Zaterdag 8 juni 2013

Theole Allstars - Lucky Ajax 4-7 (3-3)
Tiel, 17.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie

In Tiel en omgeving werd er al maanden over gesproken: de wedstrijd van een door Simon Tahamata samengestelde selectie dat als Theole Allstars in actie zou komen tegen Lucky Ajax mèt Simon himself. In de aanloop naar het duel werd breed gespeculeerd welke spelers bij beide elftallen mee zouden doen. Uiteindelijk kreeg de wedstrijd een mooi affiche doordat bij Lucky Ajax onder meer Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Glenn Helder, Wim Jonk en natuurlijk Simon Tahamata zouden meedoen. Het Allstarteam bestond onder meer uit Ignacio Tuhuteru, Raphael Supusepa, Michael Timisela en op de valreep kwam ook Giovanni van Bronckhorst bij het voetbalveld van Theole aan.

Op het terrein van voetbalvereniging Theole strijden de teams ten behoeve van het Masohi Gezondheidsfonds. Het Masohi Gezondheidsfonds is een nieuw fonds met het doel de gezondheid en welzijn van Molukkers in Nederland te verbeteren. Het is een initiatief van Stichting BUAT, platform voor Molukkers. Simon Tahamata, die zijn voetbalcarrière begon bij Theole, is ambassadeur van dit fonds. Het Masohi Gezondheidsfonds staat voor een gezonde Molukse gemeenschap in Nederland, daarom wordt het fonds op 8 juni gelanceerd doormiddel van een voetbalwedstrijd. Een gezonde levensstijl en sport horen bij elkaar. Naast de benefietwedstrijd is het programma op 8 juni volledig afgestemd op het thema Bewust leven en goede zorg. Het evenement bestaat niet alleen uit een benefietwedstrijd. De hele dag zullen er activiteiten plaatsvinden voor jong en oud waarbij een gezonde levensstijl en sport centraal staan en er tevens aandacht is voor de Molukse cultuur.

De weergoden waren ons vandaag wederom goed gezind. Bij aankomst was het al gezellig druk. Er waren springkussens voor de jeugd, een tent met Molukse muziek achter het clubgebouw en alle genodigden werden zeer gastvrij ontvangen in de katine van Theole. Mede-organisator Dennis Tahitu had het draaiboek perfect op orde, maar moest flexibel handelen toen niet iedereen om 16.00 uur aanwezig was voor het welkomstwoord. Tussen vier uur en half vijf kledden alle spelers en arbiters zich om voor het duel. Rondom de kleedkamer was het erg gezellig, waarbij spelers van beide elftallen elkaar begroetten en de kans namen om met elkaar op de foto te gaan. Uiteindelijk gingen beide teams rond half 5 naar het veld, waar even later ook arbiter Dick Jol zich meldde. Op dat moment werd al duidelijk dat het aanvangstijdstip van 17.00 uur niet gehaald zou gaan worden.

Nadat de spelers, begeleid door Molukse dansers, het veld hadden betreden en de elftalfoto's gemaakt waren, kon eindelijk invulling gegeven worden aan een groot geheim namens de organisatie. Simon Tahamata werd naar voren geroepen en werd zowel door de voorzitter van Theole als de wethouder van Tiel geroemd en benoemd tot ambassadeur van zowel de club als de stad. De ceremonie, waarbij ook de vrouw en zonen van Simon dichtbij aanwezig waren, duurde ruim 20 minuten, zodat het duel uiteindelijk pas kort vóór half 6 zou beginnen. De bal ging rollen en het publiek ging er eens goed voor staan. Zouden de Molukse Allstars het de oud-Ajacieden vandaag lastig kunnen maken. In de beginfase van de wedstrijd kon hierop volmondig 'ja' geantwoord worden. Met enkele snelle aanvallen, weliswaar voortdurend op randje buitenspel, wisten de Allstars Lucky Ajax af te bluffen. Al na 6 minuten spelen zette Jerry Taihuttu de Molukkers op voorsprong, al gebeurde dit toch echt vanuit buitenspelpositie. De Ajacieden herpakten zich binnen een minuut, want vanaf de aftrap af werd Dennis Gerritsen in stelling gebracht om met een bekeken schot voor de gelijkmaker te zorgen: 1-1.

De wedstrijd bleef op en neer gaan en met name keeper Marcel van de Poort onderscheidde zich bij het Allstar-team met enkele knappe reddingen. Na ruim een kwartier spelen zette Cayfano Latupeirissa het Molukse team weer op voorsprong. Ook nu zou Lucky Ajax de achterstand snel teniet doen: ook nu was de eerste aanval vanaf de aftrap raak. Kevin Bobson zorgde met een diagonaal schot voor de snelle gelijkmaker: 2-2. Helaas voor Lucky Ajax bleef deze gelijke stand niet lang op het wedstrijdformulier staan. Navarone Foor, speler van NEC, zorgde alweer een minuut later voor de 3-2 voorsprong. Overigens gebeurde dit wederom in overduidelijke buitenspelsituatie. Het publiek deerde het niet, want het genoot van 5 doelpunten in nog geen 20 minuten spele.

Ditmaal wist Lucky Ajax niet razendsnel op gelijke hoogte te komen. Dit gebeurde pas 5 minuten later toen Glenn Helder een vrije trap van net buiten het strafschopgebied snoeihard raak schoot. Deze stand bleef tot het rustsignaal gehandhaafd, al had Gino van Kessel Lucky Ajax nog op voorsprong kunnen zetten maar miste tot tweemaal toe oog in oog met Marcel van de Poort. In de slotfase van het duel kwam Glenn Helder nog ten val en verdraaide zijn schouder en arm. De rust kwam voor hem als geroepen en hij keerde in de tweede helft niet meer terug op het veld.

In de tweede helft waren Kiki Musampa en Marcel Looijer in het veld gekomen voor Dick Schoenaker en de geblesseerde Glenn Helder. Het Theole Allstar-team bracht enkele fitte spelers in, zoals Giovanni van Bronckhorst en Oelies Tahamata, de broer van Simon. Desondanks zou Lucky Ajax met name in de tweede helft het verschil maken en de wedstrijd naar zich toe trekken. Dennis Gerritsen zette Lucky Ajax al binnen enkele minuten op een 3-4 vooorsprong. Daarna braken de geweldige 10 minuten van Gino van Kessel aan. De speler, die de jeugdopleiding van Ajax doorlopen had en net als de nummer 6 van vandaag Robert Klaassen het afgelopen seizoen speelminuten heeft gemaakt bij Jong AZ, scoorde in luttele minuten drie bekeken doelpunten waarmee Lucky Ajax de zege al vroegtijdig veilig stelde. Bij deze ruime voorsprong kon Sjaak Swart met een gerust hart plaatsnemen in de dug-out en speelminuten gunnen aan Dick Schoenaker. In de slotafse wist Gaston Salasiwa de marge nog te verkleinen tot de eindstand van 4-7 in het voordeel van Lucky Ajax.

Na het laatste fluitsignaal van Dick Jol bestormden de fans het kunstgrasveld van Theole om de gebruikelijke foto's en/of handtekeningen van hun idolen te scoren. Eenmaal gedouched verplaatste beide selecties zich naar de kantine alweer met een geweldig Moluks buffet en een zeer nodig drankje kon worden nagesproken over een heerlijke voetbalmiddag in Tiel. De meeste spelers van Lucky Ajax verlieten rond de klok van 8 uur het sportpark van Theole voor de terugreis naar huis. Ons rest natuurlijk om de organisatie, met in het bijzonder Dennis Tahitu, enorm te bedanken voor de prettige samenwerking en de gastvrije ontvang en organisatie rondom deze wedstrijd. Ongetwijfeld: tot ziens!

 

Scoreverloop: 6. Jerry Taihuttu 1-0, 7. Dennis Gerritsen 1-1, 17. Cayfano Latupeirisa 2-1, 18. Kevin Bobson 2-2, 19. Navarone Foor 3-2, 25. Glenn Helder 3-3, 39. Dennis Gerritsen 3-4, 50. Gino van Kessel 3-5, 52. Gino van Kessel 3-6, 60. Gino van Kessel 3-7, 64. Gaston Salasiwa 4-7

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: Willem van Bleek, Rick van Dee en Boudewijn Schoofs

Toeschouwers: ca 600

 

Theole Allstars:

Marcel van Poort, Marc Latupeirissa, Jerry Taihutu, Cayfano Latupeirissa, 3. Bart Latuheru, 4. Victor van Bronckhorst, 7. Hanky Leatemia, 9. Ignacio Tuhuteru, 12. Stefan Haaksman, 17. Jeffrey Leiwakabessy, Benjamin Metiary, 5. Giovanni van Bronckhorst, 20. Dennis Tahitu, Raphael Supusepa, Karel Liklikwatil, Izac Nunumete, Jordao Pattinama, Omar Tahija, 5. Marc Boerasoba, 14. Jaime Telehala, 20. Gaston Salasiwa, 10. Michael Timisela, 22. Jessron Sahetapy, Oelis Tahamata

Trainers: Jan van Deinsen en Rein Burasot

 

Lucky Ajax:

1. Stephan Veenboer, 2. Dick Schoenaker, 4. Wim Jonk, 5. Kevin Bobson, 6. Robert Klaassen, 7. Gino van Kessel, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Glenn Helder, 14. Yannis Anastasiou

Reserves: 3. Kiki Musampa, 15. Marcel Looijen

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen