Zaterdag 23 juni 2018

Sneeker Classics - Lucky Ajax 1-12 (0-4)

Sportpark Leeuwarderweg, Sneek
Aanvang 19.00 uur

 

Tekst: Roy Jadi / Foto's GS Fotografie en Henk Slagboom

 

Het affiche van vandaag was Lucky Ajax tegen de Sneeker Classics. Een speciaal combinatie-team van spelers van verscheidene ploegen uit Sneek nam het op tegen Lucky Ajax, ter gelegenheid van het 128-jarig bestaan van LSC 1890. Een oude club met een klassieke uitstraling. Dat werd al duidelijk bij de ingang die, zoals bij oud Engelse clubs ook vaak het geval is, gewoon ‘verstopt’ was in een straat tussen de rijtjeswoningen. Ook toen we eenmaal binnen waren, viel ons oog meteen op de klassiek houten hoofdtribune die verraadde dat we hier te maken hebben met een club met traditie.

Nadat we aangaven, dat we behoorden tot de begeleiding van Lucky Ajax, werden we direct doorverwezen naar de kleedkamer van het team. Daar troffen we al een aantal bekende gezichten. Natuurlijk Sjaak Swart, altijd vroeg zodat de spieren tijdig goed gemasseerd konden worden. Maar ook Olaf Lindenbergh, aanvoerder Simon Tahamata en aanvalsleider Angelos Charisteas waren al binnen. Daarnaast troffen we ook gastspeler Kees Kist, sterspeler van de kampioensploeg van AZ in 1981 en speler van het Nederlands Elftal op het EK in Italië een jaar eerder.

In de aanloop naar de wedstrijd mag het de Ajacieden aan niets ontbreken, en dat geldt dus ook voor Simon Tahamata die ruim een uur voor de wedstrijd wel trek had in een kopje koffie. Geen enkel probleem, dit kon meteen geregeld worden. Niet veel later werd koffie de kleedkamer in gebracht op een wel heel ongelukkig moment. Net toen een van de Ajacieden geheel ontkleed in het midden van de kamer stond, zwaaide de deur open. De speler, op dat moment niet zo ‘Lucky’, pakte snel een handdoek om een en ander te bedekken maar was te laat. Hij kon niet meer voorkomen dat de vriendelijke dame met het kopje koffie, beduidend meer van Ajax zag dan de bedoeling was…

Het was nog vroeg, en Ajax was nog niet compleet. Het wachten was onder anderen op John Heitinga, de favoriet van een groot deel van het publiek. Het wachten was ook op elftalleider Werner Schaaphok die, niet onbelangrijk, altijd de Ajax-tenues meeneemt. De regionale televisie maakte van de gelegenheid gebruik om twee van de meest gelauwerde Ajacieden te interviewen. Zowel Bennie Muller, die regelmatig aanwezig is bij wedstrijden maar nooit zelf in actie komt, als Sjaak Swart werkten mee aan de korte vraaggesprekken. Inmiddels restte de spelers niet anders dan te wachten op de rest van de selectie en op de tenues! Sjaak liet zich nog eens masseren, er dienden ballen en shirts gesigneerd te worden, en Brutil Hosé pleegde nog een telefoontje. De verveling en ergernis dreigden toe te slaan. Er ging dan ook een gejuich op in de kleedkamer toen we konden melden dat Werner Schaaphok, met shirts, gesignaleerd was op het terrein! Nu de outfit compleet was, was er nog tijd voor een korte warming-up en kon de wedstrijd beginnen.

Om zes minuten over zeven verrichte Kees Kist, de eerste Nederlander die Europees topscorer werd, de aftrap van de wedstrijd. Al heel snel trok Lucky Ajax de wedstrijd naar zich toe. Met name Angelos Charisteas was ongrijpbaar voor de Sneekse verdediging. Binnen 15 minuten legde de centrumspits, begin 2005 op de nieuwjaarsreceptie gepresenteerd als dé nieuwe topscorer van Ajax, de bal twee keer in het net achter doelman Tjalling Brandsma. Met Brandsma noemen we ook meteen de uitblinker van de 1e helft. Onder luid gejuich van het publiek achter zijn doel wist hij met enkele spectaculaire reddingen te voorkomen dat de score al snel naar grotere hoogtes opliep. Ook zijn gedurfde manier van uitkomen kon op het enthousiasme van het publiek rekenen. Zonder enige angst, torende hij al schreeuwend meerdere malen hoog boven de aanvallers van Ajax uit om de bal klemvast te pakken of weg te stompen. Toch kon ook hij niet voorkomen dat er uiteindelijk een 0-4 ruststand op het bord kwam. De fraaiste treffer was de 0-3 van Kiki Musampa. Musampa, die midden jaren ’90 moest concurreren met Jari Litmanen, Ronald de Boer en Edgar Davids voor een plekje op het middenveld, schoot de bal met een prachtige volley van buiten het zestienmeter gebied, keihard in de kruising.

In de tweede helft deed Sneek meteen iets terug. Na een grove fout in de Ajax-defensie wist Hannes Vermaning te profiteren en 1-4 te maken. Daarna ging het snel. Heel erg snel. Invaller Idrissi, aan Ajax-zijde, wist binnen 10 minuten 3x doel te treffen en tussendoor maakte ook Hosé nog zijn eerste van de avond met een fraaie stift. Inmiddels was doelman Tjalling Brandsma weer terug tussen de palen. Eigenlijk was de tweede helft gereserveerd voor Herald Nauta maar hij moest zich jammerlijk laten vervangen met een hamstring-blessure. Tot groot plezier van een aantal fans kwam ‘Brannie’ weer het doel van Sneek verdedigen. Ondanks opnieuw een aantal fraaie ingrepen kon ook hij niet voorkomen dat de score opliep naar 1-12 waarbij de laatste goal gemaakt werd door de favoriet van het grote publiek, John Heitinga. Hij mocht de trekker overhalen in een situatie waarin uiteindelijk maar liefst vijf aanvallers alleen op de keeper af gingen.

En daar bleef het bij. Terwijl de meeste spelers de kleedkamers weer opzochten, althans degenen die niet werden belaagd voor handtekeningen of selfies, werd de aandacht van het publiek langzaam verlegd naar Zweden tegen Duitsland. Aanvankelijk wist iedereen te vertellen weinig interesse te hebben in het WK. Bij een Duitse achterstand en vrijwel uitschakeling zelfs, leek er echter ineens heel veel sympathie voor de Zweden te leven! In de kantine waar het traditionele buffet werd geserveerd werd ook snel de TV aangezet zodat iedereen ook nog de tweede helft van die wedstrijd kon volgen.

Zo eindigde de avond in dezelfde gezellige en gemoedelijke sfeer die al vanaf het begin op het Sportpark hing. Wij bedanken de organisatie van deze wedstrijd hartelijk voor alle inspanningen en voor hun gastvrijheid. Dankzij hen waren we in staat om ook op deze avond verslag te doen van de wedstrijd zelf en de gebeurtenissen rondom de wedstrijd van Lucky Ajax.

 

Scoreverloop: 2. Angelos Charisteas 0-1, 14. Angelos Charisteas 0-2, 31. Kiki Musampa 0-3, 35. Angelos Charisteas 0-4, 36. Hannes Vermaning 1-4, 40. Adham El Idrissi 1-5, 42. Adham El Idrissi 1-6, 44. Brutil Hosé 1-7, 50. Adham El Idrissi 1-8, 54. Angelos Charisteas 1-9, 62. Kevin Bobson 1-10, 67. Adham El Idrissi 1-11, 69. John Heitinga 1-12

Scheidsrechter: Hessel Steegstra

Assistent-scheidsrechters: Niels Ewen, Wim Haringsma, Tommy Postma

4e official: Carlo Serra

Toeschouwers: 1500

 

Sneeker Classics:

1. Herald Nauta, 2. Geert Jelle de Vries, 3. Johan Abma, 4. Sipke Bleeker, 5. Rutger Kuipers, 6. Tinus Vermaning, 7. Fred Zijlstra, 8. Germ de Jong, 9. Marcel Valk, 10. Sandor van der Heide, 11. Jaap Schuurmans, 12. Tjitske Klijnstra, 13. Rik Timmerarends, 14. Jan Ydema, 15. Martin Speelman, 16. René Vlap, 17. Meinte Oppedijk, 18. Egon Diekstra, 19. Jan Jacob Altenburg, 20. Janco Croes, 21. Jan Vlap, 22. Harry Koenen, 23. Nico Altenburg, 24. Hannes Vermaning, 25. Tjalling Brandsma, 26. Paul Buma

Technische staf: Loet Boot, Henk Hartkamp en Arjen Velds

 

Lucky Ajax:

1. Stan Bijl, 2. Arno Splinter, 3. Olaf Lindenbergh, 4. John Heitinga, 5. Kevin Bobson, 6. Kiki Musampa, 7. Dennis Gerritsen, 8. Sjaak Swart, 9. Angelos Charisteas, 10. Simon Tahamata, 11. Kees Kist

Reserves: 15. Danny Muller, 16. Brutil Hosé, 17. Adham Idrissi

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Peter Drenth