Donderdag 12 mei 2005

RKSV Pancratius – Lucky Ajax 6-6 (4-4)

Badhoevedorp, 19.00 uur

Tekst: Micha Peters / Foto's: Ruud Kroese en Mike Verhoef

 

Opgericht in Amsterdam-Sloten in 1930, verhuisde voetbalclub Pancratius in 1954 naar Badhoevedorp. Een simpele rekensom leert ons dat de club dit jaar 75 jaar bestaat, reden voor een feestje. Tal van activiteiten moeten dit jubileum luister bijzetten en een daarvan is een wedstrijd tegen Lucky Ajax. Een flets voorjaarszonnetje, een frisse bries en dit alles bij een graad of 10 zorgde donderdagavond j.l. voor prima voetbalomstandigheden. Over de publieke belangstelling viel allerminst te klagen. Vooral de plaatselijke jeugd was nadrukkelijk aanwezig. Er was dan ook wat om naar uit te kijken; bondscoach en Lucky Ajax speler Marco van Basten zou zijn opwachting maken. Bij de aftrap was hij nog niet aanwezig, maar dat zou wel goed komen (zo hoopte men).

Enkele seconden na de aftrap was er al een poging tot een schot op doel van Dennis Gerritsen, maar in zijn jeugdig enthousiasme raakt hij de bal net verkeerd en schoot die zodoende keihard het veld uit. Drie minuten later was het wel raak voor Lucky Ajax. Peter van Vossen schoot, op aangeven van Brian Roy, de bal in de rechterhoek van het Pancratius doel. In de vijfde minuut wist Pancratius echter alweer gelijk te maken, door een goal van Khalid Naitkassi. Krap vijftig seconden later speelde Dennis Gerritsen de bal te zacht terug op doelman Hoogervorst en daarvan kon Roel Smeeing profiteren; 2-1. In de zestiende minuut wisten de Ajacieden Peter van Vossen, Brian Roy en John Bosman elkaar probleemloos te vinden, wat resulteerde in een goal van de laatste. Amper bekomen van deze wonderschone combinatie, slaagde Pancratius speler Killy Sion er alweer in een prachtige voorzet op Roel Smeeing te geven, waardoor het 3-2 werd. De netten van de goals van beide keepers bleven vervolgens 6 minuten stilhangen. Toen speelde John Bosman Peter van Vossen aan. Deze lobde vervolgens op laconieke wijze de bal over doelman Collin van Velzen, en het was 3-3.

In de 28e minuut was een mooie assist van Brian Roy op John Bosman de voorbode van alweer een doelpunt en wist de laatste voor 3-4 te zorgen. Dit kon Pancratius niet over zijn kant laten gaan en twee minuten later was de stand dankzij een goal van Roel Smeeing alweer gelijk. Het werd vlak voor rust nog bijna 4-5 voor de bezoekers, maar Van Velzen wist een doorgebroken Peter van Vossen robuust af te stoppen.
Met deze gelijke stand gingen we de kleedkamers in. Volgens Sjaak Swart faalde de arbitrage vreselijk, want volgens hem was het eerste doelpunt van Pancratius buitenspel, werd er bij het tweede doelpunt een verdediger van Lucky Ajax weggeduwd en was er bij het derde doelpunt sprake van hands. Ondertussen groeide de hoop, vooral bij de alom aanwezige peuters en kleuters, op de entree van San Marco. Zou hij alsnog arriveren? Badhoevedorp is ten slotte zijn woonplaats, Pancratius de club ook waar hij als beginnend coach stage liep. Afwachten maar. In de tweede helft nam Sjaak Swart plaats op de bank. Voor hem in de plaats betrad Aron Winter het speelveld. Pancratius kwam met een geheel nieuwe selectie op het veld.

Het doelpuntenfestival kreeg een vervolg in de 41e minuut, toen Peter Klant veel te vrij werd gelaten door de verdedigers van de Ajaxveteranen en met gemak doelman Hoogervorst wist te omspelen. Brian Roy poogde even later nog gelijk te maken met een harde pegel op doel, maar Maurice Zwan was op zijn hoede en wist de bal te stoppen. Een van de hoogtepunten van de wedstrijd volgde in de 45e minuut; Peter van Vossen speelde de bal op Dennis Gerritsen, die de bal weer passde op Roy, die vervolgens de bal precies op het hoofd van de naar voren gesprinte Peter van Vossen plaatste. Deze wist daar wel raad mee en kopte de bal krachtig in het net, en de stand was weer in evenwicht. In de 61e minuut kwam het hoogtepunt voor Pancratius die avond; de bal ging van het middenveld richting het zestienmetergebied via nummer 13 Mark Louman naar Nicky Tulp (nummer 6). Dankzij een een-tweetje tussen Tulp en Willy Ganzenotti kwam de bal uiteindelijk bij de nummer 8 Martijn Schenk die zonder een moment van twijfel de bal direct inschoot, en zo zorgde voor 6-5. Zou Pancretius voor een verrassing gaan zorgen en een overwinning uit het vuur weten te slepen? Maar aan deze illusie kwam in de 61e minuut einde. Brian Roy bracht John Bosman in scoringspositie, die zich geen moment bedacht, en zorgde voor de uiteindelijke eindstand van 6-6.

Na het laatste fluitsignaal verkeerde het thuispubliek ondanks het gelijke spel in een overwinningsroes en bestormde enthousiast het veld, om zowel de oud-Ajacieden als de eigen ploeg in de armen te sluiten. Pancratius was in de zevende hemel. Lucky Ajax, kritisch als altijd, was dat niet. Sjaak Swart en Dick Schoenaker waren beide niet tevreden over de buitenspelval die totaal had gefaald die avond. Ook over het scorend vermogen van het eigen team was Swart niet te spreken: ’’Als ik 30 jaar jonger was geweest, had ik er vanavond nog wel 5 in geschopt, zelfs op 1 been’’.
Het feest op het veld werd verplaatst naar een voor de gelegenheid opgezette partytent. De alhier geserveerde spijzen en dranken waren verrukkelijk en het aanwezige publiek genoot zichtbaar. Echter een gast werd node gemist. Maar goed, de wegen van de bondscoach zijn ondoorgrondelijk en zelden aangenaam. Dus voor zijn afwezigheid zal vast een goede reden zijn geweest. De enige smet, op een verder heerlijk avondje voetbal.

 

Scoreverloop: 3. Peter van Vossen 0-1, 5. Khalid Naitkassi 1-1, 7. Roel Smeeing 2-1, 16. John Bosman 2-2, 18. Roel Smeeing 3-2, 24. Peter van Vossen 3-3, 29. John Bosman 3-4, 30. Youri Kant 4-4, 41. Peter Klant 5-4, 45. Peter van Vossen 5-5, 61. Elroy Harte 6-5, 64. John Bosman 6-6

Scheidsrechter: Ron Breebaart
Assistent-scheidsrechter: Erik Pallig

Toeschouwers: ca 2000

 

Pancratius:

Eerste helft: 1. Collin van Velzen, 2. Marc Nipius, 3. Achmed Bouchallikht, 4. Edinho Lith, 5. Marco Kroes, 6. Brian Blijd, 7. Kenan Iz, 8. Youri Kant, 9. Gilly Sion, 10. Khalid Naitkassi, 11. Roel Smeeing, 12. Bas ter Haak, 13. Redovan Chamss

Trainer: Hans Bergsma
Leider: Ab Koenen
Verzorger: André Me

Tweede helft: 1. Maurice van der Zwaan, 2. Robin Wezenbeek, 3. Arjan Spijker, 4. Onno Zuidervaart, 5. Michel van Eenige, 6. Nicky Tulp, 7. Elroy Harte, 8. Martijn Schenk, 9. Peter Klant, 10. Wilfried Ganzenotti, 11. Leandro Abreu Garcia, 12. Maarten den Arend, 13. Mark Louman

Trainer: Kokkie Hogenboom
Leider: René Bakker
Verzorger: André Me

 

Lucky Ajax:

1. Marc Hogervorst, 2. Dick Schoenaker, 4. Johan Van den Brom, 5. Gerrie Mühren, 6. John van 't Schip, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 11. Bryan Roy, 15. Dennis Gerritsen, 16. Peter van der Hengst, 18. Peter van Vossen
Reserves: 7. Aron Winter, 17. Martin Wiggemansen