Woensdag 5 september 2007

Oud IJsselmeervogels - Lucky Ajax 3-9 (1-5) 
Spakenburg , 19.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Kees van Haastregt en George Sweijen

Normaliter speelt Lucky Ajax haar wedstrijden tegen kleine of middelgrote amateurclubs in Nederland. Vaak kunnen toeschouwers plaatsnemen op een kleine tribune, maar soms vinden we alleen een summiere afscheiding terug tussen speelveld en toeschouwers. Op woensdag 5 september beleefden we een bijzondere wedstrijd. Lucky Ajax was namelijk te gast in Spakenburg bij IJsselmeervogels, Neerlands grootste en meest succesvolle amateurclub. De club bestond dit jaar exact 75 jaar en vierde dit met tal van jubileumactiviteiten. Lucky Ajax zou de eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgrasveld spelen. Aldus geschiedde…

Grote namen van Lucky Ajax reisden af naar sportpark ‘De Westmaat’, dat door menig betaald voetbalclub als accommodatie meer dan gewenst zou zijn. Een schitterend complex, een geweldige tribune en een mooi sponsorhome boven in deze tribune. Ook de kleedkamers en de grasmat waren het aanzien meer dan waar. Alles in de kleuren van de Vogels: rood en wit. Dat niets, maar dan ook niets, deze avond blauw mocht zijn, hadden ook de weergoden gehoord. Een strakblauwe hemel was ingeruild voor een grijze wolkendeken, waaruit langzaam wat motregen naar beneden viel. Het mocht de pret niet drukken.

Welke grote namen zouden afreizen naar de wedstrijd die onze spelers zouden spelen tegen een selectie van oud-spelers van IJsselmeervogels? Sjaak Swart en Werner Schaaphok wilden natuurlijk een goed resultaat neerzetten en hadden alles uit de kast gehaald om met mooie spelers naar De Westdijk te Spakenburg af te reizen. Terwijl velen in de file stonden en het lang rustig bleef op De Westmaat, druppelden namens Lucky Ajax de spelers al binnen. Wim Meutstege, Fred Grim, Bryan Roy, Werner Schaaphok en Sjaak Swart waren als eersten aanwezig. Gerrie Mühren, Frank de Boer, Danny Muller en John Bosman gingen meteen naar de kleedkamer. Later bleek dat ook Michel Kreek, Aron Winter, Dick Schoenaker, Simon Tahamata en John van den Brom aanwezig zouden zijn, een mooi gezelschap dus. Niet alle spelers konden het complex eenvoudig vinden, want Winter moest enkele malen telefonisch contact zoeken me Sjaak Swart, en Michel Kreek zou nog ontbreken bij de aftrap om 19.30 uur.

Veel toeschouwers kwamen na hun werk en soms pas na het avondeten naar de Westmaat. Bijna iedereen nam plaats in de overdekte tribune. De toegang was gratis, de wedstrijd was mede mogelijk gemaakt door sponsor ABN Amro, en organisator/ sponsor Ted Duyst. Vlak vóór de wedstrijd bleek dat de Oud-Vogels deze avond in gele shirts zouden spelen. Naast enkele kranten en onze eigen webredactie was ook Ajax TV aanwezig voor het verzorgen van een (hopelijk) mooie reportage.

Kort vóór half 8 betraden alle matadoren de grasmat van IJsselmeervogels, nog zonder Michel Kreek die pas na een kwartier zou arriveren. Vanaf begin af aan was duidelijk, dat Lucky Ajax deze wedstrijd graag wilde winnen. De naam van de tegenstander boezemde geen ontzag in, maar wel veel respect. De gedachten bij Dick Schoenaker gingen ongetwijfeld terug naar juli 1984, toen Ajax (met Schoenaker) een oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels met 2-1 verloor, en hiermee gestalte gaf aan één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de roemrijke amateurclub.

Oud-IJsselmeervogels, getraind door de beroemde trainer Jan Lankreijer, kon niet voorkomen dat de gretige en bewegelijke Ajacieden na ruim tien minuten op voorsprong kwamen. Een voorzet van John Bosman werd door Danny Muller eenvoudig het doel in gelopen. De 1-0 voorsprong van Lucky Ajax werd tien minuten gekoesterd. De Vogels kregen wel kansen, maar Fred Grim liet zien waarom hij de onbetwiste eerste keeper van Lucky Ajax is. Elk schot werd door hem onschadelijk gemaakt. Na ruim twintig minuten werd de score in rap tempo opgevoerd.

Eerst was het John Bosman, stand in voor de afwezige Dennis Gerritsen, die zijn eerste doelpunt van de avond maakte. Het antwoord van de thuisclub duurde slechts twee minuten. Uit een hoekschop kopte Rob Hopman de bal achter Fred Grim. Met 1-2 was het waar een ‘wedstrijd’. Deze kleine marge was binnen enkele minuten verdrievoudigd. In de 24e en 25e minuut wist John Bosman twee keer te scoren. Het tweede doelpunt, de 4-1, werd gescoord op aangeven van de in vorm zijnde Michel Kreek. Dat menig toeschouwer Kreek ‘zijn’ doelpunt gunde, bleek in de slotminuut van de eerste helft. Bosman kwam net binnen het strafschopgebied in kansrijke positie, maar Vogels-keeper Ruizendaal schermde de hoek goed af. Een bekeken lobje belandde via de handen van de goalie in het net. De speaker kende de treffer abusievelijk toe aan Kreek, maar het was toch echt Bosman die met vier treffers alle aandacht op zicht vestigde. Met een 5-1 stand gingen alle spelers naar de kleedkamer.

Wat een luxe! 5-1 vóór tegen een zeer aansprekende tegenstander, voor ruim 1500 aanwezige toeschouwers. Werner Schaaphok vond Lucky Ajax in de eerste helft het beste voetbal in dit kalenderjaar spelen. In de kleedkamer waren de spelers zeer tevreden, bijkans overmoedig. Sjaak werd gedold door enkele spelers met de mededeling dat ‘goed te merken was dat hij een paar wedstrijden rust had genomen’. Tussendoor werd ook nog kort gesproken over de nederlaag van Jong Ajax bij Jong PSV, waar enkele spelers van Lucky Ajax bij aanwezig waren. De tijd dat er in de rust gepaste stilte in de kleedkamer van onze jongens was, leek vandaag eeuwen geleden. Goed gemutst, maar wel nat door de aanhoudende motregen, begonnen de spelers aan de tweede helft, die nog meer moois zou brengen.

Toch beten de Vogels, onder leiding van vedette Jaan de Graaf, als eerste van zich af. Na enkele minuten wist Dennis Bos de marge weer te verkleinen: 2-5. Daarna nam Lucky Ajax het initiatief weer over. Simon Tahamata wist van dichtbij voor 6-2 te zorgen. Ondertussen werden ook de flanken goed benut en schoof Sjaak Swart vaker in dan normaal gebruikelijk. Een schitterende voorzet van Bryan Roy over dik 35 meter kwam terecht bij Sjaak Swart. De bijna 70-jarige Mister Ajax wilde de bal ineens uithalen richting doel, maar het resultaat was een vuurpijl die hoog door de lucht uiteindelijk op de stropdas retour belandde bij…Bryan Roy. Misschien was het wel de bedoeling om op deze manier een één-tweetje aan te gaan; het zag er in ieder geval erg vermakelijk uit en iedereen kon erom lachen. Roy niet, want die stond buitenspel.

Daarna vervolgde de doelpuntenmachine zich, en hoe? Een kwartier in de tweede helft kreeg Lucky Ajax een vrije trap op ongeveer 20 meter van het doel van de Vogels. Niemand anders dan Frank de Boer nam de vrije trap en met een geweldige trap zoefde de bal keihard en onhoudbaar in de kruising van het doel, achter de doelman die alleen een windvlaag door zijn haardos gevoeld moest hebben: 2-7. Onze gedachten gingen terug naar de jaren ’90, toen Frank in ons Ajax 1 dit soort staaltjes van klassevoetbal liet zien. De mooiste goal van de avond….dachten we op dat moment.

