Zaterdag 28 april 2012

Ronald Mc Donald-huis Tilburg - Lucky Ajax 2-7 (2-2)
Oisterwijk, 15.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Jacques Kattenburg en Ronnie van der Heijden

16 april 2011. Die datum staat voor altijd in het geheugen gegrift van de familie Van Laarhoven uit Oisterwijk. Dochter Jeanice (inmiddels 24 jaar) kwam die avond met haar auto in botsing met een trein. Voor haar leven werd gevreesd, maar de sterke, jonge vrouw knokte terug en ze krabbelt nu langzaam weer op. Voor Jeanice, maar vooral voor haar ouders en broer Jacky (21), speelde het Ronald McDonald Huis Tilburg een belangrijke rol tijdens de lange herstelperiode in het St. Elisabeth Ziekenhuis en Revalidatiecentrum Leijpark. Om haar dankbaarheid te tonen, organiseerde de familie Van Laarhoven afgelopen zaterdageen benefietwedstrijd voor het Ronald McDonaldhuis. Lucky Ajax speelde tegen een team met spelers van Taxandria, Nevelo, Oisterwijk, Essche Boys en Nemelaer.

Op de zaterdag vóór het officieuze landskampioenschap van Ajax 1 reisde een mooi gezelschap namens Lucky Ajax af naar Oisterwijk waar Sportpark D'n Donk was ingericht om Lucky Ajax te ontvangen, maar ook het gelegenheidsteam van Ronald McDonald. Speciaal voor vandaag het onze tegenstanders donkere shirts laten drukken, wat mooi contrasteerde met het rood en wit van Ajax. Op weg naar Oisterwijk deden met name de weersvoorspellingen ons het ergste vrezen. De gehele dag was regen voorspeld, maar al snel bleek dat dit voor het noordelijke deel van Nederland zou gelden. In de buurt van Amsterdam vertrokken we met 11 graden, regen en een winterjas...een uurtje later kwamen we aan in Oisterwijk met 19 graden, een licht doorbrekend zonnetje en konden we zonder jas het sportpark betreden.

Ondertussen was het al gezellig druk. In de kantine boven was men in enthousiaste afwachting van de wedstrijd, terwijl de eerste spelers en arbiters zich in of nabije de kleedkamers ophielden. Lucky Ajax verscheen vandaag in de min of meer vaste opstelling; Michel Kreek en Bryan Roy waren verhinderd, maar daar stond de aanwezigheid van onder meer Hans Werdekker (woonachtig in Oisterwijk) en Pascal Heije die recentelijk in Nederland was teruggekeerd na een voetbalperiode in Indonesië. In de kleedkamer van het Ronald McDonald-team was het erg druk; zij zouden beiden helften met een nieuw selectie aantreden. Opvallende naam uit onze Ajax-historie was toch wel Piet Schrijvers, die op eigen wijze een steentje had bijgedragen aan de organisatie van deze wedstrijd.

Na de warming up verzamelden zich kort vóór drie uur alle spelers vlakbij de kleedkamer. Alle spelers kregen een pupil aan de hand. Terwijl de wijzer van de klok langzaam richting drie uur tikten, betraden de spelers onder leiding van arbiter Dick Jol de grasmat in Oisterwijk. De gebruikelijke (elftal-)foto's werden gemaakt, waarna een minuut stilte in acht werd genomen omdat een vooraanstaand lid van één van de regionale clubs deze week was overleden. Kort na drie uur kon de bal gaan rollen in een redelijke benauwende ambiance..

Direct na het openingssignaal van Dick Jol nam Lucky Ajax het initiatief. Dit resulteerde direct in kansen, waarvan Pascal Heije als eerste het net wist te vinden via een diagonaal schot vanaf rechts: 0-1. Lucky Ajax vermaakte het Brabantse publiek met veel hoogstandjes. Twee minuten na de openingstreffer had het 0-2 kunnen worden, maar een lobje van Dennis Gerritsen belandde op de paal. Dennis nam tien minuten later revanche door in twee keer goalie Maurice van den Oetelaar te verschalken. Met een 0-2 tussenstand halverwege de eerste helft leek een monsterscore vandaag haalbaar. Het was mooi om te zien dat de sfeer op het veld zeer sportief was. Spelers en arbiters hielpen elkaar indien nodig, maar er was ook ruimte voor een dolletje. Zo werd Dick Schoenaker na een overtreding 'vermanend' aangesproken door Dick Jol, gevolgd door een knipoog.

Om onverklaarbare reden kantelde de wedstrijd in de slotfase van het eerste bedrijf. Het Ronald McDonald-team kwam er vaker uit en wist met name op snelheid de verdediging van Lucky Ajax te tergen. In de 24e minuut wist Fred Grim een kans van Michel van der Zande onschadelijk te maken. De aansluitingstreffer kwam evenwel alsnog pakweg 5 minuten later. Invaller Youssef Korch wist Fred Grim te verschalken met een subtiel balletje. Iedereen had er vrede mee dat 1-2 de ruststand zou worden. Iedereen behalve...Kees Govers. Luttele minuten na de 1-2 zorgde de aanvaller van RKSV Oisterwijk voor de verrassende 2-2 door Fred Grim met een handig lobje onmachtig te maken. De 2-2 ruststand werd door het thuispubliek met veel enthousiasme ontvangen. In de rust werd er nagesproken over de wederopstanding van de regionale helden, waarbij zelfs te horen was dat 'Lucky Ajax nog best een tandje bij zou moeten zetten'. Te doen gebruikelijk maakten wij ons op voor het grote herstel van de Amsterdammers in de periode kort rna de rust.

Met Arlon Worms en Hannie Das in het team voor Pascal Heije en de geblesseerde Hans Werdekker ging Lucky Ajax fel van start. Op aangeven van uitblinker Wamberto schoot Kiki Musampa Lucky Ajax al snel op voorsprong (2-3). Even later wist Dennis Gerritsen met een eigen actie de marge te verdubbelen (2-4). Weer luttele minuten later was het Wamberto die voor de 2-5 zorgde door vanaf eigen helft op te rukken en te scoren. De 2-5 stand was gezien het overwicht van Lucky Ajax na de thee meer dan terecht.

Het Ronald McDonald-team dat in de tweede helft fris het veld was ingestapt, wilde, net als hun voorgangers, graag scoren tegen Lucky Ajax. Welnu, dat zou niet gaan gebeuren. In de laatste 10 minuten speelde Lucky Ajax de wedstrijd eenvoudig uit en scoorde nog een paar keer op sublieme wijze. Wederom vanaf eigen helft wist Wamberto met z'n tweede treffer de score naar 2-6 te tillen. Drie minuten vóór tijd leek Dennis Gerritsen met z'n derde treffer van de middag voor een 2-7-eindstand te zorgen. Toch was het nog niet voorbij. Terwijl de klok langzaam naar de 70e minuut tikte, kreeg Dennis Gerritsen het op z'n heupen. Hij slalomde langs diverse Oisterwijkse verdedigers, kapte nog eenmaal een speler uit, dribbelde tot tweemaal toe naar een vrije ruimte om te kunnen scoren en toen....floot Dick Jol af. Blijkbaar vond hij het gepingel van Gerritsen te lang duren. Met z'n verrassende eindsignaal kreeg Jol alle lachers op z'n hand en werd de wedstrijd op een kenmerkende sportieve wijze afgesloten.

De vele handtekeningenjagers bestormden het veld van Sportpark D'n Donk. Gelukkig namens de spelers van Lucky Ajax alle tijd voor foto's en handtekeningen. Sjaak Swart verliet als laatste de grasmat van het gezellige Oisterwijk. Wederom was een verre uitwedstrijd in de tweede helft beslist. Nadat iedereen gedoucht was, gingen we naar de kantine op de eerste verdieping waar een geweldige sfeer heerste en een zeer smakelijk buffet op ons stond te wachten. Aldaar konden we met alle betrokkenen van de organisatie bijkletsen en mede-organisator Franca Adriaanse bedanken voor de prettige samenwerking. Mede door de feestavond later op de avond bleef het nog lang gezellig en onrustig in Oisterwijk...

 

Scoreverloop: 5. Pascal Heije 0-1, 17. Dennis Gerritsen 0-2, 29. Youssef Korch 1-2, 32. Kees Govers 2-2, 38. Kiki Musampa 2-3, 44. Dennis Gerritsen 2-4, 48. Wamberto 2-5, 63. Wamberto 2-6, 67. Dennis Gerritsen 2-7

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: Marco Tholen en Christian van Gestel

Toeschouwers: ca 850

 

Ronald McDonald-team:

Eerste helft: 1. Maurice van den Oetelaar (SV Nevelo), 21. Jack van Haaren (SV Nevelo), 24. Robert Hoofs (Oisterwijk), 3. Achmed Erassan (Oisterwijk), 20. Joris Claasen (Taxandria), 6. Ben Bosse (Oisterwijk), 7. Ronny van Son (Taxandria), 12. Michel van der Zande (Essche Boys), 5. Kees Govers (Oisterwijk), 11. Jan Krijnen (Oisterwijk), 14. Jack van Gestel (Nemelaer)

Reserves: 22. Dennis Haage (SV Nevelo), 19. Youssef Korch (Oisterwijk)

Tweede helft: 10. Ad Dogge (Essche Boys), 16. Jacky Hernandes (SV Nevelo), 4. Paul Peters (Taxandria), 18. Stef van Lissum (Nevelo), 15. Nicky van den Weerdenburg (SV Nevelo), 17. Piet Drijvers (Nemelaer), 2. Rens van Lissum (SV Nevelo), 9. Koen van der Gouw (Oisterwijk), 8. Bas Boogaarts (Taxandria), 23. Hein te Plate (Taxandria), 21. Frank van Straalen (Oisterwijk)

Trainers: Henri van de Braak (Taxandria), Eric Oeben (Nevelo)
Leiders: Jan Poirters (Taxandria) en Frans Peijnenburg (Oisterwijk)
Verzorger: Edwdin Rijssen

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Hans Werdekker, 4. Arno Splinter, 5. Brian Tevreden, 6. Tarik Oulida, 7. Pascal Heije, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Kiki Musampa, 11. Wamberto

Reserves: 15. Hannie Das, 16. Arlon Worms

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen