Zaterdag 29 mei 2010

SV Oostrum - Lucky Ajax 3-3 (1-1)
Oostrum, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Ronnie van der Heijden

Na de wedstrijd van vorige week in België speelde Lucky Ajax nu dichter bij huis. Oostrum, Venray, was de locatie waar de oud-Ajacieden vandaag het 75-jarig jubileum van de plaatselijke sportvereniging luister mocht bijzetten. Voor de redactie van De Goeie Ouwe Tijd betekende dit desondanks toch een autorit van ruim twee uur heen. Gelukkig zagen wij onderweg, naarmate we Oostrum naderden, het weer steeds beter worden. Tegen de tijd dat we het sportpark konden zien, was er een heerlijk lentezonnetje doorgebroken.

Tegelijk met onze fotograaf, die toevallig tegelijkertijd arriveerde, maakten wij kennis met Marcel Holtackers. Na een aantal malen via de mail contact te hebben gehad, was het goed om elkaar eindelijk eens persoonlijk te ontmoeten. We werden hartelijk ontvangen in de fraai, met Ajax-attributen versierde, kantine van het sportcomplex. Op de TV’s werden beelden vertoond van de mooiste goals uit de Ajax-historie en al snel werd ook zoals gebruikelijk onze CD met Ajax-muziek afgespeeld. De wedstrijd tegen Lucky Ajax vormde een van de vele hoogtepunten van een waar feestweekend. Na afloop van de wedstrijd zou er nog een feest met artiesten plaatsvinden, de volgende dag werd op het veld een ‘straatvoetbaltoernooi’ georganiseerd en zo was er voor iedereen die Oostrum een warm hart toedroeg wat wils. Maar de komst van Ajax was natuurlijk wel heel bijzonder. Zo bijzonder zelfs dat de ochtend voor de wedstrijd het scorebord nog was aangepast. Op de plek waar normaliter het woord ‘gasten’ verschijnt, stond nu ‘AJAX’.

De terugkerende vraag van elke amateurclub in voorbereiding op de wedstrijd is altijd: “Wie doen er mee met Lucky Ajax?” Wel, vandaag stond er wederom een team met grote namen in het veld. Naast Sjaak Swart zelf kon het publiek onder anderen Ronald Koeman, Bryan Roy en John Bosman in actie zien. Even was het spannend of de wedstrijd wel op tijd zou kunnen beginnen doordat zowel Wamberto als Arno Splinter met vertraging op het complex arriveerden. Wamberto had daarnaast ook zijn beide zonen in de auto zitten zodat er in totaal vier spelers nog ontbraken. Gelukkig kwam de familie Wamberto een kleine 20 minuten voor de beoogde aftrap nog aan, zodat de wedstrijd nagenoeg op tijd kon beginnen. Arno Splinter verspeelde zijn basisplaats door 10 minuten na het begin van de wedstrijd zich te melden aan de zijkant. Des te opmerkelijker was het dat hij in de speeltijd die hij kreeg, dusdanig indruk wist te maken op de tegenpartij, dat zij hem uitriepen tot beste verdediger aan Ajax-kant.

Al na 6 minuten kwam Ajax op 0-1. Danilo draaide naar binnen en schoot bal tegen de onderkant van de lat. De grensrechter bleek over een arendsoog te beschikken, waar iedereen twijfelde, gaf hij aan bij scheidsrechter Van Boekel dat het hier ging om een geldig doelpunt, Ajax leidde! De vreugde bij de Ajacieden was van korte duur, tien minuten later was Chris Wilschut eerder bij de bal dan doelman Nederlof en kopte hij de bal in het verlaten doel. Met deze stand gingen beide teams de rust in.

Na de rust kwam Ajax flitsend uit de startblokken. Binnen de minuut schoot Bryan Roy binnen uit een moeilijke hoek. Of was het een eigen doelpunt van de verdediger die de bal toucheerde? De vraag van de speaker werd door Roy duidelijk beantwoord door zijn hand op te steken en vervolgens op zijn rugnummer ‘11’ te wijzen, geen own goal dus! Twee minuten later opnieuw reden tot juichen , voor de ploeg die vandaag in blauwe uitshirt speelde. Danny Muller schoot de bal binnen na goed voorbereidend werk van Wamberto die blij vlagen ongrijpbaar was voor de verdediging van Oostrum. De wedstrijd leek beslist, maar niets was minder waar! Hoewel Ajax kansen bleef creëren, was het Oostrum dat de kansen benutte! Eerst was het Ruud Custers die 2-3 scoorde, en twee minuten later maakte Chris Wilschut met een prachtige lob van afstand zijn tweede goal, 3-3!

Tot ergernis van Sjaak Swart, die de laatste minuten vanaf de kant meemaakte, wist Ajax niet meer te scoren en bleef het bij dit gelijkspel. Na het laatste fluitsignaal van Pol van Boekel was er voldoende gelegenheid voor alle fans om op de foto te gaan met, of een handtekening te vragen aan hun favoriete Ajacied. Zoals zij inmiddels gewend zijn, werden de Ajacieden dan ook door hordes fans geëscorteerd naar de kleedkamer.

Eenmaal gedoucht en omgekleed meldden de Ajacieden zich weer in de kantine waar zij voorafgaand aan de wedstrijd werden ontvangen. Sjaak Swart genoot nogmaals van zijn goal tegen Benfica die net voorbijkwam op de schermen en kon daarna het buffet openen. Het buffet was, evenals de hele organisatie, van uitstekende kwaliteit. Een heerlijke combinatie van koud en warm, waaronder garnalen en verse zalm stond ter beschikking. Het was ook voor de redactie een passende afsluiting van een mooie dag. Wij willen alle betrokkenen, de medewerkers van SV Oostrum en in het bijzonder onze contactpersoon Marcel Holtackers van harte bedanken voor de medewerking en de gastvrijheid. Dankzij hen hebben wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij kunnen meemaken en verslaan.

Scoreverloop: 6. Danilo 0-1, 16. Chris Wilschut 1-1, 36. Bryan Roy 1-2, 38. Danny Muller 1-3, 45. Ruud Custers 2-3, 47. Chris Wilschut 3-3

Scheidsrechter: Pol van Boekel
Assistent Scheidsrechters: Hans Kessels, Rob Jenneskens
Vierde Official: Tonnie Holmer