Ondertussen gebeurden er vreemde dingen op en rondom het veld, wat door het arbitrale trio niet werd waargenomen. Onze tegenstander in de gele shirts speelden ineens met twaalf man. Blijkbaar was er iets fout gegaan tijdens het wisselen. Of het bewust was gedaan, weten we niet. Voor het wedstrijdbeeld zou dit overigens niet uitmaken. Lucky Ajax zette aan voor een slotoffensief.

Eerst was Danny Muller aan de beurt om ook zijn doelpuntje weer mee te pikken. Het is lang geleden dat Muller tweemaal wist te scoren bij Lucky Ajax. Tien minuten voor het einde zorgde Chris Angel voor de 3e treffer van Oud IJsselmeervogels. Drie keer scoren tegen Lucky Ajax is niet voor elke tegenstander een zekerheidje. Het publiek genoot wederom van veel doelpunten. Het was aan Fred Grim te danken dat we niet nog meer treffers om de oren kregen. Met enkele reddingen moest Grim aardig in actie komen. Hij wist zelfs een onhoudbaar schot van de opponent op onnavolgbare wijze uit de kruising te tikken.

Het werd al wat kouder in het stadion en iedereen verlangde naar iets meer warmte, iets te drinken of (in ons geval) een heerlijk buffet. Toch kregen we nog een absoluut hoogtepunt voorgeschoteld door…wederom Frank de Boer. Vanaf de rechterflank kon De Boer niemand anders in stelling brengen. Hij draaide, keerde, keek..en had voldoende ruimte voor een geweldig schot met de binnenkant van zijn beroemde linkerpoot en krulde de bal in de lange hoek waardoor het net enkele seconden bleef bollen. Geweldig en iedereen in het stadion en op het veld was welgemeend onder de indruk. Het bleek een mooi slotakkoord van deze zeer vermakelijke voetbalavond voor iedereen die IJsselmeervogels en Lucky Ajax een warm hart toedraagt. Na afloop kreeg Frank de Boer terecht de meeste aandacht. Hij bereikte als laatste de kleedkamer. Wat niet eerder gebeurd was, gebeurde op deze 5e september van 2007. Bij binnenkomst in de kleedkamer van Lucky Ajax gingen alle medespelers staan om De Boer te eren met een eensgezind applaus. Zo hoort het en zo voelde het: plezier, respect en een dikke welverdiende overwinning voor Lucky Ajax.

Na afloop genoten we in een gezellig sponsorhome van een overheerlijk buffet. Lachende gezichten, een heerlijk biertje en het bleef nog lang onrustig bij de jubilerende IJsselmeervogels. Ons rest nog om de organisatie te danken voor de perfecte organisatie en ontvangst, en wensen de club veel succes toe in het huidige voetbalseizoen.

 

Scoreverloop: 13. Danny Muller 0-1, 21. John Bosman 0-2, 23. Rob Hopman 1-2, 24. John Bosman 1-3, 25. John Bosman 1-4, 34. John Bosman 1-5, 39. Dennis Bos 2-5, 42. Simon Tahamata 2-6, 49. Frank de Boer 2-7, 53. Danny Muller 2-8, 62. Chris Angel 3-8, 67. Frank de Boer 3-9

Scheidsrechter: Harry van Beek 
Assistent-scheidsrechters: Klaas Zwaan en dhr Schuit:

Toeschouwers: ca 1.500

 

Oud IJsselmeervogels:

1. Jan Ruizendaal, 3. Wim Muys, 5. Kees de Graaf, 6. Eric Angel, 8. Ruud van de Geest, 9. Jaan de Graaf, 10. Gijs Bos, 12. Theo Muys, 14. Steven de Harder, 16. Rob Hopman, 19. Ibrahim Evre

Reserves: 1. Raymond Kootman, 2. Henk Huijgen, 7. Chris Angel, 11. Piet Slechtenhorst, 15. Ruth Bos, 17. Dennis Bos

Trainer: Jan Lankreijer

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Aron Winter, 3. John van den Brom, 4. Frank de Boer, 6. Gerrie Mühren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy, 16. Hannie Das

Reserves: 5. Michel Kreek, 15. Dick Schoenaker, 17. Wim Meutstege

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra