de kantine en bij de tribune erg druk. Aangezien deze wedstrijd in de geboortestreek van ex-Heerenveen- en Den Bosch-speler Ruud van Nistelrooij gespeeld werd, en veel Nulandia-spelers dezelfde achternaam droegen, waren er veel aanhangers van de club die enkele kilometers verderop, in Eindhoven, aan het aanmodderen was. Wij gingen die discussies uit de weg en richtten ons op deze vriendschappelijke wedstrijd. 

De plaatselijke media hadden al hun apparatuur van stal gehaald. We zagen de plaatselijke radio tussen de dug-outs in zitten, en de gehele wedstrijd werd ook op video opgenomen vanaf de dug-out van Nulandia. De eerste opnames laten een gelijk opgaande wedstrijd zien, met veel balbezit voor de Ajacieden maar de eerste treffer voor Nulandia. In de tiende minuut was er sprake van buitenspel, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Vertwijfeling en onoplettendheid in de verdediging van Lucky Ajax werd afgestraft toen een voorzet van links uiteindelijk door Sander Korsten werd afgerond: 1-0 voor de jubilaris. Het thuispubliek reageerde enthousiast, wat eens te meer aangeeft dat onze spelers, met een gemiddelde leeftijd van ca 45 jaar, nog steeds als schier onoverwinnelijk gezien worden. 

Ajax en een achterstand: dat gaat dus NIET goed samen. Vandaar dat diverse spelers de mouwen opstroopten en de beuk erin gingen gooien. Wederom veel balbezit door de Ajacieden, maar weinig finesse in de eindpass. Aangezien Nulandia niet van plan was om er, voor de bijna 1.500 toeschouwers, een leuke wedstrijd van te maken, bleef het spelbeeld ongewijzigd: Rood Wit aan de bal, terwijl Zwart Geel met een handbalverdediging trachtte deze voorsprong vast te houden. Dit lukte tot tien minuten voor de rust, toen Dennis Gerritsen twee keer binnen 120 seconden het net vond en voor het oog van Ronald Koeman duidelijk maakte, dat hij een echte killer in de voorhoede is. Hiermee was de zaak rechtgezet en dat Ronald Koeman vlak voor de rust de score opvoerde naar 1-3, was puur voor de statistieken. 

Geïrriteerd verlieten de Ajacieden het veld na het eerste bedrijf, allemaal door het optreden van de scheidsrechter. Het tegendoelpunt met een buitenspelluchtje en de verdedigende instelling van Nulandia zorgde voor een minder aantrekkelijke eerste helft dan verwacht. 

Na de rust zagen we Peter van der Hengst en Martin Wiggemansen voor Eef Melgers en Wilco van Buuren. De laatste twee werden gespaard voor de streekderby tegen VVGA van komende zaterdag. Deze wijziging zorgde voor meer balans in het Ajax-elftal, dat de score kort na rust snel kon uitbreiden. Na gerommel in de verdediging van Nulandia werd de bal na zes minuten ongelukkig in eigen doel geschoten door de net ingevallen Brabander Paul de Groot. Hiermee zette hij Lucky Ajax op een 4-1-voorsprong. Hierna probeerde Nulandia iets meer uit haar schulp te kruipen, maar dat leidde niet direct tot hele grote kansen. Ondertussen zorgde de mascotte van Nulandia voor wat meer sfeer aan de zijlijn. 

Gerwin Schel, de Nulandia-goalie, bleek vandaag in grootse vorm te verkeren. Hij stopte bekwaam enkele schoten van Ronald Koeman en nam zijn ploeggenoten op sleeptouw. De tweede helft werd, mede hierdoor, een fraai schouwspel om te zien met redelijk veel kansen. Ongeveer tien minuten voor het einde kreeg Ronald Koeman de kans om de voorsprong nog verder op te voeren. Vanaf de elfmeterstip faalde de penaltyspecialist echter, hij schoot de bal naast de rechterpaal. Een grote tegenvaller voor de vele toeschouwers die zich met fototoestel hadden gepositioneerd naast het doel van Nulandia om de treffer van Koeman te vereeuwigen.

Deze misser werd door Nulandia aangegrepen om nog een keer op zoek te gaan naar de tweede treffer. Fred Grim moest in actie komen om een tweede Brabantse treffer te voorkomen. De ruimte in de verdediging werd door Brian Roy goed benut. Zowel in de 63e als in de 70e, en laatste, speelminuut scoorde hij voor de Rood Witten waardoor het scorebord uiteindelijk 1-6 aangaf, toen scheidsrechter Van der Doelen om kwart over acht affloot en de gebruikelijke handtekeningenjacht weer opnieuw begon.... Wilco van Buuren stond toen al niet meer in het veld; hij kreeg de rode kaart voorgeschoteld nadat hij een doorgebroken speler van Nulandia had neergelegd. 

Ronald Koeman wilde pas na de wedstrijd reageren op zijn gemiste strafschop, maar Gerrie Mühren had een eenvoudige verklaring voor de misser van Sneeuwvlokje: 'Simon neemt meestal de penalty's, maar heeft er onlangs één gemist. Nu mocht Ronald het dus proberen, maar als hij zou missen, dan zou Simon weer de eerste man worden. Aangezien Simon wat meer zelfvertrouwen nodig heeft, was het een tactische zet door Ronald te laten missen. Dit was voor het team en de volgende wedstrijden veel beter.' 

Tot onze grote ontsteltenis merkten we dat Dennis Gerritsen onderscheid maakte bij het uitdelen van handtekeningen. 'Dames eerst hoor', was het enige dat Dennis kon uitbrengen. Helaas voor Dennis bleef dit voor de redactie, en ons verslag, niet onopgemerkt. Zelfs als speler van Lucky Ajax moet je tegenwoordig opletten wat je zegt, want de dagen erna lees je het meteen terug op de site, die alle wedstrijden van Lucky Ajax verslaat. 

Met name Gerrie Mühren, Dennis Gerritsen en Sjaak Swart bleven erg lang op en rondom het veld om handtekeningen uit te delen. Ook topschutter Brian Roy was erg gewild bij de plaatselijke jeugd. Nadat de spelers gedoucht hadden, konden zij gaan genieten van een warm buffet in de kantine, die speciaal voor de spelers en organisatie was gereserveerd. In eerste instantie leek het erop dat we niet met de spelers konden nababbelen, omdat de organisatie ons niet toestond om met de spelers mee te gaan. Het zou de eerste wedstrijd geweest zijn, dat we onze helden niet konden vragen naar hun reactie op de wedstrijd. Mede door aandringen van Simon, Sjaak en Peter, konden we mee naar binnen glippen en alsnog terugkijken op de wedstrijd en vooruitkijken naar de wedstrijden die voor Lucky Ajax de komende tijd op het programma staan. Rond tien uur verlieten we voldaan het terrein van Nulandia. Met drie punten op zak en met een rustige A2 in het vooruitzicht, reisden we terug richting Noord Holland. Zaterdag eindelijk een wedstrijd in de eigen stad: VVGA-uit aan de Middenweg in het kader van het 90-jarig bestaan van de club. Altijd lastig.... 
Hierbij willen wij Nulandia alsnog feliciteren met haar 60-jarig jubileum en de organisatie danken voor de medewerking en de gastvrijheid. Wij keren in de toekomst graag in Nuland terug...

 

Scoreverloop: 10. Sander Korsten 1-0, 25. Dennis Gerritsen 1-1, 27. Dennis Gerritsen 1-2, 35. Ronald Koeman 1-3, 41. Paul de Groot (e.d.) 1-4, 63. Brian Roy 1-5, 70. Brian Roy 1-6 

Scheidsrechter: T. van der Doelen 
Aantal toeschouwers: 1.400

Rode kaart: 68. Wilco van Buuren (Lucky Ajax)

 

Nulandia: 
1. Gerwin Schel, 2. Mark van Nistelrooij, 3. Paul van der Biezen, 4. Gijs Korsten, 5. Johan van Nistelrooij, 6. Jorg Korsten, 7. Bas van Venrooij, 8. Jeroen Langens, 9. Hans Zwanenberg, 10. Sander Korsten, 11. Rob van Nistelrooij (taxi) 
Reserves: Nick Bijveld, Paul van de Boogaard, Ruud Bosch, Jan Clement, Thomas van der Doelen, Paul de Groot, Ronald Huiskes, Jeroen Korsten, Roel Kuipers, John van Loon, Roy Maas, Serge Netten, Rob van Nistelrooij (Pelgrim), Wesley van Nistelrooij, Jasper Schel, Henk-Jan Vos

Trainer: Mart van Lokven

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Aron Winter, 3. Wilco van Buuren, 4. Sonny Silooy, 5. Eef Melgers, 6. Ronald Koeman, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 11. Brian Roy, 14. Simon Tahamata

Reserves: 13. Martin Wiggemansen, 15. Peter van der Hengst

Trainers: Werner Schaaphok