Vrijdag 9 september 2005

Roda'23 - Lucky Ajax 0-2 (0-2)

Bovenkerk, 19.30 uur

Verslag: Roy Jadi / Foto's: Mike Verhoef en Roy Jadi

Een wedstrijd in Bovenkerk, onder de rook van Amstelveen, is voor veel Ajacieden praktisch een thuiswedstrijd. Voor John Bosman is het zelfs letterlijk een thuiswedstrijd aangezien Roda '23 de ploeg is waar hij actief is wanneer hij niet met Lucky Ajax door het land toert. Om half acht stond de aftrap gepland voor wedstrijd nummer 22 van dit jaar. Waar we de hele dag konden genieten van heerlijke zomerse dag, daar moesten we helaas constateren dat de weersomstandigheden langzaam verslechterderd en naarmate we Bovenkerk naderden. Nu is een beetje regen op zich geen onoverkomelijk probleem. De donkere wolken boven het veld waren vervelender aangezien het hoofdveld van thuisclub niet over een lichtinstallatie beschikte. Om de invallende duisternis voor te blijven was alvast besloten om de wedstrijdduur te verkorten van 35 naar 30 minuten per helft. Eenmaal aangekomen op het complex van Roda, bleek dat niet iedereen het veld even makkelijk had kunnen vinden. Ondergetekende arriveerde minder dan drie kwartier voor aanvang in Bovenkerk en hoorde toen van Martin Wiggemansen dat hij ook wat problemen had gehad om het terrein te bereiken. Desondanks was hij nog ruim op tijd en zeker niet de laatste. Na hem was het ook nog wachten op onder anderen Dennis Gerritsen, Eef Melgers, Simon Tahamata en Ali B.

Toen de wedstrijd begon, om half 8, gingen er al zorgelijke blikken naar boven, waar de lucht al snel donker werd. “Om half negen kunnen we zonder lichtinstallatie echt geen hand voor ogen zien”, was de algemene gedachte om ons heen. Reden te meer dus om snel te beginnen, ook al werd nog gehoopt op de komst van Keje Molenaar en was Ali B. nog maar net gearriveerd en had hij dus nog niet de kans gehad voor een warming-up. Terwijl de wedstrijd aan de gang was, kon Ali B. zich in alle rust aan zijn warming-up wijden op een bijveld. Met zijn rust zou het wederom snel gedaan zijn toen hij zich richting dug-out begaf. Lucky Ajax, ongetwijfeld erop gebrand om de nederlaag tegen WestFriezen te doen vergeten, begon sterk aan de wedstrijd. Al na 10 minuten kreeg John van den Brom een prima kans op 0-1. De vallend ingeschoten bal ketste echter via de binnenkant van de paal terug in de handen van de keeper. Het was de beste kans voor Ajax in de beginfase. Ook John Bosman was nog een aantal keren dichtbij een treffer tegen zijn eigen club maar telkens wist doelman Stoffels redding te brengen.

In de 20 e minuut kwam Lucky Ajax op 0-1. Peter van Vossen was weer helemaal hersteld van de blessure die hij vorige week opliep en liet dat zien bij deze actie. Links op de eigen(!) helft ontving hij de bal. In een vloeiende beweging nam hij de bal aan en draaide weg bij zijn directe tegenstander. Met de bal aan de voet, vanaf zijn favoriete linkerkant ging hij af op twee verdedigers die zich als taak hadden gesteld om hem op te vangen. Zoals hij dat kan dreigde Van Vossen om buitenom te gaan maar zag toen dat er net genoeg ruimte was om de bal tussen de twee verdedigers door te spelen en zelf binnendoor te gaan. Oog in oog stond hij nu met de keeper, die vliegensvlug uit zijn doel kwam. Nog altijd bleef Van Vossen rustig, netjes tikte hij de bal voorbij Stoffels en alsof het de normaalste zaak van de wereld was, schoof hij ook nog beheerst de bal in het lege doel. Een prachtig doelpunt, waarvoor iedereen de handen op elkaar kreeg.

Ondertussen was het achter de dug-out een drukte van belang. Als een lopend vuurtje ging het bericht rond dat Ali B. in de dug-out zat. Massaal probeerden de jeugdige fans in de buurt te komen om een glimp op te vangen van hun favoriet. Tien minuten later staat Van Vossen aan de basis van de tweede Ajax-goal. Hij zet opnieuw een solo in en kan alleen maar afgestopt worden door een overtreding. Scheidsrechter Bep Thomas kan niet anders dan een penalty toekennen aan de Ajacieden. Het is John Bosman die de taak op zich neemt om de score te verdubbelen en hij zal geen fout maken. Bij rust is de stand bepaald op 0-2. Waar de meeste Ajacieden de kleedkamer opzoeken, daar bereidt Ali B. zich in zijn eentje voor op zijn verwachte invalbeurt in de tweede helft. Evenals de afgelopen wedstrijden gaat dit natuurlijk niet zonder massale aandacht van de fans.

“Ali, mag ik een handtekening”, “Ali, even een fotootje?”, wordt vanaf de kant geschreeuwd. “Ali mag ik je petje hebben?”

“Als ik straks vier keer scoor, mag jij mijn petje hebben!”, belooft Ali aan de supporter.

“Yes, hoor je dat?”, is de reactie van een opgetogen fan.

Terwijl de bijvelden om ons heen goed zijn verlicht, begint de tweede helft terwijl de duisternis al grotendeels is ingevallen. Desondanks fluit Bep Thomas voor de tweede maal vandaag voor de aftrap. Na een kwartier in de tweede helft had Roda '23 de stand gelijk kunnen trekken. In de 37 e minuut wordt er gefloten voor een overtreding van Eef Melgers in het strafschopgebied. Vanaf dezelfde plek van waar Bosman even geleden 0-2 scoorde, mag Sander van Gene nu proberen de 1-2 binnen te schieten. Dit wordt echter voorkomen door Fred Grim die gedecideerd zijn inzet wegstompt. “O jee, dit moeten we het hele jaar horen…..”, verzucht Martin Wiggemansen aan de kant. Wiggemansen die zich overigens opmaakte voor een invalbeurt. Sjaak Swart zou de technische staf op de bank versterken, terwijl Wiggemansen zijn plek op het middenveld innam.

De wissels waren nog maar net effectief toen de thuisclub de aansluitingstreffer scoorde. Althans, dacht te scoren… Doelpuntenmaker Jeroen van de Stokker beroerde de bal in buitenspelpositie zodat dit feestje niet door kon gaan. Niet veel later werd er gefloten voor het einde van de wedstrijd. Weliswaar stonden er pas 48 minuten op het bord, maar het gebrek aan licht maakte het gewoonweg onmogelijk om door te voetballen. Een beslissing die iedereen kon begrijpen. Bovendien kon iedereen nu 10 minuten eerder dan gedacht, het veld op rennen om een handtekening van zijn of haar favoriete speler te krijgen. Hoewel voor aanvang van de wedstrijd er al een uitgebreid buffet was geserveerd voor de sponsoren, stond er ook nu weer een lopend buffet klaar voor alle spelers en genodigden. Wij willen graag de organisatie hartelijk bedanken voor hun medewerking en voor het feit dat zij ons de mogelijkheid gegeven hebben de wedstrijd wederom op deze wijze van dichtbij te verslaan.

Scoreverloop: 19. Peter van Vossen 0-1, 30. John Bosman (pen.) 0-2

Scheidsrechter: Bep Thomas
Assistent Scheidsrechters: Herman Schalkwijk, Remco Schalkwijk