Zaterdag 31 mei 2014

Rijswijkse Boys - Lucky Ajax 2-2 (2-1)
Rijswijk, 17.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie en Henry van Dijk

Vier dagen voor de ‘thuiswedstrijd’ bij sportpark ‘De Toekomst’ werkte Lucky Ajax vandaag haar laatste wedstrijd op vreemde bodem af voordat het WK voetbal in Brazilië van start zal gaan. In Rijswijk, op de grens van Noord Brabant en Gelderland, ging het elftal van Sjaak Swart op bezoek bij tweedeklasser Rijswijkse Boys.  In de week voorafgaande aan de wedstrijd was een delegatie van Lucky Ajax teruggekeerd uit Hong Kong, waar het een goed bezet internationaal toernooi met winst had weten af te sluiten. Vandaag reisde onder meer Dick Schoenaker, Arno Splinter en Olaf Lindenbergh kort na Hong Kong af naar de wedstrijd die mede door organisator Wilco van Rossem was voorbereid. Laatstgenoemde speler van Lucky Ajax zou overigens op de valreep van de aftrap in Rijswijk aanwezig zijn. Verder had Sjaak Swart onder meer Bryan Roy, Dennis Gerritsen, Simon Tahamata en Wamberto uit de hoge hoed getoverd. 

Bij aankomst in Rijswijk rond de klok van half 4 werden alle gasten van Lucky Ajax enthousiast ontvangen door de organisatie. In de kantine kreeg iedereen een kop koffie aangeboden. De meesten gingen korte tijd later al naar de kleedkamer om zich voor te bereiden op de, naar verwachting, lastige wedstrijd. Het veld lag er vandaag prima bij en qua weersomstandigheden mocht de organiserende club ook niet klagen. In de voorbereiding waren reeds 500 kaarten verkocht. Dit aantal zou door de aanloop op het laatste moment nog oplopen tot ongeveer 700 voetballiefhebbers die, naast support voor Rijswijk, ook de helden van weleer in actie wilden zien komen.

Tijdens de warming up bleef Sjaak Swart naarstig in de richting van de kleedkamer kijken. Laatste man Olaf Lindenbergh was nog onderweg en zonder hem, zo was Sjaak toegedaan, konden we niet starten tegen een sterke tweedeklasser. Pas toen beide teams het veld betraden met een mooi Bengaals vuurwerk aan de lange zijde, kwam Olaf Lindenbergh de grasmat op. Op volle sterkte kon Lucky Ajax na de gebruikelijke elftalfoto’s de wedstrijd beginnen, maar liet zich na het eerste fluitsignaal snel overrompelen.  Binnen 100 seconden na de eerste balomwenteling moest keeper Bertram de Langen van Lucky Ajax al vissen. Van dichtbij kon Martin Kant de thuisclub snel op voorsprong zetten. Nog niet bijgekomen van deze tegenslag was ook de tweede aanval van Rijswijkse Boys meteen doeltreffend.  Een aanval via rechts werd uiteindelijk door Michael van de Oever afgerond, zodat een catastrofe voor Lucky Ajax in de maak leek. 

Minuten na de snelle 2-0 achterstand bleef Lucky Ajax overlopen worden, maar naarmate de eerste helft vorderde, kantelde dit wedstrijdbeeld. Helaas was Lucky Ajax voorin te vaak niet scherp genoeg en werd het ook afgetroefd door de snelheid van de jeugdige tegenstander. Met name op het middenveld wisten Olaf Lindenbergh, Arno Splinter en Danny Muller de ploeg op sleeptouw te nemen. Door enkele ongelukkige arbitrale beslissingen was Lucky Ajax in de eerste helft ook niet echt ‘Lucky’. In de slotfase van de eerste helft sloeg de vlam ineens in de pan. Een lichte overtreding in het strafschopgebied was voor arbiter Willem Vroon voldoende om Lucky Ajax een strafschop te geven. Kiki Musampa wist dit buitenkansje feilloos te benutten: 2-1.  Lucky Ajax bleef nog vòòr rust aandringen voor de gelijkmaker. Opvallend genoeg waren er enkele discutabele beslissingen van de assistent-scheidsrechter in het nadeel van Lucky Ajax. Sjaak Swart wond zich op de voor hem bekende wijze hierover op en kreeg een zeldzame gele kaart. 

In de rust kreeg Lucky Ajax in de kleedkamer een kwartier de tijd om definitief orde te scheppen in het spel. Dick Schoenaker verliet zoals aangekondigd het elftal, aangezien hij de hockeyinterland van zijn dochter Jacky in Den Haag graag wilde bezoeken. Bij de tegenstander werd ook gewisseld, aangezien de afspraak was dat alle spelers uit de eerste selectie van Rijswijkse Boys speelminuten tegen Lucky Ajax mochten maken. De wijzigingen zouden het wedstrijdbeeld na rust danig beïnvloeden. Lucky Ajax spinde garen bij de inbreng van onder meer Ferdi Elmas en Kevin Bobson. Dennis Gerritsen speelde in de spitspositie en wist de bal langer vast te houden.  Ditmaal was het Lucky Ajax dat goed uit de startblokken kwam. Een overtreding op Pius Ikedia in het strafschopgebied werd wederom bestraft met een strafschop. Kiki Musampa benutte zijn tweede strafschop en zette een 2-2-tussenstand op het scorebord. 

Het vervolg van de tweede helft was voor Lucky Ajax, dat naarstig op zoek ging naar de voorsprong. Danny Muller verving Sjaak Swart, waardoor Kevin Bobson meer naar voren doorschoof. Het restant van de wedstrijd was het overwegend Lucky Ajax dat de kansen kreeg. Kevin Bobson, Dennis Gerritsen, Simon Tahamata en Wamberto kwamen allen dichtbij het doel van Rijswijkse Boys, maar misten net de scherpte om te kunnen scoren. Langs de zijlijn liet een meelevende Sjaak Swart zich steeds vaker horen. Hij zag de ene na de andere kans op de overwinning gemist worden, wat tot grote teleurstelling leidde.

Langs de lijn stond de plaatselijke jeugd met handtekeningenboekje en fotocamera al klaar om het veld te bestormen na het laatste fluitsignaal. Inderdaad, het bleef vandaag bij een 2-2 score. Het veld werd bezet door veel voetballiefhebbers die hun ‘moment of fame’ wilden vastleggen. Sjaak Swart bleek veruit het meest favoriet bij het publiek; geduldig wist hij iedereen te voorzien van een foto e/o handtekening.  Nadat de spelers gedoucht en aangekleed waren, verzamelden de spelers van Lucky Ajax zich in het partycentrum nabij de parkeerplaats. Terwijl de spelers van Rijswijkse Boys zich gemengd hadden in de feestavond in de kantine, kregen de spelers van Lucky Ajax een geweldig buffet voorgeschoteld. Op gepaste wijze sloten we een zeer goed georganiseerde voetbalwedstrijd in Rijswijk af. Terwijl op de achtergrond de muziek uit de kantine naklonk, zochten de spelers van Lucky Ajax hun weg naar de A27 en uiteindelijk Amsterdam en omgeving.

 

Scoreverloop: 1. Martin Kant 1-0, 5. Michael van de Oever 2-0, 29. Kiki Musampa (pen.) 2-1, 37. Kiki Musampa (pen.) 2-2

Scheidsrechter: Willem Vroon
Assistent-scheidsrechters: Leen van Mourik en Leen Smits

Toeschouwers: ca 700

 

Rijswijkse Boys:

1. Dennis Mijdam, 2. Ruben Moree, 3. Wesley van de Oever, 4. Wilco van Oord, 6. Ricky Vroon, 8. Michael van de Oever, 9. Ayhan Uslu, 10. Wilco van Rossem, 11. Henri Versteeg, 12. Martin Kant, 15. Niels Kant

Reserves: 5. Marco Strik, 7. Joost Smits, 13. Robert Biesheuvel, Nander Sonnema, Tony van 't Einde, Danny Smits, Rean Bok

Trainer: Bert Schouten
Leider: Kris Bouman en Dick Smits
Verzorger: Karel van Zuilen

 

Lucky Ajax:

1. Bertram de Langen, 2. Dick Schoenaker, 3. Arno Splinter, 4. Olaf Lindenbergh, 5. Danny Muller, 6. Kiki Musampa, 7. Pius Ikedia, 8. Sjaak Swart, 9. Wamberto, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy

Reserves: 14. Kevin Bobson, 15. Ferdi Elmas, 16. Dennis Gerritsen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen