Woensdag 20 augustus 2014

Sparta Legends - Lucky Ajax 2-4 (0-2)
Rijnsburg, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie, Danny Ploegaert en Alwin Wink

Een doordeweekse avond en Lucky Ajax toog weer eens het land in. Deze keer richting het terrein van Topklasser Rijnsburgse Boys waar echter niet de lokale trots maar de Sparta-legends de tegenstander waren. In de meeste gevallen vormt een feestelijke gebeurtenis de aanleiding om Lucky Ajax uit te nodigen voor een wedstrijd. Het kan gaan om een jubileum, zoals het 75-jarige bestaan van de club, of om de opening van een kunstgrasveld of de inwijding van een nieuwe kantine. Nu echter was alles anders. In het middelpunt van de belangstelling stond vanavond Wout Holverda. In de jaren ’80 bekend als begenadigd voetballer in de Eredivisie bij onder anderen FC Haarlem, maar het grootste deel van zijn loopbaan voetbalde hij toch voor Sparta Rotterdam. Wout Holverda is dan ook een ‘echte rood-witte’.

Op 52-jarige leeftijd wordt bij Wout Holverda de diagnose ‘ziekte van Alzheimer’ vastgesteld. Onvermijdelijk zal in de komende tijd deze ziekte, waar geen geneesmiddel tegen is, zijn tol bij hem gaan eisen. Direct na bekendwording van dit slechte nieuws, besloten Sparta-aanhangers om voor Holverda een benefietwedstrijd te organiseren om aandacht te vragen voor deze ziekte en om geld in te zamelen voor onderzoek naar een middel om Alzheimer te genezen of in ieder geval te vertragen. Derhalve een emotionele bijeenkomst maar ook, evenals altijd het geval is bij Lucky Ajax, een feest van herkenning.

Naast Wout Holverda zagen we ook bekenden als Edwin Vurens, Gerald Sandel en David Loggie in het shirt van Sparta. Grote namen in het shirt van de Rotterdammers , waar de Ajacieden overigens niet voor onder deden! Vanavond mochten we naast vaak aanwezige grootheden als Sjaak Swart , Bryan Roy en Aron Winter, ook Edwin van der Sar en Frank de Boer in hoogsteigen persoon verwelkomen. Het was ongeveer half 6 toen de redactie van deze website het terrein betrad , samen met Sjaak Swart en Pius Ikedia. Onder het genot van een kopje koffie in de kantine, zagen we de overige selectieleden van Lucky Ajax binnenkomen. Zo zagen we de gebroeders Witschge, idolen uit de jaren’80, we zagen Wamberto, maker van de beroemde buitenspelgoal in de bekerfinale van 2002 tegen FC Utrecht en Simon Tahamata, publiekslieveling in de tweede helft van de jaren ’70.

Met een kleine vertraging van circa 20 minuten begonnen we aan de wedstrijd. Nadat de warming-up enigszins uitliep doordat er verwarring was over welke ballen gebruikt konden worden om in te trappen, volgden de toespraken van de voorzitster van Stichting Alzheimer Nederland, de afgevaardigde van de gemeente en meerdere ‘notabelen’. De wedstrijd was vanaf het begin een aantrekkelijke met kansen over en weer. Al snel bleek echter de snelle voorhoede van Ajax met Wamberto, Pius Ikedia en Simon Tahamata moeilijk te bespelen voor de oud-Spartanen. Het was dan ook Wamberto die voor de rust de stand al bepaalde op een 0-2 in het voordeel van Ajax. Opmerkelijk genoeg scoorde de kleine Braziliaan de tweede goal met een voor hem zeldzame kopbal.

De tweede helft begon weer met een hoofdrol  voor Wout Holverda. Na een overtreding van Danny Muller kon scheidsrechter Lindhout niet anders dan wijzen naar de stip. Niemand anders dan Holverda zelf nam plaats achter de bal. Hij wist zijn zenuwen in bedwang te houden, met een fraaie lichaamsbeweging zette hij Van der Sar op het verkeerde been maar…… de bal verdween naast het doel……. Drie minuten later slaagde Sparta er toch in om de achterstand te verkleinen na een intikker van ‘good old’ David Loggie. Wamberto leek de wedstrijd 12 minuten voor het einde te beslissen met zijn derde treffer, maar het hoogtepunt van de avond kwam vijf minuten later. Wout Holverda ontsnapte aan de rechterkant aan de mandekking. Schuin ging hij, met de bal aan de voet, op het doel af. Ongeveer vanaf de rand van het strafschopgebied haalde hij uit en hoog, boven de linkerhand van Van der Sar verdween de bal in het doel! Dit was waar het publiek voor was gekomen en vanaf het hele veld kwamen spelers op hem af om de doelpuntenmaker te feliciteren. Dat Ikedia met de vierde Ajax goal de overwinning veilig stelde was vooral voor de gemoedsrust van Sjaak Swart belangrijk.

Na het laatste fluitsignaal, vormden alle spelers een erehaag voor Holverda waarna hij werd opgewacht door verzamelde pers en geëerd werd met een groot spandoek speciaal voor hem: Holverda, een echte rood-witte. En zo kwam deze speciale emotionele avond, waarop voor een keer het voetbal niet de hoofdzaak was, tot een einde. Wij bedanken alle betrokkenen, de organisatie en Rijnsburgse Boys voor de gastvrijheid en de medewerking. Dankzij hen hebben wij de kans gekregen om deze avond van dichtbij te verslaan.

 

Scoreverloop: 19. Wamberto 0-1, 26. Wamberto 0-2, 38. Loggie 1-2, 53. Wamberto 1-3, 58. Holverda 2-3, 59. Ikedia 2-4

Scheidsrechter: A. Lindhout 
Assistent-scheidsrechters : J. Colenbrander, S. Knegt

 

Sparta Legends:

1. Henk Dirven, 2. Ger vd Heiden, 3. Danny Schenkel, 4. Jos van Eck, 5. Ron Luyten, 6. Nico Jalink, 7. Sieme Zijm, 8. Warry van Wattum, 16. Yevgeni Levchenko, 15. Maikel Renfurm, 14. Wout Holverda

Wissels: 9. David Loggie, 17. Edwin Vurens, 18. Gerald Sandel, 19. Harry van Buuren

Coach: Hans Hazebroek en Gerrit de Bruin
Elftalleider: Marco Jongepier
Verzorger: Dick Grinwis
Directie: Perry Leijdsman
Coördinatie: Willem Heijne
Materialen: Ben Wessels, speler Sparta 1: Alexander Bjelica, 
Belangstellende: Marcel van der Net

 

Lucky Ajax:

1. Edwin van der Sar, 2. Simon Tahamata, 3. Rob Witschge, 4. Frank de Boer, 5. Tarik Oulida, 6. Aron Winter , 7. Pius Ikedia, 8. Sjaak Swart, 9. Wamberto, 10. Richard WItschge, 11. Bryan Roy

Reserves: 14. Kiki Musampa, 15. Arno Splinter, 16. Dennis Gerritsen, 17. Michel Kreek, 18. Brian Tevreden, 19. Danny Muller

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen