Zaterdag 7 mei 2005

SCW – Lucky Ajax 0-5 (0-1)

Rijsenhout, 15.00 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Mike Verhoef en Ruud Kroese

Na dagen vol regen togen we enigszins verontrustend af naar Rijsenhout, het dorpje onder de rook van Hoofddorp. Vandaag, zaterdag 7 mei 2005, zou Lucky Ajax te gast zijn op de slotdag van SCW Rijsenhout in 2005. SCW, dat staat voor Sport Club Westeinder, had samen met de Club van Honderd een totaal ander programma samengesteld in vergelijking met de slotdag van 2004. De jeugd zou een belangrijke rol krijgen. Van 13.00 tot 14.00 uur werd er een sponsorloop gehoudne waar alle jeugdleden van SCW aan meededen. De opbrengst van deze sponsorloop zou gedoneerd worden aan het KIKA-fonds, dat zich richt op het welzijn van kinderen met kanker.

Door het slechte weer was het nog even afwachten of de wedstrijd wel zou doorgaan. Gelukkig waren het korte maar hevige buien die Hoofddorp en omgeving teisterden. Zodoende reden we niet voor niks al rond de klok van half twee de parkeerplaats van SCW op. Het was nog redelijk rustig. Alleen leider Werner Schaaphok zat heerlijke te genieten van een warm kopje koffie. Genieten van met name de warmte, want door de buien en de lage temperaturen was het redelijk koud voor de tijd van het jaar. Bij wedstrijden van Lucky Ajax zijn we overwegend warm en zonnig weer gewend, maar dat was vandaag helaas geheel anders. Toch liet dit de pret van de vele aanwezigen niet bederven. Langzaam maar zeker druppelden de spelers van Lucky Ajax binnen, en verzamelden zich in de 'bestuurskamer' die apart van de kantine speciaal voor genodigden was ingericht. Door organisator Jeroen Verbeek werden we gastvrij ontvangen met een kop koffie. Sjaak Swart meldde zich meteen in de kleedkamer van SCW. Hij werd meteen onder handen genomen door onze fysiotherapeut Rinus Waerts. Kort voor aankomst in Rijsenhout werd Sjaak toch enigszins teleurgesteld, doordat Richard Witschge zich per sms afmeldde voor deze wedstrijd. Doordat ook Keje Molenaar zich door trieste familieomstandigheden voor deze wedstrijd moest afmelden. kon Sjaak vandaag gelukkig weer een beroep doen op namen als Johnny Jansen, André Gieling en Hannie Das. De kwaliteiten van deze oud-Ajacieden zouden vandaag goed van pas komen tegen het jeugdig ogende 1e elftal van derde klasser SCW.

Eén man ontbrak lange tijd bij Lucky Ajax. Simon Tahamata was uitgegaan van een aanvangstijdstip van 15.30 uur. Dit was de originele begintijd, maar later mede op aangeven van SCW, vervroeg tot 15.00 uur. Toen later bleek dat Ajax 1 later die dag in de Amsterdam Arena in actie zou komen tegen RKC Waalwijk, bleek dit een goede keuze. Veel spelers zouden na afloop toch afreizen naar deze wedstrijd. Maar Simon was nog onderweg en meldde Sjaak dat hij in de tweede helft zou kunnen worden ingezet. Aldus geschiedde. Johnny Jansen en André Gieling zouden op de bank beginnen, en onder meer John Bosman, Peter van Vossen, Dick Schoenaker, Sjaak Swart en Dennis Gerritsen startten in de basis. Het was aan de spelers van Lucky Ajax te merken dat het slecht weer en de temperatuur niet erg aangenaam was. Pas rond half drie, een half uur voor het eerste fluitsignaal, ging heel langzaam de deur van de kleedkamer open, en werd angstvallig een hand naar buiten gestoken. Uiteindelijk zagen we Sjaak Swart, wie anders, als eerste de regen trotseren. Later volgende onder meer Dick Schoenaker, Eef Melgers en Johnny Jansen. Nadat iedereen met de warming-up bezig was, volgde ook de laat arriverende John Bosman, die vandaag letterlijk en figuurlijk in de gaten gehouden werd door Roda'23-fotograaf Ruud Kroese. Vorige week was Kroese nog degene geweest die het kampioenschap van Bosman bij de veteranen van Roda'23 had vastgelegd.

Na een korte maar hevig warming up, werden de spelers geprepareerd op de presentatie. Terwijl de spelers van SCW al stonden te wachten, voegden de spelers van Lucky Ajax zich bij hen langs het veld, en liepen allen met een jeugdspeler aan de hand het veld op. Daar begroeten de spelers het aanwezige publiek, dat met name dichtbij de kantine en gewapend met een paraplu het tafereel gadesloeg. Daarna was er nog tijd voor een gezamenlijke elftalfoto, werd er getosst en kon de wedstrijd beginnen. Om drie minuten na drie uur floot scheidsrechter Casper Sivilius voor het begin van deze wedstrijd. De wedstrijd begon, terwijl de buien boven Rijsenhout hervatten. Lucky Ajax was in de beginfase vaak in balbezit, maar zodra SCW de bal had, was er meer dreiging. Het was meteen te merken dat de oud-Ajacieden veel last hadden van het drassige veld. Per SMS had Dick Schoenaker de redactie nog laten weten, dat er zonder noppen zou worden gespeeld. Gezien de slechte gesteldheid van sommige delen van het veld, was het verstandig om dit toch te doen. Met name de inzet van Hannie Das en Peter van der Hengst viel erg op. Toch kregen de SCW-spelers geregeld voldoende ruimte om elkaar te vinden.

Halverwege de eerste helft begonnen de spelers van Lucky Ajax iets meer druk te zetten. Voorin was het met name genieten van de samenwerking tussen Peter van Vossen en John Bosman, die alleen met elkaar hadden samengespeeld in het Nederlands elftal. De dribbelacties van Peter gecombineerd met de doelgerichte acties van John maakten de verdedigers van SCW bij tijd en wijle gek. Van Vossen genoot zichtbaar van de grote hoeveelheid ruimte die hij vanaf het middenveld kreeg. Met Martin Wiggemansen op links, en Dennis Gerritsen vanaf rechts, was Lucky Ajax erg aangvallend ingesteld. In de 20e minuut kreeg Peter van Vossen alle ruimte in het strafschopgebied van SCW. Met een knappe schuiver schoot hij de 0-0 van het scorebord af. Althans, als de score op het bord zou worden bijgehouden, want zowel de minutenteller als de score bleef angstvallig op nul staan. Het plezier was er niet minder om, want na de vier goals in Rijpwetering tegen ROAC'79 was het alweer de vijfde treffer van Peter van Vossen bij Lucky Ajax op lokatie.

Aan de andere kant had Marc Hogervorst vrij weinig te doen. Af en toe kwamen de Rijsenhoutse spelers dicht in de buurt, maar tussen de palen van het Amsterdamse doel kreeg men de bal niet. Opvallend moment vond plaats vlak voor rust aan Amsterdamse zijde. Eef Melgers kon zijn man even niet houden, maar Sjaak Swart corrigeerde als in zijn beste dagen. Dit was natuurlijk meteen het gesprek toen Sjaak in de kleedkamer achterbleef nadat de scheidsrechter met zijn fluit de spelers naar de thee had gestuurd. In de kleedkamer werd nog even met een knipoog wat gemopperd op het veld, en werd genoten van de warme thee. Ondertussen liepen André Gieling en Johnny Jansen zich warm voor hun invalbeurt in de tweede helft. Vlak voor de hervatting had ook Simon Tahamata met zijn broer het voetbalveld van SCW gevonden. Een supersnelle verkleedpartij, en zonder warming up (laat het de Ajax-jeugd maar niet horen!) rende Simon Tahamata min of meer direct vanaf de parkeerplaats het veld in. Ondertussen was ook Peter van der Hengst met een kleine blessure uitgevallen, en was het genieten van de vele opmerkingen van Sjaak en Peter in de kleedkamer. Kort na de rust had Peter van Vossen inmiddels voor de tweede keer het net getroffen. Met een gretige Simon Tahamata gingen we een leuk laatste half uur tegemoet.

De excellerende Bosman en Van Vossen stalen de show. In de 60e minuut dreigde de bal over de achterlijn van SCW te verdwijnen. Met een subtiele hakbal hield Van Vossen de bal binnen, maar zette hiermee meteen Bosman alleen voor de SCW-keeper. Een goed geplaatste, maar trage schuiven zorgde voor een 3-0 voorsprong. Nog geen drie minuten later bleek John Bosman niet voor Van Vossen onder te willen doen, en scoorde ook zijn tweede treffer van deze middag. Met een 4-0 voorsprong liep het elftal van Sjaak Swart toch uit naar een grote overwinning. Vanaf de zijlijn was Sjaak Swart erg duidelijk over de vele goals nadat hij het veld verlaten had: 'Tsja, ik heb die jonge kerels helemaal kapot gespeeld, en nu profiteren onze spelers hiervan. Lijkt me logisch!'. Glimlachend werd naar Sjaak gekeken.

Laatste hoogtepunt van de wedstrijd was het vijfde doelpunt, gemaakt door Martin Wiggemansen. Uit een voorzet van rechts door Simon Tahamata, kon Martin redelijk eenvoudig de 5-0 eindstand de papieren in schrijven. Velen konden dit aanschouwen zonder paraplu, want na ongeveer tien minuten in de tweede helft werd en bleef het droog. Opvallend genoeg werden de spelers van Lucky Ajax na het laatste fluitsignaal niet belaagt door handtekeningenjagers. Wellicht had de natte gesteldheid van de grasmat daarmee veel te maken. Miss Lucky Ajax Andrea reikte daarna een de drie beste SCW-pelers van het afgelopen seizoen een beker uit. De drie voetballers genoten volop van de beker, maar wellicht nog meer van de bloemen en de drie zoenen van Andrea. Voor Andrea was dit wederom een bijzondere dag. Na een drukke dag bij ROAC'79 geraakte ze ook vandaag niet uitgesproken met de spelers van Lucky Ajax. Helaas gingen veel spelers van afloop al op tijd weg. De wedstrijd van Ajax tegen RKC wierp haar schaduw voorbij, en onder meer Simon Tahamata, Martin Wiggemansen en Peter van der Hengst zouden met hun kampioenselftallen uit de jeugd van Ajax een ereronde langs de tribunes van de Amsterdam Arena lopen. Dat vergde nogal wat voorbereiding.

Met Peter van Vossen, Leo van Veen, Hannie Das, Dennis Gerritsen, Johnny Jansen en Werner Schaaphok was het even wachten op het Chinese buffet. 'Maar dan heb je ook wat!', was de veelgehoorde en toepasselijke opmerking. Ondertussen had Peter van Vossen al gekscherend gezegd om kwart voor zes te zullen vertrekken als het buffet er niet zou zijn. Een schaal vol bitterballen was het gevolg. Omstreeks kwart voor zes kwam er een busje van Chinees Jasmine Palace voorrijden. Er ging nog net geen gejuich op, maar door de stevige trek was er toch wel enthousiasme te ontdekken. Men bleef met bakken eten door de bestuurskamer lopen, zodat het leek alsof elke aanwezige speler van Lucky Ajax met drie bakken naar huis zou gaan. Niets was minder waar: ook de spelers van SCW en de Club van Honderd mocht optimaal genieten van het overheelijke buffet. Werner had al meerdere keren op zijn horloge gekeken. Hij wilde graag nog iets eten, en daarna pas naar de Amsterdam Arena afreizen. Nadat hij omstreeks 18.30 uur klaar was met eten, vertrok hij tegelijk met ons bij de accommodatie van SCW. Met een compliment voor SCW wat betreft de ontvangst, de gastvrijheid, de sportiviteit en het uitstekende buffet. Het was wat ons betreft een slotdag waardig.

De punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee 2005 werden toegekend aan het Koningskoppel Peter van Vossen en John Bosman. Verdediger Dick Schoenaker kreeg een punt voor zijn verdienste in de verdediging. Van Vossen en Schoenaker gaan nu samen aan kop in de strijd vom de Lucky Ajax Wisseltrofee 2005. Ons vervolg staat komende donderdag op de planning....in Badhoevedorp. Tegenstander Pancratius is de volgende. Wie weet tot dan!

 

Scoreverloop: 20. Peter van Vossen 0-1, 37. Peter van Vossen 0-2, 57. John Bosman 0-3, 60. John Bosman 0-4, 65. Martin Wiggemansen 0-5

Scheidsrechter: Casper Sivilius

Assistent-scheidsrechter: Patrick de Bruijn, Ger Reinhart

Toeschouwers: ca. 400

 

SCW:

1. Fred Koger, 2. Pieter de Breuk, 3. Ferry Reinhart, 4. Marcel Spaargaren, 5. Peter Kamer, 6. Barry van de Heuvel, 7. Jeroen van den Bosch, 8. Rutger van Nes, 8. Rutger van Nes, 9. Bas Mulder, 10.. Jeroen Alderden, 11. Vincent Ammerlaan, 12. Maaikel Daatselaar, 13. Michiel van de Heuvel, 14. Ronny van de Heuvel, 15. Ruud Koger, 16. Fred Lanser, 16. Richard de Waal

Coach: Theo Lelieveld
Leider: Jilles van Nes
Verzorger: Douglas Keyser

 

Lucky Ajax:

1. Marc Hogervorst, 2. Peter van der Hengst, 3. Hannie Das, 4. Dick Schoenaker, 5. Eef Melgers, 6. Peter van Vossen, 7. Dennis Gerritsen, 8. Sjaak Swart, 9. Leo van Veen, 11. Martin Wiggemansen, 14. John Bosman

Reserves: 15. André Gieling, 16. Johnny Jansen, 17. Simon Tahamata

Leider: Werner Schaaphok

Fysiotherapeut: Rinus Waerts