Zaterdag 6 september 2014

RKVV Doenrade - Lucky Ajax 1-15 (0-9) 
Doenrade, 14.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Ilja Knemeijer

In het eerste interlandweekend van het nieuwe voetbalseizoen stond de, voor Lucky Ajax, verste uitwedstrijd op het programma. De eerste zaterdag na de zomervakantie bracht het gezelschap uit Amsterdam naar Doenrade in het zuiden van Limburg. Mede doordat Ajax 1 dit weekend niet in actie hoefde te komen, reisde een mooi gezelschap namens Lucky Ajax af naar de club die ruim anderhalf jaar geleden deze wedstrijd al wist vast te leggen. De veteranen van vv Doenrade mochten het in het kader van hun 25-jarig jubileum opnemen tegen Lucky Ajax. Onderweg via de snelweg A2 van Amsterdam naar Doenrade verdween de regen en maakte deze plaats voor een waterig zonnetje achter een dun wolkendeken. De spelers van Lucky Ajax kwamen kort na 13.00 uur aan bij het voetbalveld, waar we gastvrij werden ontvangen met heerlijke broodjes en verse Limburgse vlaai. Het enthousiasme bij de Limburgse club was erg groot.

Het was nog relatief rustig rondom het veld van Doenrade terwijl onder meer Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Tarik Oulida, Simon Tahamata en de gebroeders Witschge genoten van een broodje en een stukje vlaai. Eenmaal in de kleedkamer meldden ook Ole Tobiasen (woonachtig in Limburg), Arno Splinter, Danny Muller en de twee Wamberto’s zich bij ons gezelschap. Bij afwezigheid van Bertram de Langen zou vandaag Davey Pestman, kleinzoon van leider Werner Schaaphok, het doel verdedigen.

Met heerlijk nazomerweer werkten beide selecties de warming up af. Langs de lijn verzamelden zich veel Limburgse fans die Lucky Ajax relatief weinig in hun omgeving in actie zien komen. Te doen gebruikelijk in deze provincie was Eric van der Luer vandaag gastspeler bij Lucky Ajax. Op het ouderwetse tijdstip van half 3 zou de bal gaan rollen, maar niet nadat oud-Ajax-speler Loek den Edel in Ajax-shirt was meegelopen bij de spelerspresentatie en òòk op de elftalfoto meeging. Met een paar honderd toeschouwers rondom het veld floot Harry Jeurissen enkele minuten na half 3 voor de eerste keer. Vanaf de eerste balomwenteling werd duidelijk dat het een open en sportieve wedstrijd zou worden doordat alle spelers elkaar lieten voetballen. En juist in dit soort wedstrijden komt het surplus aan techniek bij onze spelers het meest tot hun recht.

Het mocht een wonder heten dat Lucky Ajax in de eerste 10 minuten het net bij de tegenstander niet wist te vinden. Pas daarna wist Richard Witschge de score met een afstandsschot te openen: 0-1. Nog geen 100 seconden later werd Dennis Gerritsen door Richard Witschge aangespeeld in het strafschopgebied van vv Doenrade. Dennis passeerde de Limburgse goalie met een geplaatst schot tussen diens benen door: 0-2 voor Lucky Ajax. Daarna ging de Lucky Ajax-storm even liggen en kwam Doenrade enkele keren in de buurt van Davey Pestman. Tot grote kansen kwam voor de thuisclub kwam het echter niet. Langs de zijlijn klonken de ‘oeh’s’ en ‘aahs’ doordat de spelers uit Amsterdam het balletje erg snel over en weer lieten gaan en de ene balaanname soms nog mooier was dan de andere pass.

De slotfase van de eerste helft zou de mooiste periode van de wedstrijd blijken te zijn. Met maar liefst 7 (ZEVEN!) doelpunten in de laatste 10 minuten was de meest productieve periode van Lucky Ajax sinds mensenheugenis aangebroken. Eerst scoorde Tarik Oulida oog in oog met de goalie van Doenrade: 0-3. Kort daarna nam Rob Witschge de bal in het strafschopgebied van de tegenstander aan en draaide knap weg van zijn verdedigende opponent: 0-4. De overige vijf treffers werden gemaakt door Wamberto (tweemaal), Pius Ikedia, Dennis Gerritsen en Richard Witschge. Laatstgenoemde was bij nagenoeg alle treffers betrokken: driemaal was hij de aangever en eenmaal wist hij zelf het net te vinden. Daarbij opgeteld de flegmatieke wijze waarop Richard soms ballen uit de lucht wist aan te nemen en met één subtiele voetbeweging zou doorspelen, maakte hem al vòòr de thee de Man van de Wedstrijd. Alle spelers gingen voor een korte pauze naar de kleedkamer met een 0-9 tussenstand.

De verwachtingen voor de tweede helft waren natuurlijk hoog gespannen. Aangezien het zonnetje na de rust zich nog nadrukkelijke manifesteerde, gingen alle voetballiefhebbers er nog eens goed voor ‘zitten’. Met name in de hoek bij de kantine was het inmiddels gezellig druk geworden en vonden de drankjes en bakjes met friet gretig aftrek. Lucky Ajax kwam in de tweede helft met Arno Splinter, Danny Muller, Eric van der Luer en Wamberto Jr op het veld. Wederom was het Richard Witschge die zich meteen onderscheidde van zijn teamgenoten. Met twee treffers voerde hij de score razendsnel op naar 0-11, waarbij met name zijn tweede treffer van grote schoonheid was….achter het standbeen langs. Gelukkig werd ook de thuisploeg beloond voor de inzet en het sportieve spel. Een diepe bal van de veteranen van Doenrade kwam aan de rechterkant van het veld bij Bart Arets, die Davey Pestman iets te ver voor zijn doel zag staan. Een hoge lob belandde achter Pestman in het doel en de eer van Doenrade was gered: 1-11. Op dat moment moesten er nog 25 minuten gespeeld worden.

Uiteindelijk zouden Tarik Oulida, Dennis Gerritsen (tweemaal) en wederom Richard Witschge de eindstand naar 1-15 tillen. Een score waar veel voetballiefhebbers in Limburg de vingers bij zouden aflikken. Na het laatste fluitsignaal namen de spelers van Lucky Ajax uitgebreid de tijd om handtekeningen uit te delen en om de foto te gaan met de aanwezige voetbalfans. Dick Schoenaker en Sjaak Swart waren namens Lucky Ajax aanwezig bij de huldiging van de jubilarissen. Eenmaal gedoucht was voor de spelers en begeleiding van Lucky Ajax nog een heerlijk buffet geregeld, waar we konden terugblikken op een indrukwekkend voetbalfestijn in Doenrade. Wij danken vv Doenrade voor de gastvrijheid en de geweldige organisatie. Met een ruime 15-1 overwinning keerden onze spelers allen met een tevreden gevoel huiswaarts.

 

Scoreverloop: 11. Richard Witschge 0-1, 13. Dennis Gerritsen 0-2, 24. Tarik Oulida 0-3, 28. Rob Witschge 0-4, 29. Wamberto 0-5, 31. Pius Ikedia 0-6, 32. Wamberto 0-7, 33. Dennis Gerritsen 0-8, 35. Richard Witschge 0-9, 38. Richard Witschge 0-10, 42. Richard Witschge 0-11, 43. Bart Arets 1-11, 51. Dennis Gerritsen 1-12, 57. Dennis Gerritsen 1-13, 62. Richard Witschge 1-14, 69. Tarik Oulida 1-15

Scheidsrechter: Harry Jeurissen
Assistent-scheidsrechters: Piet Beerens, Chrit Bus, John Cremers

Toeschouwers:

 

Veteranen Doenrade:

Eerste helft:

1. Bernand Wijenberg, 4. John Cremers, 5. Jan Gelissen, 6. Arno Benneker, 7. Armand Jeurissen, 11. Danny Halmans, 12. John Jacobs, 13. Marc Verhooren, 14. Maurice Gorissen, 21. Ron Engels, 23. Arno Bastin

Reserves: 16. Jean Houben, 20. Peter Maes

Tweede helft:

1. Twan Salemink, 2. Luc van Neer, 3. Rogier Smulders, 8. Bart Arets, 9. Niels Meijer, 10. Boy de Rooij, 15. Maurice Jongen, 16. Jean Houben, 17. Roger van Kempen, 20. Peter Mares, 22. Jan Gerards

Reserves: 18. Piet Beerens, 19. Frans Hennen

 

Lucky Ajax:

1. Davey Pestman, 2. Dick Schoenaker, 3. Ole Tobiasen, 4. Rob Witschge, 5. Tarik Oulida, 6. Richard Witschge, 7. Pius Ikedia, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Wamberto

Reserves: 14. Arno Splinter, 15. Eric van der Luer, 16. Danny Muller, 17. Wamberto Jr

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen