Vrijdag 12 september 2008

SV Nieuwkoop - Lucky Ajax 1-2 (1-1) 
Nieuwkoop, 20.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Ilja Knemeijer en George Sweijen

De laatste wedstrijd voor Lucky Ajax in 2008. Dat zou de wedstrijd tegen SV Nieuwkoop geweest zijn, ware het niet dat Sjaak Swart enige dagen geleden was overeengekomen dat er nog één wedstrijd gespeeld zou worden, in oktober in Oss. Vanavond waren de gedachten uiteraard niet bij die wedstrijd, maar wel hier in Nieuwkoop, waar Ajax voor het tweede achtereenvolgende jaar de degens zou kruisen met de plaatselijke voetbalclub. Vorig seizoen werd Ajax uitgenodigd ter gelegenheid van de ingebruikname van het kunstlicht. Die ontmoeting was dusdanig goed bevallen dat men besloten had om ook dit jaar een wedstrijd tegen Lucky Ajax te regelen. Een sterk team had Sjaak Swart weer weten samen te stellen. Naast Mister Ajax zelf, waren grote namen als Stanley Menzo, Aron Winter, Sonny Silooy en Bryan Roy onder de rook van Schiphol te bewonderen. Ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd arriveerden wij bij het complex van SV Nieuwkoop. We konden meteen, de gelijk met ons aangekomen, Olaf Lindenbergh begroeten die vandaag zijn debuut maakte voor Lucky Ajax. Een deel van de selectie was ons al voor. Zo lag Sjaak Swart al op de massagetafel, Werner Schaaphok was al bezig met het klaarleggen van de tenues en ook Dick Schoenaker en Dennis Gerritsen waren reeds aanwezig. Na de spelers begroet te hebben, kregen we van onze gastheren van SV Nieuwkoop een korte kennismaking met het complex en met de rest van de organisatie. Zo werd ons de weg naar de businessclub gewezen, waar we de hele avond in- en uit konden lopen en waar alles geheel voor ons verzorgd was. Daarnaast konden we meteen het gebruik van de Ajax-muziek afstemmen, de vlag afgeven en de laatste details rondom de organisatie met elkaar doorspreken. Terwijl wij de organisatie konden verblijden met de opstelling van de Ajacieden, uiteraard onder voorbehoud van grote vertraging door files of andere onvoorziene omstandigheden, konden wij de namen van de selectie van SV Nieuwkoop optekenen zodat ook de administratie al voor de aftrap volledig in orde was!

De duisternis was al behoorlijk ingevallen toen rond half 8 de beide elftallen het veld betraden voor de warming-up. Dankzij het nog altijd goed werkende kunstlicht, konden we zien dat Lucky Ajax nog zeker niet compleet was. Belangrijkste afwezige was nog Stanley Menzo, die inderdaad in de file zat. Sjaak Swart hield voortdurend oogcontact met Werner Schaaphok die helaas nog moest aangeven dat de doelman er nog niet was. Er zat dus niets anders op dan de aftrap van de wedstrijd met circa een kwartier uit te stellen. De DJ van Nieuwkoop wist hier wel raad mee, met zijn muziek en stemgeluid had hij er geen enkele moeite mee om de aanwezigen nog een kwartiertje langer bezig te houden. Rond 20:10 kwamen de elftallen echter dan toch, onder de tonen van de Ajax-Marsch, het veld op. Zoals inmiddels gebruikelijk, namen alle spelers een jeugdspeler bij de hand, en werden zij voorafgegaan door een aantal pupillen die onze Ajax-vlag mochten dragen. Bovendien had elke jeugdspeler nog een ballon in de andere hand die later, op het teken van de speaker, losgelaten zou mogen worden. De spelers presenteerden zich aan het publiek waarna alle namen, onder luid gejuich van de toeschouwers, uit de geluidsboxen schalden. Uiteindelijk kon de wedstrijd om 20:20, dus met 20 minuten vertraging, dan toch beginnen.

Vanuit de dug-out volgden wij samen met Peter van der Hengst, Werner Schaaphok en Wolther Kooistra, de wedstrijd. Al snel ontstond er lichte onenigheid op onze bank. Wolter Kooistra, altijd zeer streng ten opzichte van toeschouwers of toeschouwertjes die zich voor de dug-out bevinden en daarmee het zicht belemmeren, hij had een oude bekende gezien en stond enige tijd met hem te praten vlak voor de bank. Dit leidde uiteraard tot commentaar van Van der Hengst en Schaaphok die nu maar moesten raden naar de gebeurtenissen rechts voorin. Na enige discussie besloot Kooistra toch maar eieren voor zijn geld te kiezen en enkele meters verderop de conversatie voort te zetten. De eenheid werd overigens al snel weer teruggevonden toen Bryan Roy in de 8e minuut 0-1 scoorde voor Lucky Ajax. Een prima dieptepass van Winter op Lindenbergh ging hieraan vooraf. De debutant bleef goed kijken en gaf de bal netjes op links waar Roy de bal op een presenteerblaadje kreeg en hier dankbaar gebruik van maakte. SV Nieuwkoop ging direct op zoek naar de gelijkmaker. Een aantal malen werd Stanley Menzo tot ingrijpen gedwongen, wat hij prima deed. In de 14e minuut moest hij echter wel het antwoord schuldig blijven op een goede aanval van Nieuwkoop, afgerond door Job Stolk. Een voorzet vanaf de achterlijn werd niet adequaat door de verdediging verwerkt en de opnieuw ingebrachte bal werd over de doellijn getikt door Stolk. Een luchtje van buitenspel leek er aan dit doelpunt te kleven. Navraag na afloop bij mensen die de goal vanuit een betere positie hadden kunnen zien, bevestigden echter dat de aanvaller zich op moment van spelen netjes achter de bal bevond. Een prima goal derhalve!

Met deze stand werd ook de rust bereikt. De rust zou ook iets langer duren dan gebruikelijk, dit om de toeschouwers de gelegenheid te geven om in alle vrijheid een versnapering in de kantine te bestellen en te nuttigen wanneer zij dit wilden. Het optimisme vierde in ieder geval hoogtij, ook bij de omroeper aangezien hij meteen na het rustsignaal durfde te voorspellen dat de thuisploeg in het tweede bedrijf de spreekwoordelijke klus wel even zou klaren! Of dat ging gebeuren viel natuurlijk nog te bezien! Na rust trad Nieuwkoop met bijna een compleet nieuw team aan. Ondanks behoorlijke kansen over en weer viel er echter nog maar één goal in deze tweede 35 minuten. Deze viel voor Lucky Ajax. Dennis Gerritsen stond op de juiste plek bij een afgeslagen bal en jaagde deze hard en laag in het net. Hij was daarmee de matchwinner van de avond.

Het laatste fluitsignaal klonk tegen 22:00 uur, waarna de spelers zich richting kleedkamer begaven, al dan niet aangeklampt door fans. Een deel van het publiek ging richting kantine en wij wandelden rustig naar boven, naar de businessruimte. Daar werden we al meteen opgewacht door de organisatie en ook qua drank en frisdrank hoefde het ons aan niets te ontbreken. Uiteraard werd gewacht op de spelers van Ajax en dan met name Sjaak Swart zelf, om het buffet te openen. De gang van Sjaak richting het eten was ook voor de rest van de selectie en voor ons, het sein om hem te volgen. Evenals de rest van de avond, was ook het eten hier prima verzorgd. Het was een passende afsluiting van een geslaagde avond. Wij willen de gehele organisatie en met name onze contactpersoon Kees Andriessen van harte bedanken voor de medewerking en de gastvrijheid. Wij hebben genoten van de avond en zijn blij dat we de mogelijkheid kregen om een sfeer- en fotoverslag te maken rondom deze wedstrijd.

 

Scoreverloop: 8. Bryan Roy 0-1, 14. Job Stolk 1-1, 49. Dennis Gerritsen 1-2

Scheidsrechter: Corné van Leeuwen
Assistent-scheidsrechter: Klaas Vonk
Assistent-scheidsrechter: Gerben Bosma

Toeschouwers: Circa 500

 

SV Nieuwkoop:

1. Marco vd Berge, 2. Jos vd Hoorn, 3. Frank Grosveld, 4. Niels Balvert, 5. Harm Schilperoort, 6. Jim Boy Bos, 7. Ben Spanjaard, 8. Chris Daal, 9. Twan Bakker, 10. Job Stolk, 11. Giovanni Oorthuizen, 12. Javier Cornelisse, 13. Josher Vork, 14. Jordy Vijfhuizen, 15. Wessel Jansen, 16. Jeffrey vd Lek, 17. Roland Kooiman, 18. Wouter Ackermans, 19. Joost Hoppenbrouwer

Coach: Peter van ‘t Veldt
Leider: Bert Boers

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Dick Schoenaker, 3. Hannie Das, 4. Aron Winter, 5. Michel Kreek, 6. Sonny Silooy, 7. Olaf Lindenbergh, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Bryan Roy
Reserve: 15. Peter van der Hengst

Elftalbegeleider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra