Woensdag 3 juli 2013

Jubileumwedstrijd Sjaak Swart 75 jaar
Team Sjaak (thuis) - Team Uit 6-1 (2-1) 
Olympisch Stadion, 19.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en JK Fotografie

De afgelopen weken kon het eigenlijk niemand ontgaan: Sjaak Swart, Mister Ajax en Lucky Ajax, zou zijn 75e verjaardag opluisteren met een jubileumwedstrijd in het Olympisch Stadion. In de aanloop naar deze datum was Sjaak frequent door een filmploeg, want op dezelfde avond als de wedstrijd zou RTL een uitgebreide documentaire uitzenden. De kaartverkoop voor de wedstrijd verliep voortvarend. Nog vóórdat Sjaak daadwerkelijk 75 jaar werd, waren er al 15.000 kaarten verkocht. Het Stadion zou dus zeer goed gevuld en bijna uitverkocht zijn als Sjaak met de door hem geïnviteerde oud-Ajacieden zouden beginnen aan de wedstrijd. In de aankondiging op de wedstrijd waren de namen van Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart het meest in het oog springend. Twee laatstgenoemden zijn met hun huidige club reeds in voorbereiding op het nieuwe seizoen maar kregen toestemming om met een privéjet op de dag zelf af te reizen naar het stadion waar Ajax met Sjaak Swart grootse successen behaalde. Aangezien ook de weersomstandigheden op deze woensdagavond gunstig zouden worden, maakten iedereen zich op voor een geweldig voetbalfeest.

Veel supporters reisden met het openbaar vervoer of de auto naar het stadion. Als extra uitwijkmogelijkheid waren er door de organisatie pendelbussen geregeld vanaf de RAI, zodat men ook daar kon opstappen. De VIP-gasten konden hun auto daar parkeren met het oog op de feestavond direct na afloop van de wedstrijd. De bus met Sjaak Swart en zijn directe familie kwam om 5 uur aan bij het stadion. Voor de gasten was er uitgebreid de ruimte en tijd om met elkaar bij te kletsen en langzaam aan vooruit te kijken naar de festiviteiten. Bij de eretribune was voor een hapje en een drankje gezorgd. Rondom het stadion meldden zich rond 18.00 uur duizenden Ajax-supporters die met name bij de FEBO en de stand van Radio Veronica te vinden waren. De meest fanatieken wachtten de gasten op, die bus voor bus bij de hoofdingang aankwamen.

Nog vóórdat de spelers begonnen met de warming up, liepen alle overige oud-Ajax-spelers over de grasmat van het stadion. Met name de aanwezigheid van de groep oud-ploeggenoten uit de jaren '50 was heel bijzonder. Onder meer Arie Haan, Barry Hulshoff, Tscheu La Ling, Johan Cruijff, Wim Anderiesen Jr, Gert Bals, Werner Schaaphok en Rob de Wit waren enthousiast present op het gras. Laatstgenoemde werd luidkeels bejubeld door de supporters, die vanaf kwart over 6 de tribunes gingen vullen. In het laatste half uur voor de aftrap werden alle spelers één voor één aan het publiek voorgesteld. Tevens zorgden Ben Cramer en Peter Beense voor de muzikale ondersteuning en was burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, aanwezig om Sjaak Swart een nieuw speldje namens de stad te overhandigen. Om klokslag 7 uur ging de bal rollen en deed RTL 7 rechtstreeks verslag van deze wedstrijd.

Al vanaf de eerste balomwentelingen werd duidelijk dat het een sportieve en open wedstrijd zou worden. Het was voor alle aanwezigen bijzonder om deze groep van ruim 30 actieve oud-Ajacieden tezamen te zien spelen. Johan Cruijff, Sjaak Swart, Marc Overmars en Edwin van der Sar is erg bijzonder, maar ook de aanwezigheid van Frank Rijkaard, Patrick Kluivert en natuurlijk de tanden Sneijder en Van der Vaart mag opvallend genoemd worden. De wedstrijd zou een voetbalfeest worden, waarbij het team van Sjaak Swart, geleid door Ronald Koeman, uiteindelijk zou gaan winnen van het in het uitshirt spelemde team van trainer Guus Hiddink.Na een leuk eerste kwartier zonder doelpunten, werd de wedstrijd opengebroken door John Bosman, die een voorzet van Patrick Kluivert geplaatst achter Edwin van der Sar kopte: 0-1 voor het uitteam. Vrijwel van de aftrap af wist het team van Sjaak Swart gelijk te maken. Rafael van der Vaart kopte razendsnel de gelijkmaker op het wedstrijdformulier. Met deze 1-1- stand werd de wedstrijd vervolgd.

Er waren leuke duels op het veld. De momenten waarbij Bryan Roy en Simon Tahamata om de bal streden, waren zeer de moeite waard. Op het middenveld speelden Sjaak Swart en Johan Cruijff dicht bij elkaar. Cruijff wist Sneijder en Van der Vaart vaak goed aan te spelen als beginpunt van een aanval. Tijdens één van deze aanvallen speelde Johan Cruijff Rafael van der Vaart zo goed vrij, dat hij met een diagonaal schot voor de 2-1 wist te zorgen. Het publiek genoot met volle teugen en alle spelers werden bejubeld en toegezongen. Frank Rijkaard had het veld inmiddels al verlaten en in de rust zou ook Johan Cruijff in de kleedkamer achterblijven. Onder meer Shota Arveladze, Kiki Musampa, Sunday Oliseh, Orlando Trustfull en Fred Grim kwamen na het optreden van Dre Hazes Jr in het veld.

De wedstrijd, die symbolisch gezien 75 minuten zou duren, kreeg een productief vervolg in de tweede helft. Vrij snel na rust zorgde Shota Arveladze voor het derde doelpunt voor het thuisteam. Nadat Wesley Sneijder weer vijf minuten later voor de 4-1 had gezorgd, ging zelfs de wave door het stadion. Op het veld was voldoende ruimte voor herkenbare staaltjes van Ajax-techniek. Hakjes, balletjes achter het standbeen langs, het publiek was vanavond de grote winnaar. Nadat Rafael van der Vaart met een schuiver onder Fred Grim door voor de 5-1 tussenstand had gezorgd, kreeg Sjaak Swart tien minuten voor tijd een publiekswissel. Hij werd door Kiki Musampa en Patrick Kluivert opgetild en kreeg van alle spelers en supporters een staande ovatie. Eenmaal met beide benen op de grond liep Sjaak zichtbaar geëmotioneerd naar de zijlijn terwijl kleinzoon Justin met hetzelfde rugnummer 8 zijn plek op het veld overnam. Waar het publiek hoopte op een doelpunt van Swart, kwam deze wens toch nog uit. In de korte tijd waarin Justin Swart op het veld stond, werd hij op maat aangespeeld door Wamberto, zodat Swart alsnog in het overzicht van doelpuntenmakers kon worden opgenomen. Na 75 minuten floot de 82-jarige Frans Derks af zodat de 6-1 score uiteindelijk de eindstand zou worden.

Meteen na het fluitsignaal voegden de kleinkinderen van Sjaak zich bij hun opa voor een ereronde in een open auto over de sintelbaan van het Olympisch Stadion. Een passend einde van een enerverende voetbalavond. Terwijl de fotografen zich al struikelend over elkaar op de sintelbaan begaven, keerde het publiek huiswaarts. Op de eretribune wachtte de VIP-gasten op de pendelbussen die hen naar het feest in de RAI zou brengen.

 

Scoreverloop: 
14. John Bosman 0-1 (voorzet Patrick Kluivert), 15. Rafael van der Vaart 1-1 (kopbal), 20. Rafael van der Vaart 2-1 (assist Johan Cruijff, diagonaal schot), 45. Shota Arveladze 3-1, 50. Wesley Sneijder 4-1, 58. Rafael van der Vaart 5-1 (schuiver onder Fred Grim), 67. Justin Swart 6-1 (voorzet Wamberto),

 

Scheidsrechters: Mario van der Ende, Bep Thomas, Dick Jol, Frans Derks

Toeschouwers: 17.000

 

Team Ronald Koeman (thuistenue):

1. Edwin van der Sar, 4. Frank Rijkaard, 7. John van 't Schip, 11. Simon Tahamata, 4. Wim Jonk, 5. Michel Kreek, 11. Marc Overmars, 10. Wesley Sneijder, 23. Rafael van der Vaart, 8. Sjaak Swart, 14. Johan Cruijff

Wissels:
9. 8) Orlando Trustfull voor 4) Frank Rijkaard
38. 6) Kiki Musampa voor 5) Michel Kreek
38. 9) Shota Arveladze voor 14) Johan Cruijff
59. 8) Justin Swart voor 8) Sjaak Swart

 

Team Guus Hiddink (uittenue):

1. Stanley Menzo, 9. Michael Mols, 8. Richard Witschge, 10. Ronald de Boer, 11. Bryan Roy, 9. Yannis Anastasiou, 9. John Bosman, 6. Rob Witschge, 8. Tarik Oulida, 4. Frank Verlaat

Wissels: 
16. 4) Sunday Oliseh voor 9) John Bosman
26. 7) Alfons Groenendijk voor 6) Rob Witschge
38. 1) Fred Grim voor 1) Stanley Menzo
40. 9) Yannis Anastasiou voor 9) John Bosman

 

MEER FOTO'S KUN JE BEKIJKEN OP DE SPECIALE SJAAK SWART 75 JAAR-PAGINA