Woensdag 1 juni 2005

Union SV - Lucky Ajax 2-8 (1-6)

Nieuwleusen, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr (volgt)/ Foto's: Pieter Keuzekamp en Rodger Lahr

Op woensdag 1 juni stond voor de meeste spelers van Lucky Ajax de achtste wedstrijd in 25 dagen op de agenda. De tegenstander van vandaag was USV uit Nieuwleusen. Op weg naar het veld van deze club, die dit jaar haar 75-jarig jubileum zou opluisteren met onder meer een duel tegen Lucky Ajax, moesten de spelers dus twee belangrijke fileknooppunten overwinnen: Amersfoort en Zwolle. Desondanks druppelden de spelers al rond zes uur binnen, en werden stuk voor stuk gastvrij ontvangen door de organisatoren van deze wedstrijd. Dick ten Klooster, ons contactpersoon in de aanloop naar dit duel, begeleidde de spelers direct naar de kleedkamer of desgewenst naar de ontvangstruimte voor een kop koffie en een broodje. Wie zouden er vandaag spelen? En wie van de spelers was nog pijnvrij na de vele wedstrijden in zo'n kort tijdsbestek? Dat waren de grote vragen…

Sjaak Swart was in ieder geval weer als eerste bij het sportcomplex aangekomen. Hij werd vrijwel direct onder handen genomen door fysiotherapeut Wolther Kooistra. Daags vóór de wedstrijd tegen USV had Sjaak na een onschuldige beweging tijdens de maandagmiddagtraining last gekregen van een spier. Die bleef hem teisteren in de aanloop naar dit duel. Niet zo gek, want volgende maand viert Sjaak op zijn vakantiebestemming alweer zijn 67 e verjaardag. De zondag na de wedstrijd in Arnemuiden bleek ook Martin Wiggemansen niet geheel pijnvrij uit bed te komen. Maar drie dagen was net genoeg om voldoende te herstellen, en met een goede warming up op een goede grasmat moest het goedkomen. Naast Richard Witschge, Peter van Vossen en John van den Brom, ging ook Sonny Silooy het weer proberen. Hij had nog wat last van zijn hamstring, maar zou vandaag voor het eerst sinds tijden weer zijn Lucky Ajax-kicksen aantrekken.

De warming up kwam voor veel spelers langzaam op gang. Peter van Vossen en Simon Tahamata begonnen vrij laat aan de warming up. Simon was om 17.00 uur uit Amsterdam vertrokken en was wonder boven wonder nog ruimschoots op tijd aangekomen in Nieuwleusen. Met de organisatie en de trainer van USV wisselden we alvast de opstellingen uit. Op de achtergrond klonk wederom de aloude en immer bekende Ajax-muziek. Gerrie Mühren ging nog harder warmlopen toen zijn nummer ‘Ajax is de koning van de mat' over het veld schalmde. De warming up werd door veel spelers geregeld onderbroken door de ongeduldige handtekeningenjagers, die wel van een krabbel van hun favoriet werden voorzien.

Plotseling misten we een belangrijke naam: waar is Sjaak Swart? Eenmaal aangekomen had Sjaak zich inmiddels alweer in zijn pak gehesen. Hij had toch teveel last van zijn blessure om te kunnen spelen. Enigszins teleurgesteld zocht Sjaak een kwartier later de dug out op, toen beide elftallen het veld betraden. John van den Brom was vandaag onze aanvoerder, en leidde zijn team naar de presentatie en de elftalfoto. Zoals het hoort werd Sjaak wel geroepen om bij zijn jongens te poseren toen de gezamenlijke foto gemaakt werd. Sjaak is en blijft toch het gezicht van Lucky Ajax.

Onwennig begaf Sjaak zich rond de dug out, toen de wedstrijd reeds was begonnen. Ook op het veld leken de spelers elkaar even vragend en onwennig aan te kijken. Maar tegen zesde klasser USV zou het allemaal wel goedkomen. Toch begon het elftal van trainer Dik Runherd erg sterk en scherp. Al in de derde minuut van de wedstrijd kregen de aanvallers van USV erg veel ruimte. Via rechts werd de bal voorgegeven en bij de tweede paal was het de koelbloedige Rick Timmerman die de thuisclub verrassend op voorsprong zette. Ongelooflijk maar waar. Even keken de spelers elkaar aan… Simon, Richard, Dick en Brom. Logischerwijs kroop USV iets in haar schulp, zodat Lucky Ajax weinig ruimte kreeg om op de wederhelft het spel te maken. In de elfde minuut was het dan toch raak. En hoe… Simon Tahamata haalde de achterlijn aan de linkerkant. Hij gaf de bal voor, en Peter van Vossen zorgde met een sublieme hakbal voor de gelijkmaker. Het publiek genoot van dit staaltje techniek. Nog enkele minuten was de wedstrijd in evenwicht. Het spelbeeld vertelde genoeg: Lucky Ajax aan de bal, USV afwachtend op een kansje de bal af te pakken. Het gevaar kwam in de 22 e minuut weer van de zijkant. De bal kwam net binnen het strafschopgebied bij Dennis Gerritsen, die met een diagonaal schot de Ajacieden naar een voorsprong schoot: 1-2.

Ondertussen werd Lucky Ajax wederom geteisterd door blessureleed. De hamstring van Sonny Silooy, die hem de voorbije weken al parten had gespeeld, dwarsboomde het vervolg van de wedstrijd voor de jeugdtrainer van Ajax. ‘Als ik niet gestopt was, had ik tijdens een normale wandeling zelfs pijn gehad. Het was dus echt noodzaak om geen risico's te nemen en te stoppen', aldus een realistische Silooy na zijn wissel langs de zijlijn. Martin Wiggemansen werd Silooys vervanger.

Op het veld was hiervan niets te merken. De snelle balcontacten van de Ajacieden en de vele dribbels van het duo van Vossen en Tahamata maakten indruk bij zowel het publiek als de spelers van USV. Nog voor de rust werd dit overduidelijk benadrukt in de score. Eerst scoorde Simon Tahamata het derde doelpunt voor Lucky Ajax door de bal vanaf de rechterkant in de korte hoek achter USV-keeper Patrick Drenth te schieten. Drie minuten later kreeg Peter van Vossen de bal in het strafschopgebied in zijn voeten. Hij wipte de bal eerst op om deze vervolgens hard tegen de touwen te schieten: 1-4 voor Lucky Ajax. Nog was de honger niet gestild. Het publiek, dat tot en met de 1-2 stand heerlijk in het zonnetje zat, werd wakker gemaakt met de mooiste staaltjes van techniek. Richard Witschge nam geregeld een balletje aan met zijn hak, en strooide als vanouds met passes over meer dan 30 meter. Eén minuut na de 1-4 brak Peter van Vossen wederom door de USV-verdediging heen. Waar Peter geregeld zijn eigen acties te vaak doorvoert, legde hij de bal nu onzelfzuchtig breed op Richard Witschge, die vijf minuten voor de thee de score opvoerde naar 5-1. In de allerlaatste seconde van de eerste helft (velen waren al op weg naar de kantine) zette van Vossen de half time-score op het bord met zijn derde doelpunt van vandaag. De 6-1 ruststand zette het publiek aan het denken: worden het vandaag dubbele cijfers? Alles leek erop en de spelers hadden er veel zin in. Terugdenken aan het verleden van Lucky Ajax, kwamen we tot twee wedstrijden waarin Lucky Ajax de dubbele cijfers haalde: in 2003 tegen Oud SCR (19-1) en in 2004 tegen Forester'04 (11-3).

In de kleedkamer benadrukte Sjaak stellig dat iedereen gewoon lekker moest doorgaan. Tussendoor werd Wolther nog even aan het werk gezet om iedereen te masseren, en toen begon het elftal van Sjaak en Werner (met Henk de Gier als vervanger van de overbelaste Peter van der Hengst) aan het tweede bedrijf. Inmiddels zakte de zon langzaam weg en viel de duisternis over Nieuwleusen.

De USV-ers beseften dat de dubbele cijfers tot de mogelijkheden behoorden. Op de counter probeerden ze de achterstand te verkleinen. Dit gebeurde enkele minuten na rust al. Invaller René Strijker scoorde het tweede doelpunt voor USV. Lucky Ajax leek er minder zin in te hebben dan vóór de rust. De acties waren nog steeds mooi om te zien, maar met name Martin Wiggemansen legde kilometers af nadat soms op simpele manier belverlies werd geleden. In de 45 e minuut werd een solo van Van Vossen door drie USV-verdedigers afgestraft met het zevende doelpunt: 2-7.

Sjaak Swart maakte zich in de tweede helft redelijk druk om de matheid van zijn spelers. Nadat John van den Brom met een lob van dik dertig meter voor 8-2 had gezorgd, merkte Sjaak op: ‘Staan we toch nog met 2-1 voor in de tweede helft'. Aangevuld met: ‘Ik kan niet zo goed kijken vanaf de kant. Dat ben ik helemaal niet gewend, en ik kan er ook niet zo goed tegen. Hopelijk ben ik er vrijdag tegen Geel Zwart weer bij.'

De schitterende happening op het veld van USV werd een klein beetje ontsierd toen Peter van Vossen te maken kreeg met een harde tackle van één van de spelers van USV die afscheid nam. Peter reageerde erg fel en moest onder meer door Gerrie Mühren en John van den Brom in toom gehouden worden. Op de bank werd men toen ook wakker, getuige de houding van Sjaak en Werner die inmiddels strak langs de zijlijn stonden. Later bleek op de foto's dat de overtreding inderdaad niet zo netjes was, en net als de felle reactie van Peter niet helemaal paste bij het karakter van deze wedstrijd. Begrijpelijk was het zeker wel.

Na de wedstrijd kwamen we weer taferelen tegen die we lang niet hadden gezien bij wedstrijden van Lucky Ajax. Enkele organisatoren moesten de opdringerige jeugd (in positieve zin) in bedwang houden rondom de kleedkamers. Lucky Ajax leefde deze avond in Nieuwleusen en iedereen had genoten. Na de wedstrijd was er voldoende tijd voor een hapje en een drankje. Het buffet smaakte opperbest, en Sjaak (zittend aan het hoofd van de tafel) informeerde iedereen over het vervolg van het naseizoen: de laatste wedstrijd tot eind juli, op vrijdag 3 juni in 't Zand NH tegen Geel Zwart. Nog één keer zouden de spelers zich oppeppen alvorens men bijna twee maanden mag bijkomen van alle wedstrijden, die zoveel toeschouwers zo enorm hebben doen genieten. De gehele organisatie van USV willen we bedanken voor de gastvrijheid, het enthousiasme en de goed lopende organisatie. Iedereen mag met trost terugkijken op deze indrukwekkende happening.

De plaatselijke jeugd zal extra lang terugdenken aan de aanwezigheid van Jaap Stam in de dug-out van Lucky Ajax. Jaap deelde die avond naar alle waarschijnlijkheid de meeste handtekeningen van allemaal uit. De meest gestelde vraag die wij kregen, was: ‘Is dit wel écht Jaap Stam?'. Helaas houden wij ons alleen met Ajax bezig, en konden dus niet anders reageren dan: ‘Vraag het hem zelf maar!'.

 

Scoreverloop: 3. Rick Timmerman, 11. Peter van Vossen 1-1, 22. Dennis Gerritsen 1-2, 26. Simon Tahamata 1-3, 29. Peter van Vossen 1-4, 30. Richard Witschge 1-5, 35. Peter van Vossen 1-6, 41. René Strijker 2-6, 45. Peter vN Vossen 2-7, 62. John van den Brom 2-8

Scheidsrechter: B. Grit (Hattem)

Toeschouwers: ca 550

 

USV:

1. Patrick Drenth, 2. Richard Kappert, 3. Marcel de Boer, 4. Fred Bouwknegt, 5. Gerko Kok, 6. Harald Rook, 7. Hans Voskamp, 8. Ard Bijker, 9. Arjan Lindeboom, 10. Erik van Faassen, 11. Rick Timmerman

Reserves: 12. Kay Huzen, 13. René Strijker, 14. Ron Meijerink, 15. Arend Massier, 16. Ronald Hoogezand, 17. Matthijs van Faassen, 18. Cor Kremer
Coach: Dik Runherd
Leider: Jan Huzen
Verzorger: Ben Vonder

 

Lucky Ajax:

Robert Zwinkels, Hannie Das, Peter van der Hengst, Sonny Silooy, John van den Brom, Dick Schoenaker, Richard Witschge, Gerrie Mühren, Simon Tahamata, Dennis Gerritsen, Peter van Vossen

Reserves: Martin Wiggemansen, Henk de Gier
Coach: Sjaak Swart
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra