Maandag 20 augustus 2007

OFC - Lucky Ajax 2-5 (2-0)
Oostzaan, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Kees van Haastregt

In de loop van de ochtend begon de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl zich toch zorgen te maken over het doorgaan van de wedstrijd. Er was nog wel een flink aantal uren te gaan tot de aftrap, maar de onweerswolken en de hevige regenval voorspelden niet veel goeds. Gelukkig bleek het allemaal van tijdelijke aard want toen wij rond 18:00 arriveerden op het terrein van OFC was het weer inmiddels zover opgeklaard dat wij besloten om de jassen in de auto te laten. Al op het parkeerterrein ontmoetten we onze contactpersoon Ronald Kat, die wij tot nu toe alleen via e-mail en telefoon hadden gesproken. Hij heette ons hartelijk welkom en wees ons direct de weg richting de kantine en de kleedkamers waar een deel van de spelers en begeleiding van Lucky Ajax reeds was gearriveerd. Alvorens we de spelers opzochten moesten eerst nog een aantal zaken geregeld worden.

De Ajax-vlag, met oud logo, werd overhandigd aan de begeleiding, zodat bij opkomst van de spelers, een aantal pupillen de vlag het veld op kon dragen. De CD met Ajax-muziek, die wij altijd bij ons hebben, kon afgespeeld worden, en binnen enkele tellen ‘daverde de juichtoon’ weer langs de velden. Inmiddels bleek de opstelling van de thuisploeg reeds bekend, zodat we dat deel van onze administratie alvast konden afronden. Het was nu zaak om bij Sjaak Swart en Werner Schaaphok te informeren of de opstelling van Lucky Ajax inmiddels bekend was. Dat was hij! Weliswaar was nog niet iedereen aanwezig, maar de selectie was definitief en kon derhalve worden doorgegeven aan de organisatie. Het wachten was nog op een aantal spelers, maar ook op verzorger Wolther Kooistra, dit tot groot ongenoegen van Sjaak Swart die zijn massage in gevaar zag komen. Sjaak Swart zelf zou vandaag niet in actie komen maar zijn team leiden vanaf de zijkant van het veld.

Rond 5 over 7, een kleine 5 minuten later dan gepland, verrichte burgemeester Paul Möhlmann de aftrap van de wedstrijd. Het duurde slechts 2 minuten voordat het publiek een doelpunt kon bejubelen. Door het hart van de verdediging werd midvoor Remco Beerens aangespeeld. De Ajax-verdediging en ook de bank dacht aan buitenspel maar met een prachtige volley werd doelman Van der Werf kansloos gelaten. Een droomstart voor de thuisploeg en een valse start voor de Ajacieden die achterin de nodige moeite hadden om de aanvallers van OFC onschadelijk te maken. Na weer een gevaarlijke aanval liet middenvelder John van den Brom zich ontvallen: “Zal ik dan maar weer achterin gaan spelen?” Kansjes kreeg Lucky Ajax ook wel, zo kon Ali B. op doel koppen, maar miste de bal kracht. Maar toen Dennis Gerritsen in de 17e minuut de bal over het doel schoot had Ajax nog altijd geen bal tussen de palen gekregen terwijl OFC in de 20e minuut verzuimde om via Kosar Hama op 2-0 te komen. Zijn schot belandde in de handen van de keeper. Ajax vond misschien verzachtende omstandigheden in het feit dat twee potentiële basisspelers te laat op het terrein arriveerden. De wedstrijd was al tien minuten aan de gang toen Peter van der Hengst kwam aanlopen en weer tien minuten later zagen we ook Michel Kreek het veld betreden. Des te opmerkelijker overigens dat Kreek in tijd die hem restte, zoveel indruk wist te maken dat hij door de thuisploeg werd uitgeroepen tot beste Ajax-verdediger van de wedstrijd!

Net toen Ajax sterker leek te worden verdubbelde OFC de voorsprong. Een vergelijkbare diepe bal als bij de eerste goal was nu de inleiding. Hoewel er een overtreding op Hannie Das werd gemaakt liet de scheidsrechter doorspelen. Het was opnieuw Remco Beerens die scoorde, deze keer met een fraaie lob over de uitgekomen doelman. Natuurlijk was dit tegen het zere been van heel de bank van Lucky Ajax en met name van Sjaak Swart die zich al behoorlijk had lopen opwinden over het niveau van het arbitrale trio. Terecht of niet terecht, de woede van Sjaak Swart leek een goede uitwerking te hebben op zijn ploeg! Eerst was het Frank Verlaat die net niet op tijd was om een voorzet van Cavric in te glijden. Een vrije trap van Richard Witschge was net te hoog en zowel Dennis Gerritsen als Michel Kreek schoten van dichtbij tegen de keeper op. Met een 2-0 achterstand ging Ajax dus de kleedkamer in.

Om klokslag 20:00 uur ging de tweede helft van start. Opvallende wissel aan Ajax-kant was dat Ali B. naar de kant was gehaald. Dit ging niet zonder slag of stoot want Ali vroeg meteen om uitleg bij Sjaak Swart. Deze gaf aan dat hij bijvoorbeeld bij de kopkans niet alert genoeg was en de bal had kunnen aannemen. Ali’s reactie was dat hij echter nog geen aannametraining van Simon Tahamata had gekregen. De voorlopig conclusie was dan ook dat Simon hierover aangesproken diende te worden. Ali B. op de bank leverde wel weer de gebruikelijke taferelen op van fans die zich voor, achter en naast de dug-out ophielden om maar een glimp van de voetballende rapper op te kunnen vangen. Nog meer aandacht was er toen ook AjaxTV tijdens de wedstrijd Ali B. vragen ging stellen over zijn veelbesproken wissel.
De wedstrijd zou uiteindelijk kantelen onder invloed van de vele wissels van de thuisploeg. Na 10 minuten in de tweede helft kwam er zoals besproken een bijna compleet nieuw elftal in het veld. Ajax maakte van de nieuwe situatie gebruik en plotseling was elke aanval raak. Bijna meteen na de omzettingen ontsnapte Michel Kreek aan de buitenspelval en schoof hij de aansluitingstreffer in het doel. Een minuut later gaf Kreek een voorzet vanaf links precies op het hoofd van Gerritsen die bij de eerste paal inkopte. Nauwelijks bekomen van de schrik, moest OFC toestaan dat Witschge met een dieptepass wederom Gerritsen vrij voor de goal zette. De aanvaller omspeelde knap de doelman en ontweek ook behendig de laatste verdediger op de doellijn! 2-3! Binnen 5 minuten had Lucky Ajax een 2-0 achterstand omgebogen naar een 2-3 voorsprong. Direct gaf Sjaak Swart aan Ali B. het sein om zich warm te gaan lopen langs de zijlijn, dit tot grote vreugde van zijn supporters. Het ‘Ali is oké; was niet van de lucht. Even leek OFC de stand weer gelijk te trekken, maar Puttileikalat faalde oog in oog met de doelman Van der Werf.

Met nog een kleine vijftien minuten te gaan betrad Ali B. opnieuw het veld, nog altijd luid en uitbundig aangemoedigd door zijn supporters. Natuurlijk bleef Lucky Ajax op jacht gaan naar die bevrijdende vierde treffer die de wedstrijd in het spreekwoordelijke slot zou moeten gooien. Degene die daar het eerste dichtbij was, was Ali B. Hij werd knap vrijgespeeld in het strafschopgebied door Simon Tahamata maar het schot van B. was niet voldoende om de keeper te verslaan. Twee minuten later had hij opnieuw de kans op 2-4 maar opnieuw was de keeper hem de baas. Een van de mooiste acties van de avond kwam op naam van Michel Kreek. Hij liep zich knap vrij in het strafschopgebied en vroeg op tijd om de bal. De pass kwam een beetje achter de man maar Kreek bedacht zich geen moment en wilde de perfecte omhaal uitvoeren. Helaas kon hij de bal net niet raken, maar het publiek kreeg toch de handen op elkaar voor de schoonheid van de actie. Drie minuten voor het einde werd de wedstrijd dan toch beslist. Richard Witschge en Dennis Gerritsen speelden samen John van den Brom vrij. Vanaf de rand van het zestienmetergebied schoot hij hard de vierde Ajax-treffer binnen! Twee minuten later leek ook de 5e treffer een feit. Dennis Gerritsen ging helemaal alleen op het doel af, op het moment dat hij de keeper op zich af zag komen legde hij de bal breed op de mee opgekomen Ali B. Helaas kon hij ook nu het net niet vinden. Een minuut later deed Witschge alsnog wat zojuist was nagelaten, van dichtbij verzilverde hij een voorzet van Tahamata waarmee de eindstand op 2-5 was bepaald. Na het laatste fluitsignaal renden alle toeschouwers richting hun favorieten en bleek dat de fans van Ali B. zijn gemiste kansen allang hadden vergeven. Onder een ware escorte van fans en journalisten begaf hij zich richting de kleedkamer, ondertussen handen schuddend en poserend voor foto’s.

Het slotakkoord van de avond was het buffet in de kantine van OFC. Al vanaf aankomst werd alles wat Lucky Ajax was hier goed verzorgd en het buffet vormde hierop geen uitzondering. Net als de organisatie en de gehele dag was ook dit van prima kwaliteit. Het was al bijna negen uur toen de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl met een voldaan gevoel het terrein verliet. Vanaf deze plek willen wij de gehele organisatie en onze contactpersoon Ronald Kat in het bijzonder, hartelijk bedanken voor hun medewerking en inspanning. Dankzij hen is de dag wat ons betreft tot een groot succes geworden en we zijn blij dat ze ons in de gelegenheid stelden om ook deze wedstrijd van dichtbij te verslaan.

Scoreverloop: 2. Remco Beerens 1-0, 28. Remco Beerens 2-0, 49. Michel Kreek 2-1, 50. Dennis Gerritsen 2-2, 51. Dennis Gerritsen 2-3, 67. John van den Brom 2-4, 70. Richard Witschge 2-5

Scheidsrechter: E. Kooij
Assistent-scheidsrechters: J. Veltrop en R. Breebaart

Toeschouwers: circa 1.500