Vrijdag 30 mei 2003
Muiden, 19.00 uur
Selectie Oud-Muiden/Muiderberg - Lucky Ajax 2-4 (1-1)

Onder de rook van Amsterdam stond op vrijdag 30 mei de eerste 'goed weer'-wedstrijd op het programma. De jas konden we thuislaten en de natte broek van Waterland, werd voor velen een korte broek. Ruim 25 graden, de perfecte omstandigheden voor twee keer 35 minuten voetbal van oudspelers van Muiden, Muiderberg en Ajax.

Dit alles stond in het kader van 1050 jaar Muiden. Voor iedereen die Muiden een warm hart toedraagt, is 21 april 953 een historische dag. In een oorkonde van die datum, behorende bij een schenking van Koning Otto aan de Sint Maartenskerk te Utrecht, werd Muiden voor het eerst als 'Villa Amuda' omschreven. Hoe lang onze voorouders daar vóór al aan de Vechtmonding woonden is niet bekend. Maar deze vermelding zorgde er voor dat Muiden officieel als plaats op de kaart kwam te staan.

Om 18.00 uur, ruim een uur voor de aftrap, was het nog lekker rustig. Het veld lag er goed bij, de achtertuinen van de woonwijk die ernaast lag, keek zo uit op het veld. Er werd geen entree geheven, maar iedereen kocht netjes een programmablaadje, dat tevens een lot voor de verloting later deze avond zou zijn. Hierdoor wist we ook meteen de namen van de spelers, die namens een speciale selectie van oud-spelers uit Muiden en Muiderberg was samengesteld.

Vóór de wedstrijd hebben we nog even met de vrouw van Simon Tahamata staan kletsen, die helemaal uit België was gekomen en blij was dat het niet druk was op de weg. Later zagen we de voor ons bekende namen arriveren, zoals Eef Melgers, Gerrie Mühren, Sonny Silooy en Werner Schaaphok. Sjaak Swart lag op dat moment al op de massagetafel. De vele wedstrijden zijn hen niet in de koude kleren gaan zitten, maar alle respect voor Paco, die op 3 juli a.s. de respectabele leeftijd van 65 zal behalen...

De ontvangst van de organisatie in Muiden was perfect. We werden snel bijgepraat over de aanleiding van deze wedstrijd, mochten overal foto's maken (zelfs in en rondom de kleedkamers) en enthousiaste leden van de beide verenigingen kwamen naar ons toe om een praatje te maken. Pas op het allerlaatste moment stroomde het vol langs het veld, net op tijd om de beide elftallen om 19.00 uur het veld te zien betreden.

Het elftal van Werner Schaaphok vertoonde twee opvallende namen: Michel Mommertz en Henniie Schipper. Beiden hebben een Ajax-achtergrond maar zijn momenteel met name in de regio van Muiden erg bekend. Ze speelden beiden tegen bekenden… Hennie Schipper debuteerde in 1962, en trok in die tijd veel met Johan Cruijff op.

Het veld bleek erg zwaar te zijn. Ondanks de vele zonneschijn was het middenveld erg zwaar te belopen, en mede door het onnodige balverlies moest onder meer Gerrie Mühren vele meters maken en veel corrigeren. Na een klein kwartiertje spelen leed Sjaak Swart balverlies op het middenveld. Een razendsnelle tegenstoot zette Eric-Wim de Gooijer uiteindelijk alleen voor Fred Grim en scoorde met een bekeken bal door het midden: 1-0 voor de Muidenaren.

Net als tegen DEM uit Beverwijk en Nulandia keken de Ajacieden dus snel tegen een achterstand aan. Het tempo werd verhoogt en met name Brian Roy en Simon Tahamata penetreerden het zestienmetergebied van de opponent meerdere malen. Jammer was, dat zij niet gewend waren te spelen met Martin Wiggemansen als diepste spits. Hierdoor liepen vele aanvallen te snel dood en kwamen de voorzetten niet op de juiste manier aan.

Opvallend om te zien was dat beide team keihard werkten voor elke bal. Maar de grenzen van het toelaatbare werden op geen enkele manier opgezocht, zodat scheidsrechter Bep Thomas een redelijk rustige avond had en veel kon laten doorspelen. Vlak voor de rust kwam dan toch de gelijkmaker. Deze kwam door een bal vanuit de as, die door Sonny Silooy werd afgerond: 1-1. Op dat moment een verdiende ruststand…

Het tweede bedrijf begin met Rob Witschge op de bank, en Eef Melgers als pinch-hitter in het veld. Dit leidde in het begin tot meer balans in het elftal, minder balverlies en een Lucky Ajax dat kon profiteren van de ruimtes die de Muidenaren achterin weggaven. Een ouderwets op dreef zijnde Simon Tahamata speelden soms wel vier of vijf tegenstanders helemaal dol, maar wilde elke keer alsnog een mannetje uitspelen, zodat doelpunten uitbleven. De gedachten gingen ongewild terug naar 29 september 1976, toen Tscheu La Ling op Old Trafford zijn directe opponent Houston helemaal doldraaide, maar geen goals scoorde, waardoor Ajax ten koste van Manchester United werd uitgeschakeld in de Europa Cup voor Landskampioenen. Maar het publiek in Muiden genoot zichtbaar van de tweede jeugd van de in België woonachtige Molukker, die duidelijk geïnspireerd werd door de aanwezigheid van zijn lieftallige vrouw.

Kort na de rust had Brian Roy Lucky Ajax al snel op voorsprong gezet, waardoor we zaten te wachten op een vervolg van Nulandia en VVGA, toen de Rood Witten na de thee alsnog uitliepen naar een hoge score. Maar de marge bleef slechts één doelpunt en vlakbij de kantine zagen we keer op keer de Muidense aanvallers alleen voor Fred Grim verschijnen. Tot grote verbazing van het aanwezige publiek werd de ene grote kans na de andere om zeep geholpen, zodat we op dat moment daadwerkelijk konden spreken van 'Lucky' Ajax.

Het middenveld van Lucky Ajax kon de bal niet langer in de ploeg houden en met name Peter van der Hengst moest enkele keren hard optreden om een walk-over tegen te gaan. De acties van Peter, waarvan 'gifkikker' Edgar Davids volgens ons nog heel veel kan leren, hadden we erg nodig, al benaderde Peter was ons betreft de grens van het toelaatbare. Maar van gemene en zware overtredingen was gelukkig geen sprake.

Muiden rook de gelijkmaker en kreeg deze halverwege het tweede bedrijf. Invaller Frank Heijnis klopte Fred Grim na een klein kwartiertje spelen van dichtbij en de ploegen stonden weer gelijk. Terwijl Muiden eigenlijk meer verdiende, zocht Lucky Ajax toch weer de aanval. Aan de rechterkant van het veld vochten met name Simon Tahamata en Sjaak Swart harde duels uit. Mooi moment was een gevecht om de bal waarbij Simon Tahamata een aardige beuk kreeg. Sjaak Swart, niet één van zijn beste wedstrijden spelend, liet overduidelijk merken dat 'we effe normaal moesten doen'… Een aantal discussies volgden, maar het respect en ontzag voor Sjaak zou overwinnen.

De slotfase ging Lucky Ajax in met tien man. Brian Roy moest geblesseerd naar de zijkant, maar gelukkig kon Rob Witschge de laatste paar minuten volmaken. Ook Hennie Schipper zat er duidelijk doorheen, vroeg aan Werner of Brian Roy er nog eventjes in kon, maar dat zat er niet in. Hierdoor maakte Hennie van dichtbij het succesvolle einde van deze wedstrijd mee. In de laatste twee minuten van de wedstrijd vonden Sonny Silooy en Martin Wiggemansen toch nog het net, zodat de winstpremies alsnog naar de Amsterdammer gingen. De zon was verdwenen en een frisse wind maakte zich meester over het veld van Muiden, toen Bep Thomas tegen half negen voor de laatste keer op zijn fluitje blies.

Na de gebruikelijke foto- en handtekeningensessies, gingen de spelers snel onder de douche. Op de achtergrond vond de uitslag van de verloting plaats, maar wederom vielen we niet in de prijzen. De organisatie prepareerde een werkelijk voortreffelijk buffet in een zaaltje achter de kantine, dat speciaal voor de spelers was gereserveerd. Getuige de gastvrijheid en de welwillendheid van de organisatie was ook de redactie hierbij aanwezig om de mooiste kiekjes te maken. Daarvoor dank aan de heren Herman Pool en Fran Gieling van de organisatie. Jammer genoeg hadden enkele spelers later die avond reeds andere verplichtingen, zodat we Fred Grim, Rob Witschge, Sonny Silooy, Martin Wiggemansen en Gerrie Mühren nog vóór het buffet in hun bolide het parkeerterrein van Muiden zagen verlaten. Wij genoten nog na van de nababbel, van de speeches door de organisatie en waren zelfs bereid om de Ajacieden voortdurend te voorzien van een welverdiend glas frisdrank en/of bier. Met een voldaan gevoel vertrokken we om 22.00 uur uit Muiden...met dank aan SC Muiden en SC Muiderberg....

 

Scoreverloop: 15. Eric-Wim de Gooijer 1-0, 35. Sonny Silooy 1-1, 39. Brian Roy 1-2, 52. Frank Heijnis 2-2, 69. Sonny Silooy 2-3, 70. Martin Wiggemansen 2-4 

Scheidsrechter: Bep Thomas (Amsterdam) 
Aantal toeschouwers: 1.400 

Selectie Oud Muiden/ Muiderberg: 

1. Johan Smit, 2. Peter van den Brink, 3. Martin Verschuren, 4. Dirk Streefkerk, 5. Peter-Paul Boogaard, 6. Frans Gieling, 8. Herman Pool, 9. Eric-Wim de Gooijer, 10. Renze Vlaming, 11. Tom Heynen 
Reserves: 12. Frank Heijnis, 13. Ed Heijnis, 14. Jeffrey van Tilborg, 15. Jeffrey Moolhuizen, 16. Jos Stroop, 17. Thomas Warners
Trainers: Cor de Wit, Eric van de Water, Han van Hees

 

Lucky Ajax:


1. Fred Grim, 2. Hennie Schipper, 3. Rob Witschge, 4. Sonny Silooy, 5. Michel Mommertz, 6. Peter van der Hengst, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Martin Wiggemansen, 11. Brian Roy, 14. Simon Tahamata 
Reserve: 13. Eef Melgers
Trainer: Werner Schaaphok