Zaterdag 14 mei 2011

RKVVM - Lucky Ajax 3-4 (1-2) 

Margraten, 16.00 uur

 

Tekst en foto's: Rodger Lahr

Vandaag begon voor Lucky Ajax het nieuwe voetbalseizoen. De eerste wedstrijd voor de oud-Ajacieden stond gepland in een allesbeslissende weekend voor de club, want de dag na de ouverture van Lucky Ajax kon (en zou) het eerste elftal de felbegeerde 30e landstitel behalen. Voor de eerste wedstrijd moest ver gereisd worden. In het Zuid Limburgse Margraten was Lucky Ajax te gast bij het 75-jarig jubileum van RKVVM. Ras Ajacied Jac van Laar was één van de organisatoren en had ons al in de aanloop naar het duel duidelijk gemaakt dat zaterdag 14 mei 2011 heel veel ‘Ajax’ zou ademen in en rondom Margraten.

Bij aankomst in Margraten, luttele kilometers voorbij Maastricht, waren de omstandigheden voor een groot voetbalfeest perfect te noemen. De zon scheen, een paar wolken keken neer om een roodwitte versiering rondom het voetbalveld dat er allerbelabberdst bijlag. Ondanks verwoede pogingen van RKVVM richting de gemeente om het veld goed te onderhouden, zouden Lucky Ajax en de plaatselijke trots vandaag of een knollenveld tegen elkaar in actie komen. De ontvangst in Limburg was overigens uitermate gastvrij; in de VIP-tent werden de spelers en begeleiding ontvangen met koffie of thee en heerlijk verse vlaai. De auto’s van Sjaak Swart (met o.a. Danny Muller, Dennis Gerritsen en Justin Swart) en Werner Schaaphok (met verzorger Arjen de Haan) waren ruim anderhalf uur voor de eerste balomwenteling in de VIP-tent. Na twee uur autorijden was Sjaak wel toe aan een uitgebreide massage.

Langzaam aan druppelen de spelers binnen en ziet het Limburgse publiek een zeer representatieve groep Ajacieden voorbij komen. Ole Tobiasen, Nordin Wooter, Kiki Musampa, Michel Kreek, Fred Grim, Pim van Dord en Marcel Peeper in plaats van de verhinderde gastspeler Eric van der Luer… allen worden met open armen ontvangen in Margraten. Als de warming up plaatsvindt en het knollenveld wordt getest door de Ajax-noppen, is debutant Sunday Oliseh als laatste nog onderweg. Zijn entree bij Lucky Ajax is het meest opvallende feit van Lucky Ajax’ eerste wedstrijd in 2011.

Kort vóór vier uur in de middag komen beide elftallen het veld op, onder begeleiding van de jeugdspelers van RKVVM die met roodwitte vlaggen aan het wapperen zijn. Na de gebruikelijke gezamenlijke elftalfoto doet regio-icoon Fons van Wissen (oud-PSV) samen met Sjaak Swart de aftrap. De bal kan gaan rollen..

De spelers moeten even wennen aan het veld, maar al snel is duidelijk dat er een leuke en sportieve wedstrijd te zien zal zijn. Lucky Ajax laat de bal snel rondgaan, terwijl RKVVM er vaak snel en gevaarlijk uitkomt. Scheidsrechter Marcel Lousberg hoeft bijna niet te fluiten voor een overtreding. Langs de zijlijn snort de camera van de Limburgse omroep L1, terwijl veel toeschouwers hun digitale camera’s overuren bezorgen. Niemand wil iets missen van het bezoek van Lucky Ajax. Toch is het de thuisclub die de wedstrijd na tien minuten spelen openbreekt. Met een geplaatst afstandsschot laat Sander Frissen keeper Fred Grim al vroeg in de wedstrijd kansloos: 1-0 voor RKVVM. Het doelpunt wordt enthousiast ontvangen door de Limburgers.

Terwijl de meeste toeschouwers tegen de heuvel nabij de kantine geposteerd staan te kijken, blijft de wedstrijd het aanzien meer dan waard. Bij Lucky Ajax blijkt Sunday Oliseh een versterking voor de achterhoede, en komen de Amsterdammers er vaak razendsnel uit door snel samenspel van Wamberto, Kiki Musampa en Nordin Wooter. Daarnaast was ook Dennis Gerritsen erg dreigend, al was hij wat ongelukkig in de duels. Het duurt tot de 26e minuut voordat Lucky Ajax verdiend gelijkmaakt. Een schuiver van Kiki Musampa, bijna identiek aan de openingstreffer, zorgt nog vóór de rust voor een gelijke stand. De efficiëntie in het spel van Lucky Ajax blijkt nog geen vijf minuten later, als Sunday Oliseh zijn debuut bekroont met een treffer: 1-2, een voorsprong die Lucky Ajax tot de rust weet vast te houden.

De tweede helft begint, als de zon langzaam verdwijnt achter de bomen die het speelveld scheiden van de aanvoerwegen naar het sportpark van Margraten. Achter beide doelen hangen de Oranje spandoeken met ‘Margraten’ te prijken, de trots van de regio en bij nagenoeg elke wedstrijd van het Nederlands elftal aanwezig. In de tweede helft krijgen ook Pim van Dord, Marcel Peeper en Justin Swart hun speelminuten. Ondanks de voortdurende dreiging van RKVVM neemt Lucky Ajax na pakweg tien minuten in de tweede helft verder afstand van de Limburgers. Een voorzet van Dennis Gerritsen wordt door Kiki Musampa haarscherp binnenkant paal in het doel gewerkt: met een 1-3 voorsprong leek een eenvoudige overwinning voor Lucky Ajax in het verschiet te liggen.

RKVVM deed echter iets, wat FC Twente een dag later tegen Ajax 1 zou evenaren: tegen scoren binnen een minuut. Job Brouwers zorgde voor de 2-3 en er was nog bijna 25 minuten te spelen. Bij de dug outs verzamelden zich langzaam enkele familieleden van Ole Tobiasen. Ole’s vrouw Sulai en hun zoontje Sef met een bos roodwitte bloemen als middelpunt. Als verrassing voor haar man had Sulai Tobiasen een afscheid voor Ole georganiseerd. Zowel bij Ajax als bij MVV heeft Ole nooit op gepaste wijze afscheid kunnen nemen. Aangezien Ole na dit seizoen ook stopt bij zijn amateurclub werd de Deense oud-Ajacied verrast toen de wedstrijd 10 minuten voor tijd werd stilgelegd en hij van zijn zoontje Sef een mooie bos bloemen kreeg. Mooie lovende woorden namens de familie, namens RKVVM en uit de mond van Sjaak Swart leidden tot de waardering die Ole terecht kreeg en verdiende. De zwager van Ole mocht in de slotfase meedoen bij Lucky Ajax (met rugnummer 14) en derhalve een 3-2 voorsprong helpen te verdedigen tegen zijn ploeggenoten. Scheidsrechter Marcel Lousberg liet volgens de bank van Ajax, waarop inmiddels ook Sjaak Swart terug te vinden was, erg lang doorspelen. Helaas ging het in de slotminuut toch fout toen Noël Mingels voor de late gelijkmaker zorgde: 3-3. Toch kreeg Lucky Ajax van de arbiter nog tijd om de schade te herstellen en wonderwel zorgde wederom Kiki Musampa in de blessuretijd voor de 4-3 overwinning van Lucky Ajax. Met drie doelpunten was Musampa vandaag de meest opvallende naam bij Lucky Ajax.

Na afloop was er veel aandacht voor de familie Tobiasen en Sjaak Swart, die de drie jarige Sef Tobiasen in de slotfase vaderlijk op schoot had genomen. In de VIP-tent was er voldoende gelegenheid om uitgebreid na te praten over de sportieve wedstrijd met veel doelpunten. Het publiek was de grote winnaar. Sjaak Swart werd door de voorzitter van RKVVM bedankt voor de wedstrijd en kreeg het jubileumboek uitgereikt. Op niet subtiele wijze liet Sjaak Swart tijdens zijn speech weten dat de gemeente toch echt iets moet doen aan het waardeloze voetbalveld in Margraten. Daarna was er tijd om optimaal te genieten van het heerlijke buffet met bijbehorende drankjes.

Hiermee sloten we een geslaagde seizoensouverture in stijl af. Wij willen de organisatie van RKVVM, met name onze contactpersoon Jac van Laar, bedanken voor de gastvrijheid, de goede organisatie en het prettige contact vóór en tijdens de wedstrijd.

 

Scoreverloop: 10. Sander Frissen 1-0, 26. Kiki Musampa 1-1, 30. Sunday Oliseh 1-2, 55. Kiki Musampa 1-3, 56. Job Brouwers 2-3, 69. Noel Mingels 3-3, 70. Kiki Musampa 3-4

Scheidsrechter: Marcel Lousberg
Assistent-scheidsrechters: Jef Ritzen en Willy Colling

Toeschouwers: ca 700

 

RKVVM:

1. Mitchel Brouwers, 2. Mark Prevoo, 3. Ruben Brouwers, 4. Etienne Ritzen, 5. Joshua van Wissen, 6. Benjamin van Wissen, 7. Guillaume Smitsmans, 8. Job Brouwers, 9. Noel Mingels, 10. Mark Royen, 11. Sander Frissen

Reserves: 1. Frank Kruijntjens, 12. Boy van de Berg, 12. Menno Essers, 13. Roel Aarts, 14. Arjan Heusschen, 15. Philip Heynen, 16. Patrick Meertens

Trainers: Wiel Meurders en Cor Hartigens
Leiders: Jef Ritzen en Lion Scheepers
Verzorgers: Milou Janssen en Jos Lipsch

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Hannie Das, 3. Ole Tobiasen, 4. Sunday Oliseh, 5. Michel Kreek, 6. Danny Muller, 7. Nordin Wooter, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Kiki Musampa, 11. Wamberto

Reserves: 15. Pim van Dord, 16. Marcel Peeper, 18. Justin Swart

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjen de Haan