Zaterdag 25 oktober 2008

Oss'20 - Lucky Ajax 3-5 (2-1) 
Oss, 18.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: George Sweijen

Normaliter gooien de spelers van Lucky Ajax hun kicksen in de loop van september in de kast om deze tot de lente van de volgende kalenderjaar rust te geven. Dit jaar was de wedstrijd in Nieuwkoop van vrijdag 12 september j.l. lange tijd de laatste wedstrijd. Toch verlengde een late boeking van SV Oss’20 uit het Brabantse Oss het voetbaljaar van Lucky Ajax met ruim een maand. Juist aan de vooravond van de wintertijd toog een selectie van Oud-Ajacieden aan het eind van de zaterdagmiddag naar Brabant. De zaterdageersteklasser Oss’20 zou met een selectie van oud-eerste elftalspelers aantreden, en afscheid nemen van twee spelers: Jordi van Sinderen en Jeroen van Helden, die respectievelijk 13 en 15 jaar in actie waren geweest bij Oss’20.

Bij een wedstrijd in het verre naseizoen is het altijd afwachten wat de weersomstandigheden ons zouden bieden. Tussen enkele regenachtige dagen door zou het juist deze zaterdag koud worden, maar wel droog blijven. Terwijl de Brabantse zon langzaam achter een wolkendeken verdween, kwamen de spelers van Lucky Ajax druppelsgewijs aan bij sportpark ‘De Rusheuvel’, het geweldige onderkomen van de tegenstander van de laatste zaterdag van oktober. Vandaag zouden onder meer Dick Schoenaker, Simon Tahamata, Bryan Roy, Stanley Menzo, Michel Kreek en Michael Reiziger de harten van de Ajax-liefhebbers onder de rivieren sneller doen kloppen. Kort vóór de aftrap waren evenwel Michael Reiziger, John van den Brom en Dennis Gerritsen nog niet aanwezig. Veel spelers kwamen na hun voetbalverplichtingen elders in het land in allerijl naar Oss. Dennis Gerritsen speelde zelfs eerst nog met zijn cluppie ‘De Beursbengels’ een wedstrijd in Montfoort en sprong kort na het laatste fluitsignaal in de auto om zijn roodwitte tricot aan te trekken.

Het Brabantse publiek had er zin in. In de voorverkoop waren al ruim 1000 kaarten van de hand gegaan en de organisatie wist met gepaste trots te vermelden dat men dichtbij een toeschouwersaantal van 1500 zou gaan komen. Eerlijk is eerlijk, dergelijke aantallen zijn zelfs in de eigen provincie nauwelijks te behalen. Chapeaux voor de Brabantse voetballiefhebbers in Oss, die nogmaals duidelijk maakten wel degelijk sympathie te hebben voor de Amsterdamse voetbalclub.

Om kwart voor zes arriveerden ook John van den Brom en Dennis Gerritsen in kleedkamer nummer 2. In kleedkamer nummer 1 zat een grote selectie van Oss’20 om zich voor te bereiden op de wedstrijd. De sfeer was daar overigens erg goed en tijdens de voorbespreking werd volop gedold. ‘Doe rustig aan tijdens de warming up, anders red je het tijdens de wedstrijd niet’, beet Oss’20-trainer Hans Groenendijk zijn jongens toe. Heel subtiel werden de spelers vriendelijk doch dringend verzocht om netjes te spelen: wel fel, maar niet hard en agressief. Er zou netjes gehoord worden gegeven aan deze wens…

Luttele minuten vóór zes uur betraden de beide elftallen het speelveld. Er was opvallend veel jeugdig publiek die het relatief vroege aanvangstijdstip had aangegrepen om hun sociale contacten langs het veld en soms vlak vóór de dug out nieuw leven in te blazen. Nadat de gebruikelijke elftalfoto was gemaakt en de bal ging rollen, nam verzorger Wolther Kooistra een niet-verwachte rol in. Hij moest namelijk de jeugd in Oss om de vijf minuten dringend verzoeken om aan de kant te gaan, zodat men vanaf de bank ook iets van de wedstrijd kon volgen. Eerlijk is eerlijk, Wolther maakt meer indruk als verzorger dan als politieagent…

Dan de wedstrijd… De beginfase kenmerkte zich door veel spel op het middenveld. Beide ploegen leden veel balverlies en er was te weinig ruimte om een uitgespeelde aanval op te zetten. Met name Oss’20 speelde aanvallende erg op randje buitenspel en Lucky Ajax mocht niet klagen dat de grensrechter erg snel de vlag in de lucht stak. Toch was meteen al duidelijk dat Oss’20 vandaag een grote slag kon slaan op het gebied van snelheid en conditie. Na ongeveer 10 minuten meldde Michael Reiziger zich bij de dug out. Na een korte omkleedsessie mocht Michael na een kwartier spelen Hannie Das op het veld aflossen.

Pas na 19 minuten spelen was de eerste grote kans te noteren. Dennis Gerritsen kreeg de bal vanaf de rechterkant aangespeeld door Simon Tahamata. Dennis had de bal met links eenvoudig in het doel kunnen schieten, maar verkoos het gebruik van zijn rechterbeen. Hierdoor verdween de bal tientallen meters over het doel van Oss’20. Uit de volgende aanval kwam de eerste kans voor Oss’20. Een diepe val tussen de verdediging en keeper van Lucky Ajax leverde net buiten het strafschopgebied een misverstand op tussen Stanley Menzo en Michael Reiziger. Oss’20-aanvaller Roland van Gaal pikte de gemiste bal op en kon deze eenvoudig met een klein tikje in het lege doel van Lucky Ajax schieten: 1-0 voor de Brabanders. Hiermee werd de wedstrijd definitief opengebroken.

Niet veel later brak Oss’20 wederom door via de rechterflank. Wederom kwam de bal na een misverstand in de defensie van Lucky Ajax voor de voeten terecht van (ditmaal) Bas van Grunsven. Hij zette Oss’20 kort na de openingstreffer al op een verrassende 2-0 voorsprong. De spelers van Lucky Ajax keken elkaar verbouwereerd aan, maar wist ook dat beide tegentreffers in feite waren weggegeven.

Tijdens de zoektocht naar de aansluitingstreffer werd met name Simon Tahamata geregeld aangespeeld. Hij zocht vanaf de rechterkant van het veld geregeld het strafschopgebied op. Enkele minuten na de 2-0 dreigde Simon het strafschopgebied van Oss’20 te penetreren maar werd duidelijk naar de grond gehaald door één der verdedigers. ‘Strafschop!’, zo was iedereen van mening. Helaas ontging het de arbiters en bleef de 2-0 stand op het elektronisch scorebord staan. Terwijl de pauze langzaam dichterbij kroop, was het toch Lucky Ajax dat de marge wist te verkleinen. Gery Vink kwam op de rand van het strafschopgebied in balbezit en zag dat de keeper van Oss’20 iets te ver vóór zijn doel stond. Een subtiele voetbeweging zorgde ervoor dat de bal met een boog net onder de deklat verdween en het net toucheerde: 2-1 en Lucky Ajax was weer terug in de wedstrijd.

In de rust was er alle tijd en gelegenheid voor de spelers om een warme beker thee te nuttigen. Mede gezien de frisse temperaturen op en rondom het veld, was de thee een welkome versnapering. Dick Schoenaker merkte niets van de kou op het veld: ‘Dit is juist een lekkere temperatuur om te spelen’. Wel hadden de spelers extra aandacht voor een trainingsjas als ze niet op het veld stonden. Je zou zomaar verkouden kunnen worden…

Meteen na de rust nam Lucky Ajax het initiatief van de wedstrijd. Er was nog geen minuut gespeeld (enkele toeschouwers waren nog niet eens terug na het nuttigen van hun versnapering) of Dennis Gerritsen had de Amsterdammers al op gelijke hoogte gebracht. Spelend in het kunstlicht wist Lucky Ajax in het tweede bedrijf het verschil te maken. Dat de 2-2-stand nog lang op het scorebord bleef, mocht een wonder genoemd worden.

Een kleine tien minuten voor het laatste fluitsignaal schrok iedereen op. Sjaak Swart, de inmiddels 70-jarige Mister Ajax, kwam ongelukkig in botsing met een Ossenaar en viel op zijn rug met zijn hoofd op de koude grasmat. Enigszins aangeslagen kwam Sjaak naar de zijkant om de reeds geplande wissel met Henk Timesela per direct te laten doorvoeren. Op de bank bleek Sjaak nog last te hebben van zijn schouder en nek, maar achteraf bleek het gelukkig mee te vallen. Invaller Timisela, inderdaad de vader van oud-Ajacied en huidig VVV-speler Michael Timisela, wist meteen zijn stempel op Lucky Ajax te drukken. Nadat Dennis Gerritsen in de 62e minuut door het centrum van de Oss-verdediging was gelopen en met een lobbeweging de 2-3 op het bord had gekregen, stond Timisela aan de basis van twee doelpunten binnen drie minuten. Eerst lanceerde hij Simon Tahamata die vier minuten voor tijd voor 2-4 zorgde; 200 seconden later was dezelfde Timisela zeer scherp door een bal vanaf de linkerkant diagonaal in de touwen te schieten: 2-5. Wederom een minuut later zorgde Maarten van de Goor voor het slotakkoord van de ontvangende club door een misverstand in de roodwitte defensie eenvoudig binnen te tikken: 3-5. Met deze eindstand kon iedereen vrede hebben.

Na het laatste fluitsignaal was kon de drukke Brabantse jeugd zich storten op de Ajax-helden. Met name Simon Tahamata, Sjaak Swart, Bryan Roy en Michael Reiziger waren erg in trek. De één had een shirtje met een stift meegenomen, de ander een speciaal gemaakte lijst. Weer iemand anders liet de spelers op de eigen arm hun krabbel zetten. Ondertussen liepen spelers en begeleiding van Lucky Ajax en Oss’20 gebroederlijk richting de kleedkamer, allen lachend na een vermakelijke wedstrijd met veel respect voor elkaar. Zowel tijdens als na de wedstrijd was er geen onvertogen woord te horen. Ook het publiek was laaiend enthousiast over de gelijk opgaande wedstrijd, met de hoogstandjes van Lucky Ajax en maar liefst 8 doelpunten. Hiermee was het veldgebeuren van Lucky Ajax anno 2008 definitief ten einde.

In de verwarmde VIP-tent verzamelden alle spelers, sponsoren en overige genodigden zich na afloop voor een drankje en het heerlijke buffet. Het was er gezellig druk en zodoende was er alle gelegenheid om terug te blikken op een leuke voetbalavond. Voor Jordi van Sinderen en Jeroen van Helden zit het afscheid erop, de spelers van Lucky Ajax worden in januari 2009 pas weer verwacht voor de traditionele Nieuwjaarswedstrijd bij Sportpark ‘De Toekomst’. Hierbij willen we de organisatie van Oss’20, met in het bijzonder Jordi van Sinderen, bedanken voor de gastvrijheid en de perfecte organisatie

 

Scoreverloop: 20. Roland van Gaal 1-0, 25. Bas van Grunsven 2-0, 27. Gery Vink 2-1, 46. Dennis Gerritsen 2-2, 62. Dennis Gerritsen 2-3, 66. Simon Tahamata 2-4, 68. Henk Timisela 2-5, 69. Maarten van de Goor 3-5

Scheidsrechter: Mario van Munster

Assistent-scheidsrechters: Herman van Osch en Pascal Boers

Toeschouwers: ca. 1500

 

SV Oss’20:

Rob van Loon, Edgar Kosman, Edwin Peters, Jordi van Sinderen, Lesley Wouters, Ralph Timmermans, Maarten van de Goor, Jeroen van Helden, Tryfon Roelofs, Bas van Grunsven, Roland van Gaal

Reserves: Jeroen van Dinther, Jurgen van de Goor, Edwin van Brakel, Dicky van de Akker, Niels van Casteren, Martijn van Gessel, Fer van den Hurk

Trainer: Hans Groenendijk
Verzorger: Topie van Horssen

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Dick Schoenaker, 3. John van den Brom, 4. Michael Reiziger, 5. Peter van der Hengst, 6. Gery Vink, 7. Michel Kreek, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy

Reserves: 15. Hannie Das, 16. Henk Timisela

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra