Donderdag 24 mei 2007

Theole - Lucky Ajax 2-4 (1-1) 
Tiel, 19.30 uur

Tekst: Bert van Zuylen / Foto's: Pieter Keuzekamp

De resultaten van Lucky Ajax waren tot nu toe niet echt om over naar huis te schrijven. Een paar keer verloren, een paar nipte en zwaar bevochten overwinningen. Hoe zou dat gaan in Tiel, op de plek waar het voor Simon Tahamata allemaal begon? TSV Theole vierde het 95-jarige bestaan, en als afsluiting van het seizoen werd Lucky Ajax uitgenodigd. De weg naar Sportcomplex Drumpt was niet moeilijk te vinden, een parkeerplaats zelfs nog makkelijker. Wat ligt er midden in Tiel toch een prachtig sportcomplex. Compleet met een serie prachtige voetbalvelden, een kunstgrasveld en een riante zandbak voor de strandsporten. En alles in pico bello staat, het is keurig onderhouden. Terwijl ik een beetje rond sta te kijken en sta te genieten van het uitzicht komt voorzitter Bert Roelofs op me af. Ik word allerhartelijkst ontvangen en krijg meteen een rondleiding. Op het kunstgrasveld spelen in de voorwedstrijd de dames van Theole DaZo 1 tegen v.v. SteDoCo, en er wordt me verteld dat een van de Tielse speelsters volgend jaar gaat uitkomen in de nieuwe profcompetitie. TSV Theole is een echte kweekvijver voor voetbaltalent, en de lijst met spelers die via TSV Theole in het betaald voetbal zijn terechtgekomen is een hele lange. Met als bekendste namen natuurlijk Simon Tahamata en Jan van Deinzen. Terwijl we samen over het complex lopen komt Diederik de Graaf op me afstappen. We kennen elkaar al van de Lucky Ajax-wedstrijden in Wadenoyen en Veghel, en hij heeft groot nieuws voor me. LvK Install B.V. is officieel sponsor geworden van Lucky Ajax. Het Wadenooyse bedrijf van directeur en fanatiek Ajax-supporter Henk van Kralenburg heeft zich bereid verklaard om de spelers van Lucky Ajax te sponsoren.

 

Als we naar het clubgebouw lopen blijkt dat Wim Meutstege al aanwezig is, en even later volgen nog meer Ajacieden. Mopperend en wel, want zoals gewoonlijk zat de A2 weer potdicht. Reistijden van 2,5 tot 3 uur zijn geen uitzondering, en ik besef dat ik weer eens geluk heb gehad. Ik glipte bij Arnhem mooi langs de files. Het wordt later en later, en druppelsgewijs slaagt Sjaak Swart er toch in om een compleet elftal bij elkaar te krijgen. Met zijn allen staan ze in de kleedkamers te wachten op Werner, want hij is de man die de broekjes bij zich heeft. Als Werner dan eindelijk ook arriveert wordt ook hij hartelijk ontvangen. En niet veel later lopen de spelers naar buiten om zich op te warmen. Verzorger Wolter heeft zijn handen vol om de spieren een beetje soepel te kneden. Het is ook niet niks, Sjaak, Gerrie en Leo zijn de 60 al gepasseerd! Als ik van de kleedkamers naar het veld loop kom ik langs de kleedkamers van TSV Theole, en ik hoor trainer Marcel Steenis tegen zijn mannen zeggen dat de wedstrijd een leuke afsluiting van het seizoen moet worden. Er moet plaats zijn voor leuk voetbal, er hoeft niet gebikkeld te worden.

Even na half acht komen beide teams de kunstgrasmat opgelopen. De elftalfoto's worden gemaakt en dan kan het eindelijk beginnen. Om tien over half acht wordt er afgetrapt. In het begin lijkt het erop dat de mannen van Lucky Ajax het file-gevoel nog uit de benen moeten krijgen. Het tempo ligt niet al te hoog, al zal het heerlijke weer daar ook wel aan meegewerkt hebben. Maar er wordt wel erg vaak breed gespeeld. Voor ons langs de kant is het in elk geval heel lekker, in de schaduw, uit het zonnetje. Al snel blijkt dat Simon Tahamata zich helemaal thuis voelt, hij vliegt als een speer over de linkerkant. Zijn eerste voorzet wordt echter door Dennis Gerritsen net naast gekopt. Maar ook de spelers van TSV Theole weten welke kant ze op moeten, het duurt niet lang voordat Fred Grim een hoge voorzet uit de lucht kan plukken. Even later volgt er weer een hoge voorzet, maar deze keer is Peter van der Hengst er het eerst bij. Dan geeft John van der Brom een mooie crosspass over het halve veld naar links. Simon drijft de bal naar voren, maar ziet zijn voorzet tot corner verwerkt worden. Vlak daarna wordt een schot van Henk Jan Ravensteijn door de verdediging van Lucky Ajax geblokt en dat is maar goed ook want het was een heel hard schot dat recht op de goal afging. Bij deze aanval kom ik erachter dat ik aan een nieuwe bril toe ben. De rugnummers op de shirt van de Ajacieden zijn voor mij goed te onderscheiden, maar de zwarte cijfers op de geel-zwarte achtergrond van het TSV Theole-shirt zijn voor mij veel moeilijker te ontcijferen. Dus heren, als ik af en toe een verkeerde naam gebruik bij een van jullie: mijn oprechte excuses.

In de tiende minuut krijgt Gerrie Muhren de bal ongelukkig tegen zijn hoofd, en als hij even op het veld blijft liggen hou ik mijn adem in. Al sinds het begin van de 70'er jaren ben ik een groot bewonderaar van de Volendammer en ik zou het vreselijk vinden als hij uit moest vallen. Maar gelukkig kan Gerrie verder, en de zojuist gearriveerde Michel Kreek moet het voorlopig met een plekje op de bank doen. Dat "voorlopig" is echter van korte duur en een minuutje later mag Michel toch het veld in om de plaats van Wim Meutstege in te nemen. Meteen krijgt Simon de bal weer op links en ook deze keer is hij niet te stuiten. Hij neemt de bal mee naar de rechterkant, zet voor op John, maar die weet het net niet te vinden, keeper Geoffrey van der Boor stopt ook deze bal. Snel brengt hij de bal weer in het spel, en via Jody Bodenstaff komt de bal voor de goal van Fred. Maar Fred is ook in vorm, en hij onderschept de voorzet makkelijk. Dan volgt de zoveelste pass op Simon, die duidelijk veel plezier in de wedstrijd beleeft. Weer ontsnapt hij aan de Tielse verdediging via de linkerkant, maar in tegenstelling tot de vorige keren geeft hij nu de bal niet voor. Simon scoort met een fraai diagonaal schot: 1-0.

TSV Theole wil niet achterblijven en via de handige Beyan Konak komt de bal gevaarlijk in het strafschopgebied van Fred. En even later moet Fred snel ingrijpen op een schot van alweer Henk Jan Ravensteijn. Het geel-zwarte team is een mix van jong en oud, er lopen spelers in die het afgelopen seizoen nog met de A of de B meespeelden, maar ook Rick Boerasoba mag zijn partij meeblazen. Het past allemaal bij elkaar, de sfeer is geweldig. John van der Brom probeert keeper Geoffrey te verschalken met een boogbal, maar hij kan er nog net bij. John is voor mij, samen met Simon, man of the match. Je kunt wel zien dat John nog regelmatig zijn partij meeblaast. Zijn crosspasses zijn zo subliem, dat is puur genieten. Aan de andere kant wordt een kopbal van Mustafa Hadj onschadelijk gemaakt door Fred Grim.

Dan een moment van gerechtigheid: Francis Nijhof, een van de opvallendste spelers krijgt de bal door het midden aangespeeld, maakt zich knap vrij en met een hard schot verdwijnt de bal tegen het net: 1-1. De ploegen zijn echt aan elkaar gewaagd, en het mooie is dat er nauwelijks een overtreding aan te pas komt aan beide kanten. Het vaakst moet er door scheidsrechter Guido Hofstra gefloten worden voor buitenspel of een ingooi. Nog even later lobt Roy Likumahua de bal over het doel. Fred gooit dan de bal snel naar Simon, die een combinatie opzet met Dennis. Het harde schot van Dennis wordt weer door Geoffrey gestopt. Meteen daarna is het rust. De spelers zweten volop, kennelijk is het voor hen toch veel zwaarder dan we dachten langs de kant.

 

Na een verkwikkende pauze verschijnt Leo van Veen in het team van Lucky Ajax, hij neemt de plaats in van Hannie Das. Vanaf de aftrap gaat Lucky Ajax in een hoger tempo aan de slag, en er volgt een ziedend schot van Sjaak Swart dat maar net naast gaat. Bij TSV Theole is de keeper vervangen door Ryan Drost. Ryan zou eigenlijk in de basis beginnen, maar omdat hij te laat was moest hij tot de tweede helft wachten. Zijn uitgooi naar voren wordt door de ingevallen Mathijs van Gessel echter meteen tot doelpunt gepromoveerd: 1-2. En dan beginnen de gekke minuten van Lucky Ajax. Het tempo gaat nog wat omhoog en de eerste de beste bal die Leo voor zijn voeten krijgt is een doelpunt, een mooi afstandsschot vanaf de hoek van het strafschopgebied: 2-2. Ook TSV Theole doet een stapje bij en vanaf de aftrap wordt meteen richting het doel van Fred gegaan. Een gevaarlijke aanval kan echter nog net onschadelijk gemaakt worden. Zijn uittrap komt terecht bij Dennis die meteen doorspeelt op Leo. Leo geeft de bal mooi terug naar Dennis en het volgende doelpunt kan bijgeschreven worden: 2-3. Alsof het nog niet genoeg is golft er meteen daarna weer een Ajax-aanval op het doel van Ryan af. Simon zet voor op Sjaak, en die speelt met een bekeken boogballetje Leo vrij. Dan volgt de mooiste goal van de avond: Leo schept de bal over Ryan en het staat 2-4.

Het tempo blijft hoog liggen, maar de druk van het moeten is er eventjes af. Het is tijd om op leuke dingen te letten. Zoals het opspatten van de zwarte rubberen korrels die tussen het kunstgras liggen. Of het verdedigende werk van Gerrie. Die staat zo bekeken te spelen. Hij laat twee of drie man om een bal vechten, en als die bal dan meer als 50 cm bij iemand vandaan is dan is Gerrie er als de kippen bij om de bal mee te nemen. Dat doet hij verschillende keren in de wedstrijd, zo vaak zelfs dat de toeschouwers elkaar aanstoten als het weer gebeurd. Toch moet hij een keer zijn meerdere erkennen als hij op het kunstgras wegglijdt. De bal wordt hard en diagonaal op het doel van Fred afgevuurd, maar die staat alweer op de juiste plek. De corner die hij dan weg moet geven maakt hij zelf onschadelijk. Dan gebeurt er iets wat bij iedereen verbazing oproept. Kennelijk is er iets voor het doel van Fred gebeurd want Mustafa Hadj krijgt ineens de rode kaart. Wij hebben in elk geval niks gezien!

 

En er blijkt ook helemaal niks aan de hand te zijn, het is doorgestoken kaart. Mustafa stopt met voetbal en met een symbolische rode kaart is zijn voetbalcarrière bij TSV Theole ten einde. Maar je kunt de verbazing en ontzetting op zijn gezicht zelfs vanaf de andere helft van het veld zien. Voorzitter Bert Roelofs bedankt zijn speler voor al zijn inzet, en hij mag plaatsmaken voor een andere invaller. Het Tielse team kleurt grijzer als Noes Telalepta, Pieter Metiary, Cock van Gessel en Henk Peters meedoen. Prachtig om te zien hoe deze oud-spelers nog steeds geliefd zijn bij het talrijke publiek. De aanmoedigingen komen van alle kanten, en het frisser wordende windje moet voor de spelers uiterst welkom zijn. Meteen daarna moet Fred maar liefst drie keer achter elkaar ingrijpen en redding brengen, TSV Theole blijft zoeken naar de aansluitingstreffer. Een prachtige boogbal over hem heen had een beter lot verdiend, maar spat uiteen op de lat. Na een kwartier valt Ramon van der Vaart in voor Sjaak. Ramon is, jawel, de vader van Rafael, en het is mooi om te zien hoe makkelijk hij opgenomen wordt in het team. Een combinatie tussen Simon en Leo wordt onderbroken door hands, maar de vrije trap levert niks op. Ook de daarop volgende voorzet van Leo kan door Gery Vink niet tot goal omgetoverd worden. Lucky Ajax blijft pushen, en krijgt twee corners van Simon achter elkaar. Jammer genoeg komt de kopbal van Ramon net te kort. En ook de boogbal van Dennis spat uiteen op de doellat, wat is dat toch vanavond met die boogballen?? TSV Theole komt nog een keer gevaarlijk door via Francis Nijhof, maar hij mikt de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Langzaamaan vlieden de krachten weg, het drukkende weer eist zijn tol. Voor sommigen komt het einde echt als een bevrijding, drijfnatte shirts zijn geen uitzondering.

Puffende spelers in rood-wit en geel-zwart lopen het veld af naar de kleedkamers, maar voordat Hannie, John en Simon mogen douchen moeten ze nog een hele serie handtekeningen zetten. Na het douchen zijn we met zijn allen welkom in het riante clubgebouw. Daar staat een prima buffet klaar waar de spelers zich aan te goed mogen doen. Overal staan en zitten groepjes te eten en te drinken, en wij doen graag mee. Alles gaat netjes op zijn beurt, er is niemand die haast heeft of zich zo nodig moet laten gelden. TSV Theole is een pracht van een vereniging, waarin het uiteraard op goed voetbal draait. Maar sportiviteit en beleefdheid staan hier ook hoog in het vaandel. Als de eerste Ajacieden zich klaarmaken om naar huis te gaan scoor ik nog gauw een handtekening van Michel Kreek op mijn shirt. Daarna ga ik nog even op zoek naar voorzitter Bert Roelofs om hem te bedanken voor alweer een prachtige avond. Hij mag trots zijn op zijn vereniging met zijn hardwerkende vrijwilligers. Op de weg naar buiten kom ik Henk van Kralenburg nog tegen. Hij staat, zichtbaar genietend, net buiten het clubgebouw te praten met een aantal liefhebbers. Op zijn vraag of ik genoten heb kan ik alleen maar volmondig "ja" zeggen. Als laatste wil ik echter Diederik de Graaf nog eens heel hartelijk bedanken. Diederik, je snapt dat ik niet kan zeggen waarom, maar reken er maar op dat ik zo blij als een klein kind naar huis gereden ben.

 

Scoreverloop: 12. SImon Tahamata 0-1, 31. Francis Nijhof 1-1, 37. Mathijs van Gessel 2-1, 38. Leo van Veen 2-2, 40. Dennis Gerritsen 2-3, 42. Leo van Veen 2-4

Scheidsrechter: Guido Hofstra
Assistent-scheidsrechters: Anton Blom en Jasper Koolen

Toeschouwers: ca 700

 

TSV Theole:

22. Geoffrey van der Boor, 2. Jody Bodenstaff, 3. Ronald Boudewijn, 4. Velibor Peters, 5. Henk Jan Ravensteijn, 6. Rick Boerasoba, 7. Francis Nijhof, 8. Beyan Konak, 9. Stephan Haaksman, 10. Mustafa Hadj, 11. Roy Likumahua

Reserves: 1. Ryan Drost, 12. Cock van Gessel, 13. Henk Peters, 14. Pieter Metiary, 15. Mathijs van Gessel, 16. David Kroon, 17. Noes Telalepta, 18. Hennie Timisela, 19. Flip Robeer

Trainer: Marcel Steenis

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Wilco van Buuren, 3. Hannie Das, 4. Michel Kreek, 5. Peter van der Hengst, 6. John van den Brom, 7. Gerrie Mühren, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 17. Wim Meutstege

Reserves: 4. Michel Kreek, 11. Gery Vink, 15. Martin Wiggemansen, 16. Leo van Veen, 18. Ramon van der Vaart

Trainer: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra