Zaterdag 19 augustus 2006

Watervogels - Lucky Ajax 2-6 (0-2)
Den Helder, 15.20 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Robert van der Stouwe

Vooraf werd nog gevreesd dat hevige regenval zoals die eerder in de week was gevallen, de wedstrijd van vandaag zou kunnen verstoren. Ondanks dat de dag licht bewolkt begon, bleek dit absoluut niet geval. Het 75-jarig jubileum van SV Watervogels zou droog en in de stralende zon gevierd kunnen worden. De aftrap stond gepland om 14:00 en zoals gebruikelijk zorgden wij ervoor dat we zo ongeveer anderhalf uur van te voren aanwezig waren. Bij aankomst op het terrein bleek het echter nog ontstellend rustig te zijn. De oorzaak bleek te liggen in miscommunicatie. Op verzoek van Sjaak Swart zou de aftrap een uur zijn verlaat om ook Fred Grim de gelegenheid te geven de wedstrijd te spelen. Deze informatie was echter niet tijdig bij de redactie terechtgekomen. Geen probleem, we maakten van de nood een deugd. We genoten van het mooie weer, en de drankjes die we bij de bar konden bestellen werden ons door de organisatie aangeboden. Zo vermaakten we ons prima en een klein uur na onze aankomst konden we teamleider Werner Schaaphok begroeten. Het valt natuurlijk te begrijpen dat niet iedereen in hem direct de man herkent, die van 1958 tot 1965 in het eerste elftal van Ajax heeft gevoetbald. Zo ook niet het personeel achter de bar dat na het serveren van zijn drankjes wilde afrekenen. Toen de redactie hen op dit feit attendeerde reageerden zij, net als de rest van de ‘Watervogels’ uiterst vriendelijk: “Oh, maar dan hoeft u niet te betalen natuurlijk!”

Inmiddels was het al bijna kwart over twee, de aftrap zou toch echt over drie kwartier moeten plaatsvinden en er waren nog altijd geen spelers van Lucky Ajax! Gelukkig kwamen niet veel later Gerrie Mühren en Sjaak Swart het terrein op. De rest zou nu toch echt snel moeten volgen? Ook Werner Schaaphok begaf zich richting kleedkamer. Tussen kantine en kleedkamer kreeg hij echter een telefoontje van Simon Tahamata. Hij stond nog in de file, voor de Coentunnel. Bovendien bevonden John van den Brom, Peter van Vossen en Michel Kreek zich ook in die auto. Sjaak reageerde vol ongeloof op het bericht: “De Coentunnel? Ik heb nog zo gezegd dat ze de Zeeburgertunnel moesten nemen! Ongelooflijk………” Vier van de in totaal 13 Ajacieden stonden dus in de file, het was te hopen dat de andere 9 in ieder geval allemaal op tijd zouden zijn. John Bosman arriveerde niet lang daarna, vervolgens bleef het toch angstvallig stil. Een klein half uur voor de geplande aftrap, het was inmiddels wel duidelijk dat die wederom iets verlaat zou worden, reed ook Dennis Gerritsen de parkeerplaats op. Verbazing was op zijn gezicht te lezen toen hij hoorde dat hij één van de eersten was. Rond drie uur was de selectie, met uitzondering van de ‘Coentunnel-groep’ toch compleet. De warming-up kon in ieder geval beginnen. Zoals wel vaker het geval, werd deze zo af en toe onderbroken voor fans die graag een handtekening van, of een foto met hun favoriete oud-Ajacied wilden hebben. Halverwege de warming-up voegde ook de ‘Coentunnel-groep’ zich bij het gezelschap. “Ik zei toch dat je door de Zeeburgertunnel had gemoeten?”, riep Sjaak naar John van de Brom. Na een korte discussie waarin schuld beurtelings bij Van den Brom, Tahamata en Sjaak zelf werd neergelegd kon de wedstrijd om 15:20 uur dan toch beginnen.

Circa 500 toeschouwers waren afgekomen op deze wedstrijd, waarbij overigens geen toegang werd geheven door de thuisclub. De eerste kans was al direct na de aftrap voor SV Watervogels. Patrick Darphorn’s schot werd gepakt door Fred Grim. Lucky Ajax, waarvan veel leden net terug waren van vakantie, leek in het begin van de wedstrijd de scherpte nog te ontberen. Er waren wel kansen maar ze werden nog niet benut. In de 7 e minuut kreeg Watervogels zijn tweede grote kans maar opnieuw vond Patrick Darphorn, Fred Grim op zijn weg. De wedstrijd was een kwartier oud, toen Helsper te snel was voor Gerrie Mühren en Wilco van Buuren maar andermaal redde Fred Grim zijn ploeg. Na 17 minuten kreeg Lucky Ajax zijn eerste echt grote kans. Peter van Vossen begon een solo op links, de voorzet was voor Bosman maar zijn schot raakte de lat. Vijf minuten later ontstond uit een soortgelijke situatie het eerste doelpunt. Nu was de bal te hard voor Bosman, maar zijn bewaker Korevaart zag tot zijn afgrijzen de bal via zijn lichaam in het eigen doel verdwijnen. 0-1 voor Ajax.

Vier minuten later begon Peter van Vossen opnieuw aan een actie. Nu vanaf rechts en nu betrof het een één-twee met Wooter. Van Vossen kreeg de bal meteen terug en schoot raak uit een moeilijke hoek, 0-2! Ook bij deze stand kreeg de thuisploeg weer kansen. Nu was het Fred Grim die met een ongelukkige uitworp de kans inleidde. Hij maakte zijn fout echter meer dan goed, want oog in oog met opnieuw Darphorn kwam hij weer als winnaar uit de strijd. De laatste kans voor rust was voor Nordin Wooter. De sterk en fanatiek spelende Pascal Heije kwam mee naar voren met de bal aan de voet. Zijn schot werd weggebokst door de doelman maar Wooter schoot in de rebound naast. Het was het laatste hoogtepunt voor de pauze.

Na de pauze liep Ajax weg van de thuisploeg. Na drie minuten liet Peter van Vossen weer eens zien hoe koelbloedig hij kan zijn. Binnen het doelgebied hield hij de verdedigers van zich af en met een paar mooie bewegingen zette hij ook de keeper op het verkeerde been. 0-3! Zes minuten later werd zijn voorzet vanaf links prima ingetikt door John Bosman bij de eerste paal. En opnieuw twee minuten later legde Van Vossen aan voor de mooiste actie tot dan toe: zijn lob van buiten het strafschopgebied spatte echter tegen de paal uiteen.

De vijfde Ajax-treffer kwam op naam van Nordin Wooter. Zijn solo door het midden rondde hij af met een hard schot waar de keeper geen antwoord op had. In de 23 e minuut kregen de Watervogels waar ze op uit waren, de eretreffer! Het was Hans Zethof die als doelpuntenmaker de boeken in ging. Ajax moest reageren en deed dit met een fraaie 1-6. Nordin Wooter nam een voorzet van John Bosman in één keer op zijn schoen en volleerde de bal hard in het doel. Het slotakkoord van de middag was echter toch weer voor de Watervogels en dan met name voor Hans Zethof. Van grote afstand profiteerde hij van het feit dat Fred Grim ver uit zijn goal was, van ver buiten het strafschopgebied scoorde hij met een lob zijn tweede goal van de middag. Het zou de laatste goal van de middag betekenen. Een minuut of 4 later floot scheidsrechter Lieuwma voor het laatst, waarna de spelers en begeleiding van Ajax tussen de fans door, de kleedkamer opzochten.

Het buffet na afloop van de wedstrijd vond plaats in café-restaurant ‘Nogal Wiedus’ aan de Zeeweg, een kleine 10 minuten rijden met de auto vanaf het sportpark. Aldaar werden we opnieuw zeer gastvrij ontvangen, en terwijl wij konden genieten van het schitterende zeezicht en van de zon werd het visbuffet geprepareerd. De schijn bedroog niet, het buffet was van uitstekende kwaliteit zoals overigens het hele restaurant een echte aanrader is. Het was een passende afsluiting van een leuke en geslaagde dag. Onze dank gaat uit naar de organisatie van SV Watervogels, speciaal naar Wim Schouwenaar, alsmede naar het gehele team van Nogal Wiedus. Dankzij hen zijn wij weer in staat gesteld om hele dag van dichtbij te volgen en een uitgebreid sfeer- en fotoverslag te verzorgen.

 

Scoreverloop: 22. Tobi Korevaart 0-1 (e.d.), 26. Peter van Vossen 0-2, 38. Peter van Vossen 0-3, 44. John Bosman 0-4, 51. Nordin Wooter 0-5, 58. Hans Zethof 1-5, 64. Nordin Wooter 1-6, 66. Hans Zethof 2-6

Scheidsrechter: A. Lieuwema
Assistent-scheidsrechters: D. Posthuma en D. Makelaar

Toeschouwers: circa 500

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Pascal Heije, 3. Wilco van Buuren, 4. John van den Brom, 5. Michel Kreek, 6. Gerrie Mühren, 7. Nordin Wooter, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Peter van Vossen

Reservespelers: 14. Dennis Gerritsen, 15. Eef Melgers

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

SV Watervogels:

1e helft: 31. Danny Bos, 2. Johan Oostindiër, 3. Chris Schreur, 4. Tobi Korevaart, 5. Barry Hendry, 6. Remco Dronkers, 7. Jeroen Drupsteen, 8. Peter de Groot, 9. Ben Visser, 10. Patrick Darphorn, 11. Johny Helsper

2e helft: 1. Kevin Spruijt, 2. Johan Oostindiër, 12. Jason Martens, 4. Tobi Korevaart, 13. Heino Oostindiër, 14. Nigel Derks, 7. Jeroen Drupsteen, 11. Johny Helsper, 15. Hans Zethof, 10. Patrick Darphorn, 16. Barosh Fahmi Ismail

Trainer: Jack Darphorn
Verzorger: Rien Bouma