Maandag 23 augustus 2004

sv Zandvoort - Lucky Ajax 1-2 (0-2)

Zandvoort, 20.00 uur

Tekst: Ron Claassen / Foto's: Mike Verhoef

Nadat we op 25 augustus 2003 terug naar huis reden na afloop van sv Zandvoort – Lucky Ajax, dachten we dat we nooit meer zo’n voetbalfestijn zouden meemaken. Niets was minder waar. Al vroeg in 2004 werd bekend dat Lucky Ajax wederom naar Zandvoort zou afreizen en dat de organisatie het nog grootser zou aanpakken. Wij waren erg benieuwd, want juist in Zandvoort speelde Marco van Basten, de kersverse bondscoach, zijn eerste en tot dusver enige wedstrijd voor Lucky Ajax.

De organisatie maakte mede gebruik van het feit dat Zandvoort dit jaar 700 jaar bestaat, en er tal van activiteiten in de oude badplaats zullen plaatsvinden. De bijzonderheid aan deze wedstrijd is wel dat alle vier de bondscoaches aanwezig zouden zijn, zo bleek kort nadat we waren aangekomen baan de Duintjesveldweg en Sjaak Swart hadden gesproken.

De organisatie had geluk met de weersgesteldheid. Na vele regenbuien in de week voorafgaande aan de wedstrijd, scheen de zon boven de duinen, en was het zelfs warmer dan exact 52 weken daarvoor. En dat is erg opvallend, want in 2003 was het één van de warmste zomers ooit. Bij aankomst werden we overigens uitermate gastvrij verwelkomd door Kees van Dijk, John Lemmens en John van der Zeijs. Allen kenden we nog van de vorige keer, toen Lucky Ajax voor de draaiende camera’s van AT5 met 4-2 wist te winnen.

In de bestuurskamer lagen de voor ons herkenbare overheerlijke plakken cake alweer op de Ajax-coryfeeën te wachten. Als eerste druppelden Gerrie Mühren, Dennis Gerritsen en John van ’t Schip binnen. Met name met laatstgenoemde was er genoeg bij te praten, over de verwikkelingen rondom het Nederlands elftal. Eerlijk is eerlijk: John straalde terwijl hij over Oranje praatte. Als hij dit op zijn spelers kan overbrengen, dan komt het allemaal goed.

Buiten, alwaar diverse jeugdelftallen de gehele dag voor nog meer vermaak hadden gezorgd, zaten onder meer Piet Keizer, Jan Ditmeijer en Cor van der hart in het zonnetje. Zij meldden zich in de bestuurskamer toen ze de spelers zagen binnenkomen. Overigens, veel spelers meldden zich bij aankomst direct bij de kleedkamer. De weg daarheen was bij hen inmiddels bekend. Alleen Marco van Basten (met behulp van John van ’t Schip) en Stanley Menzo (met behulp van Werner Schaaphok) hadden wat aanwijzingen nodig om op tijd voor de warming up aanwezig te zijn. Opvallende afwezigen waren Dick Schoenaker (verplichtingen Jong Ajax, samen met Fred Grim en John van den Brom) en Peter van der Hengst (blessure opgelopen in Jisp). Met Danny Muller en Dennis Gerritsen zou van enige verzwakking niet echt sprake zijn.

Nadat voor de wedstrijd de gebruikelijke foto’s zijn genomen kan de wedstrijd beginnen. Op verzoek van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ poseert het basiselftal voor fotograaf Mike Verhoef, waarna de toss door scheidsrechter Ronald Koster wordt verricht. Lucky Ajax speelt met de zon mee, zodat Stanley Menzo zijn zonnebril kan opbergen. Positief voor de spelers, minder goed nieuws voor de fotografen, die nu tegen de zon in moeten fotograferen. Eef Melgers en Dennis Gerritsen zijn, ondanks hun status als bankzitters, erg melig en dollen door ballen te gooien tegen onschuldige passerende toeschouwers. Gelukkig is er van enig lichamelijk letsel geen sprake…

De bal gaat in de eerste minuten rustig door de linies. Zandvoort houdt Ajax voorlopig ver van het doel. Maar dan is er een actie van Marco van Basten die voor geeft op Bosman, echter de keeper van Zandvoort stort zich op de bal. Ook Zandvoort heeft er zin in en duikt voor Menzo op maar de doelman is attent. Uit een voorzet van John van ‘t Schip weet Rob Witschge echter geen goal te scoren. Na ruim een kwartier spelen is er een wissel bij Ajax. Bryan Roy gaat naar de kant, en wordt vervangen door Martin Wiggemansen. Zandvoort schiet in de 19e minuut op het Ajax doel maar de bal gaat hard voorlangs. In de 22e minuut komt Lucky Ajax toch op voorsprong. John van ‘t Schip speelt door naar Marco van Basten die op zijn beurt de bal fraai binnen schiet (0-1). Twee minuten later krijgt Zandvoort een vrije trap op een gevaarlijke plaats, maar de bal gaat over het doel van Menzo.

Lucky Ajax pikt de goede draad weer op en neemt het initiatief snel weer terug. In de 28e minuut zet Wiggemansen voor op Bosman die met een spectaculaire omhaal de bal over ziet gaan. Kort daarna komt Zandvoort opzetten: Stanley Menzo werkt weg maar niet genoeg. Echter, de aanvaller van Zandvoort weet hier geen voordeel uit te halen. John v ‘t Schip gaat onderuit door een speler van Zandvoort. Gelukkig is het geen ernstige blessure en kan hij even later weer verder spelen. De vrije trap die het oplevert wordt echter naast geschoten. In de laatste minuut van de eerste 35 minuten wordt de bal hoog het strafschopgebied van Zandvoort ingespeeld. Rob Witschge kan er net niet bij maar de bal komt bij Marco van Basten, die met een droge knal de score naar 0-2 voor Lucky Ajax tilt.

Na de thee heeft Ajax gewisseld en komen Dennis Gerritsen, Eef Melgers en Danny Muller binnen de lijnen. Opvallend genoeg zien we Sjaak Swart in de tweede helft in trainingspak op de stoeltjes voor de dugout zitten. Danny Muler wordt vanaf de tribunes nauwlettend gevolgd door zijn vader Bennie. Ajax wil een snelle aanval opzetten maar Melgers wordt onder het gras gestopt. De vrije trap levert geen winst op voor Ajax. In de 50e minuut speelt Van Basten de bal leep naar John Bosman, maar de keeper staat paraat en voorkomt een grotere achterstand van sv Zandvoort. Lucky Ajax houdt het spel in handen en meteen is er weer een volgende Ajax aanval. Rob Witschge speelt de bal naar Dennis Gerritsen, die speelt de bal door naar Bosman, met een snoekduik neemt hij het Zandvoort doel onder vuur maar hij raakt de bal niet goed. Kort daarna een solo aan de andere kant van het veld. Robert snelt op Menzo af, maar Menzo geeft geen krimp en pakt de bal. Er komen voor Ajax nog wat kleine kansjes maar verder dan een kopbal van Bosman en dat Winter tegen de keeper oploopt, is er niets dat een doelpunt kan opleveren.

In de 58e minuut scoort Glenn Haak van sv Zandvoort toch tegen en is de stand 1-2. Zandvoort wil nu doordrukken maar een poging in de 63e minuut gaat naast. Johnny Bosman krijgt nog een aardige kans in de 66e minuut, maar deze aanval gaat voor Ajax over. Het balletje gaat bij Ajax rustig rond, en bij een snelle komt de bal bij Marco van Basten terecht. Zijn kopbal gaat echter naast. Van de zijkant bij Ajax vindt men het nu wel mooi genoeg geweest,. Inmiddels zitten we ook al in de 72e min. Een minuut later heeft het bericht ook de scheidsrechter bereikt en fluit hij voor het einde van deze wedstrijd.

Na de wedstrijd barstte het feest pas echt los. Terwijl diverse leden van sv Zandvoort alles deden om te voorkomen dat horden jeugdigen de kleedkamers zouden bestormen voor handtekeningen en foto's, kleedden de spelers zich snel om, en liepen de trap op naar boven om aldaar te genieten van een hapje en een drankje. John van 't Schip kwam als laatste van het veld, hij had alle tijd en moeite genomen om buiten handtekeningen uit te delen. In de kleedkamer werden de gebruikelijke Amsterdamse dolletjes gemaakt. Sommige spelers hadden hun derde wedstrijd in vier dagen achter de rug, en dolden met de spelers die vandaag pas voor de eerste keer in actie kwamen: Van 't Schip, Van Basten en Menzo. John van der Zeijs kende vandaag de punten voor de Lucky Ajax Wisseltrofee toe aan Aron Winter, Rob Witschge en Marco van Basten.

Boven in de kantine was het erg gezellig. Met een dj was er al voor voldoende sfeer gezorgd, later die avond volgden nog diverse optredens. Vorig jaar werd het buffet door alle genodigden genuttigd in de ietwat kleine kantine. De organisatie had dit jaar de buffetplannen gewijzigd door in een aparte ruimte de spelers van Lucky Ajax de gelegenheid te geven te genieten van een eigen koud buffet. In de andere ruimten zaten de spelers van Zandvoort, de organisatie, diverse Lucky Ajax-coryfeeën en de sponsoren die letterlijk waar voor hun geld kregen.

Toen we vlak voor aanvang van het buffet met John Bosman stonden te praten, kwam Barry van Galen (ex-ploeggenoot van Bosman bij AZ, red.) nog even langs, en bij mede-organisator John van der Zeijs zagen we onder meer Piet Keur. Het was een komen en gaan van vele bekenden, maar bovenal erg gezellig en perfect geplande avond.

Met twee personen voegden we ons als redactie in de ruimte waar de Lucky Ajax-spelers onder toeziend oog van voorzitter Kees van Dijk genoten van het koud buffet maar met name van veel frisdrank. Het was vandaag onverwacht erg warm geworden, en het was dan ook aardig benauwd in de ruimte waar ongeveer 20 man zaten te eten.

Ron de klok van half elf kletsten we nog even met de laatst overgeblevenen Aron Winter, Marco van Basten en John van 't Schip, en keerden met een meer dan voldaan gevoel huiswaarts. Voor het tweede opeenvolgende jaar was de organisatie van sv Zandvoort erin geslaagd een topevenement te organiseren, die zijn weerga niet kent. Later bleek dat het feest pas rond de klok van drie uur in de ochtend zou eindigen, waardoor we de conclusie kunnen trekken dat men niet alleen in Zuid-Nederland kan feesten.

De organisatoren John Lemmens, John van der Zeijs en Kees van Dijk willen we wederom bedanken voor hun gastvrijheid, enthousiasme en perfecte organisatie. Graag zeggen we nu alvast tot volgend jaar, als Lucky Ajax op maandag 22 augustus 2005 voor de derde keer in successie zal afreizen naar de Noordhollandse badplaats nabij Haarlem.

 

Scoreverloop: 22. Marco van Basten 0-1, 35. Marco van Basten 0-2, 58. Glenn Haak 1-2

Scheidsrechter: Ronald Koster

Toeschouwers: 2.600

 

Sv Zandvoort:

1. Ferry Nanai, 2. Marcel-Wim Meijer (zondag), 3. Ronald Kaales (zaterdag), 4. Sebastiaan Kaales (zaterdag), 5. Tjeerd Ariesen (zaterdag), 6. Raymon Hölzken (zondag), 7. Tabby Rijnders (zondag), 8. Abrahim El Bakkali (zaterdag), 9. Michael Kuijl (zaterdag), 10. Donat Bolisomi (zondag), 11. Ferry van Rhee (zaterdag)

Reserves: 12. Stein Stobbelaar, 13. Glenn Haak, 14. Justin Robert (zondag), 15. Pieter Brune (zaterdag), 21. Geoffrey Bloem

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Keje Molenaar, 3. Sonny Silooy, 4. Aron Winter, 5. Rob Witschge, 6. Gerrie Muhren, 7. John van 't Schip, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Marco van Basten, 11. Bryan Roy

Reserves: 15. Dennis Gerritsen, 13. Eef Melgers, 16. Martin Wiggemansen, 14. Danny Muller

Leider: Werner Schaaphok