Zaterdag 16 juni 2007

vv Sambeek - Lucky Ajax 0-9 (0-4) 
Sambeek, 17.00 uur

Tekst: Bert van Zuylen / Foto's: Kees van Haastregt

Op naar Sambeek, al weer een wedstrijd van Lucky Ajax waar ik niet zo ver voor hoef te rijden. Samen met mijn zoon Maarten strand ik echter al gauw in de files die veroorzaakt worden door de Open Dag van de Luchtmacht op Vliegbasis Volkel. Het escorte dat we krijgen van een paar allerlei kleuren uitblazende straaljagers is een voorbode van de bizarre middag die we gaan meemaken.

Sambeek is een klein dorpje met ongeveer 1600 inwoners dat tussen de Maas en wielerstad Boxmeer ligt ingeklemd. Als we vanaf de snelweg Boxmeer inrijden kan het niet missen: op elke lantaarnpaal hangt, net boven reikhoogte, een affiche dat de wedstrijd aankondigd. Het veld is dan ook heel makkelijk te vinden, en we worden allerhartelijkst ontvangen. Rondom het veld hangen grote vlaggen van de Ajax Supportersvereniging, Bouds-Inn is aanwezig met een stand vol met Ajax-artikelen en er lopen werkelijk honderden kinderen met Ajax-vlaggetjes te wapperen. Er hangt een gespannen en toch uitgelaten stemming rond het veld: Ajax komt spelen bij VV Sambeek en dat mag een hoogtepunt in de 75-jarige geschiedenis genoemd worden.

 
Als we even later rondlopen blijkt dat Lucky Ajax het vandaag zonder een paar "vaste" namen moet stellen. Peter van der Hengst, John van den Brom en Simon Tahamata zijn met jeugdelftallen van Ajax naar toernooien toe en kunnen dus niet in Sambeek aanwezig zijn. Dag mag de pret echter niet drukken, Sjaak Swart heeft voor adequate vervangers gezorgd. En als net voor tijd ook nog Gerrie Muhren zich meldt dan kan Lucky Ajax toch weer pronken met een heleboel nationale en internationale ervaring. Tussen het publiek zien we ook nog Benny Muller staan, hij komt de laatste tijd regelmatig mee met zijn zoon Danny.
 
Rond vijf over vijf wordt de aftrap van de wedstrijd genomen door het jongste lid van VV Sambeek, en meteen dribbelt de jongedame door de complete verdediging van Lucky Ajax. Aan de kant van het veld wordt vuurwerk ontstoken en onder luid gejuich bereikt ze het doelgebied. Met een fraaie pass naar rechts wordt het oudste lid van de vereniging aangespeeld, en dan wordt Stephan Veenboer zonder pardon gepasseerd. De eer is in elk geval gered.
 
Het is heel gezellig rond het veld, en al na een paar minuten heeft Gerrie Muhren de lachers op zijn hand als hij een verdediger van VV Sambeek compleet het bos in stuurt met een mooie schijnbeweging. Terwijl de ploegen elkaar een beetje aftasten beginnen er wat donkere wolken boven het veld te drijven. En net nadat Dennis Gerritsen met een hard schot doelman Myzra Alchovic probeert te verschalken vallen de eerste regendruppels. Het wordt steeds donkerder, en vanuit de verte klinkt het gerommel van de donder. Er is onweer op komst, en het ziet er naar uit dat we daar last van gaan krijgen. Maar zolang scheidsrechter Jos van Boekel het spel laat doorgaan is er bijna niemand die de grote tent opzoekt. Na 10 minuten spelen krijgt Lucky Ajax een corner, die echter netjes wordt weggewerkt door de verdediging van VV Sambeek. Al snel daarna volgt een combinatie tussen Arno Splinter en Jordi Brouwer maar ook die eindigt in een corner. Als deze corner ook weer uitmondt in een volgende corner, en als de donder steeds minder tijd nodig heeft om over het veld te rollen, dan is het voor scheids Jos van Boekel toch tijd geworden om een pauze in te lassen. Hij fluit af en stuurt iedereen naar binnen.
 
Het is dan echt flink donker, en de regen komt met bakken uit de lucht. Er worden sprints ingezet om toch zo droog mogelijk de tent te bereiken en de sfeer begint compleet om te slaan. Jassen en tassen worden vergeten, en blijven langs de kant van het veld liggen. Het onweer komt razendsnel dichterbij en het wordt nu toch echt een beetje beangstigend. Het bestuur loodst echter iedereen snel de tent in, zorgt voor doorstroming zodat degenen die zich als laatsten melden toch ook een plekje kunnen vinden. Met honderden mensen in de tent, waar de storm volop aan rukt, en volop regen en bliksem lijkt de mooie dag wreed verstoord te worden. Maar net op het moment dat iedereen in de tent beseft dat het toch wel heel erg akelig is begint het dweilorkest te spelen. De sfeer in de tent slaat meteen om, kinderen worden weer wat rustiger en van de gezichten van de volwassenen verdwijnt de meeste spanning. Het blijft dan wel keihard regenen, maar de dreiging is weg. Midden in de tent ontdekken we Gerrie Muhren, die alle tijd neemt om handtekeningen te zetten en op de foto te gaan met zijn vele fans. Hij vertelt dat hij al een helft van een wedstrijd in de benen heeft, in Gorinchem speelde hij eerder op de middag al.
 
Het duurt meer als een half uur voordat de heftige regen afneemt tot een gestaag druppelen. Een teken voor de spelers om toch weer het veld op te gaan, en wij zoeken ons plekje langs de kant ook weer op. Het mooie sportcomplex lijkt wel op een rijstveld, overal staan grote plassen. Nu moet Lucky Ajax nog verder in het voordeel zijn, want vanaf nu regeert het technische voetbal. En misschien is het nu maar goed dat er een aantal jeugdige spelers bij zijn, want het wordt nu echt loodzwaar. Geen enkele bal wil nog rollen, meteen wordt er door het vele water de vaart uitgehaald. Maar precies op het moment dat je erop rekent dat een bal dood neervalt komt er eentje die over een iets droger stuk gras doorschiet!
 
Op het veld zie je de spelers elkaar aankijken: wat moeten we doen? Zo'n veld kan gevaarlijk zijn, je kunt er forse blessures door oplopen. Aan de andere kant heeft een waterballet natuurlijk ook wel iets, en als een van de spelers van VV Sambeek even later languit op zijn buik over het veld glijdt is de jolige sfeer langs de kant weer helemaal terug. Af en toe lijkt het wel of het warm water geregend heeft, de een na de ander gaat onderuit en niemand stoort zich eraan. Gevoetbald wordt er echter wel degelijk en het regent dit keer kansen voor Lucky Ajax. Een corner van Gerrie wordt afgeslagen, maar Danny Muller brengt de bal weer voor en met een volley scoort Dennis een prachtige goal: 0-1.
 
VV Sambeek mag aftrappen en even later is het weer lachen aan de kant als Teun Jacobs per ongeluk Michel Kreek poort. Met een klopje op de schouder wordt het ongelukje weer goed gemaakt. Het spel gaat ondertussen verder en Martijn Smits weet keeper Stephan Veenboer te dwingen om een corner weg te geven, die echter door Arno Splinter wordt weggekopt. De bal wordt naar voren gespeeld en komt bij Dennis die op zijn beurt de bal verlengt naar Jordi Brouwer. Jordi was een jeugdspeler bij Ajax, voetbalt nu bij het reserveteam van Liverpool, en laat zien dat hij een grote kan worden. Hij is een echte liefhebber van "mooi" voetbal, mag graag wat backs uitspelen, maar is altijd op zoek naar de goal. Nu ook weer, en hij laat keeper Myzra Alchovic voor de tweede keer vissen: 0-2.
 
Even later krijgt ook VV Sambeek een corner die door Maike Selten wordt genomen, en via Koen Huijbers wordt doorgekopt naar Koen Huijbers. Koen kopt echter net over en de bal is weer voor Stephan. Die aarzelt niet en al snel is de bal voor bij Jordi Brouwer die met een kiezelhard schot keeper Myrza probeert te kloppen. Myrza stopt de bal echter en de volley van Danny Muller gaat net naast. Dan volgt alweer de volgende aanval van Lucky Ajax en een combinatie tussen Michel Kreek en Arno Splinter wordt tot corner verwerkt, en meteen daarna volgt de volgende corner. Deze laatste corner komt bij Sjaak Swart terecht die de bal doorkopt op Jordi. Jordi op zijn beurt kopt de bal in de touwen: 0-3.
 
Ondertussen laait aan de zijkant de discussie op hoe lang er gevoetbald gaat worden. Normaal speelt Lucky Ajax 2 keer 35 minuten, maar het lijkt wel of de tijd voor het grote onweer dit keer niet meetelt. Al denk ik niet dat er iemand op of naast het veld dat erg vind. Vanaf de aftrap wordt Roy Verblakt vrijgespeeld, maar ook dit keer is Stephan Veenboer de winnaar van het duel. Stephan is een hele jonge keeper en dat is goed te zien aan zijn manier van spelen. Hij kent geen gevaar en werpt zich keer op keer op de bal, ook als er aanvallers op hem afstormen. En dat dat niet zonder risico is blijkt even later als Dick Schoenaker geblesseerd raakt. Samen met een van de aanvallers van VV Sambeek gaat hij voor een bal. Maar omdat het moeilijk afremmen is op zo'n drijfnat veld raken de twee elkaar en krijgt Dick een dreun op zijn zij. Heel ongelukkig, zeker geen opzet, maar desondanks niet minder pijnlijk. Je ziet hem naar adem happen en naar zijn zij grijpen. Een tijdje lang strompelt hij werkelijk over het veld met een van pijn vertrokken gezicht. Wilco van Buuren en Dustin Huisman, ook al een jeugdspeler van Ajax, zullen het even zonder Dick moeten doen, hij moet echt even bijkomen.
 
De doelpuntenmachine van Lucky Ajax gaat onderverdroten voort. Via een combinatie tussen Sjaak Swart en Arno Splinter komt de bal voor de zoveelste keer bij spits Jordi Brouwer. Ook nu weer slingert hij zijn lange, magere (of noem je dat afgetraind?) lichaam tussen de verdedigers door en weer weet hij het net te vinden: 0-4. Lucky Ajax blijft drukken, en een lob van Danny gaat maar net over. Na een uitbraak van Bas Eissing volgt een hard schot, maar dat weet Stephan te stoppen. Dan fluit scheids Jos van Boekel af, en vragen wij ons af of er nog wel een tweede helft volgt. Want het is ondertussen al een heel eind laat geworden. Gelukkig regent het nu nog maar zachtjes....
 
Na een kwartiertje komen alle spelers toch weer terug het veld op, er volgt dus wel degelijk een tweede helft. Bij Lucky Ajax zijn er twee wissels: Dick Schoenaker heeft toch teveel last van zijn zij om verder te spelen en ook Sjaak blijft langs de kant. Ze worden vervangen door de "jonkies" Jarchino Antoma en Morad Naimi. En een grotere tegenstelling is bijna niet mogelijk. Jarchino is een speler van het B2-elftal van Ajax en hij speelt volgend jaar bij de A1. Hij is klein, supervlug en wendbaar, en door zijn lange haren heeft hij wel wat weg van Urby Emanuelson. Morad is veel groter en forser, hij speelde afgelopen jaar al bij de A1. Qua bouw heeft hij wel wat van een jonge Frank Rijkaard.
 
Jarchino speelt zowel als linksbuiten en rechtsbuiten en hij drijft de verdedigers tot wanhoop. Wat een heerlijke speler is dit! Op het loodzware veld, waar het water regelmatig heel hoog opspat, zijn technische hoogstandjes en kunstjes bijna niet mogelijk, maar wat Jarchino laat zien is genieten. Keer op keer is hij te snel voor zijn bewakers, en keer op keer zorgt hij ervoor dat de bal gevaarlijk voor het doel wordt gebracht. Daar wacht Morad die het vizier vandaag echter niet op scherp heeft staan. De ballen gaan net over, of net naast, en het wachten is op een goal van hem. Uit een voorzet van Jarchino is het echter Dennis Gerritsen die scoort : 0-5.
 
De ene aanval na de andere ziet keeper Luk Wijnen op zich afkomen. VV Sambeek heeft in de rust al verschillende spelers gewisseld en dat blijft zo doorgaan in de tweede helft. Het maakt er de organisatie niet makkelijker op. Maar ondanks de grote achterstand spat het plezier van de mannen in blauw-wit af. Het is zeker niet zo dat ze zich als lammetjes willen laten afslachten, maar het technisch betere Lucky Ajax is toch echt te sterk. En zeker nu de jeugdige reserves hun stempel op het spel mogen drukken. Jarchino blijft maar langs de zijkanten naar voren snellen en alweer kan Dennis Gerritsen, na wat kapwerk, een van zijn voorzetten bekronen: 0-6.
 
Vanaf de aftrap is het bijna meteen alweer raak, dit keer is het de beurt aan Arno Splinter: 0-7. De vermoeidheid lijkt toch even een grip op de wedstrijd te nemen, en wie kan het ze kwalijk nemen? De mannen zijn drijfnat, het veld is slopend. Maar langzaamaan wint het zonnetje van de wolken, en zowaar piepen de zonnestralen tussen het donker door. Het is droog als Arno met een schot, via de voet van Dennis de 0-8 laat aantekenen. En als de zon dan echt het gevecht met de wolken heeft gewonnen krijgt Jarchino de beloning voor zijn goede spel. Met een fraai diagonaal schot passeert hij keeper Luk Wijnen: 0-9. Meteen daarna fluit scheids Jos van Boekel voor de laatste keer.
 
Door en door koud en verkleumd zoek ik de warmte van een kop thee in de kantine op. Ook hier staat alles in het teken van de wedstrijd, er hangen nogal wat posters, die varieren in formaat van groot tot gigantisch. Een voor een komen de spelers uit de kleedkamers en nemen hun plaatsen aan de lange tafels in. Na een toespraak van de voorzitter mag Sjaak het buffet openen. Het is er hartstikke gezellig en er wordt volop nagekletst over de wedstrijd.
 
Bij deze wil ik VV Sambeek heel hartelijk danken voor deze prachtige middag. De sfeer en de aankleding waren fantastisch, de organisatie echt superstrak. Jullie mogen deze dag met dikke letters in jullie geschiedenisboek bijschrijven.
 
 

Scoreverloop: 26. Dennis Gerritsen 0-1, 30. Jordi Brouwer 0-2, 37. Roy Verblakt (e.d.) 0-3, 39. Jordi Brouwer 0-4, 36. Dennis Gerritsen 0-5, 49. Dennis Gerritsen 0-6, 50. Arno Splinter 0-7, 57. Arno Splinter 0-8, 60. Jarchino Antoma 0-9

Scheidsrechter: Jos van Boekel
Assistent-scheidsrechters: Daan Jacobs en Peter de Vlam

Toeschouwers: ca 800

 

vv Sambeek:

Eerste helft: 
1. Myzra Alchovic, 2. Eddy van Bon, 3. Tom Bouman, 4. Tom Barten, 5. Dennis Loeffen, 6. Teun Jacobs, 8. Martijn Smits, 9. Bas Eissing, 10. Maike Selten, 11. Roy Verblaht, 15. Koen Huijbers
Reserve: Amar Selman

Tweede helft: 
1. Luk Wijnen, 6. Teun Jacobs, 7. Koen Bouman, 8. Martijn Smits, 13. Pierre Bongers, 14. Jelle Peeters, Bas Nissen, Mark Stiphout, Robert Berkens, Richi Te Wierik, Roy Broeks
Reserve: Amar Selman

Leider: 
Verzorger: 

 

Lucky Ajax:

1. Stephan Veenboer, 2. Dick Schoenaker, 3. Wilco van Buuren, 4. Dustin Huisman, 5. Michel Kreek, 6. Arno Splinter, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Jordi Brouwer, 11. Danny Muller

Reserves: 15. Jarchino Antoma, 16. Morad Naimi

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Ron Massing