Zaterdag 11 augustus 2007

THEO - Lucky Ajax 3-7 (3-1) 
't Haantje, 13.30 uur

Tekst: Jaap Gernaat / Foto's: Kees van Haastregt

Vandaag speelt Lucky Ajax tegen v.v. THEO uit het Drentse dorp ’t Haantje. Dit piepleine dorp viert het 60-jarig bestaan van haar voetbalvereniging. Zoals veel clubs in de omgeving is THEO opgericht in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog. THEO staat voor ’t Haantje en omstreken en die omstreken strekken zich de laatste jaren steeds verder uit. Een aantal jaren geleden waren er nog maar 5 spelers beschikbaar voor het eerste elftal, dat destijds uitkwam in de 6e klasse.

Een nieuwe trainer werd aangetrokken en hij nam een groot aantal jonge spelers mee. Deze kwamen voornamelijk uit Emmen, dat op ongeveer 8 kilometer van ’t Haantje ligt. Dit leidt onmiddellijk tot succes en THEO promoveert 2 seizoenen op rij. Omdat het toenmalige veld niet voldoet aan de eisen van de KNVB (geen omheining en te klein) legt de gemeente Coevorden een nieuw veld aan voor de blauw-witten. Dit veld ligt er dus nog maar kort en dat is te zien. Het eerste jaar in de 4e klasse resulteert meteen weer in degradatie. Op dit moment is THEO derhalve een 5e klasser. Er is inmiddels een nieuwe trainer. Doordat de spelersgroep behoorlijk jong is, studeren er nu veel THEO–spelers in Groningen en voorzitter Kuipers meldt trots dat er inmiddels ook een Zweed met de achternaam Petterson bij de selectie zit. Er is volop aandacht geweest van de lokale media voor de wedstrijd en er is dan ook behoorlijk wat publiek op de wedstrijd af gekomen.

Iets later dan gepland wordt er afgetrapt. THEO laat Lucky Ajax het spel maken en probeert via counters gevaarlijk te worden. Doordat Ajax achterin op één lijn speelt en de buitenspelval niet altijd goed dicht klapt lukt dit ook regelmatig. Keeper Dennis Nederlof moet al snel gestrekt naar de hoek na een van deze gevaarlijke uitvallen van THEO. Simon Tahamata is wat te laat en vervangt na 5 minuten Wim Meutstege, die eigenlijk alleen de 2e helft zou spelen. Hij heeft de tijdelijke afwezigheid van Tahamata even opgevangen. Kofi Mensah heeft 4 maanden niet gevoetbald en opereert wat onwennig. THEO ziet dat al snel en breekt voornamelijk over links uit. Aanvallend opereert Ajax te omzichtig en daardoor wordt het nauwelijks gevaarlijk. Toch blijft het een genot om bijvoorbeeld Gerrie Mühren te zien spelen. Wat een gevoel en inzicht !

Na 17 minuten vindt THEO weer ruimte op links en uit een voorzet van deze flank scoort Raymond Hospers de 1-0. Ajax probeert aan te dringen, maar 3 minuten later is het al 2-0 als een counter over opnieuw links goed wordt uitgespeeld en Rick Stevens de bal in het lege doel kan schieten. Ajax gaat nog meer druk zetten en Danny Muller kopt net naast na een voorzet van een zeer dynamische Tahamata. Even later is het dan toch raak voor Ajax als na goed één-keer- raken John van den Brom vrij voor de keeper gezet wordt. Hij schuit beheerst binnen; 2-1. Met nog 2 minuten te gaan lijkt dat de ruststand te worden. THEO heeft echter nog een slotakkoord in petto en uit een snelle tegenstoot omspeelt Berry Hummel Ajax-keeper Nederlof en prikt de 3-1 binnen. De gezichten bij Ajax staan op onweer en in de kleedkamer blijft het ijzig stil. De Ajacieden zijn duidelijk niet tevreden.

Na rust vervangt Wim Meutstege Kofi Mensah en Ajax begint furieus. Binnen 4 minuten heeft een vloedgolf van aanvallen geresulteerd in de 3-2 van Johnny Bosman en de gelijkmaker door Danny Muller.THEO heeft duidelijk teveel met krachten gesmeten de eerste helft en komt er, behoudens een incidentele uitval, niet meer aan te pas. Ajax speelt nu in een hoger tempo en weet bovendien snel van aanvalskant te wisselen. Danny Muller krijgt de smaak te pakken en hij speelt in zijn eentje de verdediging van THEO het bos in bij de 3-4. Een prachtige goal. Even later probeert ook de sterk spelende Michel Kreek het; met een subtiel lobje passeert hij de laatste THEO-verdediger, maar zijn schuiver gaat vervolgens rakelings naast.

THEO raakt nog de paal en heeft in een enkele uitbraak vaak net te veel tijd nodig. Bovendien staat het trio Kreek, Van der Hengst en Meutstege de 2e helft als een huis. Dennis Nederlof heeft verder een passend antwoord op de afstandsschoten van de THEO-spelers. In de laatste tien minuten houdt Ajax behoorlijk huis en loopt het uit naar 3-7. Muller maakt na een prachtige pass van Kreek de 3-6 met een wonderschoon lobje, buitenkant voet. De 3-7 is een typische Bosman-goal; uit een hoekschop kopt hij de bal hard en gekruist binnen. Na afloop overheerst tevredenheid bij de gastheren en de gasten. Een leuke pot voetbal in een prima entourage. Met livemuziek en een biertje in de hand kunnen de bezoekers napraten over de wedstrijd. Omdat de wedstrijd Ajax-PSV al om 20.00 begint gaan veel Ajacieden direct na de wedstrijd als een speer richting ArenA. Een aantal spelers blijft wat langer en geniet van de Drentse gastvrijheid.

 

Scoreverloop: 17. Raymond Horspers 1-0, 20. Rick Stevens 2-0, 33. John van den Brom 2-1, 35. Berry Hummel 3-1, 37. John Bosman 3-2, 39. Danny Muller 3-3, 55. Danny Muller 3-4, 66. Danny Muller 3-5, 68. Danny Muller 3-6, 70 John Bosman 3-7

Scheidsrechter: Zoran Simonoski 
Assistent-scheidsrechters: Peter Kootstra en Henri Komduur

Toeschouwers:

 

vv THEO:

1. Raymond Hummel, 2. Vincent Hospes, 3. Stefan Belksma, 4. Arnold van Aken, 5. Wouter Mos, 6. Edwin Burggraaff, 7. Lars Veltman, 8. Rick Stevens, 9. Ingmar Reins, 10. Raymond Hospes, 11. Berry Hummel

Reserves: 12. Gerrit Pol, 13. Sander Kok, 14. Niclas Petterson, 15. Berry Zwikker

Trainer: Jan Wardenburg
Leider: Johan van Tellingen
Verzorger: Richard Uiterwijk

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Kofi Mensah, 3. Michel Kreek, 4. John van den Brom, 5. Peter van der Hengst, 6. Gerrie Mühren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Martin Wiggemansen

Reserves: 15. Wim Meutstege, 16. Henk de Gier

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Ron Massink