Zaterdag 18 augustus 2007

sv Excelsior - Lucky Ajax 4-3 (1-0)
Zetten, 17.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Ronnie van der Heijden

Binnen 12 dagen zou Lucky Ajax maar liefst vier keer in actie komen. Na de wedstrijden tijdens de Open Dag (7-1 winst) en de slijtageslag in ’t Haantje van een week geleden (7-3 winst) stond ditmaal een bezoek aan het Gelderse Zetten op de speelkalender van de oud-Ajacieden. Deze wedstrijd werd aangegrepen om enkele spelers in actie te laten komen die we doorgaans wat minder vaak zien. Hiermee doelen we onder meer op Frank Verlaat, Leo van Veen en Edo Ophof. Laatstgenoemde is woonachtig in de omgeving van Tiel en had de wedstrijd op de fiets kunnen bezoeken. Ook streekgenoot en Ajacied Gery Vink zou vandaag het witte shirt met de rode baan aantrekken.

Excelsior zou vandaag de lastige opponent worden. De club uit Zetten was tot voor kort nog een relatief onbeduidend clubje, maar deze door de inzet van enkele clubmensen en sponsoren was bij aankomst meteen te merken dat voetbal bij Excelsior momenteel leeft, dat men enthousiast is en heel goed weet hoe een wedstrijd tegen Lucky Ajax georganiseerd moet worden. We werden een uur voor de wedstrijd uitermate gastvrij ontvangen.

Bij het aanschouwen van de opstelling van Lucky Ajax viel op, dat we vandaag niet een goede bezetting hadden in de centrale spitspositie. Zowel Dennis Gerritsen als John Bosman was vandaag verhinderd. Daniel Simicevic, een buitenlandse speler uit de ‘school’ van Sjaak Swart, mocht zich vandaag voor ruim 800 toeschouwers in de kijker gaan spelen. De sfeer en drukte moeten deze jongeling niet zijn tegengevallen, want mede door de goede weersomstandigheden was er al voordat de eerst bal getrapt was al een echte voetbalsfeer.

De aftrap zou vandaag verricht worden door Miss Lucky Ajax Andrea Wuestman, die haar rentree opluisterde met de eerste officiële balaanraking van de middag. Natuurlijk waren beide elftallen kort daarvoor met elkaar vereeuwigd op de gevoelige plaat, en waren alle spelers één voor één door de speaker voorgesteld aan de aanwezige toeschouwers. Om tien over 5 kon de bal echt gaan rollen.

Veel kansen kwamen er in de beginfase van de wedstrijd niet. Zodra de bal in het vijandige strafschopgebied kwam, kon er aan beide kanten geen gat in de verdediging gevonden worden. Excelsior, met elf fitte jonge jongens, was conditioneel sterker van Lucky Ajax, dat het op zijn buurt weer moest hebben van techniek. Achterin zorgde Frank Verlaat voor het slot op de deur, voorin kon Simicevic zich vooralsnog niet spiegelen aan Bosman resp. Gerritsen. Op de momenten dat Excelsior wel dreigend leek te worden, bleek ‘keeper van de eeuw’ Dennis Nederlof een uitermate betrouwbare sluitpost, en toonde aan dat zijn vorm van een week ervoor zeker geen uitzondering was.

Na ruim 20 minuten spelen wist Excelsior toch de score te openen. Onoplettendheid in de verdediging van Lucky Ajax zorgde ervoor dat Excelsior de bal vanaf de rechterkant kon voorzetten. Overduidelijk in buitenspelpositie werd de bal aangenomen door spits Glenn Angenent, die met een eenvoudige schuiver langs keeper Nederlof de bal in het net schoot: 1-0 voor de thuisclub. Tijdens de voorzet was overduidelijk te zien dat de assistent-scheidsrechter enkele seconden met de vlag omhoog stond, maar deze snel naar beneden deed toen de scheidsrechter hiermee niets deed. Appeleren door de spelers van Lucky Ajax maakte geen verschil. Het publiek genoot met volle teugen van de niet-verwachte voorsprong. Met name Sjaak Swart bleef zijn onvrede uiten op de discutabele vlaggenist.

In het restant van de eerste helft was Lucky Ajax wel veel in balbezit, maar kon niet echt tot grootse kansen komen. Dennis Nederlof toonde zich oog in oog met de aanvallers van Excelsior zéér koelbloedig en gooide zich overtuigend voor elke bal. De 1-0 achterstand van Lucky Ajax bood genoeg perspectief voor de equipe van Werner Schaaphok.

In de rust zorgde de plaatselijke dweilband voor een dosis harde maar gezellige hoempa-pa-muziek, wat een aanstekelijke invloed had op de toch al goed gemutste Zettende bevolking. Bij Lucky Ajax liepen op dat moment Leo van Veen, Martin Wiggemansen en Rob Been warm. Met drie reserves was Lucky Ajax vandaag in een luxe positie en hoefde niemand met ook maar één pijntje door te spelen.

De tweede helft begon Excelsior met nagenoeg allemaal nieuwe spelers. Dit resulteerde in een licht veldoverwicht voor de ploeg van Marcel Nijenhuis. Bij Lucky Ajax konden Simon Tahamata en Dick Schoenaker wel wat meer combineren, maar tot echte kansen leidde het niet. Na een kwartier spelen in de tweede helft brak Excelsior weer door en het leek 2-0 te worden. John van den Brom kon de aanval onderscheppen en de bal uitverdedigen. Deze viel pardoes voor de voeten van Pieter van Lent, die ongenadig uithaalde en keeper Nederlof kansloos liet: 2-0. Met deze stand leek een nieuwe nederlaag voor Lucky Ajax dichtbij. Plaatselijke sterspeler Gery Vink dacht daar anders over. Luttele minuten na de tweede treffer zorgde hij voor de aansluitingsgoal: 2-1. Zou Lucky Ajax dan toch…?

Natuurlijk werd nog meer druk naar voren gezet. Lucky Ajax verdedigde nu op één lijn die gelijk lag met de middenlijn. Hierdoor kreeg de ploeg wel enkele kansen via Daniel Simicevic, maar Excelsior ging effectiever op met de ruimte op de andere helft. Tien minuten vóór het einde gingen beide ploegen één op één spelen wat ten goede kwam aan de amusementswaarde van de wedstrijd. Op randje buitenspel werd PIeter van Lent aangespeeld, die niet faalde toen hij oog in oog met Dennis Nederlof kwam te staan. Met 3-1 en nog minder dan tien minuten te spelen leek de wedstrijd beslist. Gelukkig blijkt elke keer weer dat Lucky Ajax veerkrachtiger is dan alle andere elftallen van Ajax. Enkele minuten later werd Daniel Simicevic perfect vrijgespeeld in het strafschopgebied. De jongeling name de bal in één keer en met een schitterende lob verdween de bal in de touwen. De marge was weer 1 treffer.

Nog was de koek niet op. Wederom drie minuten later volgde een aanval vanaf de linkerkant bij Lucky Ajax. Publiekslieveling Simon Tahamata toonde niet alleen zijn technisch vernuft, maar ook zijn scorend vermogen. Het een schuiver in de lange hoek zette hij Lucky Ajax weer op gelijke hoogte met Excelsior: 3-3. En de wedstrijd was nog niet afgelopen. Zoals het Ajacieden betaamt, ging men op zoek naar de overwinning, die eigenlijk niet verwacht en verdiend was. Excelsior had bij een 3-1 en 3-2 namelijk enkele meer dan 100% kansen gekregen. Hierbij was Dennis Nederlof elke keer de gevierde man, die met katachtige reddingen een grotere achterstand had voorkomen. Nu lonkte de overwinning alsnog…

In de slotminuut van de wedstrijd, net toen enkele toeschouwers zich al naar de stands met drank begaven, trok Excelsior nog eenmaal ten aanval. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde Joost Habers uit. De lastige stuit verraste keeper Dennis Nederlof, die de bal via zijn vingertoppen in het net zag belanden. Zo werd het alsnog groot feest in Zetten, want de resterende seconden werd niet meer gescoord. Na het laatste fluitsignaal bleef keeper Nederlof verslagen in zijn doelgebied liggen. Hij had een grotere achterstand voorkomen, maar zijn misser was er debet aan dat Lucky Ajax toch verloor. Verder viel op, dat er geen één handtekeningenjager op het veld waar te nemen was, Zo was het speelveld binnen twee minuten al geheel leeg.

Een ieder begaf zich naar de gezellige kantine van Excelsior waar het erg druk was, en zeker niet minder gezellig dan tijdens de wedstrijd. Bij Excelsior zagen we lachende gezichten. Wij vroegen ons af of men kon waarderen dat we de thuisclub op de valreep de overwinning hebben gegeven. Men kon dit wel waarderen. Na een overheerlijk buffet werd ook deze wedstrijd weer afgesloten. Natuurlijk bedanken wij een ieder van de organisatie van Excelsior voor de perfecte organisatie en gastvrijheid. Wij danken in het bijzonder Hans Romeijn en Mart van Baak voor het leuke contact en wensen Excelsior alle succes in het nieuwe voetbalseizoen.

Scoreverloop: 22. Glenn Angenent 1-0, 50. Pieter van Lent 2-0, 54. Gery Vink 2-1, 61. Pieter van Lent 3-1, 64. Daniel Simicevic 3-2, 67. Simon Tahamata 3-3, 70. Joost Habers 4-3

Scheidsrechter: Paul Oudijk (Beuningen)
Assistent-scheidsrechters: Jos van Zetten en Albert Ruinard