Zaterdag 25 augustus 2007

Sint Boys - Lucky Ajax 4-1 (2-0) 
Sint Maarten, 16.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Kees van Haastregt en George Sweijen

Als trouwe volgers van Lucky Ajax kom je in heel het land. Ajacieden en ook oud-Ajacieden hebben supporters in heel Nederland en dat is terug te zien in de aanvragen die komen van Limburg tot Friesland en van Zeeland tot aan de kop van Noord-Holland. Dat laatste was deze keer het geval. Voor de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl betrof het deze keer een thuiswedstrijd. Na nauwelijks 20 minuten rijden bevonden we ons in het dorpje Sint Maarten, vlak bij Schagen, waar het plaatselijke Sint Boys zijn 60-jarig bestaan vierde. Dit deden zij met een driedaags ‘MegaFeestWeekend’, waarbij op de tweede dag twee speciale wedstrijden zouden plaatsvinden. Op het moment dat wij arriveerden, was de eerste van deze twee wedstrijden nog in volle gang. Het eerste elftal van Sint Boys nam het op tegen een selectie van oud-AZ spelers, ‘Goud van de Hout’ genaamd. Daarna nam een regionaal team het op tegen de ploeg van Sjaak Swart. Het had de aanvoerder weliswaar wat moeite gekost, maar uiteindelijk arriveerde er toch weer een representatief team in Sint Maarten. Iedereen kent natuurlijk wel Sjaak Swart, Gerrie Mühren en Simon Tahamata, maar ook mensen als Dennis Gerritsen en Dennis Nederlof doorliepen jarenlang met succes de zo geroemde Ajax jeugdopleiding , waarna zij helaas er net niet in slaagden om een basisplaats in het eerste elftal te veroveren. Leuk was het te zien dat ook Justin Swart, talent van AFC en kleinzoon van Sjaak, naar Sint Maarten was gekomen. Gezien het feit dat ook hij zijn voetbalschoenen mee had genomen was hij niet alleen gekomen om aan te moedigen!

Tot 16:15 was het hoofdveld bezet door Oud AZ en het eerste elftal van SintBoys en pas rond 16:00 zou Ajax aan de warming-up beginnen op het bijveld, zodat wij ons nog even bezig konden houden met wat andere zaken. We kregen keurig een lijstje met de opstelling van de thuisploeg zodat we daar niet meer naar op zoek hoefden. De opstelling bij Lucky Ajax was bijna bekend, het wachten was nog op Edo Ophof, “een half uur geleden zei hij dat hij er bijna was”, en op twee Joegoslaven “hoe ze heten weet ik niet meer”, zo begrepen we van teamleider Werner Schaaphok. Inmiddels werd al wel onze CD met Ajax-muziek gedraaid en hadden we met de begeleidster van de jeugd afgestemd wie van de pupillen zo gelukkig was om de Ajax-vlag het veld op te dragen.

De Joegoslaven waren inmiddels gearriveerd, het bleken Daniel Simicevic en Silvio Cavric te zijn, de laatste kenden we nog van afgelopen maandag bij OFC. Met bijna een compleet team begon Ajax op het bijveld aan de warming-up, alleen Werner Schaaphok bleef in de kleedkamer om Edo Ophof op te wachten. De warming-up was nauwelijks begonnen toen hij arriveerde. Uiteindelijk kon de wedstrijd beginnen om 16:35 uur, een kleine vijf minuten na de geplande aanvangstijd. Het terrein van Sint Boys was inmiddels volgestroomd met liefhebbers die niet wilden missen hoe hun club het opnam tegen een aantal legendarische Ajacieden. Het officiële aantal toeschouwers zou nog hoger oplopen wanneer ook de omwonenden meegeteld zouden zijn, die vanuit hun achtertuin prima uitzicht hadden op het veld. De drukte verleidde velen ertoe om een plekje te zoeken, zeer dicht op het veld. Daar dit tot gevaarlijke situaties kan leiden moest de speaker oproepen om de lijnen vrij te houden, omdat anders niet verder gespeeld zou kunnen worden. Zover kwam het gelukkig niet en de eerste kansen waren er al voor de thuisploeg. Jeroen Wijnker had de kans op de openingstreffer maar van dichtbij werd zijn schot met een mooie reflex gered door Dennis Nederlof. Het was duidelijk dat het regioteam beduidend beter uit de startblokken was gekomen dan de Ajacieden die moeite hadden met het veld en met de snelle tegenstander. Na ruim een kwartier werd Gerrie Mühren links achterin van de bal gezet door Joris van de Berg. Met de buitenkant van de rechtervoet stiftte hij de bal over de uitkomende doelman heen. Hij deed eigenlijk alles goed, ware het niet dat de bal net naast het doel verdween. In de 20e minuut kwam de thuisploeg terecht op 1-0. Op aangeven van Joost Wijnker schoot Joris van de Berg de bal achter Dennis Nederlof. Het werd er niet makkelijker op voor Lucky Ajax, zeker niet nadat in de 29e minuut Joris van de Berg aan de buitenspelval ontsnapte en in de korte hoek de 2-0 binnenschoot.

Welke tactische mogelijkheden had de leiding van Lucky Ajax nog om de wedstrijd open te breken? Op de bank zaten nog Daniël Simicevic en Henk de Gier. Naast de bank liep Justin Swart, “Niets is erger dan je voetbalkleren aan hebben, en op de bank zitten”, die stond te popelen om in te vallen. Tussen de bedrijven door, vernamen we overigens van hem dat zijn ploeggenoot bij AFC en voormalig Lucky Ajax-doelman, Stephan Veenboer, inmiddels een contract heeft getekend bij Vitesse. Zouden de scouts van de profclubs dan toch hun weg naar Lucky Ajax hebben gevonden? Vlak voor rust kregen de Ajacieden de beste mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Een goede actie van Dennis Gerritsen leidde tot een voorzet die door alles en iedereen werd gemist. De bal rolde rustig voorlangs het doel. Met een 2-0 tussenstand gingen beide ploegen richting de kleedkamers voor de rust.

Om vijf voor half zes, de laatste die het veld betrad was Simon Tahamata, begon de tweede helft. “Er is afgesproken dat ik mij na 15 minuten warm ga lopen”, vertrouwde Justin Swart aan de redactie toe. Hoe zou Lucky Ajax zich revancheren voor de eerste helft? Na vijf minuten zag het er nog niet naar uit dat dat zou gebeuren. De beste kansen bleven voor Sint Boys. Na 10 minuten in de tweede helft leek de beslissing te vallen toen Edo Ophof zich achterin de bal liet ontfutselen door Joost Wijnker. Oog in oog met doelman Nederlof verzuimde hij echter de derde goal binnen te schieten. Waar de thuisploeg faalde, daar scoorde Ajax na 16 minuten de aansluitingstreffer. Daniël Simicevic, ingevallen voor Leo van Veen, kopte uit een vrije trap van Simon Tahamata de bal achter keeper Oostrom. Het was voor de coaches van Lucky Ajax het sein om Dennis Gerritsen te wisselen voor Justin Swart. We waren nu getuige van het bijzondere feit dat twee verschillende generaties Swart samen in Ajax-shirt op het veld stonden. Helaas kon ook deze wissel het tij niet keren. De verdediging van Lucky Ajax bleef kansen weggeven. In de 25e minuut zag Kees van de Berg zijn geplaatst schot nog naast gaan. Drie minuten later kapte hij zijn verdediger uit en schoot hij met rechts fraai de 3-1 binnen. Het was feitelijk de beslissing van de wedstrijd en in de voorlaatste minuut liep de score nog verder op toen Joost Wijnker na een fraaie aanval de bal simpel in het doel kon tikken. Sjaak Swart stond toen al niet meer op het veld. De aanvoerder, teleurgesteld in het scoreverloop en de eigen teamprestatie had zichzelf laten wisselen, direct na de 3-1. Nog mopperend over de wedstrijd leidde hij zijn ploeggenoten richting de kleedkamers. Gelukkig ging ook bij hem al snel de spreekwoordelijke knop om toen de fans eindelijk om hun felbegeerde handtekening konden vragen of een foto van hun helden konden schieten. “Wel lachen hoor, het is een hele eer om met Sjaak Swart op de foto te gaan!”, riep een trotse moeder naar haar zoon.

Voor de leden van Lucky Ajax werd de dag afgesloten met een heerlijk en uitgebreid buffet in de kantine van Sint Boys. Een mooie dag voor de voetballiefhebbers werd zo afgesloten door Lucky Ajax. Elders op het terrein gingen de festiviteiten echter gewoon door, het feestweekend was immers nog lang niet teneinde. Wij hebben in ieder geval genoten en waren blij dat we een deel van het festijn mee hebben kunnen maken. We willen de organisatie, met name onze contactpersoon Martin Keesman, hartelijk bedanken voor de medewerking en de gastvrijheid. Dankzij hun hulp zijn we in staat geweest om ook rondom deze wedstrijd van Lucky Ajax een foto- en sfeerverslag te maken.

 

Scoreverloop: 20. Joris vd Berg 1-0, 29. Joris vd Berg 2-0, 51. Daniël Simicevic 2-1, 63. Kees vd Berg 3-1, 69. Joost Wijnker 4-1

Scheidsrechter: Gerard van der Sluis
Assistent-scheidsrechters: Cor Engelbrecht, André van Westen

Toeschouwers: ca 500

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Danny Muller, 3. Hannie Das, 4. Dick Schoenaker, 5.Edo Ophof, 6. Gerrie Mühren, 7. Silvio Cavric, 8. Sjaak Swart, 9. Leo van Veen, 10. Simon Tahamata, 11. Dennis Gerritsen

Reserves: 15. Daniël Simicevic, Henk de Gier, Justin Swart

Coach: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

Sint Boys:

1. Vincent Oostrom, 2. Stefan van Maurik, 3. Mark Breed, 4. Ossip Wijnker, 5. Michel Koot, 6. Vincent Pool, 7. Jeroen Wijnker, 8. Niels Kooy, 9. Angelo Calvisi, 10. Joost Wijnker, 11. Joris vd Berg 
Reserves: 1. Arjan Dirven, 12. Sander Koot, 13. Jochem Droog, 13. Arco Slikker, 14. Kees vd Berg, 15. Rob Duinkerken, 12. Daan vd Linden

Trainer: Gerrit de Gier
Verzorgers : Jacoline Hemmer, Simone Hemmer